❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Hvilken sportsgren hjælper dig til at leve længst?

Skrevet 06-01-2017 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvilken sportsgren hjælper dig til at leve længst?

Vi ved alle, at motion er sundt for os. Men er der en bestemt sportsgren, der kan hjælpe os til at leve længere? En sport, der giver bedre helbredsresultater end andre? En ny undersøgelse analyserede forskellige sportsgrene og risikoen for død forårsaget af hjertesygdom og alle andre årsager blandt 80.000 mennesker, og resultaterne vil muligvis overraske dig.


Forskerne fandt, at deltagelse i en hvilken som helst sportsgren var bedre end ingen overhovedet; aktive deltagere reducerede deres risiko for at dø for tidligt med 28 %, uanset hvilken aktivitet de deltog i.

Men de deltagere, som spillede ketsjersport såsom tennis, badminton og squash havde imidlertid en 47 % lavere risiko for at dø under den ni år lange undersøgelse i forhold til de deltagere, som ikke dyrkede sport.

Svømmere havde en 28 % lavere risiko for tidlig død, mens deltagere, som dyrkede aerobic kunne nyde godt af en 27 % lavere risiko.

Dog skal det siges at en del svømmere døjer med astma, på grund af højt klorindhld i vandet. Personligt fravælger jeg svømning i bassiner med klor, da jeg synes det er ulækkert at få på huden og i øjnene.

En tydelig reduktion i død forårsaget af hjertesygdom blev også sporet ved alle tre aktiviteter. De deltagere, der dyrkede ketsjersport havde 56 % mindre sandsynlighed for at dø af hjertesygdom under undersøgelsen, fulgt af en 41 % mindre sandsynlighed for svømmere og en 36 % mindre sandsynlighed blandt aerobic-entusiasterne.

Ingen statistisk signifikant reduktion blev imidlertid fundet i forhold til hjertesygdom eller alle andre årsager ved de andre tre aktiviteter, som var inkluderet i undersøgelsen (cykling, løb eller fodbold).

Hvorfor er ketsjersport potentielt bedst for dit helbred?

Ketsjersport, aerobic-træning og svømning kræver aktivitet i hele kroppen – arme og ben – hvilket får hjertet til at arbejde hårdere. Dette kunne være én årsag til, at disse træningsformer for hele kroppen sænker risikoen for død mere end andre aktiviteter, som overvejende benytter underkroppen såsom ved cykling, løb og fodbold osv.

Årsagen til at ketsjersport giver de bedste fordele for helbredet, selv bedre end svømning og aerobic, skal findes i måden, man spiller på:

Spurter med højintens træning, mens du scorer point, alternerende med korte hvileperioder, mens du samler bolden op eller kaster og server. Denne stop og start-aktivitet minder meget om intervaltræning.

Ligeledes kræver ketsjersport dynamisk bevægelse såsom knæbøjninger og hop, og dette hjælper muligvis til at træne styrke og muskelmasse bedre end andre sportsgrene.

Sådan kan du nyde at bevæge din krop = motivation til at træne regelmæssigt

Det væsentlige ved motion er at finde en aktivitet eller træningsform, som du holder af. Hvis du har det sjovt, er der en god chance for, at aktiviteten bliver en del af din ugentlige rutine.

At gøre noget er bedre end intet at gøre, og den gode nyhed er, at du ikke behøver at træne i timevis hver uge for at få gode resultater.

Jeg spiller badminton to gange om ugen, maks. 1 time ad gangen, og dette inkluderer også opvarmning, opdatering på, hvad der sker i min partners verden og så selve spillet.

Når vi er på banen giver vi alt, hvad vi har, i ca. 40 minutter. Dette giver os en virkelig god intervaltræning, og da vi stadig spiller på et godt niveau, er der også en del hop, knæbøjninger og leg.

Så vi får ikke bare trænet hjertet, men giver også vores muskler god træning.

Jeg supplerer min badminton med 30 minutters ugentlig vægttræning, og om sommeren enten mountainbiketræning eller intervaltræning.

Er det muligt at forhale aldringsprocessen?

I det sidste års tid har jeg for sjovs skyld taget to forskellige biologiske alderstests på helsemesser, og begge har vist mig, at min krop er mere end 20 år yngre end min kronologiske alder.

Omkring 25 år, hvorimod min dåbsattest siger 45 år.

Så de omkring tre timer, jeg sætter af til sport om ugen kombineret med at gå tidligt i seng og fylde sund kost på min krop er en virkelig god investering i den livskvalitet, jeg oplever nu og med al sandsynlighed vil opleve i fremtiden.

Hvor lidt behøver du at træne for at få fremragende resultater?

Den virkelig gode nyhed er, at det er muligt at opnå de samme gode resultater ved bare at træne i 60 minutter om ugen.

Ja, tre gange 15 til 20 minutter om ugen med springøvelser og helkropsøvelser som benbøjninger, lunges og armbøjninger kan gøre det.

Jeg har testet dette med nogle venner og har lavet nogle progressive programmer.

Du kan se videoerne her for at få inspiration til din træning.

Prøv dem. De er meget, meget effektive, og udover at spare dig for tid, kan kroppen også godt lide forandring, hvilket giver et boost til din træning.

Held og lykke, og nyd din træning.

P.S.: Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan du opnår fremragende træningsresultater på bare nogle få minutter om ugen, kan du downloade min gratis FUNctional træningsbog her!

Referencer:

Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80,306 British adults


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Kenneth Anderson skrev denne kommentar:
10-01-2017 21:41:52

Var det årsag nr. 1 til aldring: A.G.E.s, der blev målt?

Det er korrekt at motion/sport er med til at reducere/hæmme dannelsen af A.G.E.s, men der er også en fytokemikalie, der findes i nogle fugter, der naturligt hæmmer A.G.E.s! Det er A.G.E.s der tænder for betændelse!

Opdagelsen betegnes som: En revolution i ernærings videnskab


Toke Hougaard skrev denne kommentar:
11-01-2017 12:04:41

Hej Alun, Dejligt at se at jeg har valgt den rigtige sport:-) Regner du ikke din Qi gong for motion? Selvom det ikke er pulsstimulerende, er det da i høj grad med til at skabe gennemstrømning i kroppen til stor gavn for sundhed og langsom aldring...


Cygnet Aps skrev denne kommentar:
25-01-2017 10:05:05

Test


Kom med din kommentar

Mest læste i Træning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley