❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Spis langsomt = fedttab, mere energi og et bedre helbred!

Skrevet 20-03-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Spis langsomt = fedttab, mere energi og et bedre helbred!

Den gode nyhed er, at langsom spisning er et gratis trick, som du og jeg kan benytte hver eneste dag for både at få mere energi og et sundere udseende. Lær, hvordan du kan opnå en slankere, sundere og mere energifyldt udgave af dig selv.


En ny videnskabelig undersøgelse viser, at ved at spise langsommere kan du mindske din fødevareindtagelse og forebygge overspisning.

Ja, det er rigtigt at ved spise langsommere og tygge din mad grundigere kan du opnå et mindsket indtag af føde, bedre optagelse af næringsstoffer, bedre appetitregulering og forbedret mæthedsfølelse.

Når du spiser for hurtigt, får din krop ikke tid til at mærke appetittens naturlige proces, og den når ikke at fordøje maden ordentligt.

De fleste mennesker tygger ikke deres mad tilstrækkeligt; du bør tygge din mad, indtil den bliver flydende eller mister sin struktur, inden du synker den.

Ved bevidst at tygge maden længere og spise nærværende kan du sænke farten, når du spiser, og forbedre din ernæringstilstand og dit generelle helbred.

Hemmeligheden bag mæthed

“Jeg er mæt”-hormonerne udløses af dine celler i mave/tarm-kanalen. Spisning stimulerer disse celler, men forskerne har endnu ikke fundet forklaringen på, hvorfor et langsomt indtaget måltid i større grad aktiverer cellerne end et måltid, der er hurtigt indtaget.

Men vi behøver heller ikke vente på svaret. Begynd allerede i dag på at øge din mæthedsfølelse med en mere afslappet tilgang til morgenmaden, frokosten og aftensmaden. Her følger nogle flere tips til at indtage færre kalorier og føle sig mere mæt:

A. Vand. Drik et mellemstort glas vand 20 til 30 minutter, før du begynder at spise. Tit er vi faktisk dehydrerede, når vi føler os sultne.

Lad derfor altid et stort glas vand stå på dit skrivebord, eller hvor du nu befinder dig, og drik regelmæssigt nogle slurke af det i løbet af dagen.

Fyld glasset op igen, når du har drukket det. Mens du indtager føde, skal du ikke drikke for meget vand, kun lige nok til at skylle maden ned. For meget væske i forbindelse med et måltid kan fortynde dine fordøjelsesenzymer.

B. Det sociale aspekt. Som barn indtog jeg de fleste måltider foran kassen, ofte i forbindelse med nyhederne.

En af de bedste traditioner, vi har indført i vores dagligdag derhjemme, er at samle hele familien ved spisebordet.

På den måde får vi virkelig kvalitetstid sammen med vores børn.

På den måde får vi tid til at høre, hvad de har på hjerte, og hvordan deres dag har været.

C. Fokusér på maden. At være i nuet ved hver eneste bid, du indtager, får dig også til at spise mindre. Vær bevidst om, hvad du er i gang med at spise, og få det optimale ud af hver eneste mundfuld.

Nogle eksperter anbefaler, at vi tygger vores mad 15 til 30 gange, indtil maden er blevet flydende, men bare det at begynde med at spise langsommere og nyde din mad mere vil gøre en stor forskel.

D. Vær taknemmelig. Taknemmelighed er en af de glemte dyder. Vi er som samfund alt for fokuserede på, hvad vi ikke har, i stedet for at være taknemmelige for hvad vi har.

Et meget enkelt trick til at bringe mere taknemmelighed ind i dit liv er at bruge bare nogle få sekunder på at takke Moder Jord for den mad, du har foran dig, før du spiser den.

Husk, at vi er privilegerede i Danmark, for det er ikke alle familier på vores planet, der har mad på bordet ved middagstid.

Lad os alle blive mere taknemmelige og på den måde være med til at gøre verden meget bedre.

E. Giv din krop den rigtige benzin. Hermed mener jeg, at du bør spise den rette kostsammensætning for netop din unikke stofskiftetype ved at få de rette proportioner af fedt, protein og kulhydrater, som passer til lige netop din krop.

Læs mere om stofskiftetyper (Metabolic Typing) ved at klikke her..

F. Spis fødevarer sprængfyldt med livskraft og energi. Før i tiden var jeg altid sulten, for de fødevarer jeg oftest spiste, var livløse fødevarer som brød, mælk, energibarer osv.

I dag er min kost baseret på fødevarer fyldt med energigivende livskraft, fødevarer såsom økologisk kød, fisk, frugt, grønt, nødder, frø, æg osv., skyllet ned med rent vand.

Som resultat har jeg fået meget mere energi, og jeg oplever ikke længere sygdom.

Klik her for at få mere at vide om sund kost og mad..

Kan spisning være en form for meditation?

”Mindful eating” (opmærksom spisning) er en hurtigt voksende bevægelse, som ikke bare fokusérer på langsom spisning, men også betragter mad som en form for ”spirituel oplevelse.”

Denne trend har nu også fundet vej til nogle af de store virksomheder. Virksomheden Google afsætter nu en frokostpause om måneden til “mindful lunch hour.”

Denne praksis har sine rødder i den buddhistiske lære. Akkurat som der er former for meditation, som kræver, at man sidder, står eller går i stilhed, så opfordrer mange buddhistiske lærere deres elever til at meditere, mens de spiser.

Det handler om at opleve maden mere intenst – især glæden ved den.

Ja, det handler om taknemmelighed.

At sætte pris på maden og alt, hvad den bringer med sig, vil uden tvivl gavne dit sind, din krop og din ånd!

Konklusion: Få styr på din appetit og dit helbred ved at spise langsomt

Jeg håber, at du nu er blevet lige så motiveret som mig til at opøve en bedre vane med at spise langsomt og dermed blive bedre til at lytte til din krops signaler.

Lad os komme i gang med denne proces ved at tilbringe nogle få sekunder med at være taknemmelige for, at vi overhovedet har mad at spise, og derefter nyde og sætte pris på hver eneste mundfuld, vi indtager.

Har du en familie, så er der ikke noget bedre samlingstidspunkt end måltiderne.

Velbekomme!

Yderligere læsning:

J Acad Nutrit Dietetics January 2014

Eating slowly increases the postprandial response of the anorexigenic gut hormones, peptide YY and glucagon-like peptide-1. Kokkinos, A. et al., Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2010 Jan;95 (1):333-337.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Elizabeth skrev denne kommentar:
20-03-2014 10:28:50

Tak for dine altid gode inputs.
Jeg er glad for at jeg har fundet din side.

KNUS fra en voksen kvinde - der aldrig bliver træt af at lære nyt


ilse jarl hansen skrev denne kommentar:
20-03-2014 11:24:48

Jeg glæder mig til at kunne anvende dine gode råd.
Mange af dem er virkelig gode. Så er det jo op til os selv, om vi vil bruge dem. Jeg er en langsom spiser, til min families store irritation, jeg sidder altid tilbage og spiser, min mand er sød til at vente på mig. Det er nok vores voksne børn, der har så travlt med at få spist, inden børn osv. skal til sport og andre aktiviteter. Nu har vi ingen børn hjemme mere, så aftensmåltidet er faktisk blevet rigtig hyggeligt, fordi, vi bare kan gøre, som det passer os. Men jeg oplever tit til fester, at jeg aldrig er færdig, når de andre har spist op. Jeg ser det ikke som et problem. Jeg hygger mig og får snakket med de andre gæster, der sidder ved bordet.
Når man så iøvrigt kan tabe sig (hvad jeg trænger til) så er der da ikke noget at betænke sig på, det er da en herlig tanke. Jeg kan iøvrigt anbefale, at man kan investere i en flaske æbleeddike, komme en stor teskefuld i det glas vand, man skal drikke før maden, det er også et godt slankemiddel. Og så ved man, hvad der er kommet i det man indtager. Venlig hilsen Ilse


Leif B. Olsen skrev denne kommentar:
20-03-2014 11:51:14

.... kroppens "mætheds"-funktion styrkes også gennem motion!


Vis alle kommentarer

Lone Nilsen skrev denne kommentar:
21-03-2014 10:37:26

Hei. Jeg har alltid spist hurtig pga jeg ikke er så glad i mat, kun for å bli mett.Men jeg har begynt å tenke tanken på å spise langsommere pga får vondt i maven etter ett måltid. Så her har jeg fått svaret jeg trenger. Tusen takke :-)


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley