❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Hvordan får du mest ud af dine Fivefingers?

Skrevet 23-05-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvordan får du mest ud af dine Fivefingers?

Fivefingers er super behagelig, samt en af de bedste ting du kan gøre for din krops sundhed. Følgende tips vil hjælpe dig til at få det meste ud af dine Fivefingers.


Ja, ved at gå med Fivefingers får du alle fordelene ved at gå barfodet, men med den beskyttelse en Vibram-sål giver. Kort og godt vil du få en utrolig oplevelse af at komme tilbage til naturen og samtidig være god ved din krop.

Hvis du overvejer at købe et par Fivefingers, eller hvis du allerede har et par af disse lækre sko, hvordan får du så mest ud af dem?

Her er 10 trin til at få mest ud af dine Vibram Fivefingers:

1. Hvad kan jeg bruge Fivefingers til?

Du kan bruge Fivefingers til alt. Vibram har designet Fivefingers til specifikke sportsgrene såsom KMD Sport LS til crossfit og Bikila EVO til løb, men det er vores erfaring, at du ikke behøver at hænge dig i detaljer, da de fleste Fivefingers kan bruges til enhver type sport.

Det vigtige er, at du får en god pasform!

Men Fivefingers er ikke kun til sport. Da de er så komfortable og sunde at bruge, hvorfor så ikke gå i dem hver dag, både inde og ude?

Om sommeren har jeg Fivefingers på hele tiden. Men når jeg tager til stranden, er det tid til at tage skoene af, for bare fødder er allerbedst for mig.

Hvis der imidlertid er mange sten på stranden, eller du ønsker at gå i vandet, men er bekymret for sten, så behold endelig dine Fivefingers på.

Hvis det er dejligt varmt, så fungerer KSO EVO bedst for mig.

2. Find den rette Vibram Fivefingers-sko til dig

Kig i vores nye Fivefingers katalog her, og vælg den sko, der passer bedst til dit formål. Heldigvis er Fivefingers som sagt multidesignede, og de fleste af skoene kan bruges til alt, så hvis du virkelig kan lide et bestemt design, så vælg dette.

Du skal ikke bekymre dig for meget om funktion, da Fivefingers kan bruges til det hele.

3. Find den rette størrelse Fivefingers til dine fødder

Vi anbefaler at du vælger et ½ nummer større i Fivefingers, end din normale skostørrelse. Grundet der er, at Fivefingers er lidt mindre i deres standardstørrelse, end andre producenters.

Vi har også mange forretninger, der sælger Fivefingers (de er jo trods alt det hotteste sportsprodukt på markedet), så besøg én af dem, og find den rette størrelse, og få rådgivning om, hvilken sko er det bedste valg for dig. Du kan finde listen overforhandlere af Fivefingers ved at klikke her.

Hvis du køber et par Fivefingers på nettet, og de ikke passer, så skal du ikke bekymre dig, for vi bytter dem helt gratis.

4. Bør jeg købe Injinji tåsokker sammen med mine nye Vibram Fivefingers?

Personligt kunne jeg aldrig drømme om at bruge sokker i mine Fivefingers om sommeren, men udenfor i den kolde vinter (YES, jeg kan bruge mine favorit KSO Trek osv. hele året rundt!) er det vigtigt at have sokker på for at holde dine fødder varme.

Nogle mennesker elsker sokkerne, andre gør ikke. Jeg foreslår, at du køber et par og tester dem for at se, om dine nye Fivefingers føles og sidder bedre med sokker end med bare fødder.

Bare rolig, hvis du ikke bruger dine Injinji tåsokker i dine Fivefingers, så kan du altid bruge dem i dine andre sko, og de er også fremragende som ”hjemmesko”.

5. Hvordan kommer du i gang med at bruge Fivefingers? Gå langsomt frem!

Det er meget vigtigt, at du er tålmodig og lytter til din krop, når du starter med at bruge dine nye Fivefingers.

Når du går i dine traditionelle hverdagssko og sportssko, passiveres musklerne i dine fødder og ben, hvilket ofte gør dem svage og udsatte for skader.

Den gode nyhed er, at Fivefingers hurtigt og nemt vil styrke dine muskler, men (og det er et vigtigt MEN) det tager længere tid for nogle mennesker end for andre.

Så vær tålmodig, lyt til din krop, og følg instrukserne nedenfor:

A. Brug dine Fivefingers indendørs i 1 – 2 timer den første dag. Hvis du ikke bliver træt, så øg tiden til 3 – 4 timer den næste dag. Lyt blot til din krop, og den vil fortælle dig, hvor meget du kan gå i dine nye sko.

B. I de første 5 – 7 dage bør du kun bruge dine Fivefingers som indendørs hjemmesko. Når du først har gjort dette, og din krop er parat til en større udfordring, kan du begynde at løbe og træne i dine nye sko.

6. Jeg vil gerne løbe i mine nye Fivefingers. Hvilket løbeprogram skal jeg anvende?

A. Når du første gang løber i dine nye Fivefingers, så husk, at du skal bygge langsomt op. Tag ud på en løbetur i dine traditionelle løbesko.

Tag dine Fivefingers med dig, og find en græsplæne eller en mark. Skift til dine Fivefingers, og nyd at være tæt på naturen i 5 – 10 minutter. Skift så tilbage til dine gamle løbesko, og løb hjem. Specielt dagen efter skal du lytte til din krop for at registrere, om du er øm eller ej.

B. At løbe eller træne i dine Fivefingers føles måske underligt i starten, men du vil snart komme til at elske dem. Fivefingers får dig til at bevæge dig naturligt, så hvis du ikke har gjort det i et stykke tid, vil det selvfølgelig tage noget tid for din krop at opbygge sin naturlige styrke igen. Bare vær tålmodig!

C. Bliv ved med stille og roligt at opbygge dine muskler ved langsomt at øge den tid, du træner i dine Fivefingers. I løbet af nogle få uger skulle du være i stand til at have dem på, så ofte du har lyst til det, uden at blive øm.

D. Når du løbetræner, kan du enten bruge Fivefingers som et supplement til dine traditionelle løbesko eller løbe i dem hele tiden. Gør det, der virker bedst for dig, og nyd den naturlige følelse ;-)

E. Hvis du ikke er sikker på, hvilken teknik du skal anvende, så luk bare dine øjne, og gør, hvad der føles naturligt. Lad være med at tænke for meget eller analysere tingene. Nyd bare at løbe og bevæge dig naturligt.

Det er umuligt at sætte hælen i først, når du løber i Fivefingers eller barfodet. Du vil naturligt lande på forfoden.

Endvidere holder Fivefingers meget længere end normale løbesko, først og fremmest fordi Fivefingers har en superstærk og bøjelig Vibramsål, og dernæst, når du løber barfodet eller i Fivefingers, så rammer du ikke med hælen først, hvilket ville være meget hårdere for kroppen og skoene.

Når du løber eller træner i Fivefingers, fjedrer du, og denne naturlige bevægelse er ikke hård ved skoene.

7. Kan jeg løbe maraton i Fivefingers?

Selvfølgelig kan du det. Det tager bare lidt tid at bygge dine muskler op, så du er stærk nok til at gøre det.

Igen må du være tålmodig og tage den med ro, og før du ved af det, vil din krop være parat til at løbe, som naturen har tiltænkt det, i de mest utrolige sko på planeten!

8. Kan jeg vaske mine Fivefingers?

Ja, selvfølgelig kan du det. Vælg en vask ved lav temperatur (maks. 30 grader), og de bliver så gode som nye. Lad dem tørre naturligt; brug ikke tørretumbler, da det kan skade dine højt elskede sko.

9. Hjælp os med at hjælpe andre med Fivefingers

Brug gerne kommentarboksen lige efter denne artikel, og fortæl os om dine erfaringer, så vi kan hjælpe andre mennesker og give Vibram feedback, der gør det muligt for dem at forbedre dette fantastiske produkt yderligere.

10. Hvor kan jeg få mere at vide om Fivefingers?

Brug søgefunktionen øverst på denne side for at se alle artikler, vi har om Fivefingers. Du kan også tilmelde dig vores Fivefingers Facebook-gruppe her og nyde at være en del af det voksende barfodssamfund.

Hvis du kunne tænke dig at lære mere om de forskellige Vibram Fivefingers-modeller, så klik her for at se den nye 2014-kollektion.

Nu er det tid til at holde inde med at tale, og tid for dig at komme ud og nyde alle fordelene ved Vibram Fivefingers - at bevæge dig naturligt og være tæt på naturen.

Velkommen til det utrolige Vibram Fingers-univers. Nyd at kunne bevæge dig naturligt igen.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

lilian skrev denne kommentar:
02-07-2011 09:33:04

Hej!
Vedr. fivefingers.
Bruger normalt pronationssko pga kraftig indad fald på venstre fod. Kan jeg mon bruge fivefingers til gang/jogg på skovstier?


Anne Seidelin skrev denne kommentar:
21-06-2012 16:45:54

Jeg er bare så glad for at jeg skiftede til fivefingers. Se evt. http://anneseidelin.dk/mine-erfaringer-med-fivefingers/
@ lilian. jeg tror ikke det vil blive noget problem for dig, da din fod vil blive stærkere og sikkert kunne rette op på skævheden stille og roligt.


Martin skrev denne kommentar:
08-02-2013 09:58:25

Jeg er fysioterapeut og træner og behandler mange forskellige patienttyper. Jeg blev selv introduceret for Fivefingers for mere end tre år siden og har aldrig haft alm. løbesko på siden.
Jeg er begyndte i foråret 2012 at introducere Fivefingers for de af mine patienter med forskellige overbelastnings- og løbeskalder. Stort set alle har været skeptiske, men de er alle kommet tilbage med positive resultater. Dette både i forhold til løbeglæde og reduktion af problemer grundet løb.

Tak for et spændende og sikkert produkt til glæde for mig og mit virke.


Vis alle kommentarer

Dorthe skrev denne kommentar:
25-05-2014 10:47:57

Jeg er ikke løber, men bruger fivefingers eller går i bare fødder til hverdag. Jeg har brugt fivefingers i flere år inklusive i vinters, hvor jeg kun enkelte dage havde en alm. støvle på om morgenen.
Jeg er super glad for dem og køber ikke andet, da jeg føler mig indelukket i almindelige sko.


Doris Larsen skrev denne kommentar:
26-05-2014 10:33:17

Jeg er den lykkelige ejer af 4 par Fivefingers.
Startede med at bruge dem i april 2014.
Jeg er rigtig glad for alle mine sko.
Den lidt kraftigere udendørssko har været lidt svær at bruge, men er godt i gang nu. Jeg bruger meget strømper i sko fordi jeg er en frossenpind om mine fødder, men det virker godt for mig.


john henckel skrev denne kommentar:
31-05-2014 14:25:16

Jeg har lige været på 8 dages krydstogt til de norske fjorde, med MSC Poesia samt 2 par af mine 5 fingers.Tyskere,svenskere,nordmænd,italievere oma var VILDE med dem,specielt dem i danske farver .så jeg har gjort MEGA REKLAME for Jer i den sidste uge !!!!


Keld skrev denne kommentar:
03-08-2015 15:47:59

Tusind tak for hurtigt svar hvis jeg lige må spørge hvordan gør jeg for at få min lilletå på plads i skoen den vil ikke selv på forhånd tak


Birte skrev denne kommentar:
09-11-2018 11:52:19

Disse Fivefingers er en velsignelse til menneskeheden.
Gid jeg havde opdaget dem noget før. Utrolig behagelige sko!


Axel Nielsen skrev denne kommentar:
08-06-2024 20:36:03

Jeg har brugt Fivefingers i mere end 10 år og har, udover mine sikkerhedssko, ikke andre sko!

Jeg har nogle i neopren jeg surfer i, ellers lidt forskelligt, men det er de helt tynde såler jeg er gladest for.
Jeg har ikke prøvet andre tåsko end Fivefingers og da de passer perfekt på mine fødder, har jeg ikke haft det store behov for eksperimenteren med andre mærker - "If it works, don't fix it".
Man skal kunne acceptere at man får våde tæer hvis det regner eller man lander i en vandpyt - En tur over våd asfalt er ikke noget problem, kun seriøs eller langvarig regn, mudrede stier eller vådt græs.

Man skal kunne lide at nørde nye ting, ellers tror jeg godt man kan løbe sur i at tingene ikke virker som de plejer.
Jeg blev nysgerrig på kontakt med overfladen og de fantastiske evner vores fødder har pga. jeg surfer og jeg brugte et år med bare tæer stort set hele tiden, også det meste af vinteren.
Efterfølgende har jeg "tilsat" Fivefingers for at komme uden om nogle af de besværligheder der er ved at være på bare fødder hele tiden og Fivefingers er blevet en naturlig del af min udrustning.

Jeg kan kun anbefale at komme ud af de traditionelle "fodkister" - Fivefingers er helt sikkert et godt værktøj på rejsen!


Kom med din kommentar

Mest læste i Træning

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley