❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Har du glemt hvordan du trækker vejret korrekt?

Skrevet 16-01-2022 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Har du glemt hvordan du trækker vejret korrekt?

Denne potentielt livsændrende artikel er så vigtig, at den bogstaveligt talt vil tage pusten fra dig. Vi kan overleve uden mad i uger og uden vand i dagevis, men kun et par minutter uden luft. Alligevel er vi meget lidt opmærksomme på, hvor meget og hvordan vi trækker vejret. Vejrtrækning er afgørende, ikke kun for vores helbred, men også for vores livskvalitet. Men de fleste af os har glemt, hvordan man trækker vejret korrekt. Er du en af dem? Kunne du tænke dig at slippe åndedrættets kraft fri og nyde mere energi, sundhed, livskvalitet og en beroligende indre ro?


Godt. Det er derfor denne artikel være potentiel livsforandrende for dig.

For ja, din livskvalitet påvirkes af, hvordan du trækker vejret. Det anslås, at 90% af os trækker vejret forkert, og det påvirker vores livskvalitet og gør os syge.

Omvendt, kan korrekt vejrtrækning forbedre din fysiske og mentale tilstand, øge din koncentrationsevne, hjælpe dig med at slappe af og reducere dit stressniveau.

Så lad os starte med en simpel test, så du kan finde ud af, om du trækker vejret korrekt!

Hav et stopur klar på fx din mobil.Sæt dig et behageligt sted. Luk øjnene, læg den ene hånd et par centimeter over din navle og den anden hånd på dit bryst.

Bare sid lidt her og slap af. Observer, hvordan du trækker vejret.

Kommer luften ind via din mund eller næse?

Mærker du dit bryst hæve sig, mens du trækker vejret, eller er det mere din mave der bevæger sig i takt med vejrtrækningen?

Start din timer. Hvor mange vejrtrækninger tager du på et minut?

Når du har observeret i et par minutter, så læs resten af denne artikel.

De fleste mennesker i dag trækker vejret forkert: tager luft ind gennem munden, trækker vejret oppe i brystet og trækker vejret alt for ofte.

Den naturlige måde at trække vejret på er altid ind og ud gennem næsen, og at lade vejrtrækningen bevæge din mave (og ikke brystet).

Du bør sigte efter omkring 6 vejrtrækninger i minuttet, og jeg ved, at de fleste af jer, der læser denne artikel, måske tager 12 eller 18 vejrtrækninger i minuttet. Har jeg ret? Så trækker du vejret alt for meget.

Hvad er den optimale måde at trække vejret på?

1. LUK-DIN-MUNDEN – Munden er til at spise med og næsen er til at trække vejret med.
Du er født til at trække vejret gennem din næse, så enkelt er det!

Hvorfor?

Fordi vejrtrækning gennem din næse filtrerer støv og allergener fra, holder usunde fremmede stoffer ude af din krop, øger din iltoptagelse og fugter din indåndingsluft.

Åndedrættet gennem munden, der oftest giver en usund vejrtrækning i brystet, udtørrer din mund, hvilket kan øger din risiko for dårlig ånde. Derudover resulterer vejrtrækning gennem munden ofte i lavt energiniveau, træthed, dårlig koncentration og humørsvingninger!

En enkel måde at hjælpe dig med at lære at trække vejret gennem næsen igen, er at tape din mund til. Gør dette et par timer om dagen, og du vil snart trække vejret naturligt og korrekt igen, gennem næsen.

2. At trække vejret mindre giver mere!
Ligesom det anbefales at indtage en optimal kvalitet/mængde af mad og vand hver dag, er der også en optimal mængde luft kroppen har brug for dagligt. Og lige som overspisning kan være skadeligt for vores helbred, så gælder det samme for vores vejrtrækning.

Hvis du er i hvile er det optimalt at trække vejret 6 gange i minuttet.

I gennemsnit tager folk 10 til 20 vejrtrækninger i minuttet. Meget syge eller stærkt stressede mennesker trækker vejret endnu mere end det!

At sænke tempoet for dit åndedræt kan hjælpe med at beskytte mod sygdom, balancere dine følelser og hjælpe dig med at være mere i flow.

At trække vejret for meget er som at hælde mere vand i et allerede fyldt glas. Det øger ikke mængden af ilt i din krop, fordi de røde blodlegemer næsten altid er mættede (fulde) med ilt.

Nøglen er at transportere mere af denne ilt ind i dine muskler, væv og celler.

Det gør du ved at trække vejret mindre. Når du trækker vejret mindre, producerer du mere kuldioxid. Kuldioxid beder dine røde blodlegemer om at frigive mere ilt til dine celler. Kort sagt, træk vejret mindre for at få mere ilt ind i dine celler og oplev mere energi og vitalitet!

3. Abdominal (mave) vejrtrækning er bedst
Træk vejret langsomt ind gennem næsen, så din mave bevæger sig ud mod din hånd. Dit bryst skal forblive så ubevægeligt som muligt. Abdominal vejrtrækning hjælper dig med at slappe af og øger tilførslen af ilt og næringsstoffer til kroppens celler.

4. Tape munden til om natten (også for at stoppe snorken)
Brug let tape, fx myotape og sæt det både på over- og underlæben, så det bliver besværligt at åbne munden. På den måde hjælper du kroppen med at trække vejret gennem munden mens du sover.

Det er hverken godt eller naturligt at snorke om natten!

Det betyder at du trækker vejret gennem munden og ikke kommer i dyb søvn. Så frigiver din hypofyse ikke vasopressin, hormonet som reducerer produktionen af urin under søvn.

Så hvis du snorker og render på toilettet om natten, så brug tape din mund til. Det kan bogstaveligt talt være føles livsforandrende, når du vågner op, energisk og udhvilet!

5. Begynd at tygge din mad igen
Vores forfædre tyggede i timevis hver dag. Og fordi de tyggede så meget, blev deres mund, tænder, svælg, næse og ansigt stærke og udtalte.

Det meste moderne mad kræver næsten ingen tygning overhovedet! Resultatet er smalle ansigter, skæve tænder og vejrtrækningsproblemer.

Gør en bevidst indsats for at spise noget mad der træner din kæbe og musklerne i din mund, hver dag!

6. Hold vejret
Der er en potentiel sammenhæng mellem hypoxi (lavt iltindhold i blodet) og lang levetid. Jeg har bemærket, at når jeg er kommet hjem fra steder i hvor jeg har været i højderne, som Peru og Bolivia, har jeg haft det fantastisk.

Nogle forskere mener, at dette miljø med lavt iltindhold kan tænde for gener, der hjælper os med at leve længere, hvilket resulterer i forlængelse af levetiden.

Desuden vil lave iltniveauer i kroppen udløse produktionen af flere røde blodlegemer, nitrogenoxid og interessante studier viser at blodets stamcellekoncentration stiger.

Så den er god nok, hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere.

Du behøver du ikke tage til eksotiske steder for at få fordelene af højdetræning. Du skal såmænd blot øve dig i at holde vejret.

Bare sæt dig ned, luk munden og klem næsen til med fingrene og vent med at trække vejret, indtil du føler et direkte behov for en vejrtrækning. Du kan træne dette 5 til 6 gange i træk.

Jeg kan godt lide at øve mig i at holde vejret, mens vi går tur med min hund!

HUSK - hvis du har helbredsproblemer, så kontakt din læge, før du øver dig i at holde vejret!

Det perfekte åndedræt

Træk vejret ind gennem næsen i cirka 5 sekunder, og ånd derefter ud igen gennem næsen i 5 sekunder. Det er 6 vejrtrækninger i minuttet og i alt omkring 5 liter luft.

Konklusion
Undervurder ikke kraften og betydningen af åndedrættet. At trække vejret naturligt er en glemt smutvej til et godt helbred.

Husk, at vi kun kan overleve i et par minutter uden luft, så vigtigt er vejrtrækningen for vores livskvalitet og velvære.

Hvis du kun husker én ting fra denne artikel, er det:

Næsen er til at trække vejret med og munden er til at spise med!

Du kan sætte en alarm på mobilen hver time. Når den ringer så hold en pause og læg mærke til hvordan du trækker vejret?

Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem næsen. Din vejrtrækning skal være dyb, langsom, rytmisk og afslappet, aldrig forceret. Tjek at din mave løfter sig når du ånder ind, så dit mellemgulv kan sænke sig nedad og dermed trække luft ind i dine lunger.

Vi er ikke kun en kultur over-spisere, vi er også over-“åndere”- vi trækker vejret for ofte, alt for ofte.

At trække vejret korrekt er en stor investering i dit helbred, og du vil få øjeblikkelig gavne i form af mere energi og en dyb indre ro!

Nyd nu dine langsomme, afslappende vejrtrækning, lige nu og resten af dit liv, fordi du fortjener det!

Fremtidig læsning:
Myotape: bedre søvn, et bedre helbred og bedre livskvalitet
Breath af James Nestor
The Oxygen Advantage af Patrick Mckeown


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Hans skrev denne kommentar:
18-01-2023 11:37:58

Superinteressant TAK


Kom med din kommentar

Mest læste i Vejrtrækning

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley