Skrevet 05-04-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Vi blev måske nok født til at løbe, men ny spændende forskning sår tvivl om den gamle talemåde: ”Alt, hvad du behøver for at løbe, er et par løbesko.”
Se denne korte video, og læs så artiklen, og beslut dig for, om du, som mig, vil tage skoene af, når du løber.
Det var noget af en øjenåbner, ikke?
Her er en anden kort video, hvor du kan se forskellen mellem at løbe med sko og med bare træer. Læg mærke til de kraftige stød det give, når du løber med sko.
Hans undersøgelser støtter tidligere forskning, der konkluderer, at der ikke findes en eneste videnskabelig undersøgelse, som viser, at løbesko har nogen som helst præstationsfremmende fordele, eller på nogen måde forebygger skader.
Det er de sørgelige nyheder, som løbere overalt i verden må se i øjnene, efter at dette kontroversielle forskningsmateriale blev offentliggjort.
Hvis du har lyst til at lære mere, om hvordan du muligvis kan komme til at løbe hurtigere og reducere risikoen for at få skader, så læs videre.
Mennesket har beskæftiget sig med udholdenhedsløb i millioner af år, men den moderne løbesko blev ikke opfundet, før Nike gjorde det i 1972.
Så gennem størstedelen af menneskets udvikling har løbere enten været barfodede eller båret minimalt fodtøj i form af sandaler eller mokkasiner, uden hæle og støddæmpning. Som følge af det havde vores forfædre stærkere fødder og ben og en meget lavere forekomst af de skader, som moderne løbere lider af.
Det estimeres, at mellem 65 og 80 % af alle løbere, hvert år, lider af en skade. Uanset hvem du er, og hvor meget du løber, er dine chancer for at få skader de samme.
Dette faktum fik Professor Daniel Lieberman, biolog og løber, til at stille et meget enkelt spørgsmål: “Hvordan løb folk uden sko?”
Som du kan se i videoen, var svaret han fik: Meget bedre.
Lieberman fandt ud af, at moderne løbesko har ændret vores gangmønster og vores måde at løbe på. Og det var ikke nødvendigvis til det bedre!
Så hvis sko ikke er løsningen, kan de så være en del af problemet?
Det var det, som Professor Lieberman begyndte at tænke over. Mennesket er, trods alt, det eneste dyr, som frivilligt dækker deres fødder til, og vi er også det eneste kendte væsen, som lider af ligtorne, knyster, hammertå, hælsporer og løberelaterede skader.
Sidste forår rekrutterede Lieberman en række Harvard-studerende til et eksperiment: Han fik dem til at smide løbeskoene og dagligt løbe i bare fødder eller Fivefingers (en minimalistisk sko, som styrker løb på bare fødder).
Hans forskerhold brugte så en kombination af meget følsomme instrumenter, højhastighedskameraer og 3-D bevægelsesanalyser til at sammenligne løbere på bare fødder med dem, som løb i sko.
Resultaterne var forbløffende. Når skoene først var taget af, holdt eleverne instinktivt op med at trampe rundt på hælene. De begyndte i stedet at lande forsigtigt på forfoden, holde fødderne under hofterne og bøje i knæ og ankler.
Lieberman opdagede at folk, som løber på bare fødder eller i minimalistisk fodtøj som Fivefingers, ofte undgår at lande på hælen og i stedet for lander på forfoden eller midten af foden.
Ved at gøre det på denne måde brugte løberne fødderne og benenes anatomi samt den smarte Newtonianske fysik for at undgå smertefulde og muligvis skadelige stød, svarende til to til tre gange kropsvægten, som løbere med løbesko gør igen og igen.
At lande på jorden med din hæl svarer til at nogen slår dig på hælen med en hammer, med en kraft svarende til to til tre gange din kropsvægt – Professor David Lieberman, Harvard University
Fordelen ved at løbe på bare fødder kan være færre skader på grund af en mere naturlig løbestil og mindre stød, når du rammer jorden, og muligvis en forbedret præstationsevne, fordi man i stedet for at stoppe, som man gør, når man lander på hælen, på bare fødder nærmere springer og udnytter den elastiske energi i anklen og svangen, som kun genereres naturligt, når det foregår på bare fødder.
Lieberman var så fascineret af sin opdagelse, at han i løbet af kort tid fik elever og lærere til at kigge måbende, når han kom løbende forbi på bare fødder for lige at tage et par kilometer i Bostons forstæder.
I mellemtiden, i Tyskland, begyndte en af verdens førende forskere i bindevæv, Dr Robert Schleip fra universitet i Ulm, på et lignende eksperiment for at finde ud af, om han kunne vinde sin egen krig mod plantar fasciitis, en irriterende smerte i hælen, som er næsten umulig at slippe helt af med.
Hvis du pakker foden ind i tykke sko, mister du ikke bare føling med underlaget, du begrænser også din naturlige elasticitet”, Dr Robert Schleip fra universitet i Ulm
Schleip smed skoene og begyndte at løbe på bare fødder i Berlins parker. Efter kort tid forsvandt hans smerter i hælene for aldrig at vende tilbage.
Løbesko kan være så ødelæggende for dine fødder, at det faktisk ville være sundere at rende rundt på høje hæle. Sådan lød konklusionen på en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i Journal for the American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation.
Et hold forskere satte 68 unge løbere på et løbebånd og konstaterede, at de havde en 38 % højere vridning i deres knæ og ankler, når de løb i sko, end når de løb på bare fødder.
Til vores store overraskelse var effekten af løbesko på vridningen af knæet større, end hvad der tidligere var konstateret ved gang i højhælede sko, udtalte lederen af forsøget.
I en undersøgelse fra 2008, udført for British Journal of Sports Medicine, afslørede Dr Craig Richards, en læge ved universitetet i Newcastle, Australien, at han efter at have gennemgået 30 års forskning, ikke fandt et eneste studie, som demonstrerede, at hi-tech løbesko på nogen måde reducerede risikoen for skader. Ikke et eneste.
Dr Richards var så overrasket over, at en industri, der omsætter for 20 milliarder dollar, tilsyneladende ikke var baseret på andet end tomme løfter og ønsketænkning, at han kom med følgende udfordring:
Er der nogen producenter af løbesko, som er klar til at påstå, at man reducerer sandsynligheden for at få muskel- og løbeskader ved at løbe i deres mærke?
Er der nogen producenter af løbesko, som er klar til at påstå at man forbedrer sine præstationer ved at løbe i deres mærke?
Hvis I er parat til at komme med sådanne anprisninger, hvor er så jeres data fra uvildig forskerbedømmelse til at bakke det op?
Dr Richards ventede og prøvede endda at kontakte de største producenter for at se deres data. Det eneste, han fik, var tavshed.
Du kan læse hans konklusioner her: http://bjsm.bmj.com/content/43/3/159.abstract
Stop lige et øjeblik, og spørg dig selv, hvorfor de største producenter af løbesko ikke har brugt nogen penge på uafhængig forskning, der viser, at deres sko rent faktisk virker. Kan det være, fordi de ved noget, vi ikke ved, og som de ikke ønsker, at vi skal vide?
Som for eksempel at:
Dette var konklusionen, Michael Warburton, en australsk forsker, kom frem til. Han opdagede:
• At det tilsyneladende øger risikoen for forstuvede anker at løbe i sko, enten ved at nedsætte opmærksomheden på fodens position, eller ved at øge vridningen i anklen, når man træder forkert.
• At det tilsyneladende øger risikoen for plantar fasciitis og andre kroniske skader i underbenet at løbe i sko, ved at ændre kraftoverførslen til musklerne og de støttende strukturer.
• At løb på bare fødder reducerer iltforbruget med 4-5 %. En tilsvarende fordel skulle kunne opnås i præstationsniveau, men der er ikke offentliggjort nogen forskning, som sammenligner løb på bare fødder med løb i sko, hverken simuleret eller reelt.
Hvis du synes, at det lyder slemt, så tag en dyb indånding, inden du læser videre.
Løbere iført de dyreste løbesko har 123 procent større chance for at få skader end løbere i de billigste.
Sådan lød konklusionen på en artikel, trykt i British Journal of Sports Medicine.
Dette blev opdaget allerede i 1989, ifølge en undersøgelse ledet af Dr Bernard Marti, den førende specialist i forebyggende medicin fra universitetet i Bern, Schweiz.
Dr Martis hold af forskere undersøgte 4358 løbere i Bern Grand Prix, et 15 km gadeløb. Alle løbere udfyldte et omfattende spørgeskema om deres løbevaner og fodtøj i det foregående år; det viste sig at 45 procent havde haft skader i den tid.
Det, som overraskede Dr Marti mest, var det, at den hyppigste fællesnævner blandt skaderne hverken var underlaget, løbehastigheden, antal kilometer om ugen eller konkurrenceorienteret træningsmotivation.
Det var heller ikke kropsvægt eller tidligere skader. Det var prisen på skoene. Løbere med sko, der kostede mere end 95 dollar havde mere end dobbelt så stor sandsynlighed for at få skader end løbere i sko til under 40dollar.
Efterfølgende undersøgelser kom til samme resultat som en rapport fra 1991 i Medicine & Science In Sports & Exercise, der kom frem til, at de, der løb i dyre løbesko, som anprises for ekstra fordele, der skulle beskytte (støddæmpning, pronations korrektion og lignende), fik markant flere skader end de, som løb i billigere sko.
En modbydelig joke. Betal mere og få flere skader!
Den legendariske træner fra Stanford, Vin Lananna, havde allerede observeret det samme fænomen hos sine sportsfolk:
Jeg bestilte engang de nyeste og dyreste sko til hele holdet, og i løbet af to uger havde vi mere plantar fasciitis, end jeg nogensinde havde set før.
Så de blev sendt tilbage.
Lige siden har jeg altid købt billige sko. Ikke fordi jeg er fedtet, men fordi det er mit job at få atleter til at løbe hurtigt og holde dem fri for skader.
”At putte dine fødder i et par sko svarer til at pakke dem ind i gips”, siger Dr. Hartmann, en irsk fysioterapeut, der behandler flere af verdens bedste mellemdistanceløbere, blandt andet Paula Radcliffe.
Hvis du putter dit ben i gips, vil du opleve 40 til 60 % atrofi i musklerne i løbet af 6 uger. Noget tilsvarende sker for dine fødder, når du går i sko.
Når sko gør arbejdet, bliver senerne stive og musklerne skrumper ind. Træn dem op igen, og de vil blive som nye. Jeg har arbejdet med de bedste kenyanske løbere, siger Hartmann, og de har alle fremragende elasticitet i fødderne.
Det kommer af ikke at gå i sko, før de er omkring 17 år.
Ved at tage skoene af, når du løber, eller ved at bruge Fivefingers kan du opleve følgende fordele:
• Du styrker musklerne i dine fødder og underben. En sund fod er en stærk fod, som pronerer mindre og er mindre tilbøjelig til at udvikle sig til platfod.
• Det koster muligvis mindre energi at løbe på forfoden, fordi du bruger den naturlige fjedring i foden, og lægmusklerne derfor bedre kan lagre og frigive energi. Løb på bare fødder eller minimalt fodtøj (Fivefingers er lettere end traditionelle løbesko) betyder, at der ved hvert skridt således er mindre masse at accelerere, for enden af løberens ben. Det er demonstreret, at løb på bare fødder koster 5 % mindre energi end løb i sko (Divert et al., 2005; Squadrone and Gallozzi, 2009).
• Det er skønt at løbe på bare fødder! Dine fødder har en masse sensoriske nerver. Og, fordi der er minimalt stødeffekt ved landing, kan det være særdeles behageligt, under forudsætning af, at du udvikler lidt hård hud under fødderne (se nedenfor).
Der findes en stadigt voksende gruppe af løbere, der sværger til at smide skoene eller skifte til Fivefingers, men du er nødt til at starte forsigtigt og langsomt bygge det op.
At løbe på bare fødder eller i minimale sko som Fivefingers er sjovt, men du bruger nogle forskellige muskler, så du har brug for en tilvænningsperiode for langsomt at styrke muskulaturen i læggene og fødderne.
Jeg vil foreslå, at du vænner dig til at gå rundt i bare fødder derhjemme, så du vænner dig til ikke at have sko på. Når det begynder at føles behageligt, så begynd at løbe små ture på bare fødder.
Hvis det er koldt, eller du, ligesom mig, bekymrer dig om glasskår og skarpe sten på vejen, så overvej at bruge Fivefingers.
Når du først føler dig sikker og langsomt har trænet dig op til det, kan du se frem til en fantastisk ”tilbage til naturen”-oplevelse, og til fornøjelsen af at løbe naturligt.
Denne spændende forskning kan muligvis revolutionere måden, folk løber på. Men forskerne er nødt til at lave opfølgende studier omkring, hvorvidt mindre stødeffekt og en tilbagevenden til en mere ’naturlig’ løbestil nu også vil give færre skader.
Jeg kunne også godt tænke mig at se nogle undersøgelser om, hvorvidt man kan løbe hurtigere på bare fødder som følge af den nævnte forbedring af energiforbruget på 5 %
Men jeg tror, at konklusionen på denne forskning vil gå dybere end bare at løbe på bare fødder eller ej. Kan der være noget vigtigt at lære her?
Jeg tror, at noget eller nogen igen prøver at fortælle os mennesker, at vi burde være mere ydmyge og taknemmeligt acceptere, at Naturen og millioner af års evolution ved, hvad derer bedst for os.
Og før du hopper på den sidste nye kostbølge, eller ind i en skoforretning, så stop op et minut og spørg dig selv, hvorfor, og om der er beviser for, at det virker, og om det er sundt for din krop.
Så lad os spørge os selv: Hvis løbesko ikke får dig til at løbe stærkere, og ikke forhindrer dig i at få skader, hvad er det så helt præcist, du betaler for? Hvad er formålet og fordelene ved alle de mikrochips, fjedre, luftpuder, torsionsdimser etc.?
Industrien for løb og løbesko, som står for en omsætning på 20 milliarder dollar, vil gerne have os til at tro, at den sidste nye teknologi vil polstre hvert eneste skridt.
Men i dag, 40 år efter, et forståeligt, men højst tvivlsomt koncept, løbeskoen, er kendsgerningen, at de sidste fire millioner års udvikling er begyndt at bide fra sig med skarpe tænder, efterhånden som flere og flere løbere får skader.
Så er du klar til at tage skoene af, løbe stærkere og få en tilbage-til-naturen-oplevelse?
P.S. Hvis du vil se endnu en interessant video om emnet, så klik her!
Referencer og yderligere læsning:
Det dedikerede Harvard-site med de spændende videoer findes her:
http://barefootrunning.fas.harvard.edu/4BiomechanicsofFootStrike.html
http://www.nature.com/nature/journal/v463/n7280/pdf/463433a.pdf
Manglende beviser for at løbesko forebygger skader: http://bjsm.bmj.com/content/43/3/159.abstract
De dyreste sko er de farligste: http://bjsportmed.com/cgi/content/abstract/31/4/299
http://bjsm.bmj.com/content/43/3/159.abstract
http://sportsci.org/jour/0103/mw.doc
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Lasse N.H.Hessner skrev denne kommentar:
06-04-2010 21:46:13
Jeg er stats.aut.fodterapeut,og har,i min praksis,igennem de sidste 2 år, konstateret et tiltagende antal tilfælde af plantar fascitis blandt løbere.I særdeleshed marathonløbere !
Alun.dk skrev denne kommentar:
15-04-2010 15:16:37
Tak for begge jeres gode kommentarer.
Det anbefaledes, at du starter langsomt op når man begynder at løbe barfodet, fordi du bruger muskler, der ikke aktiveres, når du har normale sko på. Det er derfor du (Hanus) er blevet øm af at løbe på løbebånd.
Jeg har set programmet og anmeldelsen som Hanus omtaler og jeg hæfter mig ved to ting.
Begge test personer har været glade deres sko og syntes at de var sjove at gå i.
Vi har mere end 1000 glade fivefingers brugere i Danmark.
Hvis Ortopæd Bjarne Møller Madsen havde læst den forskning jeg referer til i denne artikel, er jeg sikker på at han vil have en anden mening.
Fivefingers skoen er udformet efter foden og har lige netop derfor ikke nogen hæl eller svangstøtte. Det medføre at ens løbestil vil ændre sig ved længere tid løb i minimalistisk fodtøj og/eller på bare fødder.
Der er intet forskningsbaseret bevis for, at traditionelle løbesko øger ydeevnen eller reducerer risikoen for skader: Derimod er det nu blevet bevist at barfodet løb mindske risikoen for skader.
Larz Thielemann skrev denne kommentar:
24-05-2010 14:03:47
Har løbet i FiveFingers i over 2 år og det er virkelig godt, har haft en belastet hæl lige siden barndommen. Jeg underviser børn i motion og sundhed og alle opfordres til at løbe barfodet eller i FiveFingers. jeg lærte om mteorien for flere år siden af den højt estimerede sportscoach Philip Maffetone:
http://philmaffetone.com
Natalie Heise skrev denne kommentar:
24-05-2010 17:37:14
Jeg synes kun det virker logisk at vores fødder er bygget til at løbe i bare tæer (eller sokker hvis man nu synes man skal det).
Som vi jo alle ved, er mennesket designet på en helt fantastisk vis, og for mange mange år siden, tilpasset ganske primitive omgivelser og med helt andre udfordriner end idag.
Jeg tror helt definitivt, at det er sundest at løbe barfodet, men ikke lige på og hårdt.
Min sunde fornuft, ville diktere mig at starte fx på græs med nogle intervaller og ikke for lange ture med det samme.
På asfalt fx, ville jeg nok starte med at gå og gerne med tykke sokker på. synes ikke det er rart at gå på asfalt heller nemlig.
Men de der fivefingers lyder rigtig spændende. Synd er det dog, at de ville sprænge mit smalle budget fuldstændig lige pt.
Så jeg vil finde mig en god græsplane et sted.
Og så bliver der løbet barfodet fremover :D
Tak for øjenåbneren her. :)
Jean Kramme skrev denne kommentar:
24-05-2010 18:46:12
At smide skoen er ikke nok. Løbestilen skal tilpasses derefter. du kan sagtens løbe uden sko og stadig får skader.
Pose Method er en løbestandard der med fordel kan anvendes, hvis målet er barfodsløb eller bare at løbe uden skader.
Ali Motaich skrev denne kommentar:
24-05-2010 20:48:54
Jeg fik en skade i lænderyggen/øvre baller af at løbe i militærstøvler under en uddannelse. Desuden har jeg periodevis fået ondt i ryggen af løb med alm sko (Gud forbyde dem). Så jeg kan godt relatere til forskningen bag barefoot runnning. Synes det giver intet andet end mening. Har selv prøvet det og ejer tre par fivefingers. Men man bør lægge roligt ud med barfodet løb, specielt jo ældre man er. Jeg har fx været vant til alm sko (Gud forbyde dem) i 23 år, så kroppen skal jo lige vænne sig til dét den oprindeligt er skabt til.
Per Hansen skrev denne kommentar:
24-05-2010 21:47:22
Jeg har løbet i flere år, men først efter at have stiftet bekendtskab med Pose- og Chirunning i et dansk motionsmagasin er det blevet rigtig sjovt. Har læst bøgerne af Nicholas Romanov (Pose) og Danny Dreyer (Chi) og har kigget lidt på evolution running. Alle disse metoder baserer sig på mellem- og forfodslanding og at lande med fødderne under kroppen. Da jeg fik et par 5-fingers blev det uhyre let at løbe rigtigt (for mig rigtigt). Det er min erfaring, at belastningerne flyttes fra knæene til læggen, og at man skal passe på i starten (en undersøgelse af Poserunning viser tendens til skader i achillessenerne i begyndelsen). Jeg har sammen med nogle studerende (løbere) målt reaktionerne mellem fod og underlag i både lodret og vandret retning ved flere forskellige løbestilarter. Der er ingen tvivl om, at kraftimpulsen gennem knæet formindskes ved "naturligt løb", mens stødet i landingen absorberes (og returneres) via elasticiteten i lår eller læg. En af de studerende skiftede straks til Poserunning og overgangen var for hurtig - han fik en skade i achillessenen. Det var iøvrigt svært at løbe uden at bremse lidt i landingen.
Jeg kan kun anbefale at prøve "naturligt løb" og at bruge 5-fingers "som læremester" - men pas på læggen i begyndelsen.
Carsten Marti skrev denne kommentar:
24-05-2010 22:10:29
Løbeklubben i det firma hvori jeg arbejder, har lige haft besøg af en løbeinstruktør (på nydansk coach) som er varm fortaler for Five-Fingers og forfodsløb. Et par kollegaer er noget skeptiske, og synes det virker lidt "langt ude" - Jeg synes derimod at det virker "langt ude" at vi som mennesker, for at kunne løbe, først skal videofilmes på et løbebånd, for derefter at blive udstyret med rumalder teknolgiske løbeagregater indeholdende computerberegnede pronationskiler, USB port samt GPS overvåget distanceregistrering,- og så lige til sidst et par støttestrømper med Google-maps inspirerede kompressionszoner.
Pyh- det gav luft.......
Nå men, jeg begyndte med forfodsløb for et par år siden og lagde alt for hårdt ud, med overbelastede akillessener til følge.
Nu er jeg så kommet igang igen, men tager det roligt og nyder at løbe i mine five-fingers. Min nye løbeambition er ikke tids- eller distance-relateret, kun det at løbe forfodsstil resten af livet,- uden skader.
`Det noget der dur ! (udtales på jysk med begejstring i stemmen:-)"
Dorthe Nissen skrev denne kommentar:
24-05-2010 22:49:17
Jeg løb, sammen med min skoles ældste klasser, 7 km på bare fødder (børnene havde løbesko på). Ikke alene vandt jeg deres respekt - og undren - men også følte jeg mig som en ung gazelle. Mine ben var så lette at jeg fløj hen over skovstien. Da jeg 4 dage efter tog den samme tur, denne gang uden skolens børn, følte jeg en krampeagtig smerte i den venstre læg. Jeg forsøgte at massere smerten væk undervejs - og alt imens jeg løb mindskedes den. Men kun for at komme voldsomt tilbage ved turens slutningmin læg blev i løbet af dagen helt blå-sort som om en ko havde sparket mig. Nu er smerte jo ikke altid noget at pive over og det blev alt godt igen.
Senere løb jeg igen med skolen, hele skolen denne gang, 7 km på bare fødder (børnene havde sko på) på hård, stenet asfalt - fedt løb, søde børn og stille regn. Min ene storetå var een stor blodfyldt vabel som hverken tålte varme eller kulde. Jeg er ingen pivert, men ved nu at det kræver tilvænning at løbe uden løbesko - men for pokker, hvor er det fedt og så velsignet befriende. Mine Fivefingers snuppede min 10 årige søn!!! Så jeg skal have et par mere inden længe. Halleluja - velsignet være barfods-løb. I just love it.
jens nielsen skrev denne kommentar:
25-05-2010 08:05:16
Udemærket film omkring barfodsløb, ingen tvivl om at den generelle opfattelse om at lande på hælen når vi løber er helt forkert. Især når man kigger på de bedste løbere fra 100 m til marathon mig bekendt er der ingen hæl landere der!! Jeg synes dog der mangler et teoretisk grundlag i filmen, og selvom han løber barfodet så løber han ikke optimalt set ud fra Pose Running perspektivt, som efter min mening pt er det bedste bud på hvad korrekt løbestil er, og hvordan vi kan opnå denne løbestil. Fordi man lander på forfoden er det ikke ensbetydende med at man løber korrekt eller nedsætter risikoen for skader. Man flytter ganske vist impact fra hælen, men hvis ikke man har resten af kroppen med, risikerer man at overbelaste andre dele af kroppen.
Fivefingers er super til tekniktræning og løb på steder uden småsten, men ellers ville jeg nok købe et par tynde/lette løbesko der trods alt giver lidt mere beskyttelse såfremt vi træder på en sten eller lignende.
Søren Raunholt skrev denne kommentar:
25-05-2010 08:30:33
Filmen er OK, men den fortæller ikke hele sandheden... - går man fra alm. sko-løb til bare-foot - bliver langt de fleste skadet - i læg og achillesene... Det store problem er at vi med vore sko-løb har tilegnet os en ikke særlig fordelagtig løbe-stil og at fjerne skoene korrigere ikke problemet! Det der skal fokuseres på er korrekt løbestil... - og til dags dato findes der kun en udgave som er gennemtestet og stadig ikke fundet problemer med og det er Pose af Dr. Romanov (eneste problem er at folk tror at man efter at læse en bog eller nogle få ugers træning kan løbe korrekt - selv når man har løbet "forkert" gennem mange år...) - Løb er teknisk en svær disciplin og kræver derfor længere tids intensiv træning (Romanov anbefaler selv mindst 6 måneder) - Jeg selv har løbet POSE i lige godt et år og jeg kan stadig blive langt bedre... - men jeg kan derimod sige at jeg allerede nu har en langt mere effektiv (læs - hurtig) og skadesfri træning... - samtidig har jeg skåret ned til ca. 1/3 volumen i forhold til sidste år og det er vel og mærke noget der kan mærkes (specielt når man træner ironman-triathlon hvor tiden i forvejen er begrænset)... Så jeg kan kun anbefale at lære korrekt løbestil og bruge tiden på at træne teknik i stedet for opslidende intervaller og bakkeløb - som alligevel bare ender med skader... - Teknik, teknik, teknik!!!
Dorte Ilsøe skrev denne kommentar:
25-05-2010 09:23:23
Er meget i tvivl om det kan være godt for mig som 45 årig, atpe løbeskoene og løbe bar-fodet eller med five-fingers sko. Jeg har problemer med knæ og hælsporer samt nedsunken forfod. Jeg overpronerer når jeg løber, dvs. fødderne lander og "falder indad". Kunne godt tænke mig, om andre har erfaring med noget lignende?
Maj Bruun Wahl skrev denne kommentar:
25-05-2010 14:48:43
Jeg har nedsunken forfod og knyster på begge fødder. Det har jeg kæmpet med i de sidste 20 år. Smerterne var tilsidst så store, at der kun var operation i vente, men så afprøvede jeg Five-fingers sko (2 år), og sikken et mirakel. Jeg kan nu gå uden smerter, og have normale sko på igen. Jeg bruger mine Five-fingers sko dagligt på mit arbejde (fysioterapi) og der hjemme. Nu vil jeg også begynde at løbe i dem. Det ser jeg frem til.
Thomas Ravkilde skrev denne kommentar:
25-05-2010 23:29:14
Til Dorte Ilsøe: Som flere af de foregående indlæg nævner, så er det rigtig godt at gå og løbe barfodet, men det er vigtigt at tage den med ro i starten. Jeg vil foreslå dig, at gå rundt derhjemme og i haven i bare fødder. Alternativt i strømper. Med et par FiveFingers kan du også gå rundt på veje og fortove, uden at bekymre dig om underlagets beskaffenhed (TipHvis du køber dem i sort vækker de ikke nær så stor opsigt, og man er derfor mere tilbøjelig til at tage dem på ud af huset) ). Når du har vænnet fødderne til at gå rundt uden beskyttelse, kan du starte med bare 5 minutters løb på græs. En dugvåd fodboldbane er fortræffelig! Vær opmærksom på at det tager noget tid, før dine fødder får opbygget de rette muskler igen. Det skal nok komme stille og roligt. Træn ofte, men kun lidt af gangen i starten.
Per Hansen skrev denne kommentar:
27-05-2010 21:26:51
Det ER godt at løbe barfodet. Jeg er ikke i tvivl om, at Liebermann har fat i den lange ende. Vores krop er beregnet til at løbe og den har alle de mekanismer der skal til for at vi ikke tager skade. Nike skabte den store, støddæmpende hæl og Nike skabte jogging stilen, hvor man lander på hælen og ruller hen over forfoden. Det er den måde man skal løbe på idag, og enhver løbestilsanalyse tager det udgangspunkt. Jeg har fået foretaget en analyse og fået at vide, at jeg løber forkert! Jeg er dog sikker på, at den anbefalede stil er forkert - ud fra en biomekanisk betragtning. Først og fremmest behøver vi ikke at løbe "power running" med pulsur, speedometer osv. Man kan også løbe bare fordi det er dejligt. Det har jeg nu gjort i et års tid og jeg løber ofte med 5-fingers i skoven. Normalt aner jeg ikke hvor hurtigt jeg løber, og jeg nyder turen (med krondyr, ræve, rovfugle, oddere osv.) Det er det, det drejer sig om.
Da jeg begyndte at løbe på den måde, kunne jeg netop holde en kilometertid på 5 min/km. Og nu løber jeg 18 hygggelige kilometer i skovene omkring Himmelbjerget på 80 minutter (jeg ved det på grund af togene, ikke uret) - også med 5-fingers. Så man bliver ikke langsom af at løbe på en naturlig måde. Og jeg har aldrig ondt i benene. Min kone opfordrede mig til at prøve en halvmaraton så det gjorde jeg så. Bedre en 90 minutter i min debut - 3 års træning - 1 år med først Chi-running, så Pose-running - og 54 år.
Problemet med normale løbesko er, at de styrer og begrænser vores bevægelser, og at fodens naturlige kraft og elasticitet mindskes (som når man har sin arm i gips og den bliver svag).
Jeg kan varmt anbefale naturligt løb. Man kan løbe barfodet på mange måder - i begyndelsen kan man lande på hele foden og slappe af i læggen (som Chi) for senere at løbe mere dynamisk (som Pose)
Per Hansen skrev denne kommentar:
27-05-2010 21:32:15
Det ER godt at løbe barfodet. Jeg er ikke i tvivl om, at Liebermann har fat i den lange ende. Vores krop er beregnet til at løbe og den har alle de mekanismer der skal til for at vi ikke tager skade. Nike skabte den store, støddæmpende hæl og Nike skabte jogging stilen, hvor man lander på hælen og ruller hen over forfoden. Det er den måde man skal løbe på idag, og enhver løbestilsanalyse tager det udgangspunkt. Jeg har fået foretaget en analyse og fået at vide, at jeg løber forkert! Jeg er dog sikker på, at den anbefalede stil er forkert - ud fra en biomekanisk betragtning. Først og fremmest behøver vi ikke at løbe "power running" med pulsur, speedometer osv. Man kan også løbe bare fordi det er dejligt. Det har jeg nu gjort i et års tid og jeg løber ofte med 5-fingers i skoven. Normalt aner jeg ikke hvor hurtigt jeg løber, og jeg nyder turen (med krondyr, ræve, rovfugle, oddere osv.) Det er det, det drejer sig om.
Da jeg begyndte at løbe på den måde, kunne jeg netop holde en kilometertid på 5 min/km. Og nu løber jeg 18 hygggelige kilometer i skovene omkring Himmelbjerget på 80 minutter (jeg ved det på grund af togene, ikke uret) - også med 5-fingers. Så man bliver ikke langsom af at løbe på en naturlig måde. Og jeg har aldrig ondt i benene. Min kone opfordrede mig til at prøve en halvmaraton så det gjorde jeg så. Bedre en 90 minutter i min debut - 3 års træning - 1 år med først Chi-running, så Pose-running - og 54 år.
Problemet med normale løbesko er, at de styrer og begrænser vores bevægelser, og at fodens naturlige kraft og elasticitet mindskes (som når man har sin arm i gips og den bliver svag).
Jeg kan varmt anbefale naturligt løb. Man kan løbe barfodet på mange måder - i begyndelsen kan man lande på hele foden og slappe af i læggen (som Chi) for senere at løbe mere dynamisk (som Pose)
Alex Poulsen skrev denne kommentar:
02-06-2010 08:50:57
Man kan vel diskutere hvor naturligt det er at løbe i "bare fødder" for mange år siden ja. Men jeg tvivler på at det er naturligt og sundt for mennesker at løbe barfodet på asfalt. Jeg løb selv engang i fivefingers, med det resultat at jeg fik skinnebensbetændelse.
thomas beck skrev denne kommentar:
07-06-2010 23:36:13
Hej Alun!
Du henviser i din artikel "Får du skader af dine løbesko", herunder "De dyreste løbesko er de værste". til en reference af Bernard Marti/bern grand prix. trykt i British Journal of sports medicine. Den artikel kunne være spænde at læse....men jeg kan ikke finde den i pubmed?? Har du selv den reference?? Hvis kan man bede om en kopi?
Vh
Thomas
Hans-Henrik skrev denne kommentar:
12-08-2010 22:30:30
Hej, jeg vil bare lige kommentere lidt omkring Fivefingers skoene. Jeg har aldrig været så øm i mine lægge og fodknogler, som efter jeg er startet, for hårdt, med barfodsløb. Men årsagen er at jeg lagde alt fot hårdt ud og med forkert løbestil. Jeg har altid løbet meget på hælen, så nu skulle jeg frem på tæerne. Tak spids, hvor jeg blev øm og stiv i benene efter løbet. Men jeg har lært lektien så nu lægger jeg ikke så hårdt ud mere før jeg har vænnet mig til løbestilen. Men hvor de fede at løbe i.
Krestian Nielsen skrev denne kommentar:
30-12-2010 20:03:05
Hej alle
Tak for en god debat. Jeg er også selv en glad bruger af mine fivefingers og elsker at løbe i dem udendørs. Indendørs er jeg gået ind til rent løb i bare tær på løbebånd. Jeg købte mine sko i september og først i december løb jeg en tur på ca. 3. km på asfalt alene og det gik fint. Jeg troede også før at man kun kunne løbe i løbesko efter en løbetest. Jeg har stor pronation i mine fødder og troede ikke at fivefingers kunne løse dette men jo det kunne de. Jeg har aldrig haft problemer i mine knæ efter jeg begyndte at løbe i dem, men har dog haft øm læg og achilleussene efter nogen løbeture.
Jeg er også ivrig styrketræner og har brugt mine fivefingers til alle mine benøvelser og jeg har stået meget bedre fast. I dag laver jeg mine øvelser rent i bare fødder skønt og mærker at mine lægge og fødder er blevet meget stærkere, så jeg har mere stabilitet i mine ben.
Jeg har dog et spørgsmål. Findes der nogen fivefingers sko? Jeg kunne godt tænke mig noget, jeg kunne tage på som kunne fungere som en slags sko à la fivefingers løbeskoen, men bare som sko jeg gik i. Er der nogen som kender til en fivefingers sko? eller har i bare brugt jeres fivefingers løbesko som sko?
Søren Løvendahl skrev denne kommentar:
12-07-2011 11:03:07
Jeg har 2 halvt sammenvoksede tæer, så jeg tror ikke jeg kan bruge fivefingers. Har ellers sukked efter et par i lang tid :'(
trine højgaard skrev denne kommentar:
12-07-2011 11:44:04
Hej Alun.
jeg er stor fan af dig og det du laver og er selv inde "branchen", er bla uddannet af nikolaj lehman. og jeg er også delvist enig med dig i at det helt klart er "sundere" for kroppen at løbe i bar tær, det er jo sådan vi er bygget. men jeg syntes bare du skal passe på med at direkte opfordre folk til at smide skoene og bare løbe derudaf. Det mener jeg slet ikke er hensigts mæssigt. både fordi at det kræver en del øvelse at løbe uden sko. netop fordi at man er "vant" til at løbe med sko på. så når man fra den ene dag til den anden smider skoene og løber afsted, så kommer der altså ligeså mange skader. jeg har arbejdet i en løbebutik og lever af at lave løbestilsanalyser og har gjort det i 3 år. Og jeg vil slet ikke anbefale at man løber afsted uden sko på fra den ene dag til den anden. en god ide er at få tjekket sin løbestil om man er neutral løber eller pronationløber, for det er der stor forskel på og også hvor let man vil få det med at løbe i bar tæer. er man neutral, vil det være lettere at løbe afsted i bar tæer end hvis man er pronation løber.
jeg syntes helt klart det er en god ide at øve sig på at løbe i bar tæer evt med hjælp fra nike free 3.0 og derefter fivefingres.. men det tager lang tid hvis man skal undgå skader.
trine højgaard skrev denne kommentar:
12-07-2011 11:48:47
Hej Alun.
jeg er stor fan af dig og det du laver og er selv inde "branchen", er bla uddannet af nikolaj lehman. og jeg er også delvist enig med dig i at det helt klart er "sundere" for kroppen at løbe i bar tær, det er jo sådan vi er bygget. men jeg syntes bare du skal passe på med at direkte opfordre folk til at smide skoene og bare løbe derudaf. Det mener jeg slet ikke er hensigts mæssigt. både fordi at det kræver en del øvelse at løbe uden sko. netop fordi at man er "vant" til at løbe med sko på. så når man fra den ene dag til den anden smider skoene og løber afsted, så kommer der altså ligeså mange skader. jeg har arbejdet i en løbebutik og lever af at lave løbestilsanalyser og har gjort det i 3 år. Og jeg vil slet ikke anbefale at man løber afsted uden sko på fra den ene dag til den anden. en god ide er at få tjekket sin løbestil om man er neutral løber eller pronationløber, for det er der stor forskel på og også hvor let man vil få det med at løbe i bar tæer. er man neutral, vil det være lettere at løbe afsted i bar tæer end hvis man er pronation løber.
jeg syntes helt klart det er en god ide at øve sig på at løbe i bar tæer evt med hjælp fra nike free 3.0 og derefter fivefingres.. men det tager lang tid hvis man skal undgå skader.
Rene Hansen skrev denne kommentar:
12-07-2011 14:10:14
Man skal i den grad ikke hoppe direkte ud i det. Det anbefales at man den første uge ikke løber længere end 2km fordelt på 2 eller 3 ture.
Barfodsløb i byer, selv i de dertilhørene skove og parker er nogen røv. Jeg plages jævnligt af glasskår og diverse hunde-efterladenskaber. Perfekte kombination til at få infektioner!
/Femfingerkaj.Blogspot.com