0
Skrevet 19-09-2005 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Ristet brød og juice til morgenmad, en sandwich til frokost og risotto til aftensmad. Sundt? Nej, ikke spor.
Det er fødevarer med et højt GI (glykæmisk indeks), som får blodsukkerniveauet til at stige kraftigt og dermed virker fedende og øger risikoen for hjerte-karsygdomme, tyder ny amerikansk forskning på.
Hvis Harvard-forskernes dyreforsøg kan overføres til mennesker, vil det at spise sundt ikke længere kun være et spørgsmål om at holde øje med kalorierne.
Det er også et spørgsmål om at undgå de hurtige kulhydrater. Jo hurtigere de nedbrydes til glukose - kroppens foretrukne brændstof - des mere vil de nemlig fede.
Det glykæmiske indeks er et mål for, hvor meget blodsukkerniveauet stiger, når vi spiser forskellige fødevarer.
Når man spiser hurtigt optagelige kulhydrater, får man meget hurtigt et højt blodsukkerniveau.
Når blodsukkeret stiger kraftigt, danner man insulin for at få blodsukkerniveauet ned igen. Insulinet får blodsukkeret væk - putter det ind i cellerne, ind i musklerne og ind i leveren, men insulinen ophober også fedt,
Vægtstigning er ikke den eneste konsekvens af en kost med et gennemgående højt GI. Hvis insulinniveauet ofte er forhøjet, kan de celler, dersætter gang i insulinproduktionen blive »trætte«, og det kan med tiden - i hvert fald på forsøgsrotterne - føre til, at man udvikler gammelmandssukkersyge, den såkaldte type 2-diabetes, viser undersøgelsen
Hvis du ønsker at modtage en komplet liste af Glykæmisk indeks GI, klik her
Kilde: Berlingske Tidende
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.