❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Frivægt eller maskiner?

Skrevet 27-12-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Frivægt eller maskiner?

Pas på med maskinerne – FUNktionel træning er bedst!


Når du kommer ind I et fitnesscenter er det første du ser alle de smarte maskiner. I de fleste tilfælde skal du faktisk lede godt hvis du vil finde frie vægte.

Træning i maskiner er nemt og hurtigt og gør at centrene at få flere personer klemt ind i et lille område.

Selvom nogle maskiner kan være udmærkede til specifik træning af muskler i forbindelse med skader anbefaler vi at du ikke anvender maskiner af følgende årsager:

1. Træning i maskiner skaber unaturlige bevægelser. Hvor i et naturligt miljø vil du sætte dig ned for at træne?

2. Når du sidder i en maskine støtter maskine din krop så du har ikke brug for balance når du træner. Du kan forringe din balance. For ældre mennesker, der ofte kæmper med balancen kan træning i maskiner være katastofalt!

3. Fordi der ikke stilles nogen krav til balance når du træner i maskiner stimulerer du ikke dit nervesystem i samme grad som hvis du udførte de samme bevægelser med frie vægte. Det betyder at du negligerer dit nervesystem og øger risikoen for skader fordi din koordination forringes.

4. Da træning i maskiner ikke kræver stabilisering af kroppen, du sidder i en maskine, der er boltet til gulvet, rekrutterer ikke de muskler, som er nødvendige for at kunne lave de same bevægelser I et naturligt miljø. Dette vil skabe ubalance i kroppen!

5. Træning i maskiner isolerer musklerne. I stedet for at træne hele kroppen som du ville gøre med frie vægte, træner du en muskel af gangen, eksempelvist træner du forsiden af dine lår i en knee ekstension maskine uden at træne bagsiden. Dette kan medføre en ubalance i muskelstyrke og øge risikoen for skader.

6. Når du træner i maskiner burger du kun de muskler du træner, når færre muskler arbejder, forbrænder du mindre fedt end hvis du havde trænet med frie vægte!

Så en for stor tillid til maskiner vil øge risikoen for skader betragteligt fordi bevægelserne er unaturlige, men det kan også medføre ubalancer i muskelstyrken, forringe din koordination og balance.

Det er simpelthen nød til at gå galt!

Desuden er folks vigtigste motivation for at træne at tabe vægt. Så hvorfor buge en metode, der kan være farlig, men også giver dårlige resultater når det drejer sig om at forbrænde fedt?

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Løbeskoe skrev denne kommentar:
09-10-2010 12:54:49

Tak for en god artikel. Jeg træner selv både med maskiner og uden. Jeg har følt at maskinerne virker bedst, eller måske mest centreret. Jeg har dog aldrig tænkt på, at det kunne påvirker kroppens balance nagativt! hvilket måske egentlig giver god nok mening.! øv


http://www.runforest.dk


Emilio-Go-Stilio skrev denne kommentar:
27-01-2011 15:05:31

Ang punkt 5:
Fortæl venligt i hvilken øvelse du kan træne for og baglår samtidig.
De er jo antigonister og kan derfor ikke trænes i samme øvelse.
Man kan heller ikke træne biceps og triceps samtidig, da deres funktion modarbejder hinanden.

Ud over det, så magler der jo henvisninger til nogle undersøgelser, der understøtter dine påstande.


Steffen skrev denne kommentar:
28-02-2011 14:41:55

Emilio> I en maskine skal du ikke arbejde for at komme tilbage til udgangsposition. Feks. træner du KUN "forlår"..

Men i en squat træner du hele benet inkl. ryg og mave. Og hvis der er vægt med: Ben ryg mave skyldre..


Vis alle kommentarer

Emilio-Go-Stilio skrev denne kommentar:
25-03-2011 08:00:11

Hej Steffen.

Det lader ikke til, at du er kompetent nok til at svare på mit spørgsmål, da din viden om den menneskelige anatomi tydeligvis er yderst begrænset.

Emilio> I en maskine skal du ikke arbejde for at komme tilbage til udgangsposition. Feks. træner du KUN "forlår"..

Dette er total TROLL..
Du arbejder naturligvis både excentrisk og koncentrisk i maskiner såvel som frivægte. Alle andet påstået, er idioti.

Dette har i midlertidigt ikke noget at gøre med, om du kan træne for og baglår i en og samme bevægelse, da dette er umuligt.

Squat rammer: Glutes & quads.
Hamstrings bruges som kraftfordeler, men bliver ikke aktiveret som arbejdende muskel.
Mave og lænd bliver statisk statisk.
Som udgangspunkt vil jeg mene, at man kun nævner de dynamisk arbejdende muskler, når man snakker om hvilke muskler der bruges i en specifik bevægelse.
Så kan man som en ekstra service informere om, hvilke muskler der aktiveres statisk.


Sussie Vestergaard skrev denne kommentar:
24-04-2011 00:26:14

Denne artikel har jeg også lidt problemer med.. Som uddannet massør har jeg absolut styr på musklerne, men forstår ikke hvorfor balancen skal styrkes, hvis muskelmasse ønskes? Du nævner et andet sted, at øget muskelmasse hæver fedtforbrændingen, men med frie vægte kan man da under ingen omstændigheder opnå samme vægt?! F.eks træner jeg for at nå 100 kilo i benpres, hvordan dingler man lige den med frie vægte.. For ikke at nævne den forkerte træning man så ofte ser, når især unge mænd kyler alt for tunge vægte rundt, og derved skader samtlige led fra håndled og op. Den opstrammende effekt nåes da ikke uden maskiner..


Dennis J skrev denne kommentar:
30-11-2011 16:26:18

Jeg kunne ikke være mere enig i den artikel, har nu efterhånden trænet 2 måneder, hvor sqaut er en af øvelserne og nu øget til 91kg på vægtstangen, det giver mærkbar træning i hele låret såvel som ryg/læn/maven. Generelt giver frie vægte en bedre træning og muskelopbygning, det kan være man i maskinen føler/kan tage flere kg. på tilsvarende øvelse med frie vægte, men det skyldes alene det faktum at flere muskler bringes i spil ved frie vægte og nogen af dem er utrænet, det sker meget begrænset i maskiner.


Per Hansen skrev denne kommentar:
05-09-2012 20:55:03

Jeg er fuldstændig sikker på, at Alun har ret i, at frie vægte er at foretrække. Min baggrund for at udtale mig er at jeg de sidste 3 alene har trænet med frie vægte, kettlebells og håndvægte samt min egen vægt.

Med fri vægte kan man ikke nå den samme belastning som i maskiner, og derfor kan man ikke få den samme muskelmasse. Men man kan få en naturlig harmonisk muskulatur, hvor kroppen er i balance.

Hvor tit ser man ikke en overkrop så stor, at manden må have gået på hændeer hele livet? I maskiner forsvinder harmonien alt for nemt.

Ligeledes virker frie vægte også styrkende på de små støttende muskler, mens mange maskiner træner de store alene.


Anders skrev denne kommentar:
02-10-2014 18:48:27

Altså man får ikke øget risiko for skader ved at bruge maskiner. Det er jo derfor de bla. Bruges til rehabilitetstræning. Men har man et solidt styrke fundament er frivægte da klart at foretrække da meget mere af kroppens træning.

> Emilio
Det er vist dig der ikke har styr på anatomien. Ganskevist har du ret i at haserne ikke bruges i knæleddet ved en squat men de er altså en ret vigtig hofteekstensor sammen med glut max så hele låret trænes altså i en squat.


Kom med din kommentar

Mest læste i Træning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley