Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Sukker .... Værre end en gift

Skrevet 28-11-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Sukker .... Værre end en gift

Big Sugar udforsker den mørke historie og moderne styrke af verdens regerende sukker karteller. Ved at bruge dramatisk rekonstruktion, afsløres det hvordan sukker var hjertet af slaveriet i 1800 tallets Vestindien, samtidig med at det viser, at nutidens forbrugere er slaver af en sukkerbaseret kost.


Når du har set denne dokumentar, så tænk på følgende:

Du bør prioritere det højt at nedbringe dit sukkerindtag, uanset om du på nuværende tidspunkt er overvægtig eller ej. Hvorfor? Fordi det igen og igen er blevet bevist, at sukker øger dit insulinniveau, og det kan medføre:

* Højt blodtryk og forhøjet kolesteroltal
* Hjertesygdomme
* Diabetes
* Vægtøgning
* For tidlig ældning, og mere…

Nu, hvor farerne ved sukker er blevet klarlagt, betyder det så, at du aldrig bør spise sukker?

Selvfølgelig ikke, for selvom det tydeligvis ikke er godt for dit helbred, vil sukker i moderate mængder ikke medføre betydelige skader.

Men hvad mener jeg med moderate mængder? Det svarer til noget i nærheden af 2-3 kg om året. Det er betydeligt mindre end den mængde en gennemsnitlig vesterlændinge indtager – hvilket ligger nærmere 80 kg om året.

Det kan være svært at tro, at du faktisk indtager omkring 80 kg af det hvide skidt hvert år, men det er sandt!

Sukker er stort set tilsat alt for at give det smag: Morgenmadsprodukter, sodavand, slik og kager, chokolade, bagerbrød, marmelade og næsten alt pakket mad.

Den mængde sodavand og slik, som vi indtager, er mere end fordoblet i løbet af de sidste fem år, og vores børn spiser i gennemsnit mindst 1,5 kg slik og is hver måned.

Alt for mange af os er bogstaveligt talt blevet sukkerjunkier. Vi ikke bare elsker smagen af sukker, men har konstant trang til det, og samtidig kan vi ikke få nok af mad, der indeholder denne lækre hvide gift.

Som forælder bør du, før du giver slik, sukkerholdige drikke osv. til dit barn, være opmærksom på, at én skefuld sukker (en lille flaske cola indeholder 12 skefulde) svækker immunforsvaret i op til fire timer.

Derudover vil børn, der i en tidlig alder bliver præsenteret for sukker, udvikle smag for sukker. Det betyder, at når de bliver ældre, vil de have brug for mere og mere – flere fødevarer med højt sukkerindhold for at tilfredsstille deres søde tand. Derfor er det tragisk at høre historier, hvor forældre giver små børn og endda babyer cola eller andet.

Det er ikke nødvendigt at være fanatisk, selvfølgelig må dine børn få kage, slik osv. til fødselsdage, men vær opmærksom på, at hvis hver dag er sukkerdag, baner du vejen for, at dine børn i fremtiden vil udvikle alvorlige sundhedsproblemer som f.eks. diabetes samt et ukontrollabelt behov for sukker.

Hvis du har en sød tand og finder det meget svært at sige nej til sukkerfyldte glæder, så kan du reducere din trang til sukker ved bedre kontrol af dit blodsukker.

Det kan du gøre ved at følge din metabolic kostplan – ved at spise den rette kombination af proteiner, kulhydrater og fedt ved hvert måltid. Ved at spise 5-6 måltider og holde dig væk fra fødevarer med højt GI (glykemisk indeks) og ved at komme i seng i ordentlig tid.

Hvis du ønsker at modtage en komplet liste af Glykæmisk indeks GI, klik her

Husk, at det at spise for meget sukker er en af hovedårsagerne til, hvorfor vi ikke kan passe vores yndlingsjeans. Overskudssukker i kosten bliver nemlig lagret som fedt!

I et forsøg på at reducere sukkerindtaget er kunstige sødestoffer blevet utroligt populære, men de er nøjagtig lige så farlige som sukker. Vælg ikke den lette udvej!

Med skjult kamera bliver Big Sugar vidne til de forfærdelige arbejdsforhold, der er på plantager i den Dominikanske Republik. Haitiske sukkerrørsarbejdere der lever som slaver. Arbejdere der lever på Central Romano, en Fanjul-ejet plantage, bliver sultne imens de arbejdere en 12-timers dag for at tjene $2 (US).


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lea skrev denne kommentar:
09-03-2012 13:01:10

Jeg vidste godt at abejdsvilkårene nede i Den Dominikanske Republik var dårlige, men ikke så dårlige!Det er grusomt. Jeg er igang med at skrive en geografi opgave om landet og noget er det her, kommer hverti fald med.


Jan skrev denne kommentar:
27-07-2012 10:07:03

Hej!
Jeg har altid været glad for kage, slik og andre søde sager. Men jeg er nu langsomt ved at få øjnene op for de farer der lurer lige om hjørnet p.g.a. min afhængighed af søde sager. Jeg overvejer nu kraftigt at skære ned på mit indtag af det stads. Ikke fordi jeg p.t. føler at jeg fejler noget, eller er blevet særligt fed, men ... just in case :-) Jeg er jo trods allt en mand ca midt i 50'erne.
Jan


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley