❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Hvornår skal du træne? Hvorfor timing af din træning er så vigtig.

Skrevet 01-03-2006 af Paul Chek - Print - Send til en ven -

Hvornår skal du træne? Hvorfor timing af din træning er så vigtig.

Vi vil alle gerne have det bedste ud af vores træning. Det kan være svært at finde ud af, hvordan vi får det, men der er en parameter, der er meget nem at styre og som betyder meget for, hvor effektiv du er i træningscentret: Det er ganske enkelt, hvornår du træner.


Det er så vigtigt hvornår du træner fordi dit niveau af cortisol varierer alt efter tidspunktet på dagen.

Cortisol er vores primære stresshormon, og i det hele taget er det et livsnødvendigt hormon som vi ville dø foruden. Ud over at tjene os i stressede situationer er cortisol:

- Et naturligt stimulerende hormon, der øger stofskiftet og kropstemperaturen og forbereder kroppen på at skulle arbejde.

- Et antiinflammatorisk hormon, der hjælper med at kontrollere inflammationer og dermed er en naturlig forgænger for vævsheling.

- Et aktiverende hormon, der stimulerer os til at vågne op af søvn når det frigøres som følge af lyspåvirkning, lavt blodsukkerniveau, onde drømme, eller fordi vi har parasitter, der spiser af vores væv under vores nattesøvn.

Det er min erfaring med at træne sportsfolk, og i øvrigt med min egen træning, at man naturligt træner bedre med et højt cortisolniveau.

Eftersom cortisolniveauet stiger med solen – når dagens højdepunkt ved 9-11-tiden og så langsomt daler igen, vil de fleste sikkert føle, at de kan præstere deres bedste om formiddagen (figur 1).

 

figur 1: Cortisolniveauet i løbet af dagen.

Hvis du ikke har mulighed for at træne på dette tidspunkt til daglig, så sørg for at lægge dine hårdeste træningspas i weekender og på fridage, hvor det er muligt at træne mens cortisolet er på sit højeste.

Hvis du vågner om morgenen og føler dig træt selv efter at have fået otte timers søvn så husk på, at træning om aftenen efter arbejde kan forstyrre din søvn og kroppens genopbygning.

Det er fordi enhver træningsøvelse, der er mere intens, end du ville kunne udføre den med fuld mave, aktiverer frigørelse af cortisol, der fortæller kroppen, at solen er stået op.

Der er en god grund til, at vi er skabt på denne måde: For tusinder af år siden gik mennesket på jagt og ud at samle føde fra solopgang til middag.

Når du øger dit cortisolniveau om aftenen ved at gå i fitnesscentret efter arbejde, vækker du bogstaveligt talt din krop og da cortisol bliver i kroppen i mange timer vil det forhindre dig i at få en dyb og genopbyggende søvn.

Nogle vil måske indvende, at de træner efter arbejde og bagefter sover som en sten. Er det tilfældet, er det ofte fordi binyrerne, der producerer cortisolet, er overanstrengte eller udslidte.

Hvis dine binyrer er udbrændte og du træner om aftenen efter arbejde og føler, du sover bedre, er det sandsynligvis fordi du faktisk stimulerer din cortisolproduktion så meget med træningen, at du alligevel får den bragt op på normalniveau.

Da hvert af kroppens hormoner har betydning for de andre hormoner og cortisol er et af de vigtigste, kan det give dig indtrykket af bedre præstationsevne når du på denne måde bringer det op på normalniveau.

Hvis træning om aftenen hjælper dig til at sove bedre, har det måske en terapeutisk værdi for dig. Men pas på for i virkeligheden svarer det til at tage en sovepille og på denne måde får du aldrig gjort noget ved det egentlige problem.

Når jeg ser dette problem hos en af mine patienter eller sportsfolk starter jeg typisk med at se på deres livsstil (livsstilsfaktorerne er beskrevet i How to Eat, Move and Be Healthy).

Hvis jeg ikke kan finde problemet i patientens levevis, vil jeg foretage forskellige tests for at finde ud af, hvorfor kroppen er stresset. Jeg vil bl.a. foretage en 24-timers cortisol-rytme test for at se, hvornår binyrerne fungerer, og hvornår de ikke gør.

Dette hjælper også til at bedømme personens leverytme og kan afsløre stressfaktorer, der kan være med til at forhindre binyrernes genopbygning.

I sidste ende drejer alt sig om hormoner. Ved at overveje nøje hvornår du træner, vælger du i virkeligheden, om du vil leve et liv i harmoni med dine hormoners tidevande. Denne beslutning har betydning for dine sportslige præstationer og for, hvor godt du sover og genopbygger din krop efter dagens slid.

Træn tidligere og du vil få bedre træningsresultater og vågne frisk og veludhvilet hver morgen.

Mød Paul Chek live

Paul har afholdt adskillige succesfulde seminarer i Danmark. Hvis du gerne vil møde en af de få eksperter der ved, hvad han taler om så kig ind på /artikler.asp?type=Kurser eller send en e-mail til info@alun.dk og få mere af vide om, hvornår næste kursus afholdes.

Oversat af Tine Munch Nielsen. © C.H.E.K Institute Corrective Holistic Exercise Kinesiology
 

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

isak2003 skrev denne kommentar:
20-01-2015 10:14:29

min vens kode er 2003isak


isak2003 skrev denne kommentar:
20-01-2015 10:21:03

min vens kode er 2003isak


Kom med din kommentar

Mest læste i Træning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley