Sund kost - En kort opsummering

Skrevet 16-01-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Sund kost - En kort opsummering

Det ville være let at skrive en hel bog om den sundeste måde at spise, men alt hvad du i virkeligheden behøver er at følge principperne i KISS-metoden (Keep It Simple Stupid). Er du parat?


Men før vi går til det mere praktiske, som vil forandre din krop, så lad os lige gennemgå lidt teori, så du bedre vil kunne forstå logikken i det, jeg nu vil indvie dig i.

Lad os begynde med de virkelig gode nyheder.

Mange mennesker er ikke klar over, at utallige DNA-undersøgelser viser, at vi mennesker genetisk set næsten ikke har ændret os gennem tiderne.

I virkeligheden har vi genetisk ændret os mindre end 0,02 % i løbet af de sidste 40.000 år. Det betyder, at vi rent faktisk er stenalderkroppe, som lever i rumalderen: Vores basisbehov og nødvendigheder er de samme som stenaldermandens.

Når det er sagt, er du så klar over, at indbygget i vores gener findes der et program for optimal sundhed og en slank og atletisk skikkelse?

Ja, din krop ved selv, hvordan den selv skal holde sig sund, slank og vital.

Alt hvad du skal gøre for at få masser af energi og holde dig sund og slank, er blot at holde dig til fødevarer og drikke, som det fra naturens side var meningen, at du skulle indtage.

Nemlig de fødevarer og drikke, som dine forfædre spiste og drak. Det er præcis det samme, som hvis du f.eks. kommer diesel på en benzindreven bil eller omvendt. Resultatet kan blive katastrofalt for motoren.

Giv dine gener den rette føde og væske, og de vil udføre deres job perfekt – holde dig sund og frisk. Hvis du giver dine gener noget usundt eller i forkerte mængder, så går de helt grassat, hvilket til slut resulterer i større livvidde, et elendigt udseende, hurtigere ældning – og tidligere død.

Men det er nøjagtigt det, mange af os gør. Vi kommer det forkerte brændstof på motoren (forkert føde og væske). Eller lad os sige det på en anden måde: Du kunne vel heller ikke finde på at give løver græs og giraffer kød, for det ville gøre dem syge og fede.

Det, der i sidste ende fik mine øjne op for vigtigheden af den rigtige kost til min krop var, da jeg læste de følgende, tydelige og indlysende fakta:

• Mere end 98 % af vores krops 100 milliarder celler, inklusive cellerne i vores muskler, organer, tænder og knogler udskiftes hvert år!

• I løbet af den sidste måned er al din hud og cellemembraner blevet fornyet.

• I løbet af de sidste 3 måneder har du fået hel ny blodforsyning.

• I løbet af de sidste 6 måneder er alle dine proteinceller i dine muskler skiftet ud.

Ja, din krop udskiftes faktisk dag for dag udelukkende ved hjælp af den føde og de drikke, du indtager. Hvis du derfor spiser elendige næringsstoffer fra f.eks. fast food, så vil din krop blive genopbygget i overensstemmelse hermed.

Det var nøjagtig det, jeg gjorde for år tilbage. Resultatet heraf var, at jeg var træt og syg det meste af vinteren, og at jeg var på vej til at få nogle alvorlige helbredsproblemer.

Da jeg ændrede mine kostvaner og begyndte at gå tidligere i seng, så udeblev resultatet ikke. Det var forbløffende!

Du har sikkert hørt det før, men vi kan ikke komme uden om kendsgerningen:

“Du er, hvad du spiser”

Så når du spiser en Big Mac eller noget færdigproduceret mad fyldt med kemikalier og dertil drikker cola light, er det så de næringsstoffer, som du ønsker skal erstatte din lillefinger eller dit højre øje?

For det er jo det, der i virkeligheden sker. Det du spiser, bliver en del af DIG.

Når du lever af fødevarer, som er fremmede for dine gener, mad der er dødt eller direkte usundt uden nogen form for næringsværdi, og når det så oven i købet ofte er fyldt med kemikalier. Hvordan kan du så forvente at få en trimmet, atletisk krop?

Vi er ALLE genetisk skabt til at spise det, som vores forfædre kunne jage eller samle i skov og på mark.

Langt de fleste af vores helbredsproblemer, som vi lider af i dag, er et direkte resultat af, hvad vi spiser og drikker – eller ikke spiser og drikker.

Så nu kommer millionspørgsmålet: Hvad spiste vores forfædre?

De spiste økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø skyllet ned med frisk, rent vand. Kort og godt. Ikke noget andet!

Men er det så det, vi spiser i dag?

Nej!

I bund og grund spiser de fleste mennesker i dag føde, som ikke er i overensstemmelse med deres gener. Og det gør dem fede, syge og gamle før tiden.

Fast food, indpakket mad, mad fyldt med kunstig smag, farvestoffer og sødemidler samt pasteuriseret mælk, hvidt brød, slik, soja, cola, lightprodukter osv. osv.

Alle disse ting er fødevarer, der er fremmede for vores gener. Det er dem, der gør folk fede, trætte, syge, og som får folk til at se ældre ud før tiden. Det er alle disse elendige fødevarer, som skal erstatte cellerne i din krop, hvis du spiser dem.

Det jeg derfor vil sige nu, er meget vigtigt, så læg godt mærke til mine ord. Denne sætning er ikke blot kernen i det at spise sundt, men selve kernen til at leve et langt og et sundt liv:

”Det kræver liv at skabe liv”

Det jeg mener med disse ord er, at hvis det du spiser er “dødt” og ikke indeholder nogen livskraft, fordi producenten har suget alt liv og kraft ud af det, hvordan kan du så forvente, at det skal skabe liv for dig?

Når du spiser død mad, der kun har lidt eller slet ingen næringskraft i sig (ingen vitaminer, mineraler, enzymer m.fl.), så bliver kroppen nødt til at bruge sine egne oplagrede ressourcer af vitaminer, mineraler, enzymer osv.. til at fordøje og optage denne døde mad.

Du må så at sige stjæle næringsstoffer fra din egen krop.

Bogstaveligt talt suger du livskraften ud af din egen krop, når du spiser mad, der er død. Vi kunne også kalde disse fødevarer for falske eller minus-fødevarer, fordi de direkte modarbejder dit helbred og udseende.

Så før du putter noget i munden, så stands lige op et øjeblik. Spørg dig selv om denne mad er fuld af liv, og om den vil medvirke til at vedligeholde eller opbygge den krop, som du drømmer om.

Eller er denne føde i virkeligheden død og ligegyldig, så den kun vil bidrage til, at du bliver fed og syg?

Ville det ikke være en bedre idé at spise det, du genetisk er skabt og programmeret til at spise, så du ikke alene kan holde dig sund og slank, men også bevare dit udseende?

Så her er mine 7 enkle og letanvendelige råd til, hvad du skal spise og drikke for at få en sund og atletisk krop:

1. Spis kun naturlig, økologisk mad

Første trin til at nære din krop for at opnå et evt. vægttab og den rigtige vægt er så vidt muligt at basere din kost på: Frisk økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø, skyllet ned med frisk, rent vand.

Det er den mad, som du genetisk er programmeret til at spise. Det er den mad, som vil holde dig sund og sørge for, at du kan være bekendt at optræde i badetøj på stranden.
 

Her kan du se hvorfor: Når fødevarer som f.eks. grøntsager er blevet sammenlignet i større undersøgelser, viste det sig, at der var op til 15 gange flere næringsstoffer i økologiske grøntsager i forhold til almindelige, konventionelle grøntsager.

Dette er et vigtigt resultat, da disse næringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioxidanter m.fl.) medvirker stærkt til at nedsætte hastigheden på ældningsprocessen. Klik her, hvis du vil læse mere om dette emne:

www.alun.dk/nyhed-oekologi-er-virkelig-bedre.asp

Desuden er det disse næringsstoffer, som er byggestenene til et godt helbred, og endelig er det også dem, der sørger for, at du kan holde dig slank.

Hvorfor? Fordi økologisk mad indeholder langt flere næringsstoffer, hvilket betyder, at du ikke behøver at spise så store mængder for at blive mæt. Så på den måde mindsker du risikoen, for at du overspiser.

2. Undgå døde fødevarer – husk at det kræver liv, at give liv

Nu spørger du nok dig selv om, hvad døde fødevarer er. I de fleste tilfælde er det således, at hvis det ikke er økologiske fødevarer i form af kød, fisk grøntsager, frugt, æg, nødder, kerner osv., så er der store chancer for, at maden er død. Her er de 5 værste fødevarer, du kan spise:

A. Undgå alle fødevarer, der er tilsat sukker

For omkring 100 år siden spiste vi i gennemsnit ca. 0,5 kg tilsat sukker, mens vi i dag spiser omkring 150 gange så meget sukker. Før i tiden hørte jeg selv til dem, der spiste omkring 70 kg tilsat sukker om året.

Og når vi nu ved, at sukker er tomme, usunde kalorier, er der ikke noget at sige til, at jeg konstant følte mig træt og var syg om vinteren. Tænk også på, at sukker tilsættes mange fødevarer blot som smagsforstærker, og for at varen kan holde sig længere.

Har du nogensinde tænkt over, at der f.eks. i et glas færdigfremstillet hindbærmarmelade kun er 50 g frugt pr. 100 g, mens den samlede sukkermængde er oppe på 45 g pr. 100 g marmelade?

Ved at spise sundere og ved at sørge for at få en god nattesøvn, har jeg nu helt elimineret mit store behov for sukker. Vidste du i øvrigt, at blot en skefuld sukker, kan påvirke immunsystemet i op til 4 timer?

Det er blot en af grundene til, at læger er så overbebyrdede med arbejde.

Hvis du i fremtiden sørger for at komme i seng i ordentlig tid hver aften, og du begynder at spise økologisk mad, imens du samtidig holder dig fra sukker (også slik, sodavand, cola osv.), så vil du meget snart opleve, at du får mere energi, at du ser bedre, sundere og friskere ud, og at sygdom vil høre fortiden til.

B. Udelad alle former for korn og mel

Det næste, du bør tænke på at udelade i din kost, er brød – i hvert fald for en tid. Og her gælder det alt brød, uanset om det er kvalitetsrugbrød eller de forskellige typer hvidt brød for slet ikke at tale om kager.

Mange mennesker er ikke klar over, at der er et protein i korn, der hedder gluten. Det anslås, at op imod 50 % af alle er allergiske eller intolerante over for gluten. Her er det også værd at bemærke, at brød er en død fødevare med meget lille næringsværdi.

Husk, det kræver liv at give liv. Men mærk efter dig selv, om du ikke får det bedre uden brød.

C. Sandheden om pasteuriseret mælk

Vidste du, at mælk efter at mejerierne begyndte at pasteurisere den ved høje temperaturer, faktisk er blevet en død fødevare, fordi mælkens skrøbelige protein-enzymer bliver beskadiget under processen?

I virkeligheden er definitionen på pasteurisering, at alle protein-enzymerne er slået ihjel. Det er en af grundene til, at så mange mennesker, både børn og voksne, er allergiske/intolerante over for mælk.

Mange forskere mener, at mælk kun skal gives til mennesker (og dyr) fra deres moder i opvæksten. Du behøver ikke bekymre dig, om du så får kalk nok, for det får du rigeligt af, hvis du spiser godt med økologiske grøntsager.

Også alle andre pasteuriserede produkter er døde produkter. Frugtjuicer, selv de økologiske, har efter de er blevet pasteuriseret ved ekstremt høje temperaturer ikke meget med frugtjuice at gøre, i virkeligheden er de blot blevet til sukkerbomber.

D. Den misforståede soja

Soja er desværre endnu en misforstået og usund fødevare, som mange stadig tror, er sundt. Det meste soja på markedet er GMO-soja (genmodificeret), og uheldigvis kan soja, medmindre den er fermenteret, tilføre dig ubehagelige mængder af kvindelige hormoner.

I virkeligheden svarer det til at give børn p-piller, hvis de får soja i forskellige former. Børn,som spiser meget soja, får derigennem østrogen i en mængde, der svarer til 5 p-piller om dagen.

Ja, det er chokerende. Soja er ikke den sunde fødevare, som den bliver opreklameret til at være. Soja er meget billig at fremstille, og da det er meget profitabelt, ja så annonceres der meget for det. Så undgå så vidt muligt at spise soja (findes i mange produkter), med mindre den er fermenteret, og spis den så kun i små mængder, som japanerne gør.

E. Emballerede madvarer

Vær særlig opmærksom på alle fødevarer, der sælges emballeret. Det gælder både mad og drikke. Cola, pasteuriserede frugtjuicer osv. er kun sukkerbomber, som suger alt liv ud af dig.

Hvis du ønsker alternativer til vand, så drik friskpresset juice (gerne friskpressede grøntsagsjuicer) eller koffeinfri te. Morgenmadsprodukter, fabrikskød og andre emballerede madvarer, er som oftest fyldt med sukker og kemikalier, Det skal få dem til at se bedre ud, lugte bedre og smage af mere samt give dem en lang holdbarhed.

Inden du køber en vare, så tænk først over følgende enkle regler:

3. Hvis dine forfædre ikke spiste det for 10.000 år siden, bør du heller ikke

Dette bringer os tilbage til regel 1, hvor det blev fremhævet, at vores forfædre naturligvis spiste: Økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø, skyllet ned med rent, frisk vand.

Hvis du blot gør det 80 % af tiden, så hold godt øje med resultatet, for det vil forbløffe dig! De sidste 20 % kan du så bedre skeje lidt ud.

4. Læs ingredienslisten, før du køber en fødevare

Før du køber en fødevare, så gør dig den ulejlighed at se efter, hvad der rent faktisk er i pakningen. Er det navne på ting, der er lette at udtale, som f.eks. kylling, oksekød og lam, eller er det pasteuriseret mælk, kemiske betegnelser for kunstige farver, sødemidler osv., som er svære at udtale? Hold dig til de enkle ting.

Bare ved at se på ingredienserne vil du forstå, hvad der er sundt, og hvad der er usundt for dig.

5. Jo længere holdbarhedstid, jo mere usund er varen for dig

Den lange holdbarhedstid er ikke skabt for din skyld, men for producentens og butikkens skyld. Der er selvfølgelig undtagelser som nødder o. lign., som naturligt har en længere holdbarhed, men generelt så er lang holdbarhed oftest ensbetydende med død mad fyldt med kemikalier.

6. Undgå kunstige kemikalier, farvestoffer, smagsstoffer og konserveringsmidler

For bare hundrede år siden var vi fri for alle disse tilsætningsstoffer, og vi var sundere end i dag, når vi ser bort fra, at f.eks. medicin, bedre hygiejne og avancerede operationer nu holder os længere i live.

Statistikker viser, at hver af os i dag indtager over 10 kg farlige kemikalier om året. Vi spiser dem i vores mad, vi smører dem på kroppen, og vi indånder dem i forurenet luft.

Så blot at læse, hvad der står på varen og kun at komme sund økologisk mad i munden, kan du tage et kæmpeskridt i retning af at forbedre dit helbred.

Den meget almindelige betegnelse ”kunstig jordbærsmag” giver kun et lille fingerpeg om de kemiske trolddoms- og fremstillingsevner, som kan få en kunstigt fremstillet fødevare til at smage som jordbær. En typisk kunstigt fremstillet jordbærsmag, som bl.a. findes i en Burger King milkshake består af over 50 kunstige ingredienser:

Amyl acetate, amyl butyrate, amyl valerate, anethol, anisyl formate, benzyl acetate, benzyl isobutyrate, butyric acid, cinnamyl isobutyrate, cinnamyl valerate, cognac essential oil, diacetyl, dipropyl ketone, ethyl acetate, ethyl amylketone, ethyl butyrate, ethyl cinnamate, ethyl heptanoate, ethyl heptylate, ethyl lactate, ethyl methylphenylglycidate, ethyl nitrate, ethyl propionate, ethyl valerate, heliotropin, hydroxyphenyl-2-butaone (10 percent solution in alcohol), alpha-ionone, isobutyl anthranilate, isobutyl butyrate, lemon essential oil, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methyl benzoate, methyl cinnamate, methyl heptine carbonate, methyl naphthyl ketone, methyl salicylate, mint essential oil, nerolin, neryl isobutyrate, orris butter, phenethyl alcohol, rose, rum eher, gamma-undecalactone, vanillin, and solvent."

Uhm!

Tænk på, hvad alle de stoffer gør ved din krop. Din lever må bearbejde alle disse ingredienser, og når den bliver overbelastet, kan nogle af kemikalierne ende i dit blod, hvorfra der er næsten ubegrænset adgang til alle celler i din krop, ligesom de kan overbelaste dine afgiftningssystemer.

Kunstige smagsstoffer er ligesom mange andre menneskeskabte kemiske ”fødevarer” i virkeligheden kun to molekyler fra plastik.

7. Følg 80/20 reglen

Spis sund og økologisk mad som kød, fisk, grøntsager, frugt osv. i 80 % af tilfældene. Benyt så de sidste 20 % til at have det lidt sjovt med noget, som du godt kan lide, men som måske ikke er helt så sundt, som det burde være.

Der er ingen grund til at være fanatisk. Men vær vedholdende og omhyggelige i dit valg af mad.

Hjemme hos os spiser vi så vidt muligt både kød og grøntsager til alle de 3 daglige måltider. Vi veksler mellem forskellige typer af kød og grøntsager for variationens skyld og for at mindske risikoen for at få en fødevareallergi.

Hvis du baserer din kost på sund mad, der bygger dit helbred op, så er det i øvrigt forbavsende, hvor lidt du har lyst til at småspise usund mad mellem måltiderne.

Men som sagt er det vigtigt også at have lidt sjov, og vi gør det altså ved at spise rigtig sundt 80 % af tiden, og så bruger vi de sidste 20 % til at skeje lidt ud.

For mig personligt betyder det et stykke dejligt Dagoba økologisk chokolade og en stor portion is i weekenderne.

Hvis du følger disse syv enkle regler, så vil du bogstavelig talt forandre din krop. Du vil vågne op om morgenen med mere energi, du vil langsomt komme af med fedtet lige omkring maven, og sygdom vil blive et nærmest ukendt begreb for dig.

Hvis du vil have flere praktiske tips om sundhed og mad, så kan du blot gå ind på min hjemmeside her:

www.alun.dk/sund_kost.asp

Bare se at komme i gang! Jeg er sikker på, at du kan klare det.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

diana skrev denne kommentar:
07-04-2010 12:34:43

hej sund jeg vil bager høre om det ikke er ok at spise havegryn til mogenmad.


Kathrine skrev denne kommentar:
17-04-2010 21:10:37

Hej, jeg vil bare sige tusind tak! Jeg er 14 år gammel og er ved at skrive en rapport der skal indeholde "Hvad er et sundt liv?" Det her har hjulpet mig så meget, og det har også været en virkelig personlig øjenåbner! TUSIND TAK!:D Den er utrolig godt skrevet og nem at forstå.. Perfekt:D


Nikolaj skrev denne kommentar:
10-09-2010 13:00:42

Som Diana skriver.. er det OK at spise havregryn til morgenmad? Eventuelt med banan eller æble på.


Vis alle kommentarer

Nicklas skrev denne kommentar:
22-09-2010 09:25:13

Jeg er også nysgerrig omkring, om det er sundt at spise havregryn til morgenmad.
Hvis man vil undgå den pasteuriserede mælk, kan man jo med fordel lave en portion havregrød - baseret på vand - og så selv supplere med nødder og frugt. Men havregryn i sig selv, kan jeg ikke se, at der skulle være noget i vejen med?


Betina skrev denne kommentar:
27-09-2010 18:57:26

Hej hvis vi skal tænke i ikke døde varer hvorfor så ikke bruge grovvalsede gryn, iskoldt vand og lad det stå lidt, hæld vandet fra og tilsæt en håndfuld rosiner og evt koldtsmuttede mandler - det er så godt...


Camilla skrev denne kommentar:
24-11-2010 11:09:52

Vil bare sige tusind tak for den her virkelig godt skrevet artikel. Jeg er 15 og sidder og skriver OSO om hvad jeg vil være, og var egentligt træt af hele tidne t ende på dårlige slankesider der slet ikke var naturlige og hvor man slet ikke fandt ud af hvorfor lige netop deres kur var god.
Så tusind tak og ros til dig der har formået at skrive en forståelig tekst som unge i folkeskolen kan forstå :D


Rune Kjær Rasmussen skrev denne kommentar:
04-03-2011 14:56:06

Det er en pudsig tanke, at "vore forfædre" skulle være de mest oplyste og mest velinformerede, hvad angår at spise sundt. Det forekommer mig at være en meget mærkelig konklusion. Det som der er noget mere sandsynligt er, at de spiste, hvad de kunne få fat i, fordi sulten meldte sig. Og eftersom de ikke vidste, hvad der var sundest eller hvordan kroppen er opbygget, så prøvede de sig frem og åd, hvad der var muligt at æde rent fysisk. Mig bekendt var levealderen ikke ligefrem høj for de forfædre der, tværtimod.


Jonas Kristensen skrev denne kommentar:
09-04-2011 00:36:27


Svar til Rune Kjær Rasmussen:
Nej det var de nok heller ikke Rune, fordi ja som du selv skriver tog de jo netop hvad de kunne få fra naturen og hverken mere eller mindre, naturligvis. Og hvis du så kigger på hvad vi gør i sådan en situation når sulten nærmer sig.. jamen så gør vi da bare forbi pizza manden, MC'D eller får os en chinabox etc.. Det er hvad største delen gør og hvad største delen af dem og deres kommende generationer får ud af det er et uoptimalt liv! Nej vores liv er heller ikke særlig høj når man tænker på hvor mange der springer ud fra broer nu om dage.

Til havregryns spiserne:
øko Fuldkorns havre (hele/knækkede korn)
udblød dem 24 timer i vand
rens, kog og spis det som havregrød eller hvordan i vil..


Mona R. skrev denne kommentar:
24-07-2011 18:59:43

Jonas Kristensen: Svarer du på vegne af Alun?
Hvis JA, er du en del af teamet bag hjemmesiden her, eller hvad er din tilgang til området?
Vil Alun selv kommentere de bemærkninger/spørgsmål, der kommer her?


Tomas skrev denne kommentar:
27-07-2011 13:01:25

Hej Alun,
Det er interessant at du stadig går ind for at spise kød og fisk som jo normalt indtages efter en ødelæggende varmebehandling og dermed kan sammenlignes med pasteurisering. Kød er hverken nødvendigt eller bæredygtigt som fødevare.


Jens skrev denne kommentar:
07-11-2011 13:20:15

det her er en rigtig fed hjemmeside, tusind tak det har virkelig aabnet mine oejne saa tusind tak.


Bo Risbjerg Nytoft skrev denne kommentar:
02-01-2012 10:41:28

Dette er en super artikel.Jeg er bare så enig. Synd at denne viden ikke er mere udbredt, men dette skyldes vel at, politikkerne er i ledtog med industrien.Det er jo svært at som repræsentant for den danske befolkning at melde ud,at mælk ikke er måske så sundt som man tror, når Danmark er et landbrugsland,som tjener masser af penge på at producere mælke- produkter, og sådan kan man desværre blive ved med at komme med eksempler.Problemet er dog for mig og min familie (og for mange andre) to væsentlige ting nemlig,TID og PENGE.Det er så dyrt at købe økologisk, især kød. Vi er 5 i vores familie og det er svært at få tid og råd til, selvom det er dette jeg gerne vil. Så er der nogen som kan komme med nogle gode råd vedr. dette så er jeg meget lydhør.


Jonna skrev denne kommentar:
12-06-2012 09:06:27

Havregryn er jo korn, og dermed udelukket. Ihvertfald for en periode... Så kan man jo prøve at tage det ind igen og se hvordan kroppen reagerer på det efter udelukkelse.


Maria skrev denne kommentar:
29-01-2013 10:43:10

Hvad med kartofler ????? Må man spise dem??? DE har eksisteret i over 10.000 år,


Rune Jørgensen skrev denne kommentar:
19-06-2013 17:37:34

Hej Alun

Det er godt nok nogle helt ekstreme postulater, du kommer med. Det ville da være fint, hvis du kunne referere til nogle videnskabelige, evidensbaserede undersøgelser eller reviews, så du måske kunne bakke dine påstande op. Frem for bare at referere til dine egne artikler. Det vil jeg vente i spænding på (men det kommer jo nok ikke til at ske, vel?).


Kevan Bilton skrev denne kommentar:
09-07-2013 12:36:07

"De spiste økologisk kød, fisk, grøntsager, frugt, æg, nødder og frø skyllet ned med frisk, rent vand" ... Jeg er ikke sikker på at at kød og fisk var en så stor del af vore forfædres kost som du her påstår: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121214200916.htm


Peter snotsnovsen skrev denne kommentar:
01-08-2013 21:17:55

Jeg kan godt li dem der tvivler på om vi nu spiste alle de nødder og økologiske for mange tusind år siden. Det er jo ikke ligefrem der der er pointen.
Vi spiste fandme ikke alle de kemikalier som vi gør idag. Bare tænk på konserveret mad der kan holde i sig i en dåse i 4 år. Det er bare bad på så mange måder. cola som bare kan påvirke ens humør. Det er så overdrevet at man skal lede for at få noget ordenligt at spise, uden at man har tilsat noget som bare kan ødelægge ens indre organer.


Kett Hansen skrev denne kommentar:
12-09-2013 11:59:02

helt enig, men svært


Lisa skrev denne kommentar:
11-12-2013 23:18:40

Rigtig interessant artikel. Det jeg bed mærke i er at alt hvad du spiser er næring til kroppen, det er helt sikkert tankevækkende og jeg er ikke i tvivl om at det er god kost til at få motoren til at køre. Men sys da det lyder ret kedeligt i længden, der må være mere som er godt for vores motor :-)

Men det kunne være fedt med nogle eksempler på hvordan morgenmad, frokost og aftensmad kan se ud.


Ann skrev denne kommentar:
15-04-2014 12:43:09

Virkelig en øjenåbner også fordi det er så velskrevet og forståeligt


Bente Madsen skrev denne kommentar:
17-08-2014 11:51:56

Fantastisk artikel, enkelt og forståeligt.
Efter for få deprimerende dage siden, at have fået konstateret intolerance for mælkeprodukter, hvedemel, okse- og svinekød. Informationerne her er til at forholde sig til og understøtter disse fødevarer godt kan undværes.


Susan skrev denne kommentar:
21-08-2014 11:42:28

Hej
Jeg er bestemt enig i 80/20 reglen, men kødmængder bekymrer mig også, for forskere er vist ikke meget i tvivl mere om at kød/fisk (animalsk protein) er kræftfremkaldende og skal man spise det så kun som tilbehør. Vegetabilske proteiner og fødevarer er de mest livgivende i følge en stor del af forskningen og anbefalet af læger som Fuhrman, Ornish m.m.fl.


Manal skrev denne kommentar:
27-12-2014 03:29:02

Hej ,hvad med ris og pasta ? Er de lige så usunde som korn prudukter ? Hvad med couscous og bulgur ??
Vil også lige høre , hvad gøre man med det overfladiske skind på maven mm. Efter man har tabt sig ?


Asger skrev denne kommentar:
04-09-2017 10:58:59

HAHHAHAHAHAH


Diana skrev denne kommentar:
24-09-2017 10:09:39

Hej Sund,

Super artikel. Har i evt. nogle opskrifter eller ideer til retter som kan sætte en godt igang?


Diana skrev denne kommentar:
24-09-2017 10:09:55

Hej Sund,

Super artikel. Har i evt. nogle opskrifter eller ideer til retter som kan sætte en godt igang?


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser