Bedre træningsresultater? Hvornår på dagen er bedst?

Skrevet 05-12-2016 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Bedre træningsresultater? Hvornår på dagen er bedst?

Træner du på det rette tidspunkt af dagen, så du opnår de bedste træningsresultater? Her er gode nyheder, for ny forskning viser os, hvilket tidspunkt på døgnet vi får mest ud af vores træning. I denne artikel vil du blive klogere på muskler og deres eget indre urværk, som fungerer bedre på visse tidspunkter af dagen end andre som resultat af det.


Ja, forskere har opdaget, at muskler har deres egen døgnrytme (kropsur), og at de forandrer sig alt efter tidspunktet på dagen ifølge forskning på Chicago´s University.
 
Det betyder, at din krop responderer på træning på forskellige måder i forhold til, om det er lyst eller mørkt.
 
Dr. Joseph Bass, ledende forsker og professor, forklarer:
 
Ilt udfører sammen med kroppens indre ur en dans inde i muskelcellerne for at producere energi, og tidspunktet på dagen bestemmer, hvor godt denne dans er synkroniseret.
 
Dr. Bass´ forskning påviser, at dine muskler er mest effektive på det tidspunkt, hvor du er mest vågen.
 
Rent praktisk betyder dette, at din træning kan give forskellige resultater alt efter tidspunktet på døgnet, og at træning om dagen i de fleste tilfælde er at foretrække frem for træning om aftenen.
 

Hvornår er det bedst at træne?

Der er nok ingen tvivl om, at træning midt om natten ikke er ideelt for din muskelfunktion eller døgnrytme. Men hvornår på dagen er det så bedst at træne?
 
Det bedste tidspunkt afhænger i nogen grad af, hvornår det er muligt for dig at få det passet ind i dit skema.
 
Som mange andre mennesker foretrækker jeg personlig at træne som det første om morgenen, for jeg kan godt lide tanken om, at det er gjort, og at jeg kan nyde resten af dagen.
 
Jeg er også A-menneske, så det passer med, at min krop og mine muskler er mest vågne på det tidspunkt.
 
Men nogle mennesker kan få trænet i løbet af frokostpausen, mens andre planlægger deres træning til slutningen af dagen efter arbejde.
 
Set fra døgnrytmens perspektiv giver det mening at få bedre resultater af træning om eftermiddagen. Døgnrytmen bestemmer din kropstemperatur, som har indflydelse på kvaliteten af din træning.
 
Kropstemperaturen har tendens til at være en smule varmere om eftermiddagen end om morgenen, hvilket resulterer i bedre muskel-ydeevne og en lavere risiko for skader. Og hvis du har en tendens til at ”ramme muren” ved 13-14-tiden, kan en gang træning i fitnesscentret være en god måde at komme forbi det punkt.

Men du ved jo, hvad din hverdag giver dig af muligheder, så bliv ikke for fokuseret eller bekymret i forhold til at træne på det “rette” tidspunkt af dagen – det vigtigste er, at du træner regelmæssigt.

Aftentræning er måske ikke så dårligt, når alt kommer til alt

Selv undgår jeg at træne om aftenen efter kl. 18, for jeg oplever, at det tager mig timer at ”geare ned” og gøre mig klar til at sove.
 
En undersøgelse har dog vist, at mennesker, der trænede energisk i 35 minutter lige inden sengetid, sov lige så godt som på de nætter, hvor de ikke trænede.
 
Så lyt som altid til din egen krop – den ved bedst!
 

Konklusion på bedre træningsresultater: Hvilket tidspunkt på dagen er bedst?

Med en voksende erkendelse af vigtigheden af at følge den biologiske døgnrytme for at bevare sundheden og med den nye viden om, at træning om eftermiddagen synes optimal i forhold til dette, må det være træning om eftermiddagen, der bliver vinderen.
 
I sidste ende skal du selvfølgelig altid lytte til din krop og lade den være din guide i forhold til at vælge det tidspunkt, der passer dig bedst. For mange mennesker ændrer det ”bedste” tidspunkt sig dag for dag i forhold til at skulle passe ind i resten af ens liv, og det er også helt fint.
 
Klik her for at få inspiration til virkelig gode træningsresultater på bare nogle få minutter om ugen!
 
Yderligere læsning:
 
Effects of vigorous late-night exercise on sleep quality and cardiac autonomic activity.
 
Circadian Clock Interaction with HIF1α Mediates Oxygenic Metabolism and Anaerobic Glycolysis in Skeletal Muscle 

Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Helle Abrahamsen skrev denne kommentar:
07-12-2016 11:17:57

Har selv prøvet træning på stort set alle tidspunkter af døgnet, men synes det fungerer forskelligt afhængigt af hvilken form for træning det er.

Jeg har altid løbet om morgenen, inden morgenmaden, ved 6-7 tiden, ca 3 km hver anden dag, og interval i weekenden, også om morgenen, det fungerede bedst fordi jeg synes det er svært at løbe med mad i maven.

Nu styrketræner jeg og dyrker yoga, ca 30 - 45 minutter 5 dage om ugen, og altid om aftenen, kort inden sengetid. Det fungerer fint, og jeg har ingen problemer med at sove bagefter.

Så jeg tror det er meget individuelt og afhænger muligvis mest af træningsformen


Kom med din kommentar

Mest læste i Træning

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley