❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Sundhedsfordele & ØGET FEDTFORBRÆNDING ved intermitterende faste

Skrevet 01-05-2023 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Sundhedsfordele & ØGET FEDTFORBRÆNDING ved intermitterende faste

Lige indtil for bare 100 år siden fastede vi alle naturligt. Ikke af egen fri vilje, men fordi der ganske enkelt var perioder uden tilgængelig føde. I dag har mennesket i vores del af verden adgang til det mest fantastisk udvalg af fødevarer 24/7. Faste er ikke bare en fremragende måde at tabe fedt og vægt på hurtigt; der er også mange andre potentielle sundhedsfordele. Jeg har selv fastet i et par år nu, og nu vil jeg fortælle dig, hvordan du også kan drage fordel af faste.


Hvordan lyder det at få mere energi, opnå et effektivt vægttab, mindske risikoen for sygdom, have mindre trang til sukker (chokolade, kager osv.) og i tilgift forhale aldringsprocessen

Sådan kan du også drage fordele ved at faste:

Din krop bliver forvandlet til en FEDTFORBRÆNDINGSMASKINE: Faste tvinger din krop til at skifte over til at forbrænde fedt som energi i stedet for at være afhængig af glukose (fra alt det forarbejdede sukker, vi spiser). Faste er en effektiv strategi for vægttab, fordi din krop bliver meget bedre til at forbrænde fedt.

Fjerner hurtigt og effektivt giftstoffer: Ja, faste giver din krop en tiltrængt pause og tilstrækkelig tid til at rense sig selv og fjerne toksiner fra kroppen, hvilket ikke er muligt, når du spiser tre måltider om dagen, da det kræver tid og energi at fordøje føden.

Normaliserer insulin- og leptinfølsomhed: Insulin- og leptinresistens, som i dag er blevet mere og mere almindeligt grundet vores store indtag af forarbejdet sukker, er en af hovedfaktorerne ved adskillige kroniske sygdomme, inklusive diabetes (sukkersyge).

Faste får din krop til at skifte brændstof væk fra afhængighed af glukose, da du vil forbrænde fedt i stedet for glukose, og dette standser kroppens konstante trang til sukker, hvilket normaliserer insulin- og leptinfølsomheden.

Mindsket risiko for diabetes, kræft og hjertekarsygdom: Når du får skabt balance i insulin- og leptinniveauerne, mindskes din risiko for kronisk sygdom betragteligt.

Reducerer din trang til sukker og andre fødevarer: Ja, som beskrevet ovenfor, vil du ikke blive så fristet af sukkerholdige fødevarer, når du først har fået normaliseret dine hormoner, heriblandt insulin og leptin. Dette er en af de største fordele, jeg har opnået, da jeg har en sød tand!

Øger ghrelin (sulthormonet): Jo mere ghrelin der flyder rundt i dit blod, jo mindre sulten vil du være, og jo mindre mad vil du spise til dit næste måltid!

Fremmer celleregeneration: Faste fremmer celleregeneration ved at aktivere autofagi, kroppens naturlige proces, som er nødvendig for at forny skadede celler. Faste hjælper også med at hindre kræftvækst og udvikling af kronisk sygdom.

Øger kognitiv funktion og hjælper med at forhindre Alzheimer og Parkinson: Når hjernen forbrænder fedt i stedet for glukose, øges BDNF (brain-derived neurotropic factor). Dette protein er både beskyttende for og virker samtidig stimulerende på hjernen.

Du lever måske længere: Videnskaben har længe vidst, at et begrænset kalorieindtag er en måde at forlænge livet på!

Hold nu en kort pause, og reflekter over, hvordan disse potentielle sundhedsfordele kunne forbedre dit liv?

Er tiden kommet til at forsøge at faste?

Mine erfaringer med intermitterende faste:

For et par år siden begyndte jeg at skippe morgenmaden. Dette resulterede efter bare to uger i et vægttab på 2 kg fedt, som siden har holdt sig væk permanent.

Men i januar var vi imidlertid på en skøn vinterferie, som resulterede i 4 ekstra kilo omkring min mave. Flødeisen, kagerne osv. var uimodståelige, og hey, jeg var på ferie, og livet skal jo leves fuldt ud.

Da jeg gik tilbage til min tidligere vane med at skippe morgenmaden, tabte jeg hurtigt de to af de fire kilo.

Men der var stadig to kilo uønskede venner, som havde det godt, hvor de var, og som ikke ønskede at forlade mig til min store frustration.

Men så for et par uger siden besluttede jeg, at nok var nok, og at tiden var kommet til at sige farvel til disse uønskede gæster og på samme tid ”rense mit system.”

Så i 5 dage spise jeg kun aftensmad og skippede både morgenmad og frokost. Jeg drak kun vand i løbet af dagen.

Som ved en magisk kraft forlod mine uønskede gæster mig - og endda lidt mere.

Når du faster, især første gang, kan du godt opleve, at den første dag er hård at komme igennem, og ja, du er sulten, men jeg har opdaget, at det mere er en psykologisk ting end en fysisk, og når du først er kommet igennem første dag, er det faktisk ret nemt.

Som jeg har nævnt det ovenfor, er en af de positive sidegevinster ved faste, at mit forhold til sukker forandrer sig. Jeg har ikke brug for nær så meget af det for at tilfredsstille mit sukkerbehov.

Ok, jeg er motiveret. Hvordan kommer jeg i gang med intermitterende faste?

Trin 1: Ingen snack før sengetid. Spis aldrig (og især ikke sukker) tre timer før sengetid (og gå i seng kl. 22 senest). Hvis du er sulten, skal du drikke et glas vand.

Trin 2: Skip morgenmaden. Som det næste skal du drikke et stort glas vand, når du vågner, og skippe morgenmaden. Fortsæt med at drikke masser af vand (eller te) i løbet af dagen.

Hvis du har brug for en eller flere kopper kaffe, er det tilladt, men drik aldrig kaffe efter kl. 14.

Og hvis du drikker kaffe eller te, så er det naturligvis uden mælk og sukker!

Hvis du er i stand til at klare dig frem til frokost uden mad, så har du faktisk gjort det fremragende.

Godt gået!

Lad os sige, at du aftenen inden har spist middagsmad kl. 18 (uden snacks derefter) og ikke spiser frokost før kl. 12, så har du givet din krop hvile i 18 timer, og for at opnå signifikante fordele ved faste, ser det ud til, at du behøver et vindue på mindst 16 timer uden føde!

Jeg foreslår, at du i et par dage skipper morgenmaden, og hvis det fungerer for dig, kan du overveje derudover også at droppe frokosten.

Trin 3: Skip morgenmad og frokost: Hvis du kan klare også at skippe frokosten, er det flot, men husk at vedligeholde væskebalancen. Men gå forsigtigt frem. Det kan være en god idé i starten kun at skippe morgenmaden. Lyt til din krop, og lad den være din vejviser!

Trin 4: Spis super sundt. Når du faster, skal du gøre dig ekstra umage med at få masser af friske, økologiske grøntsager, lidt frugt, noget kød/æg eller anden kvalitetsprotein, nogle sunde fedtstoffer såsom avokado osv. til hvert måltid.

Det er umådelig vigtigt, at du til hvert måltid spiser sunde, uforarbejdede fødevarer uden sukker for at give din krop mulighed for at rense sig selv. Undlader du at overholde dette, begrænser du stærkt de resultater, du kan forvente!

Du vil bemærke, at jeg ikke har nævnt juicefaste. Det er også en måde, du kan faste på, men selv sunde juicer indeholder sukker og alt for meget af det.

Så vand virker bedst.

Trin 5: Variér din dagsrytme. Du kan skippe morgenmad og/eller frokost i en uge og herefter gå tilbage til din normale rytme, eller du kan faste hver anden dag. Kroppen kan godt lide variation!

Hvis du beslutter at hoppe direkte ud på det dybe vand ved kun at indtage aftensmad, kan det være en god idé at starte fasten op til en weekend, hvor du har fri.

Jeg spiser kun morgenmad et par gange om ugen, og et par gange hver måned skipper jeg også frokosten.

Udvis forsigtighed!

Som med alt andet er det vigtigt konstant at lytte til kroppen, og dette gælder især under faste. Hvis du føler dig svimmel eller får ubehagelige symptomer, skal du straks afbryde fasten.

Lyt altid til de signaler, din krop sender til dig.

Begynd ikke af faste, hvis du er stresset eller har en travl periode i dit liv lige nu. Vent, til du er parat!

Og tager du medicin, skal du tale med din læge først!

Hvorfor er intermitterende faste så effektivt?

Undersøgelser viser, at intermitterende faste er så effektivt, fordi det tættest efterligner den kost og den livsstil, som vores forfædre havde. Den lette tilgang til føde 24/7 har fuldstændig gjort kål på den normale vekselvirkning mellem fødeindtagelse og fasteperioder, som kroppen skal bruge for at reparere sig selv, regenerere og cellegenopbygning.

Intermitterende faste giver din krop nok tid til at rense sig selv og fjerne toksiner fra kroppen, hvilket den ikke kan gøre, hvis vi går og småspiser dagen lang.

Det kan sammenlignes med at tage din bil til service!

Ting, du skal huske, når du faster

1. Gå i seng til tiden.
Du får svært ved at gennemføre en faste, hvis du er træt? Hvorfor? Når du er træt, kommer sukkertrangen over dig, og denne trang vil ødelægge din motivation og selvdisciplin til at springe måltider over.

Det centrale tema på denne hjemmeside er budskabet om, at det bedste, du kan gøre for dit helbred, er konsekvent at gå i seng omkring kl. 22 og få 8 – 9 timers kvalitetssøvn.

Få mere viden om, hvordan du får en skøn nats søvn her.

2. Fjern alle forarbejdede fødevarer fra kosten.
Hvis du har sat dig for at faste, skal du gøre dig umage med kun at indtage sundevarer fødevarer fyldt med livgivende næring. Tænk friske, økologiske grøntsager og frugt, noget kød eller æg eller anden kvalitetsprotein og masser af sunde fedtstoffer såsom avokado osv.

Hvis du spiser forarbejdede fødevarer, vil du modarbejde hensigten med at detoxe din krop.

3. Drik rigeligt med vand og væske.
Når du faster, skal du sørge for at du får tilstrækkelig væsketilførsel, så du føler dig mæt og tilfreds. Dette vil også mindske din sukkertrang i begyndelsen OG hjælpe dig med at få vasket alle de giftstoffer, din krop ønsker at komme af med, ud af kroppen.

Te og kaffe er tilladt, men husk: ingen mælk og sukker.

4. Spis langsomt, og nyd maden.
Når du ikke har fået føde i mange timer, vil der være en tendens til at sluge maden for hurtigt. Men tag dig tid, og nyd hver en mundfuld.

Du behøver ganske sikkert mindre mad, end du tror, for at give din krop den næring, den behøver, og når du spiser langsomt, giver du din krop og sulthormonet ghrelin tid til at fortælle dig, hvornår du er mæt!

5. Få støtte.
Det er vigtigt at få støtte fra venner og familie, især de mennesker, du lever sammen med.

Dette vil give dig den nødvendige motivation og forhindre dig i at falde for fristelser.

Og når de ser de store resultater, du hurtigt opnår, vil de også blive supermotiverede til at følge dig!

6. Lyt til din krop.
Det er yderst vigtigt, at du afbryder din faste øjeblikkeligt, hvis du føler dig svimmel eller har andre ubehagelige symptomer!

Konklusion: Både sundhedsfordele og høj FEDTFORBRÆNDING ved intermitterende faste

Mere energi, supereffektivt vægttab - se bedre ud, og føl dig godt tilpas. En faste kan give dig alt dette og meget mere.

Når du begynder på at faste en del af døgnet, kan det godt være hårdt, især de første 24 timer, men det er min erfaring, at den sult, jeg oplever, mere er af psykologisk end fysiologisk karakter, OG det er faktisk ikke så svært at springe måltider over!

Når du er sulten, skal du bare drikke et glas vand og fokusere på alle de fordele, du snart vil kunne nyde. Det vil give dig motivation og forpligte dig på at opnå og vedligeholde en sund krop, så du igen kan passe dit favorittøj.

Når jeg faster, forsvinder fedtet virkelig hurtigt, fordi min krop bliver så effektiv til at forbrænde fedt. Mine 4 kilo uønskede gæster er væk, og jeg har et meget bedre forhold til søde sager, især når jeg har fået en god nats søvn.

Der er en god grund til, at faste i mange kulturer i tusindvis af år har været en central del af deres livsstil. Er tiden kommet, hvor du også vil give intermitterende faste et forsøg?

Når du går i gang, vil du så lade mig vide, hvordan det går, i kommentarboksen nedenfor?

Yderligere information:

Alternate-day fasting and chronic disease prevention: a review of human and animal trials

Calorie restriction diet extends life of monkeys by years

Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Reidun skrev denne kommentar:
28-08-2018 21:16:17

Jeg vil prøve at faste ved at springe morgenmaden over.
Jeg tænker jeg vil prøve med 3 gange om ugen i en periode, for at se hvordan det virker på mig.
1 kg mindre fedt ville være OK - jeg går mere efter de andre fordele og fordi min sukkertand er blevet noget krævende efterhånden.
Dette forslag er et forsøg værd.
Kh Reidun


Lene Skovgaard skrev denne kommentar:
29-08-2018 08:26:09

Hej
Din faste minder meget om min "slankekur"
Når jeg får et par kilo for meget, bruger jeg den kur, jeg kalder 8-16 kuren, dvs jeg må spise almindeligt i 8 timer, og må kun indtage vand, the osv i 16 timer.
Sidste år fra april til september tabte jeg 10 kg på den måde.


Lene Skovgaard skrev denne kommentar:
29-08-2018 08:27:24

- jeg holdt "fri" i weekenderne

Det er meget nemt, kan anbefales

Bedste hilsner Lene


Vis alle kommentarer

Helene skrev denne kommentar:
18-03-2020 02:40:46

Jeg har gjort sådan siden midten af januar, og elsker det! Jeg spiser min aftensmad kl 18 hver dag, og intet andet. Jeg føler mig hverken sulten, eller lækkersulten.
Bare godt tilpas. Jeg har ogsåpet sukker, pasta og hvidt brød. Indtil videre har jeg tabt 16 kg, men har ikke noget mål, da jeg ikke tænker det som en kur, men udelukkende som en livsstilsændring.


Lasse Selle skrev denne kommentar:
29-06-2021 22:26:52

Efter et par måneder på ferie i Tyrkiet godt fyldt med fed mad og alkohol som blev fulgt af 10 dage isolation på burgermad hotel i Mozambique, UDEN at måtte gå ud af værelset, så opfandt min eller altid vedligeholdte krop, fænomenet: STORT BILDÆK. (+16 kg)

Jeg har aldrig prøvet at faste før men gik igen for 2 dage siden. Altså dag 3 nu.
Dag 1 & 2 er jeg vågnet klokken 23 stykker og min var har skrevet af mad og den har fået lov at få lidt laks og lidt brød, men minimalt…

I dag - dag 3 er det lykkedes mig at komme frem til en hel dag på kun rå mængder kaffe, vand og vil tro jeg ka. Tage den til i morgen ude. At skal vågne og være hammer sulten… Altså er jeg kommet godt fra start… Jeg har desuden trænet styrketræning 45 min. hver dag og overraskende nok hsr jeg følt jeg har mere energi end blot for 4 dage siden.

Jeg følger gerne op, hvis I er interesseret i at læse om hvordan jeg klare den til på lørdag. Lørdag har jeg sat som mål for der serveres altid kød (i form af bøffer) på det skib jeg arbejder på.

Forsat god dag til alle læser :)


Lasse Selle skrev denne kommentar:
29-06-2021 22:27:05

Efter et par måneder på ferie i Tyrkiet godt fyldt med fed mad og alkohol som blev fulgt af 10 dage isolation på burgermad hotel i Mozambique, UDEN at måtte gå ud af værelset, så opfandt min eller altid vedligeholdte krop, fænomenet: STORT BILDÆK. (+16 kg)

Jeg har aldrig prøvet at faste før men gik igen for 2 dage siden. Altså dag 3 nu.
Dag 1 & 2 er jeg vågnet klokken 23 stykker og min var har skrevet af mad og den har fået lov at få lidt laks og lidt brød, men minimalt…

I dag - dag 3 er det lykkedes mig at komme frem til en hel dag på kun rå mængder kaffe, vand og vil tro jeg ka. Tage den til i morgen ude. At skal vågne og være hammer sulten… Altså er jeg kommet godt fra start… Jeg har desuden trænet styrketræning 45 min. hver dag og overraskende nok hsr jeg følt jeg har mere energi end blot for 4 dage siden.

Jeg følger gerne op, hvis I er interesseret i at læse om hvordan jeg klare den til på lørdag. Lørdag har jeg sat som mål for der serveres altid kød (i form af bøffer) på det skib jeg arbejder på.

Forsat god dag til alle læser :)


Bente Jakobsen skrev denne kommentar:
17-08-2022 11:28:40

Super spændende. Har gået et stykke tid og tænkt at prøve at faste. Så det her er nok inspirationen til at komme i gang.


Steffen Helqvist skrev denne kommentar:
02-05-2023 19:24:38

Det er som om faste er blevet det nye ‘superfood’ - hvordan skal det kombineres med fysisk aktivitet? Skal man ogsåpe morgenmad og frokost, hvis man har hårdt fysisk arbejde eller skal cykle 80 km fra kl 10 ?


Hans skrev denne kommentar:
03-05-2023 16:49:19

Tusind tak for din velskrevne artikel om faste.Jeg faster selv lidt (spiser aldrig morgenmad).Jeg vil prøve at udvide fasten.Hvad angår vand, så er der mange fordele ved at komme lidt citronsaft i. Du har en meget høj moral/etik, så jeg synes det er synd at du forgifter dig selv ved at spise rester af døde lig (kød). Dels sætterdet en bremse på ens åndelige udvikling. Dels giver det grobundfor livsfarlige sygdomme, og det giver 100% garanti for en kortere levealder.Der er mennesker der har helbredt sig selv cancer, hjerte-karsygdomme,type2diabetes og lupus ved at undlade at spise kød, og hvis du vil have fysisk styrke, så se "Gamechangers movie" på din p.c. Det varer kun få minutter.Det viser hvorfor verdens stærkeste mennesker incl. Arnold Schwarznigger er veganere.


Annelise Bentzen skrev denne kommentar:
28-06-2023 09:45:32

Jeg havde aldrig troet, jeg kunne undvære morgenmaden, men det er lykkedes nu i 3 uger! Jeg havde en morgentid hos tandlægen og tænkte, at nu skulle det være.
Jeg har ikke tabt mig ret meget (endnu), det er heller ikke det primære mål, selvom et par kilos vægttab ikke ville gøre noget. Jeg går mere efter de andre fordele som udsat aldring, nedsat inflammation og kolesterol etc.
Jeg er glad for at se, at du også varierer fasten og spiser morgenmad af og til. Jeg vil gerne spise morgenmad i weekenden og har ikke kunnet finde noget andre steder, om man "må" det uden at ødelægge alle fordele.
Selvom jeg kun har tabt ca. 1 kg, føler jeg mig friskere, mindre oppustet og kan passe et par bukser, som jeg ikke har kunnet lukke længe :-)


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley