At spise langsomt: Den glemte kunst = vægttab og bedre helbred

Skrevet 11-07-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

At spise langsomt: Den glemte kunst = vægttab og bedre helbred

Forskning viser, at hvis du sluger din mad, som om det var dit sidste måltid, reduceres niveauet af vigtige appetitregulerende hormoner; de hormoner, som normalt fortæller dig, at du er mæt og har fået dækket dit behov for næringsstoffer, og at det er tid at lægge kniv og gaffel fra dig.


En smule opmærksomhed vil hjælpe både dig og mig med at sænke farten, nyde vores mad mere og på samme tid lære os at blive bedre til at lytte til vores krop, selv om jeg (som du nok også har det) føler, at jeg har meget travlt, og måltiderne med 3 børn i alderen fra 4 til 10 år ofte føles som fodringstid i zoologisk have (men har vi virkelig så travlt med vigtige sager, når alt kommer til alt?).

Ja, den gode nyhed er, at det at spise langsomt er et gratis trick, som du og jeg kan anvende hver dag for både at få det bedre og se bedre ud.

Her fortæller jeg hvorfor:

Langsommere = slankere

I dette forskningsprojekt fik de heldige forsøgspersoner serveret en portion flødeis to gange (bare det var mig!).

Den første dag indtog de denne dessert på bare 5 minutter. Men på den anden forsøgsdag var de en hel halv time om at nyde og spise desserten.

Blodprøver viste, at ved den langsomme indtagelse øgedes niveauerne af to appetit-regulerende stoffer (peptid YY og glukagonlignende peptid-1) med 25 til 30 %. Og disse mæthedshormoner forblev høje i de næste 2 ½ timer.

Hemmeligheden ved mæthed

“Jeg er mæt”-hormonerne frigives af dine celler i mave/tarm-kanalen. At spise stimulerer disse celler, men forskere er endnu ikke sikre på, hvorfor et langsomt indtaget måltid i højere grad aktiverer cellerne end et hurtigt indtaget måltid.

Og vi skal heller ikke vente på svaret. Begynd allerede i dag at øge dit mæthedsniveau med en mere afslappet tilgang til morgenmaden, frokosten og aftensmaden. Her er nogle flere tips til at spise mindre og føle sig mere mæt:

1. Vand. Drik et mellemstort glas vand 20 til 30 minutter, før du spiser. Ofte er vi faktisk dehydrerede, når vi føler sult. Ha´ derfor et stort glas vand på dit skrivebord, eller hvor du nu befinder dig, og drik ofte nogle slurke af det i løbet af dagen.

Fyld det op igen, når du har drukket det. Mens du spiser, skal du ikke drikke for meget vand, kun nok til at skylle maden ned. For meget vand i forbindelse med et måltid kan fortynde dine fordøjelsesenzymer.

2. Det sociale aspekt. Da jeg var barn, blev de fleste måltider indtaget foran kassen, og ofte var det nyhederne, jeg så. En af de bedste traditioner, min kone og jeg har indført i vores dagligdag, er at sidde hele familien samlet ved spisebordet. Det er virkelig kvalitetstid, vi tilbringer med vores børn.

På den måde bliver der tid til at høre, hvad de gerne vil sige, og hvordan deres dag har været osv.

3. Fokusér på maden. At være nærværende ved hver eneste bid, du indtager, hjælper dig til at spise mindre. Vær bevidst om. hvad du spiser, og få det optimale ud af hver eneste mundfuld.

Nogle eksperter siger, at vi skal tygge vores mad 15 til 30 gange, indtil maden er blevet flydende, men bare det at starte med at spise langsomt og nyde din mad vil gøre en stor forskel.

4. Vær taknemmelig. Taknemmelighed er en af de glemte dyder. Som samfund er vi alt for fokuserede på, hvad vi ikke har, i stedet for at være taknemmelige for hvad vi har. Et enkelt trick til at bringe mere taknemmelighed ind i dit liv er at bruge nogle få sekunder på at takke naturen for den mad, du har foran dig, før du spiser den.

Husk, at vi er privilegerede i Danmark, da ikke alle familier på vores planet har mad på bordet ved middagstid. Lad os alle blive mere taknemmelige og som resultat gøre verden meget bedre.

5. Giv din krop den rigtige brændstof. Med dette mener jeg, at du bør spise den rette kostsammensætning for din unikke stofskiftetype ved at få de rette proportioner af fedt, protein og kulhydrater, som passer til lige netop din krop. Lære mere om stofskiftetyper (Metabolic Typing) ved at klikke her.

6. Spis fødevarer fyldt med livskraft og energi. Før i tiden var jeg hele tiden sulten, fordi alt for meget af, hvad jeg spiste, var livløse fødevarer som brød, mælk, energibarer osv. I dag er min kost baseret på energigivende fødevarer fyldt med livskraft, fødevarer som økologisk kød, fisk, frugt og grønt, nødder og frø, æg osv., skyllet ned med rent vand.

Resultatet er meget mere energi, og sygdom oplever jeg ikke længere. Klik her for at lære mere om sund kost og mad.

Konklusion: Få styr på appetitten, og bliv sundere ved at spise langsomt

Ok. Jeg håber, at du nu er motiveret, til at komme ind i en bedre vane med at spise langsomt, og som resultat blive bedre til at lytte til, hvad kroppens signaler fortæller os.

Lad os starte denne proces med at tilbringe nogle sekunder med at være taknemmelige for, at vi har mad at spise, og derefter nyde og sætte pris på hver eneste mundfuld.

Hvis du har en familie, synes jeg ikke, der findes noget bedre samlingstidspunkt end måltiderne.

Reference:

Eating slowly increases the postprandial response of the anorexigenic gut hormones, peptide YY and glucagon-like peptide-1. Kokkinos, A. et al., Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2010 Jan;95 (1):333-337.
 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Leif B. Olsen skrev denne kommentar:
15-07-2014 13:24:32

Tidligere forsøg har vist, at også motion stimulerer "mætheds-mekanismen"
Mvh. Leif.


Kamille C. M. skrev denne kommentar:
16-07-2014 22:26:08

Vi har det nemlig godt i lille dk, Tak for denne dejlige reminder, også mht rolige stunder med mad.
Jeg er bl.a. Taknemmelig for dine artikler Alun, de rammer altid lige ned hvor jeg har brug for det-)

Tak


Arne Bæk skrev denne kommentar:
18-07-2014 11:02:53

Jeg kan fuldtud tilslutte mig dine forslag.Det er dejligt at blive bekræftet i sine spisevaner, at have tid til at nyde maden.Min hustru er meget hurtig til at spise,og hun er altid på en eller kur. Nu vil hun følge din anbefaling.
Tak for det!


Vis alle kommentarer

Rasmine Løvstrøm skrev denne kommentar:
28-07-2014 19:10:27

Jeg gættede på med at nyde maden, og mærke
den. Det er nok, derfor mit BMI er i normal
området, og jeg aldrig haft problemer med
vægten.
Så, den er god nok!!!


Henrik Duer skrev denne kommentar:
12-01-2015 16:37:03

Din artikel er lige hvad jeg søgte,. MEN hvor lang til er langsomt ?. Hvis standard portionen med god sund mad er 400 gr. pr. pers. hvor lang tid skal der afsættes ? Jeg gætter selv på 20 min.
mvh Henrik D


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser