Skrevet 08-01-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Jeg bliver ofte frustreret når jeg ser eller høre om personer, hvis primære træning består af lange løbeture i moderat tempo eller endeløse timer siddende på kondicyklen eller kæmpende på stepmaskinen i fitnesscentret.
Jeg tænker ofte ”løb så hurtigt du kan i 30 sekunder og slap af i 30 sekunder og gentag ti gange” og jeg håber inderligt at nogen en skønne dag vil forklare dem, at der findes en smartere måde at træne på. Ved intervaltræning bruger du mindre tid, opnå bedre træningsresultater og taber mere fedt.
Det er vigtigt at holde sig for øje at når mange i dag motionerer gør de det med det primære mål at tabe sig. Men mange synes det kan være svært at få tid til at motionerer i en stresset hverdag.
Så hvorfor ikke gøre det optimale rent træningsmæssigt, og samtidig spare tid så det bliver lettere at få passet træningen ind i hverdagen?
Når vi snakker konditionstræning er der intet der er mere effektivt end Høj Intensiv Interval Træning (HITT)!
I dette kapitel vil du lære hvordan HIIT-træning bruges og hvorfor det er en vigtig del af din samlede plan for bedre heldbred, velvære og træningsresultater.
Men før vi går i detaljer med hvorfor HIIT-Træning er den mest effektive måde at konditionstræne på, skal vi lige se nærmere på et par grundlæggende fedttabskoncepter for at forstå, hvorfor HIIT-træningen virker.
Bemærk, at jeg bruger ordet fedttab i stedet for vægttab, og som jeg forklarede i sidste kapitel, er der stor forskel. Det er en vigtig detalje at kende… så lad os lige, endnu engang, gennemgå det hurtig:
Det er ikke så meget det samlede vægttab der er interessant og din samlede kropsvægt fortæller ikke så meget om, hvad der sker med de ekstra kilo på sidebenene. Smid badevægten ud og koncentrer dig hellere om, hvordan du ser ud i spejlet, hvordan dit tøj sidder eller køb en fedtprocentmåler som f.eks. accumeasure.
De bedste resultater i hvis du gerne vil mindske din fedtprocent, opnås via en kombination af styrketræning og konditionstræning (HIIT). Undervurder ikke værdien af styrketræning.
Den er essentiel for at bibeholde kroppens dyrebare muskelmasse og give dig et veltrænet udseende. Hvis du taber muskelmasse, går dit stofskifte ned – lige præcis det du ønsker at undgå, hvis du forsøger at tabe dig.
Et lavere stofskifte betyder, at du bliver nødt til at skære endnu mere i din kalorieindtagelse eller øge det fysiske aktivitetsniveau for at holde dit fedttab på sporet.
Så som hovedregel gælder det, uanset alder, køn, træningsniveau osv., at du skal styrketræne for at bibeholde eller øge muskelmassen. Samtidig vil HIIT-træning spare dig tid i fitnesscentret, træne dig i god form hurtigere og bygge muskler der virker som små fedtforbrændingskraftværker.
Læs videre og lær hvorfor du bør begynde med HIIT-træning.
Er du træt af at blive øm i numsen af at sidde i timevis på konditionscyklen? Eller af at investerer al for meget tid på stepmaskinen med lav intensitet og få et sølle fedttabsudbytte? Eller løber du flere timer om ugen uden synlige resultater når du kigger dig i spejlet? Har du nogensinde overvejet, om der findes en mere effektiv metode til at komme i god form og fjerne bildækket omkring din mave?
Mange af os har den holdning, at mere konditionstræning er bedre. Men for meget konditionstræning tærer på musklen, hvilket du lige nøjagtig ikke ønsker, når du forsøger at tabe fedt. Fordi, som nævnt ovenfor, har du brug for at bibeholde din muskelmasse for at undgå, at stofskiftet falder for meget.
En mere effektiv metode til at forbrænde fedt og bibeholde muskelmassen er Høj Intensiv Interval Træning (HIIT). Derudover er HIIT-Træning den mest effektive måde at forbedre din kondition på. Læs mere om det senere.
HIIT træning besår af skiftende intervaller med moderat intens og perioder af nær maksimal ydeevne.
Årsagen til, at konditionstræning med lav intensitet blev meget populært, var, at en videnskabelig undersøgelse viste, at denne form for træning forbrænder en større procentdel kalorier fra fedt end kulhydrater (1). Men dette er kun den halve sandhed.
Du og jeg er ikke interesseret i procenter, vi er kun interesseret i det totale antal gram fedt forbrændt, f.eks. hvad der sker med vores livvide. Sandheden er, at HIIT er en bedre løsning til fedttab fordi:
1. Det er den samlede mængde energi, man forbrænder, der er interessant – jo højere intensitet, desto flere kalorier forbrænder du pr. minut. Sød musik for den travle moderne træningsenthusiast – du opnår samme resultat på den halve tid!
2. HIIT-Træning sætter stofskiftet i vejret, og kan holde det oppe i lang tid efter træningen er overstået – i op til 48 timer, noget lavintens konditionstræning ikke formår (2,4).
Faktisk har videnskabelige undersøgelser vist, at HIIT kan forbrænde dine fedtdepoter op til 50 % mere effektivt end konditionstræning med lav intensitet (3,5)
En af fordelene ved HIIT træning er, at den kan tilpasses alle former for aktiviteter. Personligt kan jeg godt lide trapperne eller sprint, men HIIT kan også udføres på løbebånd, kondicykel, romaskine, faktisk enhver aktivitet, hvor du kan veksle mellem perioder med høj intensitet og lav intensitet.
Følgende program giver generelle retningslinier for, hvordan der kan sættes turbo på træningen. Selvfølgelig skal du, afhængigt af din træningstilstand, arbejde i dit eget tempo. Hvis du følger programmet 1- 2 gange om ugen plus to ugentlige styrketræningspas kombineret med en sund kost – vil du se hurtigt opnå gode resultater.
Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt du kan opnå gode resultater med kortvarige løb, cykelture osv, som ikke varer længere end 20 – 30 min.:
Level 1, begynder:
Opvarmning: jog 5 min
HIIT: 8 x 30 sec sprints, 1 min gang mellem hver sprint
Cool down: jog 5 min
Level 2, motionist:
Opvarmning: jog 5 min
HIIT: 12 x 30 sec sprints, 1 min gang/jog mellem hver sprint
Cool down: jog 5 min
Level 3, veltrænet:
Opvarmning: jog 5 min
HIIT: 12 x 45 sec sprints*, 1 min gang/jog mellem hver sprint
Cool down: jog 5 min
*For at gøre det hårdere kan det gøres på trapper eller op ad bakke.
Bemærk
1. For at variere træningen kan du udskifte løb med f.eks. cykling, roning, rulleskøjteløb osv.
2. Prøv i intervallerne med sprint, at få pulsen op på 90 % af max puls.
3. For at forebygge overtræning skal HIIT træningen udføres på de dage, hvor der ikke styketrænes.
4. Gå videre til næste niveau når du føler dig klar.
5. Du burde få en signifikant fremgang efter 6 uger – men husk at dyrke styrketræning og spise sundt.
6. Varier træningsformen (sprint, cykle, funktionelle øvelser – squat, lunge, osv.) hver tredje til fjerde uge. På den måde vil du konstant udfordre din krop og få bedre resultater.
Hvis du f.eks. kun sprinter, vil din krop hurtigt blive vant til den form for træning og virkningen af træningen vil ikke være lige så god som hvis du variere træningsformen. Kroppen elsker variation og for at få de bedste resultater skal du variere din træning.
Det er vigtigt at huske, at sprint og intervaltræning er meget hård træning. Hvis du ikke har prøvet at løbe sprint siden du var barn, er det en god idé at tage det roligt i starten og bygge gradvist op. For nogle mennesker som begynder på HIIT træningen, er gang som opvarmning og så rask gang eller stille og rolig jogging under ”sprintperioderne” rigelig hårdt.
Hvis dette er tilfældet for dig, må du ikke miste modet. Denne træningsform handler om at forbedre sig – bevæge sig fremad på en positiv måde. Hvis du er usikker på, om du er fit nok til at påbegynde HIIT træning, så tag en snak med din læge først.
Med dette råd bliver jeg nok upopulær blandt mange. Men fakta er, at når det kommer til fedttab er trappemaskinen ikke særligt effektiv sammenlignet med løb, cykling eller roning. Hvorfor?
Fordi jo mere muskelmasse du involverer, når du træner, desto flere kalorier kan du forbrænde. Sammenlig en 2 ton tung lastbil med en lille folkevogn, hvilken af disse bruger mest brændstof? Sammenlignet med andre former for konditionstræning aktiverer du mindre muskelmasse, når du bruger trappemaskinen.
Hvad der gør tingene endnu værre er, at de mennesker som træner på trappemaskinerne ofte gør brug af maskines håndtag, hvilket reducerer effektiviteten endnu mere fordi du aktivere færre muskler i kroppen.
Så er det ikke så underligt at personer, der bruger trappemaskinen er nødt til at træne i timevis for at få resultater. Hvis du ikke tror på mig, så prøv at kigge dig omkring næste gang du skal ned og træne i dit lokale fitnesscenter.
Selvfølgelig er det bedre at lave noget end at lave ingenting. Men hvis du vil have de bedste resultater, skal du vælge træningsformer som sprint eller roning, der aktiverer mere muskelmasse, dermed forbrændes kalorier og fedt hurtigere.
En anden fordel med HIIT, er at du hurtigt forbedrer din form. PEAK fitness er kendetegnet for at have en høj aerob og anaerobkapacitet. Din maksimale iltoptagelseshastighed (VO2 max – hvor meget ilt din krop kan optage per min) er det bedste mål for din aerobe kapacitet (kondition).
Når intensiteten i træningen overstiger VO2 max, producerer din krop energi uden ilt (anaerob). Det er her du begynder at ophobe mælkesyre i dine muskler. Din evne til at fortsætte udover dette punkt afhænger af din anaerobe kapacitet.
Japanske forskere har fundet ud af, at HIIT træning (8 sæt af 20 sek sprint med 10 sek pause 5 dage om ugen) er langt overlegen i forhold til konditionstræning med moderat intensitet (1 time på 70 % af VO2 max fem gange om ugen), når det gælder om at booste både den aerobe kapacitet (14% fremgang med HITT) og anaerobe kapacitet (28% fremgang med HITT).
Træningen med moderat intensitet gav INGEN forbedring af den anaerobe kapacitet og kun en 10 % stigning i den aerobe kapacitet.
Hvad der virkelig er utroligt er, at de enorme forbedringer kom i stand efter kun 6 ugers træning (5). Det er nogle af de største forbedringer, der nogensinde er observeret i en videnskabelig undersøgelse. Så hvis du vil komme i form hurtigere, skal du pumpe intensiteten op ved at følge ovenstånde program.
I videnskabelige kredse har man forlængst erkendt det absurde i at snakke om en ”fedtforbrændingszone”. Faktum er at, ved lav intensitet kommer en større procentdel af de forbrændte kalorier fra fedt. Men – jo højere træningsintensitet, desto flere kalorier forbrænder du per minut, og derfor får du forbrændt mere fedt totalt.
Desuden er der en del andre fordele ved højintensitetstræning:
• Spar tid – jo højere træningsintensitet, desto kortere tid skal du bruge for at få resultater.
• Træningseffekt – jo højere træningsintensitet, desto hurtigere kommer du i god form.
• Kalorieforbrænding – jo højere intensitet, desto flere kalorier forbrænder du per minut.
• Stofskifte – jo højere træningsintensitet, desto større effekt har det på stofskiftet
• Efterfølgende fedtforbrænding – jo højere træningsintensitet, desto mere fedt forbrænder du efter træning.
• Muskelmasse – jo højere træningsintensitet, desto større er den positive effekt på muskelmassen. Jo mere muskelmasse du har, desto højere bliver dit stofskifte.
Så hvis du gerne vil tabe dig og komme i bedre form, er der ingen som helst grund til at holde pulsen nede. Træn blot ved den højeste intensitet du kan i den tid, du har til motion.
Som nævnt tidligere i bogen er det vigtigt ikke at træne for meget.
Hvis du træner i mere end 40 minutter af gangen ar der risiko for din krop begynder at nedgryde muskel masse i stedet for at opbygge den.
Træning er stress for kroppen og hvis du, ligesom langt de fleste mennesker, i forvejen er tyndet af stress fra en travl hverdag samt dårlige kostvaner og livsstilsvaner er din krop højst sandsynligt allerede i en katabolsk protein nedbrydende tilstand.
Det er værd at overveje at indtage et proteinrigt måltid umiddelbart efter HIIT for at starte restitutionsprocesserne.
Det absolutte bedste post træningsmåltid er kød og grøntsager i overensstemmelse med din metabolske type.
I nutidens verden har vi alle for lidt tid. Det giver derfor mening at få så meget som muligt ud af den tid, vi bruger på at træne. Husk, at hvis du gør, som du altid har gjort, får du det, du altid har fået.
At lave noget er bedre end at lave ingenting. Men hvis du er på udkig efter en hurtig og effektiv metode til at forbedre din kondition og forbrænde fedt, så kom i gang med HIIT.
Lyt ikke til de såkaldte eksperter, som siger at du skal sidde på en kondicykel og træne med en lav intensitet det er forkert. ”Fedtforbrændingszonen” eksisterer ikke.
Næste gang du er nede i fitnesscentret så se på dem, som træner konditionstræning med lav intensitet, får de resultater?
Undersøgelser har vist, at HIIT er mere effektivt til at forbrænde fedt, fordi du ikke alene forbrænder en masse kalorier under træningen, men fordi du også har en signifikant fedtforbrænding efter træningen.
Konklusionen er, at med HIIT i træningspas som varer mindre end 30 min, forbrænder du mere fedt, og som en ekstra bonus får du hurtige forbedringer af din fysik og du sparer tid i din travle hverdag.
Opbyg intensiteten langsomt afhængig af din fysiske form. Vær kreativ med hensyn til den type konditionstræning du deltager i. Det vil hjælpe med at gøre træningen sjov og holde motivationen høj. Hvis du følger en sund kostplan kombineret med HIIT og styrketræning, kan du se frem til at smide t-shirten med stolthed på stranden til sommer.
1. Indfør en et HIIT træningspas I din ugentlige træningsplan nu.
2. Tag det roligt i starten og byg langsomt intensiteten op.
3. Øg motivationen ved at skifte øvelserne hver tredje til fjerde uge.
4. Husk at styrketræne mindst to gange om ugen.
5. For hurtigere restitution spis et måltid mad som passer til din metabolske type evt. med lidt flere kvalitets kulhydrater.
Artiklen er skrevet sammen med fysioterapeut David Bonde www.DavidBonde.dk
References:
1. SM Phillips, “Effect of training duration on substrate turnover and oxidation during exercise,” J Appl. Physiol. 81.5 (1996): 2182-2191
2. A. Tremblay, et al., “Impact of exercise intensity on body fatness and skeletal muscle metabolism,” Metabolism 43 (1994): 814-818
3. J. Smith and L McNaughton, “ The effects of intensity of exercise and excess post-exercise oxygen consumption and energy expenditure in moderately trained men and women,” Eur. J. Appl. Physiol. 67 (1993): 420-425
4. R. Bahr and O.M. Sejerste, “Effect of intensity on excess post exercise oxygen consumption,” Metabolism 40.8 (1991) : 836-841.
5. I. Tabata et al., “Effects of moderate intensity endurance and High intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO2 max,” Med. Sci. Sports Exerc. 28. 10 (1996) : 1327-1330
6. I. Tabata et al., “Metabolic profile of High intensity intermittent exercises ,” Med. Sci. Sports Exerc. 29. 3 (1997) : 390-395
7. Journal of Applied Physiologi, vol. 102, nr 4, april 2007
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Peter Sørensen skrev denne kommentar:
17-06-2010 22:54:09
Fed artikel, og der er ingen tvivl om at høj intensiv træning er super effektivt, jeg har aldrig selv fattet dem der der lunter af sted i flere timer, uden at få pulsen op. Jeg vil hellere gi den maks gas og så kortere tid - det er noget der kan mærkes :)
Jeg kan iøvrigt anbefale denne artikel, hvor jeg selv har læst om den type træning http://aktivmotion.dk/grundl%C3%A6ggende-intervaltr%C3%A6ning-%E2%80%93-guide-til-intervaltr%C3%A6ning/
Mvh. Peter Sørensen
sonny l skrev denne kommentar:
22-08-2010 20:09:08
En rigtig god artikel synes jeg. Nu har jeg kørt hiit træning over 8 måneder. Og kan kun sige det virker super godt....
Niels Andersen skrev denne kommentar:
22-09-2010 01:09:30
Ingen tvilvl om at HIIT virker som beskrevet. En yderligere fordel, som ikke er nævnt, er at tilfredshedsfølelsen (forårsaget af frigivelsen af dopamin ved HIIT), gør det yderligere tiltrækkende at dyrke motion. Desuden er det muligt at frembringe "runners high" (frigivelse af biendorfiner) når man træner ved maksimal intensitet. Så det re bare med at komme igang!
Skipping skrev denne kommentar:
24-09-2010 17:49:30
Med henvisning til Bangsbo et al., (2009) vil jeg forslå betydelig længere pauser imellem hvert arbejde, eksempelvis 4 minutter. Intensiteten er relativt svær at opretholde, grundet muskulær træthed, med 30 sekunders pauser såfremt der er tale om all-out intensitet.
Sara skrev denne kommentar:
11-03-2011 18:19:18
Super god artikel! Glæder mig til at komme i gang med programmet. Har bare lige et spørgsmål jeg håber I kan svare på. Nu løber/cykler jeg hver dag i 45 min i et motionscenter og styrketræner hveranden dag i ca 1 time. Kan jeg så godt lave HIIT 3-4 gange i ugen, styrketræne de dage jeg ikke gør det, og så f.eks. cykle 45 min de dage jeg styrketræner?
Sara skrev denne kommentar:
11-03-2011 18:24:29
Super god artikel! Glæder mig til at komme i gang med programmet. Har bare lige et spørgsmål jeg håber I kan svare på. Nu løber/cykler jeg hver dag i 45 min i et motionscenter og styrketræner hveranden dag i ca 1 time. Kan jeg så godt lave HIIT 3-4 gange i ugen, styrketræne de dage jeg ikke gør det, og så f.eks. cykle 45 min de dage jeg styrketræner?
Michael skrev denne kommentar:
27-03-2011 15:33:51
God artikel! Har aldrig været fan af intervaltræning, men kan godt se at effekten af denne træningsform er enorm. Intervaltræning er endnu engang kommet ind i mit træningsskema.
Ville det være nødvendigt, at øge tiden fra 45 sek. til 1min eller mere, når man træner til marthon og 6 timers løb?
Simone skrev denne kommentar:
17-04-2011 11:46:37
Til Sara.
Det er en god idé at styrketræne de dage man laver intervaltræning. Intervaltræningen og den måde du får din puls op på gør faktisk, at din styrketræning bliver ekstra effektiv =)
Momo skrev denne kommentar:
12-07-2011 08:28:25
Helt enig, men det skal også nævnes, at spise CLEAN, er yderst vigtig, når det kommer til fedttab...
Mohammad skrev denne kommentar:
29-07-2011 10:21:40
jeg tror det er best at man træner<3
Mohammad skrev denne kommentar:
29-07-2011 10:23:15
jeg tror det er best at man træner<3
Eva Henningsen skrev denne kommentar:
06-09-2011 00:33:06
Jeg Har trænet på hold i 3 måneder, men det var først da jeg lavede mit eget interval program at jeg begyndte at tabe mig.....Det er sgu da mærkeligt...ik
bjarne jensen skrev denne kommentar:
22-09-2011 14:39:10
For mig at se er HIIT træning en gang overvurderet vås - Det mener jeg fordi de mennesker som bliver udtaget til forsøget ved man ikke noget om hvor meget og lidt de har trænet før. Og hvor meget de har forbedret sig hvis de har trænet før.De kommer så med i forsøget hvor vi kan høre om deres forbedringer. Det er da klart at de bliver bedre hvis de i forsøget kommer ind i en stabil trænings periode. Jeg mener da også at man bedre kan holde til intervaltræning hvis man man har nogle kilometer i benene. Når man læser om det nye mantra Hiit træning kan man få forståelsen af at Arthur Lydiak m. fl. har spildt de løberes tid om de hjalp til rekorder, guld ved WM og OL
Jonas skrev denne kommentar:
13-10-2011 12:58:01
Må man træne intervall træning hver dag, hvis man skifter øvleser ud, dvs, sprint og trapper den ene dag og englehop, lunges , power spring osv den anden ??
Nogen der har et bud på det ? :)
mølgård skrev denne kommentar:
22-01-2012 18:10:14
Hej.
Super artikel, som jeg kan bruge til noget
Julie skrev denne kommentar:
17-02-2012 10:18:14
Jeg trænede HIIT i går aftes for første gang. 12x30 sek intervaller (14-14.5 km/t) med 30 sekunders jog (10.5 km/t) imellem. Ganske effektivt - trods min gode form var jeg tæt på at kaste op bagefter.
Rasmus skrev denne kommentar:
18-02-2012 19:42:25
Der er ingen tvivl om, at intervaltræning med høj intensitet er den absolut bedste måde at få hurtige resultater på. Pointen er jo også, at man vænner kroppen til at løbe (etc.) i et meget højt tempo, og det er derfor logisk, at det vil forbedre en's præstationer markant. Slut med flere timers moderate løbe/ cykelture..!
lucas skrev denne kommentar:
31-07-2012 17:34:26
Hej
synes artiklen mangler lidt kød du kommer ikke rigtig ind på hvad kroppen gør når du udsætter den for HIIT træning
Nina skrev denne kommentar:
13-08-2012 21:08:52
Der står:
"Hvis du træner i mere end 40 minutter af gangen er der risiko for din krop begynder at nedbryde muskelmasse i stedet for at opbygge den."
Faktum er, at muskelmasse altid nedbrydes ifbm. træning uanset om man træner over eller under 40 min... det er jo netop derfor kroppen skal restituere. det er for at musklerne kan slappe af og vokse sig større og stærkere end udgangspunktet. sådan har jeg i hvert fald forstået det med al den læsning og research jeg har foretaget mig.
Donna skrev denne kommentar:
15-08-2012 21:40:43
enig med andre, fed artikel..kan sagtens bruges...
stine skrev denne kommentar:
01-10-2012 01:25:50
Hvor ofte må man træne på denne måde????????? er det hver dag eller hver anden eller???
Venligs Stine
Stig Idsal skrev denne kommentar:
29-01-2013 21:36:09
Veldig bra artikel.HIIT fungerer veldig bra. Arbeider selv med utvikling av HIIT for spinning hvor vi nå tester ut egen treningsprotokol som kalles HIXRcise 1 X 10. Dette er en viderutvikling av 4X4 og er basert på samme forskning som dere bruker samt en del studier fra CERG og NTNU i Norge som viser at trening med høy intensitet gir best resultater. Mosjonister har utrolig effekt både på vektreduksjon, muskelbygging og VO2 Maks.
Hold frem med det gode arbeid :-)
Kevin skrev denne kommentar:
01-04-2013 09:43:31
Skriver lige mine egne oplevelser med den slags træning som HIIT.
Bliver meget afslappet og rolig i sindet.
Rikke Rosendal skrev denne kommentar:
16-09-2013 08:21:13
Dejligt at læse noget man forstår....
Træn og slap af- så er det overstået, pulsen banker oppe i halsen-men om lidt er du færdig..
Forstået...........ahhh dejligt
Fantastisk artikel
Lars Benkjer skrev denne kommentar:
06-01-2014 16:12:37
Nu har jeg gennem ca. 1½ år trænet CrossGym og i den form er der en måde der hedder Tabata på. Det er lignende art af denne og det er fantastiks træning og ens syregræne flyttes hele tiden, det er helt perfekt træning for både øvede og uøvede. Jeg bruger HIIT-træning i opstart af løbetræning og det giver vildt hurtige resultater.
janette Søgård skrev denne kommentar:
01-05-2015 12:13:20
ENIG!!!! :-) Godt skrevet
Claus Krarup skrev denne kommentar:
25-08-2015 13:45:34
Jeg er hjertepatient med 4 bypassoperationer bag mig. Jeg har gået til hjerterehabilitering på Frederiksberg Hospital, hvor HIIT-træning havde en meget stor plads. Vi er 8 mand, der har fortsat træning på privat basis, men lidt efter lidt er vi faldet i grøften med konventionel træning. Det vil der nu blive lavet om på, for det er særlig godt for hjertet.
Bedste hilsner
Claus Krarup
Cecilie Krüger skrev denne kommentar:
25-08-2015 21:34:59
Fed artikel! Jeg har dog brug for et rigtig godt råd eller to!
Jeg er VILD med HIIT! Specielt løbeversionen er jeg helt bidt af, som jeg startede på for godt 3 mdr. siden. Jeg har både benyttet HIIT på alm. vis i naturen og på løbebånd. Ved eksempelvis løbebånd varmer jeg op 5 min. i roligt løb, derefter hopper jeg af og sætter jeg niveauet op på en 16-17 stk, hvilket svarer til en pace på ca 3. Herfra hopper jeg på igen, spurter 30 sek, hopper af i 60 sek (nogle gange 40 sek) og sådan fortsætter jeg 12 omgange og afslutter med ca 3-5 min løb i roligere tempo. Jeg veksler ml. denne form for HIIT og den almindelig i naturen ved alm interval ved ovenstående program. Summa summarum er at jeg for godt 2 månedstid siden fik en lyskeskade, hvortil jeg stoppede alt for løb og fik dybdegående massage, som har taget det. For tre uger siden startede jeg stille løb op igen og nu er jeg igen igang med HIIT, men nu efter at have løbet HIIT på løbebånd i eftermiddag kan jeg nu igen mærke min lyske hvilket bekymrer mig meget! Det skal siges at jeg går meget op i at strække ud efterfølgende! Jeg har aldrig været mærket af løbeskader før, trods jeg har løbet halv- og hel maratons og umiddelbart bekymrer det mig hvis det skulle være HIIT der udelukkende udløser det. Er der noget jeg kan gøre anderledes i min HIIT løbetræning så jeg kan undgå skade?
Jon kronsell skrev denne kommentar:
28-12-2015 22:42:43
God og givende artikel. Den sætter tingene i et godt perspektiv og det er noget jeg vil forsøge mig med. Har længe været på udkig efter noget nyt, syntes jeg kan knokle løs på cyklen, løbebånd eller romaskine uden egentlig at blive "helt færdig" så tak for godt input.
Jon kronsell skrev denne kommentar:
28-12-2015 22:42:51
God og givende artikel. Den sætter tingene i et godt perspektiv og det er noget jeg vil forsøge mig med. Har længe været på udkig efter noget nyt, syntes jeg kan knokle løs på cyklen, løbebånd eller romaskine uden egentlig at blive "helt færdig" så tak for godt input.
Henrik skrev denne kommentar:
22-02-2016 20:28:47
Spændende artikel, glæder mig til at prøve det af
Tobias skrev denne kommentar:
10-10-2016 10:55:51
Hej, meget fin artikel. Jeg overvejer selv at starte, men vil er lidt i tvivl om jeg kommer til at overtræne, da jeg spiller fodbold 3 gange om ugen. Hvad er din vurdering? Er min fodbold nok træning, da det også er ret intensivt ift. interval træning?
Irene skrev denne kommentar:
12-08-2017 16:01:47
Glæder mig til at bruge hiit, idet jeg via hjerte rehab efter blodprop, har brug for at reetablere min fysik!!
Håber på at kunne komme med til mit første gå- kursus i Alperne til oktober - 80 km på 3 dage!...
Er der specielt noget du anbefaler for at kunne træne målrettet til det hvha hiit
Erik skrev denne kommentar:
14-08-2017 10:49:01
Der er næppe nogen tvivl om, at den høje intensitet er bedst til at forbedre konditionen.
Men hvis man vil forbedre sin udholdenhed, er udholdenhedstræning vejen frem. Det er både fysisk og mentalt krævende at være i gang i timevis i træk. Her tænker jeg ikke kun på marathonløb, men også på bjergture, der tit strækker sig over mange timer med mere eller mindre høj puls.
Jeg har mødt flere HIIT-folk efter et gennemført marathonløb, der var fuldkommen færdige og sagde "aldrig mere", fordi de havde troet, at god iltoptagelse automatisk var lig med god udholdenhed.-)
Så til Irene (kommentar 12.08.2017):
UD OVER at træne for at forbedre din kondition, bør du gå lange ture i skoven - gerne med et par store sten i en rygsæk. Men den bedste træning til at gå i bjergene får du dog ved at gå i bjergene.-)
Mildred Phelan skrev denne kommentar:
02-12-2020 18:21:27
Hi
I had already sent you an email earlier, but I had not received any answers yet.
I have a question, i see a lot of items on this site I have made a screenshot of some products, https://screenshot.photos/product234 that you also sell in your store. But there items are 60% cheaper, well my question is what is the difference between your shop ,is it the quality or something else, i hope you can help me!
Sincerely
Mildred Phelan
"Sent from my Phone"