Vend et dårligt måltid til et sundt måltid

Skrevet 19-09-2005 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Vend et dårligt måltid til et sundt måltid

Når du er sulten og tvunget til at vælge mellem den mindst slemme af to onder: en tun sandwich og fastfood – eller kæmper med hvad du hurtigt kan lave til aftensmad, så tænk tilbage på de følgende anbefalinger. Der er måske alligevel et sundt alternativ.


Du ser dem hver eneste dag: kaffebarer, fast food restauranter, butikker der sælger convenience food etc. En lang række steder hvor du kan købe færdiglavet mad; når du går derind er det imidlertid svært at finde et ernæringsrigtigt måltid.

Det er uden tvivl svært at leve et sundt liv kombineret med en travl hverdag, dette er derfor en af de største udfordringer til at leve sundt.

Det første skridt til at vælge et sundt måltid er at kunne skelne mellem naturlige fødevarer og en sammensætning af kunstige ingredienser, som aldrig ville kunne leve i naturen.

Naturlig føde kommer sjældent i en papæske, pose eller dåse – vær derfor på vagt overfor disse fødevarer når du er på indkøb. 

1. Vælg en salat, men glem ikke kyllingen eller ægget

En salat er generelt et sundt valg til frokost, specielt hvis der er tilsat økologiske og friske grøntsager. Du vil dog sikkert hurtigt blive sulten igen, hvis du ikke indtager noget protein (kød, fisk, æg etc.).

Hvis du bestiller en salat til at tage med, så pas på med de kommercielle salatdressinger på de fleste sandwichbarer. De er ofte fulde af transfedtsyrer, sukker og andre mindre ideelle ingredienser.

Ødelæg derfor ikke en sund salat med en forarbejdet dressing – vælg i stedet olivenolie og husk en god proteinkilde. 

2. Undlad at spise brød

Uanset hvilket måltid du vælger, er det en fordel for dig at undgå brød.

Brød er en sukkerbombe, som har en lille ernæringsmæssig værdi – se Glykæmisk Indeks artiklen for flere informationer.

”Sandwiches” kan laves med kød, ost og grøntsager og pakkes ind i et salatblad eller serveres i en skål og spises med kniv og gaffel.

Vær opmærksom på ”skjult” brød i forskellige brødtyper, drys, indmad – selv i supper og salater (læs crûtoner).

3. Undgå kartoffel eller pasta tilbehøret

De fleste restauranter serverer hovedretten sammen med en kartoffel, pasta eller anden stivelsesholdig mad, hvilket dog ikke betyder at du behøver acceptere det.

I dag spiser vi generelt alt for mange kulhydrater, hvilket er en af hovedårsagerne til hvorfor vi bliver tykkere og tykkere.

Spørg dem derfor om du kan få erstattet pasta eller kartoffelen med grøntsager (en sund kulhydratkilde) og du vil gøre dit helbred en stor tjeneste. De fleste restauranter har ikke noget imod at lave noget andet tilbehør.  

4. Sig nej til sauce

De fleste saucer indeholder sukker og andre kunstige tilsætningsstoffer, som du ikke har behov for. Disse inkluderer ketchup, barbecue sauce, sandwich smørelse, fast food saucer etc.

Du får mest ud af at bestille dit måltid uden smag og tilsætte en sund smagskilde, som citron, lime eller krydderier - eller noget økologisk smør eller olivenolie.

5. Vælg den mindst offensive tilberedningsmetode

Når du kigger på et menukort, kan du automatisk udelukke de valg, der indeholder navnene ”friturestegt”, ”crispy” etc. Alle disse ord betyder at føden vil være meget kogt og som resultat derfor have mistet mange næringsstoffer.

Der er også spørgsmålet om ”acrylaminde”, et potentielt kræftfremkaldende kemikalie, som findes i en lang række fødevarer som resultat af bagning eller stegning, og det er sandsynligt at kemikaliet også produceres under grillning.

Gå efter dampet, pocheret eller mad der er meget lidt forarbejdet. Det er også anbefalelsesværdigt at stræbe efter at indtage mindst 1/3 af maden rå, da denne form giver dig den maksimale mængde næringsstoffer.  

6. Drik vand

Selv den mest seriøse indsats for at spise sundt kan blive ødelagt hvis du drikker sodavand eller anden sukkerholdig læskedrik sammen med dit måltid.

At drikke rent vand til dit måltid i forhold til f.eks. at drikke sodavand, juice eller kaffe er en nem måde at få tilstrækkeligt med væske og forblive sund.

De fleste af os drikker desværre alt for lidt vand – og dette er en stor fejltagelse.  

Konklusion

Brug 80:20 reglen. Spis sundt 80% af tiden, så er der plads til at skeje lidt ud 20% af tiden – der skal nemlig også være plads til andet. Hvis du følger dette vil du være godt på vej til at spise sundt.

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser