❤ Healing-seminar med Mattias Desmet - The Psychology of Totalitarianism (At finde mening, kærlighed og indre fred i en udfordrende verden) den 5. nov. kl. 19 i KBH ❤

Pilates. Gør det mere skade end gavn?

Skrevet 11-05-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Pilates. Gør det mere skade end gavn?

Pilates hyldes og lovprises af fitness guruer og Hollywood stjerner som var det det bedste, der er sket siden man fandt på at skære brød i skiver. Pilates bliver stadigt mere og mere populært. Men er Pilates sundt? Giver Pilates os det fitness og sundhedsniveau som Pilates-tilhængerne lover os? Eller gør Pilates mere skade end gavn?


Hvis du deltager på et Pilates hold er dette en artikel du bør læse fra start til slut. Her afdækker vi sandheden om Pilates. Og den sandhed vil nok komme som et chok for nogle af jer.

Historien om Pilates

Pilates blev udviklet af den halvt græske, halvt tyske Joseph Pilates under 1. Verdenskrig. Hans mål var at forbedre genoptræningsprogrammerne for de mange hjemvendte krigsveteraner.

Pilates Principperne er et træningssystem baseret på aerobic og yogastillinger fra Surya Namaskara (Solhilsen), der træner hele kroppen gennem korrekt positionering, centrering, kontrol, præcision, åndedræt og flydende bevægelser.

Ifølge udøvere af Pilates, er det overordnede mål med Pilates at skabe et sammenspil mellem sind og krop, så kroppen, uden at engagere hjernen, vil bevæge sig effektivt, yndefuldt og velbalanceret.

I de sidste to år er Pilates blevet det hotteste indenfor træning siden Aerobics. I dag ser du navnet på hvert eneste skema for holdtræning i ethvert fitnesscenter.

Men hvad er Pilates og har den Pilates træning du deltager i, noget som helst at gøre med det system Joseph Pilates i sin tid udviklede?

Hvad er Pilates?

Traditionelt udføres Pilates i en maskine, kendt som en Pilates Reformer, som i teorien yder modstand for at opbygge styrke, udvikle korrekt stilling og holdning, samt øger smidigheden.

I dag bliver Pilates, udført på en måtte uden brug af en Reformer, stadigt mere og mere populært.

En af årsagerne til at Pilates bliver mere og mere populært er den eksplosive vækst i ‘uddannelsen’ af nye Pilates instruktører, som underviser i Pilates, siden oktober 2000 da en domstol i USA fastslog at Pilates varemærket var ugyldigt. Indtil da havde tusindvis af Pilates ’instruktører’ været afskåret fra at sige, at de underviste i Pilates.

Så hvor det før krævede en lang uddannelse at blive Pilates instruktør, kan det i dag nærmest gøres på en weekend!

Mange af de oprindelige instruktører og/eller tilhængere er af den mening, at Pilates er blevet et udvandet begreb på grund af de mange underlødige certificeringer, der tilbydes i dag.

Så lige som med alt andet, inden for holdtræning, kan det være en god ide at undersøge instruktørens kvalifikationer.

Noget andet som du efter min mening bør undersøge, er hvor effektivt Pilates egentlig er, og hvor effektivt Pilates kan hjælpe dig med at nå dine mål indenfor sundhed og fitness?

Hvilken form for træning er bedst for sundhed og fitness, og hvor effektivt er Pilates?

Før jeg begynder med at fortælle dig, hvorfor jeg mener, at der er mange andre træningsformer, som er langt bedre for din sundhed og fitness sammenlignet med Pilates, er det vigtigt at påpege, at det er mindst ligeså vigtigt, at man nyder den sport eller træning man dyrker.

Der er mange mennesker, der finder glæde ved at dyrke Pilates. Men jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv om de ville nyde det i lige så høj grad, hvis de kendte til de potentielle farer ved Pilates og vidste, at det ikke er særligt effektivt i forhold til mange andre typer træning?

Ville det være rimeligt at antage, at størstedelen af de mennesker som træner, gør det fordi de ønsker at holde sig i god form og have et godt helbred?

Hovedårsagen til at folk træner er, at de ikke bryder sig om det de ser i spejlet:

Vi vil gerne slippe af med bildækket, der har sat sig om livet, forhale ældningsprocessen, være mere energiske og forbedre vores sundhed.

Ja!

Vi ønsker, at vores træning hjælper os med se godt ud og have det godt samtidig med at vi høster de sundhedsmæssige fordele af at være i god form.

Med dette i fokus, lavede Evans og Rosenberg fra Tufts University en vigtig undersøgelse af hvilke faktorer, der var de vigtigste i fastsættelsen af din biologiske alder (Hvor gammel du i virkeligheden er).

Efter vigtighed var det:

Muskelmasse
Styrke
Stofskiftehastighed
Fedtprocent
Lungekapacitet
Blodsukker tolerance
HDL kolesterol
Blodtryk
Knogletæthed
Temperatur regulering

Mængden af din muskelmasse og hvor stærk du er, er de to vigtigste faktorer, der bestemmer din biologiske alder.

Og jo mere muskelmasse du har: Des stærkere vil du være, dit stofskifte vil være hurtigere og du vil med stor sandsynlighed have en lav fedtprocent.

Så det oplagte spørgsmål må være hvilken træningsform er bedst til at hjælpe dig med at forbrænde fedt og sænke ældningsprocessen?

Er det træning som Pilates, der kun aktiverer få muskler af gangen og primært udføres på gulvet?

Eller det træning med frie vægte eller en Swissball, der aktiverer alle muskler i kroppen?

Det er simpelthen sådan, at hvis du vil sinke ældningsprocessen og være i stand til at kunne passe dit yndlingstøj til sommer, så er du nødt til at vedligeholde, eller endnu bedre, øge din muskelmasse der naturligt starter med at aftage efter 35 års alderen.

Husk, du er nødt til:

Bruge det, hvis du vil beholde det.

Ved at lave enkel vægttræning og/eller træning med en Swissball kan du hurtigt og nemt opbygge muskelmasse. Den gode nyhed er, at du kan få fantastiske resultater på mindre end 30 minutter et par gange om ugen.

På bare få minutter kan du få gode resultater, fordi den type træning, aktiverer ALLE muskler i kroppen samtidigt. Jo flere muskler du aktiverer, des højere bliver din fedtforbrænding.

Lad os gå tilbage til dit ugentlige Pilates hold og tænke lidt over hvor mange af kroppens muskler du aktiverer, når du ligger på gulvet og laver Pilates?

Nu ved jeg godt at Pilates instruktørerne vil sige, at ‘centeret’/korsettet er vigtigt, (musklerne i mave og ryg) og at Pilates er en glimrende måde at træne dem på.

Det kan være udmærket at træne og øge styrken ved brug af gulvøvelser, men som Fitnessguruen Paul Chek siger ”hvis du isolerer, må du integrere.”

Det Paul mener med er, at så snart du mestrer de isolationsøvelser, du laver på gulvet i Pilates, er det på tide at komme op og stå, så du kan integrere denne styrke i funktionelle opretstående øvelser

Set fra et evolutionært synspunkt ønsker Moder Natur ikke, at vi ligger på ryggen, når vi træner. Det er derfor vi efter en alder på 12 måneder, holder op med at kravle og prøver at stå op for hurtigst muligt at begynde at gå. Så vi bør overvejende træne stående. Basta!

Dette gælder ikke kun Pilates, men alle former for motion.

En anden ting som folk ikke er klar over, er at Pilates kan svække dit nervesystem. Pilates kan faktisk gøre dit nervesystem svagere. Når du ligger på gulvet, aktiverer du kun enkelte muskler og det er ikke ligeså neurologisk krævende som træning udført stående.

Et andet problem jeg har med Pilates, er at nogle af de isolationsøvelser, man laver på et Pilates hold kan skabe muskelubalancer. Naturen har skabt os til at bruge hele kroppen samtidigt, ikke til at sidde i en maskine i et center og træne en muskel og glemme dens antagonist (partner).

Det bekymrer mig også når jeg hører, at nogle Pilates instruktører lærer folk at trække vejret med brystet i stedet for at bruge maven og den effekt Pilates kan have på den korrekte rekruttering af korsetmuskulaturen.

Så mit råd til dig hvis du dyrker Pilates, er at tænke over hvorfor du træner?

Hvad er din motivation?

Er det for at tabe vægt og sænke ældningsprocessen? Er det for at blive mere fit, sundere og have mere energi?

Hvis det er målet så tænk over hvilken type af træning, der giver dig den største chance, for at opnå de resultater du ønsker.

Pilates konklusion

Det kunne være interessant at finde ud af, om moderne Pilates faktisk er tro mod, hvad Joseph Pilates havde i tankerne.

Den nylige stigning i popularitet i kommercielle træningscentre er næsten et stensikkert bevis på at det er blevet udvandet, misforstået, og/eller inficeret af ukvalificerede instruktører, der påstår at være ’certificerede’ indenfor denne disciplin.

Jeg tror personligt, at Joseph Pilates ville vende sig i sin grav, hvis han vidste hvad folk underviser i og gør i hans navn

Sagen er at Moder Natur ikke ønsker, at du træner mens du ligger ned, hvis det var tilfældet, ville vi være blevet på alle fire!

Når jeg vælger hvilken type træning jeg går i gang med, handler det om:

Tid vs. resultater vs. glæde

Nogle gange er det et spil badminton (masser af glæde, moderate resultater og meget tidskrævende), andre gange er det træning med vægte (gode resultater på 30 minutter eller mindre)

Hvis du virkelig nyder at lave Pilates og ikke har lyst til at droppe det, bør du overveje at inkorporere lidt vægttræning eller boldtræning i dit ugentlige træningsskema.

Så kan du få fornøjelsen af en mere sund, veltrænet, slankere og mere energisk udgave af dig selv.

Held og lykke.

P.S. Hvis du vil læse mere om, hvordan du får gode resultater med din træning på kort tid, så klik her!


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Sofie Lund skrev denne kommentar:
16-12-2010 17:17:38

En af de ting, som undrede mig, da jeg de første gange prøvede pilates var, at jeg synes mange af øvelserne er urimeligt hårde for bækkenbunden og lænderyggen. Jeg er fysioterapeut og ved, at svaghed i netop de muskelgrupper giver mange problemer. Desuden kan en del af øvelserne skade mere end musklerne i ryggen, da de belaster ryggen i en flekteret stilling, hvilket disponerer for discusrelaterede problemer, fx discusprolaps.


charlotte skrev denne kommentar:
15-04-2012 08:34:52

Jeg undrer mig over, hvad din holdning til yoga er? Forstår ikke, hvordan du kan afvise en sport, blot fordi den ikke udføres stående HELE tiden?
Med venlig hilsen Charlotte Aagaard


Noel skrev denne kommentar:
28-10-2012 08:10:05

Spændende artikel:-) Hvis man efter at have læst den stadig er begejstret for pilates og gerne vil være instruktør... Kan du så anbefale en pilatesuddannelse der ikke er underlødig?


Vis alle kommentarer

Pia skrev denne kommentar:
09-04-2013 21:33:24

Jeg er enig i, at man skal træne flere forskellige træningsformer, men helt uenig i at pilates ikke er godt. Jeg kan ikke dyrke andre former for træning, hvis jeg ikke også laver pilates øvelser, da det hjælper på mine ryg/mellemgulvssmerter. Det er bare fantastisk. Har heller ikke oplevet nogen der har bedt mig om at trække vejret med brystet - altid ned i maven.


Henriette Johansen skrev denne kommentar:
10-10-2015 22:30:09

Kære Alun
Jeg vil lige have lov til at korrigere dig i et par af dine udtalelser.
For det første kan man ikke blive uddannet instruktør på en weekend. Det kræver min. 60 undervisningstimer samt supervised undervisning og træning på egen krop.
Ydermere bruger man sandelig også at trække vejret helt ned i maven. Når du laver maveøvelser er det jo netop meningen, at du ved udåndingen bruger mavemusklerne aktivt for at al luften ud. Og ja pilates er ikke decideret styrkeøvelser, men som du nok burde vide er det også vigtigt at få strakt sine muskler samt få dem smiddiggjort. Mange af øvelserne er faktisk også rigtig gode for personer, der er ældre og personer med gigt og lign, som jeg plejer at sige, at det er vigtigt at styrketræne, konditræne og enten pilates eller yoga som får sindet ned i gear og som er med til at strække kroppens muskler.
Mvh
Henriette Johansen


Kom med din kommentar

Mest læste i Træning

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley