Skrevet 05-12-2022 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Jeg har også tidligere skrevet om den potentielle risiko ved at anvende planteolier ved madlavning, men indtil nu har jeg ikke været i stand til at finde en graf eller et billede, der viser, hvor ustabile og farlige planteolier er til madlavning.
Fra: http://www.telegraph.co.uk
Grafen ovenfor er et perfekt eksempel på den kendsgerning, at ligegyldig hvor hårdt vi prøver på det, så kan vi ikke snyde Moder Natur. Det virker ikke, og når vi alligevel forsøger, har det konsekvenser.
Planteolie (majs, solsikkeolie osv.) er kommet på markedet de sidste 50 år af to årsager.
For det første er de billige at fremstille og meget profitable, og for det andet er de blevet promoveret som afløsere for det mættede fedt, som har været udsat for en hetz siden 1960erne.
Heldigvis ved vi nu, at mættet fedt ikke bare er sundt for os, men det er heller ikke årsag til hjertekarsygdom. Hvis dette er nyt for dig, så klik her!
Desuden ligger det sunde forhold mellem omega-6 og omega-3-fedtsyrer mellem 2:1 og 4:1.
Siden vi er begyndt af indtage store mængder af planteolier, er dette forhold nu øget helt op til 40:1.
Denne ubalance kombineret med vores store indtag på @ 70 kg sukker i gennemsnit om året (i år 1900 var det blot 0,5 kg) per person er en af de vigtigste årsager til, at vi ser så mange kræfttilfælde, hjertekarsygdom og hjernelidelser i dag.
Så hvis du vil anvende planteolier, så brug olivenolie til dressingen, og steg med smør eller kokosolie, da de er stabile ved høje temperaturer.
OG brug aldrig Teflon-pander, når du steger. De er dødbringende! Brug altid stål eller keramiske pander.
Martin Grootveld, som ledte forsøgene med planteolier, og hvorfra grafen stammer, hævder, at et typisk måltid bestående af fisk og pommes frites stegt i planteolie, indeholder så meget som 100 til 200 gange flere giftige aldehyder end det sikre, daglige indtag fastsat af World Health Organization.
Til sammenligning dannes der meget lavere mængder aldehyder ved stegning med smør, olivenolie eller dyrefedt. Kokosolie dannede det laveste niveau af skadelige kemikalier.
En tilsvarende undersøgelse udført af professor John Stein fra University of Oxford, der også deler bekymringen ved de giftige kemikalier, der dannes ved opvarmning af planteolier, når til tilsvarende resultater og peger ligeledes på, at planteolier medvirker til andre sundhedsproblemer.
Han hævder, at “menneskehjernen ændrer sig på en måde, som er lige så gennemgribende som klimaforandringer er for jordkloden” ved indtagelse af majs- og solsikkeolie.
Da planteolier er rige på omega-6-fedtsyrer, medvirker de til en reduktion af de livsnødvendige omega-3-fedtsyrer i hjernen ved at erstatte dem, mener han.
“Hvis du spiser for meget majs- eller solsikkeolie, absorberer hjernen for meget omega-6, og det bevirker, at omega-3 bliver skubbet ud,” siger professor Stein.
”Jeg mener, at manglen på omega-3 er en kraftfuld, medvirkende faktor ved den øgede forekomst af psykisk sygdom og andre problemer såsom dysleksi.”
“Food for thought,” som man siger på engelsk!
Stegning med fedtstoffer som smør, fedt og kokosolie, som er stabile ved høje temperaturer, er en af de bedste og nemmeste investeringer, du kan gøre i dit fremtidige helbred.
Olivenolie er fremragende til salater, men være forsigtig med at stege med det og andre olier.
Naturen ved altid bedst og vil altid være der til at guide dig.
Planteolier er billige at fremstille og indbringer høj profit, men med undtagelse af olivenolie er planteolier ikke sunde at indtage i de mængder, vi gør i dag, da de ændrer det vitale forhold mellem omega-6 og omega-3-fedtsyrer.
Dette har potentielle konsekvenser for vores hjerte, vores hjerne og for væmmelige, kræftfremkaldende celler.
Så nyd din mad, og tænk over, hvordan du tilbereder den i fremtiden.
Bon Appetit!
Yderligere læsning:
Cooking with vegetable oils releases toxic cancer-causing chemicals
Healthiest cooking oils revealed on BBC's Trust Me, I'm a Doctor
Maria D. Guillén, Patricia S. Uriarte. Aldehydes contained in edible oils of a very different nature after prolonged heating at frying temperature: Presence of toxic oxygenated α,β unsaturated aldehydes.
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Michelle Rossing skrev denne kommentar:
29-08-2017 21:34:23
Skræmmende at tænke hvad vi egentligt propper i os, uden at vide/tænke over konsekvenserne af det.
Jeg tør slet ikke tænke på, hvor Mange andre ting der er.
Lykke skrev denne kommentar:
29-08-2017 22:35:28
Hej,
det er en interessant artikel. Det glæder mig, at vi gør det rigtige herhjemme. Selvom vi burde bruge noget mere kokosolie. Jeg ville elske at stege i smør men vi kan desværre ikke tåle mælkeprodukter.
Jeg bliver nysgerrig på om kokosolie uden smag, så dermed raffineret, har samme gode stegeegenskaber. Er det noget du ved?
Jeg kunne også godt tænke mig at vide om øko. vindruekerneolie er ligeså uhensigtsmæssig som de andre. Så kunne vi bruge den en sjælden gang imellem, når vi laver popcorn eller frituresteger, f.eks. smelt eller pakhoras :)
Håber at høre fra dig.
Venlig hilsen
Lykke
Pia Jørgensen skrev denne kommentar:
30-08-2017 07:01:11
I min barndom var det almindeligt at genbruge olivenolien. Hvad er faren ved genanvendelse af olie til stegning?
Venlig hilsen Pia
Christine Schøtt skrev denne kommentar:
30-08-2017 09:00:39
Hej,
Et uddybende spørgsmål:
Hvad med økologisk rapsolie. Raps bliver jo kaldt for nordens olivenolie.
Tak for svaret på forhånd?
Bent skrev denne kommentar:
30-08-2017 10:36:46
Tror lige Alun skal snakke med Fødevarestyrelsen. Se: http://altomkost.dk/tips/i-koekkenet/stegning-og-fedtstof/kokosfedt/
Jeg savner rapsolie i grafen. Det er jo den olie de fleste kilder anbefaler
Mette Pedersen skrev denne kommentar:
30-08-2017 10:39:42
Kan man bruge rapsolie til stegning og salater uden sundhedsfare?11
Peter Toubøl skrev denne kommentar:
30-08-2017 23:48:23
Hvad med rapsolie, som bliver anbefalet til stegning i stedet for de andre olier?
jeg bruger rapsolie (og smør) til stegning og oliven og raps til kolde retter.
Mette Pedersen skrev denne kommentar:
31-08-2017 10:46:54
Kan man bruge rapsolie til stegning og salater uden sundhedsfare?11
Reidun skrev denne kommentar:
12-09-2017 21:39:08
Tak for denne artikel Alun.
Det er bare SÅ vigtig info dette her. I mange år har vi fået at vide at mættet fedt er skadeligt og planteolie er godt. Der er lavet blandingsprodukter og jeg ved ikke hvad. og folk tror det er sundt. Jeg håber virkelig du får hul igennem.
Reidun skrev denne kommentar:
12-09-2017 21:41:14
Hvis man ikke kan tåle mælkeprodukter kan man lære at lave Ghee. Det er usaltet smør, hvor mælkebestanddelene er udskilt og filtreret fra, så der er den rene smørolie tilbage. Det er super til al madlavning.
Heidi Arildsen skrev denne kommentar:
12-08-2018 08:23:36
Hvordan kan det være at der ikke kommer respons/svar på kommentar /spørgsmål ??
Hans skrev denne kommentar:
07-12-2022 09:25:46
Meget fin og vigtig oplysning. Tusind Tak! Jeg vil printe det og vise det til andre
Gitte skrev denne kommentar:
07-12-2022 14:55:18
Mange steger i rapsolie - den nævner du slet ikke her.
Hvad mener du og forskningen om det?
Bettinna Delfs skrev denne kommentar:
07-12-2022 18:51:05
Fantastisk informerende artikel, tak :-) De opvarmede vegatabilske olier, som stort set er i alt præfabrikeret, er absolut med til at øge inflammation og der med sygdom. Jeg anbefaler man tager en test for at blive bevidst om sin fedtsyrebalance i kroppen, ligesom vi måler blodtryk og blodsukker for at forebygge således skal du kende din fedtsyrebalance. Vil du have en test, så skriv til mig, bd@bettinnadelfs.com Kh. B