Skrevet 21-09-2005 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Danskerne oversvømmes i øjeblikket af slankekure og kostteorier, der råder os til at skære ned på ikke kun fedtet, men også på sukker og andre hurtige kulhydrater, hvis vi vil holde den slanke linje.
Og meget tyder på, at det sidste er et rigtig godt råd. For det er i vidt omfang sukkerstofferne i maden, der styrer kroppens produktion af fedt.
Jo flere hurtige kulhydrater, jo mere kropsfedt bliver der dannet, viser et amerikansk forskningsprojekt, offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.
Ifølge undersøgelsen, som er et dyreforsøg udført på rotter, spiller sukkerstofferne - også kaldet kulhydrater - en uventet stor rolle for udvikling af både fedme og sukkersyge hos rotterne.
Dyr, der fik mad med mange såkaldt hurtige kulhydrater, producerede således dobbelt så meget fedt som dyr, der fik en diæt med samme antal kalorier men med langsomme kulhydrater. Samtidig udviklede dyrene en række tidlige tegn på sukkersyge.
Hvis ellers vi mennesker reagerer ligesom forsøgsrotterne, betyder det, at vi nu har fået endnu en god grund til at tænke os ekstra om, før vi går om bord i pastasalaten, de hvide ris, franskbrødsmadderne - for ikke at tale om slik, kager og sodavand.
Forsøgene er lavet af forskere fra Harvard Medical School og børnehospitalet i Boston. Og resultatet viser ifølge den danske børne- og ungelæge Vibeke Manniche, at læger og myndigheder bør advare mod sukker og andre letoptagelige kulhydrater på lige fod med fedt.
»Det er opsigtsvækkende fund, og resultatet må på mange måder forventes at være det samme for mennesker. Tilbage står, at det store sukkerindtag - og mange års ensidig fokus på fedt - er en medvirkende årsag til både det øgede antal overvægtige børn og voksne og til stigningen i antallet af børn og voksne med sukkersyge,« siger Vibeke Manniche.
For at mindske kostens indhold af de hurtige kulhydrater råder hun os til at spise morgenmad bestående af havre, klid eller byg, spise groft brød med hele kerner, færre kartofler, masser af frugt og grønt samt salat med dressing af olivenolie og eddike. Omvendt bør man undgå sukkerholdige produkter som slik, kage og sodavand, siger hun.
Den bedste måde du selv kan undgå at spise det forkerte slags kulhydrat, er at bruge de Glykæmiske indeks (GI).
GI er et nyt system der beskriver, hvorledes forskellige madvarer påvirker dit blodsukker. Dette koncept kan hjælpe mennesker med sukkersyge, vægttab og til bedre sportspræstationer.
Undersøgelser viser, at mad med lavt glykæmisk index kan have stor betydning for din sundhed og velvære.
Hvis du ønsker at modtage en komplet liste af Glykæmisk indeks GI, klik her
Kilde: Berlingske Tidende
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Jens skrev denne kommentar:
14-11-2015 12:41:26
Spændende artikel.
Blev nysgerrig på hvilken slags fedt der dannes i kroppen, ved overskudssukkeret/ fedtet. Det kan have betydning når processen skal gå den anden vej og vi skal tabe os. Er det så godt eller det lede fedt som kommer ud i blodet. Det har betydning for kolesteroltallet når jeg som mange andre kæmper for at undgå for meget af det lede Kolesterol i blodet