Skrevet 16-03-2006 af Paul Chek - Print - Send til en ven -
Hvert måltid, du indtager, har indflydelse på din fysiologi, din psyke og dit velbefindende i al den tid, det befinder sig i din krop.
I en sund krop vil transittiden fra mund til endetarm for en fødevare typisk være omkring 16 timer, mens de sidste rester af måltidet først vil være ude af kroppen efter ca. 56 timer.
Imidlertid lider ca. 90 % af den industrialiserede verdens befolkning af forstoppelse, hvormed transittiden forlænges og madens indflydelse på kroppen øges. Derudover træner de færreste intenst nok til, at det forhøjer stofskiftet særlig længe ad gangen.
Det er f.eks. min erfaring, når man ser bort fra begynderen, der får hurtige resultater til at begynde med og derefter stagnerer, at de, der udfører de samme øvelser igen og igen, som typisk konditionstræning, kun opnår øget stofskifte indtil hjertet har fundet tilbage til sin almindelige rytme og sveden er tørret af panden.
Eftersom den mad, du spiser, har sådan en kraftig virkning på din krop, er det meget vigtigt at spise den rigtige mad. Spørgsmålet er så bare hvad du skal spise?
Svaret er ikke så enkelt som alle markedets fedtfattige slankekure prøver at få os til at tro.
Det rigtige svar er at bestemme din stofskiftetype og på den måde finde ud af, hvad du skal spise. I min bog How to Eat, Move and Be Healthy, fortæller jeg om min metode til, hvordan du skal finde frem til din stofskiftetype og spise derefter.
Jeg kan også anbefale Bill Wolcott’s bog The Metabolic Typing Diet for yderligere læsning, især hvis du er udsat for helbredsmæssige udfordringer.
Kun ved at spise den mængde og fordeling af plante- og animalsk føde, der stemmer overens med din krops unikke behov, kan du producere de rigtige stresshormoner, væksthormoner og genopbygningshormoner, så din krop kan fungere som den skal og genopbygge sig selv.
For det første skal vi holde op med at lytte til de af industrien betalte eksperters råd om, at rødt kød og fedt skulle være usundt. Begge dele udgør de lettest tilgængelige kilder til byggesten til kroppens naturlige anabolske hormoner.
De er dermed yderst vigtige, for disse hormoner er vævsbyggende. Jo mere muskelmasse, du har, jo højere er dit stofskifte og jo mere fedt forbrænder du.
Ingen styrketræning vil have resultater, hvis din krop mangler materiale til at bygge muskelvæv.Bare tænk på, at mennesket har levet tusinder af år som vildmænd af overvejende rødt kød og fedt som ernæring.
Mennesket led ikke af hjertesygdomme før man fandt på at hærde (hydrogenere) vegetabilske olier. Mennesket havde et langt bedre helbred dengang, vi kun levede af kød og grøntsager, før vi begyndte at spise det industrialiserede affald, der i dag udgives for at være fødevarer.
Overvej engang om du ville kunne overleve livet som vildmand på dine sportsbarer og din energidrik?
Vi er nødt til at holde op med at spise kommercielle fødevarer.
Kommercielt dyreopdræt er den eneste grund til, at vi burde bekymre os over rødt kød og animalsk fedt: For det første er dyrevelfærden ringe, for det andet akkumulerer dyr miljøgifte i deres krop, så når vi spiser kommercielt opdrættede dyr fedet op med kommercielt dyrkede (pesticidindholdende) planter, forgifter vi vores krop og reducerer dens evne til at reagere positivt på træningen.
De bedste løsninger er de mest enkle løsninger:
- Respekter dyrene nok til at lade dem blive opdrættet ordenligt og respektfuldt så de har nydt deres liv før de ofres for at blive til god menneskeføde.
- Respekter dig selv nok til at spise økologisk frilandskød og i det hele taget økologisk.
- Respekter vores planet nok til ikke at støtte destruktiv kommercialisering af fødekæden – alle aspeketer af denne proces ødelægger vores planet.
Når man ser, hvad folk putter i indkøbsvognen i dag – ikke rigtig mad, snarere en blanding af skadelige kemikalier – er det ikke svært at forstå, hvorfor træningen ikke har effekt.
Kort sagt kan kommercielle fødevarer ændre din krops kemi på en måde så træningen i værste fald har skadelige konsekvenser for din krop.
At springe måltider over er også meget usundt for den trænende krop, eftersom det ændrer på hormonbalancen så den svarer til, at du er udsat for stress.
Når din krop frigiver stresshormoner, modarbejder de dine anabolske, vævsbyggende hormoner, så du risikerer, at træningen gør mere skade end gavn.
Så før du overhovedet overvejer at gå ned i træningscenteret, så sæt dig lige ned og tænk over, hvad du giver din krop at spise.
Du vil hurtigt finde ud af, at nogle få ændringer af dine spisevaner (hvad og hvornår du spiser) vil betyde en kæmpe forskel på, hvordan du ser ud og hvordan du har det.
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.