Hvordan ved du, om dine madrester er sikre at spise?

Skrevet 12-11-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvordan ved du, om dine madrester er sikre at spise?

Skal du kaste det mugne brød i affaldsspanden eller kan du bare skære rundt omkring den grønne plet? Kan søndagens rester blive fredagens aftensmåltid? Læs videre og lær hvordan du sikkert kan spise madrester!


Først og fremmest betyder ændringer i maden ikke det store i forhold til sikkerheden. Det smager måske ikke så godt, men det betyder ikke, at maden vil gøre dig syg. Det skyldes, at der er en forskel, imellem hvad levnedsmiddeleksperter kalder ”bakterier der fordærver maden” og patogene (sygdomsfremkaldende).

Bakterier der fordærver maden, danner en slimet film på kødpålæg, fugtige ender på grøntsagerne eller giver en stinkende kylling. Men patogenerne som gør dig syg er lugtfrie, farveløse og usynlige.

Siden forbrugerne ikke kan regne med udseendet eller lugten, så brug i stedet for reglen om fire: Ikke mere end fire dage ved fire grader. ( Ved at fryse frisk mad, så vil den holde sig sikker næsten i det uendelige.)

Fire grader giver folk tre sikre dage til rå kylling og hakket oksekød, tre dage med udskæringer af oksekød og lam, samt fire dage til rester.

At lade hvilket som helst fødevare komme over fire grader undervejs fra butikken til stegepanden kan skabe forskellen imellem sygdom og sikkerhed – og mange køleskabe bliver holdt ved for høj en temperatur. Vær sikker og tjek dit.
Det er vigtigt at vide, hvornår en fødevare er sikker at spise, og hvornår det er virkelig dårligt, ikke kun set fra et helbredsmæssigt synspunkt, men også fra et miljømæssigt og etisk.

Der er et utroligt spild af mad i store dele af verden, og vi vil bestemt ikke komme af med mad, som stadigvæk er fuldstændig sikker at spise. Eksempelvis har en ny rapport forfattet af Stockholms Internationale Vand Institut, FNs mad og landbrugs organisation og det Internationale Vandstyrings Institut fundet ud af, at halvdelen af den mad som bliver produceret på verdensplan bliver spildt!

Husk, at den bedste metode at holde din mad sikker, har intet at gøre med din køleskab … Madens kilde har en større betydning.

Hvor længe vil disse almindelige fødevare holder sig?

Ikke alle fødevare bliver fordærvet efter fire dage i køleskabet og nogen holder måske endda ikke engang så længe. Brug din egen dømmekraft og mavefornemmelse (intuition). Hvis du er i tvivl, er det formentlig bedst at smide det ud (specielt hvis dit immunforsvar ikke er oppe i gear).

Dog er her nogen almindelige fødevarer med estimat for, hvor længe de typisk kan holde sig i køleskabet:

• Smør: 1-3 måneder
• Mælk: 5 dage
• Æg (Friske): 3-5 uger
• Hakket oksekød, hakket kalkun, kylling eller fisk: 1-2 dage
• Bøffer, steg og flæskesteg: 3-5 dage
• Kogte eller ukogte grøntsager: 3-5 dage
• Rester: 3-4 dage

For at maksimere hvor længe madvarerne holder sig friske, så sørg for at holde nok plads imellem tingene i køleskabet (hvis dit køleskab er overfyldt, så bliver det sværere for kold luft at cirkulere).

Hvis dine madvarer er friske, så kan du selvfølgelig forvente, at de holder længere. Ideelt set, så vælg de friskeste fødevarer som du kan finde og spis dem så snart som muligt, specielt grøntsager, da de mister næringsstoffer efter de er blevet høstet.

Tjek ALTID sidste salgsdato før du køber noget. F.eks. når jeg køber æg, så tjekker jeg altid salgsdatoen og hvis de er tæt på sidste salgsdato, så kigger jeg bagved for at finde de friskeste æg på hylden.

Sidste måned fik jeg en rigtig slem dosis madforgiftning. Begge ender på samme tid i fem timer. Selv min kone havde noget sympati med mig. Jeg havde spist en suspekt bøf på en cafe, som jeg ikke havde en god fornemmelse omkring.

Det var ikke sjovt på det tidspunkt, men jeg er glad for at universet mindede mig om, at jeg skal stole på min intuition den næste gang. Jeg håber, at jeg har lært min lektie. Så næste gang jeg får en dårlig fornemmelse, så vil jeg hellere forblive sulten!

Så brug 4 dage reglen, lyt til din intuition og forsøg at lade vær med at spilde mad.

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lasse skrev denne kommentar:
18-05-2010 15:23:19

Hej Alun.

lige en kommentar: Mad kan ikke holde i næsten det uendelige, selvom det bliver frosset ned. Heller ikke hvis det er helt frisk når det fryses. Der er stor forskel på holdbarheden, alt efter om det er fed mad osv.. Man kan læse meget mere om det i de gamle skriverier fra Statens Husholdningsråd, som vist desværre er sparet væk og nedlagt nu, som alt andet i Danmark jo er sparet væk og nedlagt. Men deres skriverier findes sikkert stadigvæk på bibliotekerne. Altså så længe at vi stadig har biblioteker i Danmark forstås. De skal jo også snart spares væk og nedlægges... skynd dig på bib!
(lån feks. God Mad bogen. Den er guld værd for alle med interesse for madlavningen i det daglige)


monia skrev denne kommentar:
21-12-2010 13:32:13

jeg ville bare høre om hvor længe wok mad kan holde sig i køleskabet? hvis jeg laver det til aftensmad? og jeg bruger kylling og friske grøntsager?


flemming jensen skrev denne kommentar:
16-10-2013 20:04:23

det er en rigtig god side,
tak for det


Vis alle kommentarer

Ari Arnold skrev denne kommentar:
09-12-2014 18:29:03

Der er mange godt tips i artiklen, og jeg glæder mig over, at det er fokus på madspild.
Derfor forekommer det mig mærkeligt, at forfatteren går efter æg, der står bagerst? For hvis alle gør det, ender de forreste og ældste æg jo med at blive smidt ud, og det er i hvert fald madspild (med mindre du ved, at du er meget længe om at bruge dem). Og netop æg holder sig virkelig længe. Husk også, at butikkerne slet ikke må sælge mad efter sidste holdbarhedsdato, selvom det ikke behøver at være dårlig af denne grund


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser