Skrevet 27-05-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Som det første undersøgte jeg vandkvaliteten i Farum, hvor jeg bor. En ting er, at vandet i Farum har vundet en pris for det bedst smagende vand i Danmark, men er det nu også forsvarligt at drikke det?
En hurtig søgning på nettet ledte mig til denne hjemmeside:
Her kunne jeg downloade en analyse af det vand, som de sender ud til alle hjem i Farum.
Selvom jeg har læst kemi på universitet i to år, så er det mere end 20 år siden, og jeg må indrømme, at jeg var lidt på herrens mark.
Heldigvis blev Jørn Due min redning. Jørn er bestyrer på Farum Vandværk og har over 30 års erfaring med at levere sikkert drikkevand til os.
Han svarede venligt på alle mine spørgsmål på telefonen og tilbød at vise mig rundt på det lokale vandværk.
Sådan fungerer det:
I Danmark burger man grundvandet ved at bore et hul 30 meter ned i jorden og pumpe vand op til overfladen. Herefter bliver vandet iltet med luft og derpå skyllet igennem et sandfilter, som fjerner de naturlige metaller, som findes i grundvandet.
Herefter pumpes vandet ud til vores hjem.
Jeg spurgte Jørn, om de bruger klorin eller fluor under vandrensningen, og han forklarede, at det gør man kun i lande, hvor de tager vandet fra havet.
Jørn forklarede, at det problem vi ser i dag med pesticider, efter hans mening kommer fra privat brug af kemikalier så som Roundup i vores haver og DSBs kraftige brug af Atrazin for at slå ukrudt ihjel ved jernbaneskinnerne.
Ja, landmændene har også forårsaget forurening med deres brug af pesticider, men dette forklarer ikke, hvorfor nogle vandhuller tæt på private boligområder og langt væk fra landbrug bliver forurenet med pesticider.
Så det budskab, jeg tager med derfra, er, at vi alle skal være bevidste om, hvad vi sprøjter med i vores haver, og naturligvis skal landmænd overveje at gå over til økologiske og biodynamiske dyrkningsmetoder.
Jeg er af den overbevisning, at dette ikke blot vil være bedre for vores miljø, men at det også vil være mere rentabelt for landmændene, da efterspørgslen på økologiske varer er stigende.
Hvis du har fået lyst til at teste vandkvaliteten i dit eget område, så kan du se en analyse fra dit lokale vandværk her!
Du skal bare indtaste dit postnummer, og så bliver alle data tilgængelige.
Så langt, så godt. Vandet er rent, når det forlader Farum Vandværk.
Men hvad så med forurening i de vandledninger, som transporterer vandet hjem til mig? Og forurener gamle rørledninger i mit hjem vandet, før det når frem til drikkeglasset?
Morten, ejeren, viste mig rundt og fortalte mig, hvordan de tester vandets renhed fra hele Danmark. Jeg gik derfra med en beholder, jeg skulle fylde op med vand, så jeg kunne tjekke, om det vand, der ender i mit glas, er rent, eller om der er forurening eller afsmitning fra de rør, som leder ind til mit hus.
Jeg lod vores vandhane løbe i 120 sekunder, så det var koldt, og derefter fyldte jeg beholderen. Du kan se resultatet nedenfor. Så det vand, vi modtager i vores hus (så længe det har løbet i 120 sekunder), er det samme rene vand, som Farum Vandværk leverer, så der er ingen forurening fra rørledninger!
Drikkevand er en absolut gratis investering i dit helbred.
Men mennesker overser desværre ofte de simple og vigtige ting. Sørg især for at drikke meget væske i de varme sommermåneder, så du ikke bliver dehydreret.
Glem ikke, at vi ALLE har et ansvar for at passe godt på vores planet. De tre simple atomer, som vand er dannet af, H2O, spiller en helt central rolle for vores helbred.
Lad os alle samarbejde om, at der også fremover bliver rigeligt af denne gratis ressource for os at indtage.
Hvis du vil vide mere om din vandkvalitet i dit område, skal du:
1. Klikke her og kigge på vandanalysen for dit område.
2. Kontakte dit lokale vandværk. Folk som Jørn er meget hjælpsomme.
3. Lad vandet løbe i ca. to min., før du fylder glasset op. På denne måde bliver rørene renset for gammelt vand, som kan indeholde afsmitning fra gamle rør i dit hjem.
Hjemme hos os fylder vi tre store glas op med vand, efter at vi har ladet vandet løbe i omkring to min. Hvis vandet stadig er lunkent, er det et tegn på, at dette
vand stadig stammer fra de rør, der befinder sig i huset, og dette kan øge risikoen for at indtage metaller. Jo koldere vandet er, jo friskere er vandet også.
4. Overvej at få testet dit eget vand her:
R. Dons' Vandanalytiske Laboratorium - 3500 Værløse
5. Hvis du køber vand, så er glasflasker at foretrække, da plastikflasker kan forurene vandet, hvis de bliver efterladt i solen, hvilket ofte sker. Og meget af vandet på flaske er egentlig bare hanevand, som kommer fra fattige lande med dårlig vandkvalitet. Vær også opmærksom på, hvor dyrt det er for vores miljø at fremstille og transportere vand rundt i verden.
6. Når du går på toilettet, skal det helst være en klar gul farve og ikke have nogen lugt; ellers er du nok i underskud med væske.
7. Din huds fremtoning kan også afsløre, ikke kun om du er dehydreret, men også om du får tilstrækkeligt med omega-3-fedtsyrer, og hvor sund du generelt er.
8. Jeg starter altid min dag med at drikke et stort glas vand for at ”vande” mit system, og derefter spiser jeg morgenmad en halv time efter. Dette forbedrer min fordøjelse og udrenser giftstoffer. Prøv det.
9. Spar på te, kaffe, cola osv., som kan dehydrere dig. Kun vand tæller som din halvanden til to liter daglige sundhedsvæske!
10. Og et sidste vigtigt spørgsmål. Er du parat?
Står der et glas vand foran dig lige nu?
Hvis ikke, så ved du nu, hvad du skal gøre ;-)
P.S.: Denne artikel viser dig, hvordan du optimerer din væskebalance.
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Erik Schou skrev denne kommentar:
02-06-2015 08:21:03
Hej Alun.
Tak for din højst aktuelle artikel om vand
den er højst relevant.
Nu kan jeg ikke se af testen om syre/base balancen er neutral, men meget drikkevand/
flaskevand er på syresiden og når vi så drikker 2 - 3 liter om dagen tilføre vi kroppen en masse syre og det går ud over
kroppens balance. Det er sikkert også noget du kan forske i da du, tror jeg, interessere dig for dine medmenneskers ve og vel.
Jeg gør det at jeg til 1 liter vand kommer
3 teskefulde NATRON i ..............det gør det neutralt og jeg syntes vandet smager bedre.
Bland det godt.
Endnu en gang tak for dine gode artikler.
Erik Schou
Lis Pilgaard skrev denne kommentar:
02-06-2015 10:12:48
Jeg bryder mig ikke om byvand , det smager ikke godt så uanset hvad der bliver skrevet drikker jeg vand der er renset med Om3 vandfilter ..
Timugin skrev denne kommentar:
02-06-2015 11:42:59
Mange tak for de gode, vigtige info!
Bettina skrev denne kommentar:
02-06-2015 15:43:50
Jeg er meget bekymret for, om vi har rent vand i Danmark om nogle måneder. Den tidligere regering stemte for, at vi måtte tillade hydraulist fracking i Danmark. Det franske firma Total er i gang med deres første prøveboring - i første omgang i Nordjylland - og de har lov til at fracke, hvis de finder ikke-konventionel gas (som skifergas hedder).
Ved én boring bruges der 20 mill. liter rent vand (så hvad med vores vandreserver), og 50-70 tons (ja TONS) blandede kemikalier - ca. 600-750 forskellige, som aldrig er blevet testet sammen. Disse pumpes ned 4 km i DK undergrund - forbi vores grundvand både op og ned, og denne cocktail af vand, sand og kemi sprøjtes med et tryk, der svarer til 30 alm. bomber ud i et skiferlag, som vi har dernede. Så sprækker lagene, og der hives gas (methangas) op igen.
Ingen ved, om der kommer sprækker andre steder end der, hvor Total regner med, at det kommer - så hvad med grundvandet. Hvis først grundvandet forurenes, som det er sket i mange andre lande, kan det ikke renses igen.
Derudover - som om, det ikke var nok, så er vores skifer noget, der hedder alun skifer. Og det er en form for skifer, der afgiver radioaktivitet, når det frackes. Faktisk så meget, så Sverige bruger det til uranstave til deres atomkraftværker.
Det kommer med op med spildevandet. Politikerne kan ikke svare på, om vi i Danmark har kapacitet til at komme af med dette spildevand - hvor skal det køres hen? Til Risø - tværs gennem landet. Hvad hvis der sker et uheld - har vi kapacitet til at rydde det op?
Det værste er, at det ikke er os selv, der får gassen.Den eksporteres, og Total får 80% af overskuddet. Vi får risikoen, ødelagte veje af tung transport, og radioaktivt spildevand med en kemibombe i.
Og nej - vi har ikke haft hydraulisk fracking i landet før, så vores lovgivning tager IKKE højde for det. Og nogle politikere siger, at det er det samme, som vi har gjort i Nordsøen. Det viser bare, at de IKKE har sat sig ind i problematikken - fordi der fracker de i kridtlag, som er noget HELT andet. De bruger saltvand, som ikke tærer på vores grundvandsresssourcer, og der bor ikke folk i nærheden, der dyrker kartofler, eller har dyrehold - eller børn....
De landdækkende medier vil ikke røre problematikken - og det er umuligt at få et svar fra vores politikere - hvad gør vi? Det er et reelt problem, som allerede ER startet.
Total må fracke i Danmark de næste 30 år. Og for at ha' en stabil indtjening, skal der opsættes boretårne hver 4 km i vores lille land. Vi har ikke arealer til det. Og hver fracking bruger af vores rene vand - og laver det til spildevand...
Hvad gør vi??
Hiltrud Bøthner skrev denne kommentar:
04-06-2015 09:39:03
Hej Alun, godt at læse at dansk drikkevand er rent...men kender du Kangen vand---ionisered vand ? Her bestemmer man joo PH værdien ( syre/base ) selv. jeg er meget glad for min maskine...de brune solpletter forsvand....
Jeg læser dine artikler, når jeg er i DK med glæde
mange hilsner Hiltrud Bøthner
Jane skrev denne kommentar:
22-06-2015 23:58:55
Jeg har haft et Aquasana rensefilter i mange år nu, og er ekstremt glad for det. Man smager tydeligt forskel på vandet. Det urensede vand har en dårlig bismag af metaller, og man kan faktisk godt se vandet er mere gulligt ved siden af det rensede vand. Jeg tror vist ikke vandet er så rent når det forlader vandværket, som de gerne vil have os til at tro, og mange af deres grænseværdier er også alt for høje, ligesom med kemikalier i madvarer, så det stoler jeg ikke på.