Soja, vidunderprodukt eller en risiko for dit helbred?

Skrevet 16-10-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Soja, vidunderprodukt eller en risiko for dit helbred?

Hver eneste gang jeg køber ind, ser jeg flere soja produkter på supermarkedshylderne. Efterspørgslen efter soja stiger hele tiden. Det promoveres kraftigt i de seneste familie- og Anti Aging bøger i Danmark. Men er soja en super fødevare eller en helbredsrisiko?


Lad os starte denne artikel om soja ved dens begyndelse:
 

Sojaen historie

Soja blev første gang brugt som en fødevare under det sene Chou dynasti (1134-246 f.kr.), men først efter kineserne havde lært at fermentere soja bønner til at kunne lave fødevarer såsom Tempeh, Natto og Tamari.

Mange mennesker tror fejlagtigt, at asiater indtager store mængder soja. Sandheden er at den gennemsnitlige indtagelse af soja i Japan og Kina er 10 gram ( ca. 2 teskeer) om dagen.

Asiater indtager kun soja i små mængder som et tilbehør eller krydderi i mad, ikke som en erstatning for animalske fødevarer.

Dets fremkost på vores supermarkedshylder i et stigende antal, skyldes det faktum, at det er nemt at producere.

Så måske bør vi spørge os selv, om den øgede tilgængelighed og indtagelse af soja er en “win win” situation for både fabrikanterne og forbrugerne?

Lad os putte soja under søgelyset og lad os finde ud af, om soja virkelig er et vidunderprodukt eller om vi risikere vores helbred ved en stigende indtagelse?

 

Er soja sundt for dig og din familie?

Når du kigger på soja, så er der mere, end hvad der møder øjet. Faktisk så har de såkaldte eksperter og sojafabrikanterne kun fortalt os den halve sandhed.

Så her er hele sandheden om soja, delt op i det gode, det onde og det grimme.

 

1. Soja, det gode. Kun fermenteret soja er okay i små mængder.

Sojabønner har giftstoffer i dem, som er skadelig for os. Når du i stedet fermentere soja, så slipper du af med disse giftstoffer, hvilket gør soja okay til indtagelse men kun i små mængder. Her er hvorfor du kun bør bruge det lejlighedsvis og i små mængder:

Hvad vi er nødt til at huske på, når vi spiser noget er: ” Det kræver liv, at give liv” – Med det mener jeg;

Hvis du spiser en fødevare, der indeholder meget lidt næring eller som det desværre bliver mere almindeligt disse dage “døde fødevare” der ikke indeholder noget liv i dem, men kun er de rene kaloriebomber, så giver du ikke din krop de sunde byggesten, som den har brug for.

Du kan se det som at bygge en mur, men glemme at bruge cementen, der skal holde det hele sammen.

Muren vil selvfølgelig ikke se særlig godt ud, og vil snart falde sammen.

Lyder det ikke bekendt med, hvordan mange af os ser ud og hvor ofte vi bliver syge?

Så moralen af historien er, at små mængder af FERMENTERET soja er okay (ligesom japanerne gør det), men økologisk kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder, frø osv. skyllet ned med rent vand er langt bedre for vores helbred.

Så hvis du gerne vil spise soja, som faktisk er godt for dig, så er følgende alle sunde muligheder:

Natto, fermenterede sojabønner med en klistret tekstur og en oste-lignende smag.

Tempeh, en fermenteret sojabønnekage, med en fast tekstur og en nødde- og champignonagtig smag.

Miso, en fermenteret sojabønne masse med en saltet og smøragtig tekstur. (Meget ofte brugt i miso suppe).

 

2. Soja, det dårlige – ikke-fermenteret soja indeholder giftstoffer, der kan gøre dig SYG

Dette er delen, som de såkaldte helbredseksperter og sojafabrikanter har glemt at fortælle os omkring soja. Jeg har valgt kun at opliste de værste af konsekvenserne af at spise ikke-fermenteret soja, men der er mange faldgruber og farer at være opmærksom på:

Høje niveauer af fytinsyre i soja reducerer optagelsen af kalcium, magnesium, kobber, jern og zink. Fytinsyren i soja bliver ikke neutraliseret af normal tilberedelse såsom at udbløde, spire bønnerne eller en lang, langsom tilberedning.

En kost med et højt indhold af fytinsyre har forårsaget problemer med væksten blandt børn.

Trypsin hæmmerne i soja griber ind i fordøjelsen af protein og kan forårsage forstyrrelser i bugspytkirtlen. I dyreforsøg gav soja indeholdende trypsin hæmmerne en forkrøblet vækst hos dyrene.

Sojas indhold af phyto-østrogener forstyrrer endokrinfunktionen og har potentialet til at forårsage infertilitet og fremme brystkræft blandt voksne kvinder.

Sojas indhold af phyto-østrogener er desuden et potent antiskjoldbruskkirtel stof, der kan være årsag til en underaktiv skjoldbruskirtel (hypothyroidism) og det kan forårsage kræft i skjoldbruskkirtlen.

I spædbørn er indtagelsen af modermælkserstatninger lavet af soja blevet forbundet med autoimmune sygdomme i skjoldbruskirtlen.

Vitamin B12 i soja bliver ikke absorberet og øger tværtimod kroppens behov efter B12.

Soja fødevarer øger kroppens behov for vitamin D.

Skrøbelige proteiner bliver denatureret under den forarbejdning, der foregår ved høje temperaturer, brugt til at producere sojaproteinisolat og tekstureret vegetabilsk protein.

Forarbejdningen af soja protein resulterer i dannelsen af giftig lysinoalanin og stærkt kræftfremkaldende nitrosaminer.

Glutaminsyre eller MSG, en potent nervegift bliver skabt under forarbejdningen af soja og ekstra mængder er tilføjet til mange fødevare lavet af soja for at maskere sojas ubehagelige smag.

Soja fødevarer indeholder desuden høje niveauer af aluminium, der er giftigt for nervesystemet og nyrerne.

Når du ser på ovenstående liste, så syntes jeg det er rimeligt at sige, at du ikke bør spise eller servere soja til nogen du kan lide!

 

3. Soja, det grimme – Modermælkserstatning lavet af soja = P-piller til babyer

Babyer madet med soja-baserede modermælkserstatninger har 13.000 til 22.000 gange flere østrogen forbindelser i deres blod end babyer der er blevet madet med mælkebaserede modermælkserstatninger.

Faktisk så modtager spædbørn, der udelukkende bliver madet med sojabaserede modermælkserstatninger, østrogen svarende til mindst fem p-piller om dagen.

Næsten 15 procent af hvide piger og 50 procent af afroamerikanske piger viser tegn på pubertet, såsom brystudvikling eller kønsbehåring før de fylder otte. Nogen piger viser tegn på seksuel udvikling før de bliver tre.

Det var kun pigerne. Hvor sundt tror du det er, at give små drengebørn eller voksne en stor mængde kraftig kvindeligt kønshormon. I Japan servere husmødre ofte tofu til deres mænd, når de vil reducere deres virilitet.

Tankevækkende ja, men ikke en fødevare som du har lyst til at spise selv, eller give til nogen som helst anden som du holder af!

Det meste soja der bliver solgt er GMO soja

I dag er vi uheldigvis nødt til at tænke os om, før vi køber noget. Soja er IKKE den vidunderfødevare, som markedsføringskampagnerne udråber den til. Grunden til at mere af det kommer på markedet har intet at gøre med sundhed, men tværtimod PROFIT.

Det er billigt at producere og nemt at tjene penge på. Dette er også grunden til, at det meste soja der bliver solgt er en GMO variant.

Efter min mening er GMO = Frankenstein fødevarer

GMO leger med ilden, ingen kender til konsekvenserne af langvarig GMO indtagelse.

Men jeg kan love dig én ting. Din krop kan ikke lide GMO fødevare, slut.

Hvis du ikke tror mig, så spis en GMO madvare og se hvad der kommer ud af den anden ende de næste 48 timer. Der vil du se den ufordøjede GMO fødevare smile til dig, og give dig et diskret hint om venligst at spise noget, der indeholder liv, opbygger sundhed og ikke vil gøre dig syg.

 

Soja, det bliver værre…

Her er nogen andre fakta omkring soja, som eksperterne havde glemt at fortælle dig omkring:

Ligesom alle bælgfrugter, så er sojabønner mangelfuld på de sulfur-indeholdende aminosyrer methionin og cystin. Derudover denaturerer den moderne forarbejdning det skrøbelige lysin. Dette betyder at soja er en meget dårlig proteinkilde. Vegetarer pas på :-(

Soja fødevarer kan forårsage mangel på calcium og vitamin D, begge nødvendige for sunde knogler. Kalcium fra fond lavet på knogler eller vitamin D fra fede fisk og andre fødevarer fra havet, svinefedt og kød fra indre organer forebygger knogleskørhed i asiatiske lande – Ikke soja

En britisk regeringsrapport konkluderer, at der er ringe beviser for, at soja beskytter imod brystkræft eller nogen andre former for kræft. Faktisk kan soja måske resultere i en øget chance for kræft.

Adskillige dyrestudier viser, at soja er årsag til infertilitet blandt dyrene. Indtagelsen af soja forøger hårvæksten blandt midaldrende mænd, hvilket indikere et reduceret niveau af testosteron og som nævnt tidligere, så serverer japanske husmødre tofu til deres mænd, når de vil reducere hans virilitet.

 

Konklusion

Bundlinjen er: Ja, i meget SMÅ mængder er FERMENTERET soja okay, men det er så langt som det går.

Typer af soja, der er sikre inkludere: Tempeh, natto og miso, men spis dem kun i små mængder.

Stigningen i sojas popularitet skyldes det faktum, at det er billigt og nemt at producere samt smarte markedsføringskampagner, men det er skyldes ikke det faktum, at det en fantastisk sund fødevare.
Selv den amerikanske hjerteforening advarer nu mod soja.

Så hvis du vil undgå mineralmangel, ødelæggelse af dit hormonelle system osv. Så undgå ikke-fermenterede soja produkter.

OG GIV ALDRIG NOGENSINDE babyer modermælkserstatninger baseret på soja, det er en af de værste ting, du kan gøre for deres helbred.

Læs ingredienslisten inden du køber mad og hvis soja er opført som en af ingredienserne, så bør du stærkt overveje om du skal købe det!

Husk at, der kræver liv at give liv. Du får mest livskraft hvis du spiser: Økologisk kød, fisk, æg, grøntsager, frugter, nødder og frø skyllet ned med rent vand.

Tak, fordi du lyttede!

P.S. Den bedste kilde til at læse mere om soja er ”The Weston A price foundation”!

 

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Louise skrev denne kommentar:
02-04-2010 16:56:27

Shit!!! jeg har erstatet mælk med soja i flere år og jeg og jeg og min mand har prøvet at få barn uden held i lang tid. Kan det være derfor? vi er begge to sunde og raske ellers.. Tack for informationen! ...Back to COW-milk in my coffe...


Pernille skrev denne kommentar:
21-04-2010 21:19:11

Kom til at tænke på, at man skal lytte til, hvad kroppen fortæller at den har brug for - og jeg har altid afskyet soja i næsten alle varianter (griner). Synes det smager hæsligt, men græder stille over alle de mennesker, der hver dag laver deres morgensmootie med masser af sojamælk og tror de er vildt sunde... Hmmm...


Maja Juul skrev denne kommentar:
07-06-2010 15:42:45

Kan som helt almindelig forbruger godt føle at man nogen gange skal være professer for at vide hvad, der er sundt eller ikke.
Har aldrig brudt mig om mælk, det klistrer hele munden til.
Har for nylig læst Jane Plants bog "Dit liv i dine hænder". Hun er internationalt anerkendt forsker, professor og geokemiker. Hendes beskrivelse af hvad mælk indeholder er jo skræmmende læsning. Men det der er virkelig intresant, er hvem der egentlig står bag de forskellige forsknings-resultater vi sagesløse mennesker præsenteres for hele tiden. Stort set alle negative forskningsresultater vedrørende soyamælk er finansieret af mejeriindustrien.
Så jeg beholder trygt min sjat øko.soyamælk i min urtethe.
Ellers tak for en virkelig inspirerende hjemmeside, og nogle gode produkter i shoppen.


Vis alle kommentarer

jeanette schmidt skrev denne kommentar:
04-04-2011 20:37:59

jeg giver maja juul ret,det er noget forvirrende m soya produkter.jeg har også læst jane plants bog,der syntes jeg det er noget chokerende læsning om mælk, men skulle det nu også være skadeligt at spise soya youhurt,tofu is, soya mælk,de købes bla i irma og er NON GMO Er disse skadelig ,hvad siger i?


Kristine skrev denne kommentar:
10-06-2011 21:50:34

Alt med måde. Lidt soja produkter af de ikke fermenterede gør ingen skade. Det er dem som spiser STORE mængder af over forarbejdet soja, som f.eks. div. vegetariske køderstatninger, soja oste, sojamel m.m. som kan være et problem. Et par glas soja mælk, noget youghurt, is m.m. om dagen sker der ikke noget ved. Som sagt alt med måde :-) Og selvføllig skal det være gmofrit.


Gitte Eriksen skrev denne kommentar:
21-07-2011 15:10:22

I vores lille familie tåler vi ikke mælk så soya bruger vi til kaffen, risengrød, youghurt og hvid sovs.
Har altid brugt Naturli og lavet youghurten selv. Er det fermenteret ?


Ruth skrev denne kommentar:
16-08-2011 08:08:41

Hej,

Naturlis soyamelk er ikke fermentert, men jeg synes artikkelen over bærer preg av skremselspropaganda, og ikke er riktig balansert. Det er langt flere som reagerer allergisk på mælk enn på soya, og det er mange studier som viser positive effekter av soya. Jeg kjenner ikke til noen studier som viser at soyamælk er farlig. Hadde vært fint å få en referanse til disse. Alle kornslag inneholder jo antibeitestoffer(som fytinsyre)som gjør det vanskeligere for kroppen å nyttegjøre seg vitaminer og mineraler. Derfor er det best å spise surdeigshevet brød (fermentert). Soya er ikke for alle, men denne artikkelen kan med fordel bli litt mer nyansert.

Selv spiser jeg ikke soya, fordi jeg får luft i magen, men har ingen problemer med å anbefale det til barn over 2 år så lenge det kommer fra økologisk og bæredykig produksjon. Jeg er mye mer bekrymret for all GMO soyaen kuene våre får i seg, og hvordan dette raserer regnskogen.


Pia skrev denne kommentar:
26-09-2011 11:34:52

Jeg er allergisk overfor soja, og soja er et af de mest højpotente allergener. Derfor er der grund til at være opmærksom, hvis man er allergiker af den type, som udvikler nye allergier.
Allergirisikoen er også årsgen til, at man i Danmark fraråder soja som modermælkserstatning til små børn.
Omkring allergi er min personlige erfaringer, at når man spiser økologiske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt (og nej, det betyder ikke at det skal være raw), så fungerer kroppen bedstog der er relativ ro på allergierne. Derfor holder jeg mig primært til økologisk afgrøder - og helst fra Danmark når det er muligt - og tilbereder dem kun én gang. Dvs. enten i ovnen, eller i panden, eller i gryden - ikke først koge og så i ovnen osv.
Og så kan det kun slås fast, at man skal holde sig fra ting, man ikke kan tåle. Derfor er sojamælk i kaffen at foretrække fremfor komælk, hvis man ikke kan tåle komælk!


Pia skrev denne kommentar:
26-09-2011 11:35:04

Jeg er allergisk overfor soja, og soja er et af de mest højpotente allergener. Derfor er der grund til at være opmærksom, hvis man er allergiker af den type, som udvikler nye allergier.
Allergirisikoen er også årsgen til, at man i Danmark fraråder soja som modermælkserstatning til små børn.
Omkring allergi er min personlige erfaringer, at når man spiser økologiske råvarer med så lidt forarbejdning som muligt (og nej, det betyder ikke at det skal være raw), så fungerer kroppen bedstog der er relativ ro på allergierne. Derfor holder jeg mig primært til økologisk afgrøder - og helst fra Danmark når det er muligt - og tilbereder dem kun én gang. Dvs. enten i ovnen, eller i panden, eller i gryden - ikke først koge og så i ovnen osv.
Og så kan det kun slås fast, at man skal holde sig fra ting, man ikke kan tåle. Derfor er sojamælk i kaffen at foretrække fremfor komælk, hvis man ikke kan tåle komælk!


brian skrev denne kommentar:
04-11-2011 00:29:25

alt har inde er en gang fup.hvis det sted til dig må man ikke spise noget andet en det som i kalder økoligi.men den hopper jeg sku ikke på.det er fup alt sammen.man kan ikke lave vare helt uden nogne formar for kemi.kun hvis hele verden laver øko.ellers funker det ikke .alt ar usundt efter jeres hjemme side.du får nok gode penge for at lave denne hjemme side.men jeg fatter ikke folk vil bruge sådan en fup side.jeg håber at dem der læser dette lort kan gemmenskud ddig.det er simpelt hend for meget det her


Brian skrev denne kommentar:
19-01-2012 01:30:52

Brian - du skal have dine skolepenge tilbage - op på hesten igen og dygtig gør dig igen.


frida skrev denne kommentar:
06-02-2012 14:36:22

nu er jeg i vilrede, hvad skal jeg ? har lige læst i (din mad er din medicin) at soja produkte kan mindske en kræftknude i brystet, jeg skal til m. canning om 3 uger ,og har i dag købt tofu. og spist en lille stykke til min salat , og også købt 4 soja mælk som jeg vil bruge til havregryn hvad mener du kh. frida


Christie skrev denne kommentar:
21-06-2012 20:43:35

Der findes MASSER af undersøgelser og artikler om soja på nettet - så jer der er i tvivl kan søge videre.

Jeg bruger rismælk og mandelmælk og selve smagen er lidt sød i begge.

Man kan også selv lave mandelmælk - og filtrere den, hvis man ikke bryder sig dens grynede konsistens.
Tag 100 gr. mandler og 5 dl. vand. Blend mandler og vand 2-3 min. og du har det lækreste og sunde alternativ til ko mælk.
Komælk er til kalve. Soya er en plante til brug for gødning af den jord, HVOR din mad gror.
Velbekomme


Christie skrev denne kommentar:
21-06-2012 20:44:14

Der findes MASSER af undersøgelser og artikler om soja på nettet - så jer der er i tvivl kan søge videre.

Jeg bruger rismælk og mandelmælk og selve smagen er lidt sød i begge.

Man kan også selv lave mandelmælk - og filtrere den, hvis man ikke bryder sig dens grynede konsistens.
Tag 100 gr. mandler og 5 dl. vand. Blend mandler og vand 2-3 min. og du har det lækreste og sunde alternativ til ko mælk.
Komælk er til kalve. Soya er en plante til brug for gødning af den jord, HVOR din mad gror.
Velbekomme


Thomas skrev denne kommentar:
22-09-2012 12:10:48

Jeg læser lev efter din blodtype, det gode liv af peter D Àdamo
Og da jeg er blodtype A skal jeg spise mange soja produkter
er det rigtig. ?


Sussie skrev denne kommentar:
09-10-2012 13:46:34

Meget meget interessant artikel,,, Tak for den,,, så forstår jeg bedre hvorfor jeg faktisk får det underligt hvergang jeg hælder sojamælk over min muesli,,, Går straks over til rismælk,,,


Lidia skrev denne kommentar:
14-12-2012 06:13:57

Hej jeg har læst din artikel.Hvad med hvide sojabønner er det ok?


Pia Teut skrev denne kommentar:
06-08-2013 21:45:20

Jeg er startet på en slankekur for første gang i mit liv. Drikker to shake med frisk frugt i og tæller kalorier, proteiner, kulhydrater, fedt. Tabt 5 kg på 34 dage og blevet sammenlagt 20 cm slankere, specielt om taljen. Fået masser af energi og yderst tilfreds. Det er Soja pulver med masser af vitaminer og mineraler i , skulle være afstemt og under fuld kontrol. Mærket hedder Herbalife og skulle være Amerikansk. Jeg er i tvivl om sundheden i dette produkt efter at have læst denne artikel. Jeg står for at skulle købe en ny portion og derfor var jeg på nettet for at undersøge alle de proteinpulver der findes for at finde noget godt og noget der er billiger, da jeg giver 389 kr. for 550g som giver 21 shakes. Jeg har via Herbalife kalorietabel virkelig fået en øjenåbner for hvad mad varerne indeholder på en fantastisk let og meget overskuelig måde. Yderst tilfreds. Jeg vil gerne høre om jeg er vildlet med hensyn til dette produkt eller hvad? Det er også dyrt med fiber- og urtetabletter og Gurana kosttilskud. Håber på et svar da denne artikel virkelig har stagneret min lyst til at forsætte med dette produkt som jeg ellers var yderst tilfreds med. Men bare det at jeg pludselig spiser meget sundere og overholder mit kalorieindtagning er måske nok til at jeg har fået det så godt. Med venlig hilsen Pia


Jørgen. Nielsen skrev denne kommentar:
03-09-2013 06:12:37

jeg er en kvik pensionist. jeg laver nogen gange en blanding HELSEDRIK 1liter vand + 1 -2 spiseske kikkoman sojasovs + 4 spiseske koldpresset rapsolie + 1 spiseske rørsukker (går i skole ca.2 gange ugentlig


Connie Nielson skrev denne kommentar:
27-10-2013 09:14:10

Jeg har fødevare intolerance og kan ikke tåle mælkeprodukter fra ko, så jeg har erstattet mælk med sojamælk (non GMO) , men tager calcium og D vitaminer som tilskud, hvad gør jeg for at komme af med intolerancen?


Melina skrev denne kommentar:
21-11-2013 03:12:43

Jeg kan mærke en tydelig forskel på om jeg drikker animalsk mælk, min mave bliver oppustet og jeg får ubehag. Hvor jeg derimod ikke får nogle af de symptomer når jeg drikker sojamælk som jeg har gjordt meget længe.
Jeg er ikke overbevist


Simone skrev denne kommentar:
24-11-2013 19:07:26

Jeg havde godt på fornemmelsen at der var noget helt galt med soya mælk. Da jeg stille og roligt stiftede over til raw food/ fed fisk diæt, skiftede je til at starte med mælk ud med soya mælk - indenfor relativ kort tid havde eg det værste acne udbryd på min hals og kæbe (jeg har aldrig haft problemer med acne) jeg var bund ulykkelig f kunne dårligt kigge mig i spejlet - jeg fandt dog hurtigt synderen og skiftede soya ud med nøddemælk, eller almindeligt mælk fra tid til anden .... If you cannot eat/drink it raw, you are not supposed to eat/drink it ....


Ann Marie skrev denne kommentar:
06-04-2014 09:47:20

Jeg drak soyamælk da jeg begyndte at komme i overgangsalderen. Jeg svedte meget, havde mange hedeture dag og nat - men det er jo helt normalt at det kan forekomme, så jeg drak videre. Jeg begyndte at sætte spørgsmålstegn ved Soya og besluttede at lade være med at få Soya overhovedet, incl. det som er i mange varer som fyld (jeg er vegetar). Der gik ikke mange dage før jeg næsten ikke havde mine hedeture mere. Så prøvede jeg at få lidt Soya igen og bingo mine hedeture kom igen (det er meget ubehageligt når man føler at man koger indeni og sveden hagler af en). Nu hvor jeg er helt stoppet med at få noget som helst med Soya har jeg ingen problemer med hedeture eller andre "sjove" indslag så som svingende sind - deprimeret/glad. Nu er jeg helt normal - selvironi kan forekomme (^;^).
Så hvis der sidder en og har hedeture og får Soya på den ene eller anden måde, prøv at det. Det gælder al Soya også det som er i som fyld i varen.


Ingrid Kallehauge skrev denne kommentar:
23-08-2014 17:54:03

Jeg undrede mig over at jeg havde grøn afføring. Men kom i tanker om, at jeg havde fået lidt ondt i maven da jeg spiste "soja medallioner" købt i en tysk helsekost forretning. Jeg fik læst på pakken og der skulle have været hældt kogende vand over, og det skulle have stået i blød i 10 min. Derefter kunne man have samlet madaillonerne til schnitzler...... Så tak for hjemmesiden, nu er mysteriet opklaret.


Ingrid Kallehauge skrev denne kommentar:
23-08-2014 21:16:51

Jeg undrede mig over at jeg havde grøn afføring. Men kom i tanker om, at jeg havde fået lidt ondt i maven da jeg spiste "soja medallioner" købt i en tysk helsekost forretning. Jeg fik læst på pakken og der skulle have været hældt kogende vand over, og det skulle have stået i blød i 10 min. Derefter kunne man have samlet madaillonerne til schnitzler...... Så ja, der er pudsige sojaprodukter i handlen.


Arne skrev denne kommentar:
13-09-2014 23:48:10

Har været vegetar i flere år og spist Soja produkter som erstatning for kød i div. retter samt drukket spandevis af Øko. Sojamælk, føler ikke på nogen måde vi har taget skade af det, ang. østrogen problematikken og sex for en mand, kan jeg kun sige at hvis jeg havde været mere viril, var min kone flyttet hjemme fra, virilitet handler også om blod omløb, da der skal blod til at få det hele til at fungere. Jeg dele min mening med flere at det er lidt kompliceret overhoved at få noget at spise da alle tilsyneladende kun er interesseret i profit, måske skulle der en politisk ændring til omkring fødevare. Envidere kan jeg anbefale at se filmen 'forks over knives' som er på NETFLEX, virkelig tankevækkende film, for dem der interesserer sig for sundhed.


Freya johannsen skrev denne kommentar:
12-10-2014 23:20:54

Mht til soya og overgangsalser, så oplevede jeg at min overgangsalder startede op med hedeture, da jeg stoppede med soyamælk, og st symptomerne forsvandt igen, da jeg genindførte soyamælken i kaffen. Jeg drikker mellem 4-6 dl pr dag i min kaffe og indtager ingen andre former for soya :)


claudia skrev denne kommentar:
18-12-2014 10:43:34

tak for god læsning!! men jeg tænkte på .. hvad med øko soya?? er det helt det samme?


claudia skrev denne kommentar:
18-12-2014 10:43:52

tak for god læsning!! men jeg tænkte på .. hvad med øko soya?? er det helt det samme?


Emilie skrev denne kommentar:
06-01-2015 23:17:03

Man skal selvfølgelig være opmærksom på at mange af de her soya produkter stadig er langt sundere end den animalske version.
Langt de fleste dyr i industrierne bliver primært fodret med soya. Ikke-økologisk GMO soya. Faktisk bruges 98% er verdens soya til dyrefoder.
Der går langt mere soya til at producere et glas ko mælk, end et glas soyamælk. Hvis man gerne vil undgå soya kan man f.eks drikke ris- eller mandelmælk. Det kan købes i de fleste supermakeder og er desuden næsten altid økologisk.


Maiken Vestergaard skrev denne kommentar:
07-01-2015 15:37:44

Fis i en hornlygte! Men man kan jo altid finde på noget ævl, hvis man får penge for at sælge modermælk, beregnet til kalve, til mennesker. Der kan man tale om noget mennesker slet ikke er beregnet til at indtage! Jeg blev gravid i første forsøg i en sen alder, og har indtaget masser af soyaprodukter i mange år. I lande hvor der indtages meget soya er der langt færre forekomster af kræft og knogleskørhed. I norden hvor der indtages mange mælkeprodukter og meget kød, ligger vi rigtig kedeligt i statistikkerne.


Jane Martiny skrev denne kommentar:
07-01-2015 18:10:40

Min mave kan ikke lide soja i nogen form, og jeg synes det smager dårligt, måske er det fordi jeg bare ikke skal indtage soja ? Jeg mener også at Rudolf Steiner frarådede sojaprodukter pga dyrkningsmetode og indhold i bønnen. Er der nogen, der ved noget om det ?


Henning skrev denne kommentar:
01-02-2015 08:11:41

Vildt gammel artikel (2008) og så er jeg mere og mere påpasselig med velformulerede "facts" på nettet, før jeg selv ser/finder anden valid dokumentation.
Men enig i at kroppen ikke får liv at døde fødevarer og, at vores krop, fortæller os hvad der gavner den - så ud fra et forsigtighedsprincip ... og smagsoplevelsen, vil jeg fortsat undlade soja :-)


Birgit Klein skrev denne kommentar:
03-02-2015 15:08:24

Tak for artikel om Soya. Jeg har selv fundet frem til, at det har en giftvirkning, da jeg prøvede at blive fri af kvinde-hormon-tilskud, hvorfor jeg to Soya-genistein som erstatning. Jeg har også hældt soyamælk på min havregrød i mange år, og troet, at det var sundt, men har nu opdaget, at det har betydet, at jeg har haft hovedpine hver formiddag, uden af jeg satte de ting sammen. Med soyagenistein blev det så ubehageligt, både med hovedpinde, kvalme og mærkelig reaktion fra mit nervesystem, at jeg endelig indså, hvor dårligt det var for mig, og har nu senere fået at vide, at det er et af de fødevare-produkter, som flest mennesker er allergisk over for over hele verden. Ikke så mærkeligt, jeg har fået det så meget bedre efter at havepet Soya, og i øvrigt gået tilbage til kvinde hormontilskud i reduceret mængde.
Tak for uddybning af mine personlige erfaringer endnu engang.
Venligst Birgit Klein


Niels Kristian Kragh skrev denne kommentar:
22-02-2015 15:22:57

Der går mange myter omkring Soja. Jeg har selv holdt mig til princippet alt med måde, også hvad angår soja.

Følgende artikel er dog værd at læse, som kritik af nogle af de ovenstående punkter
http://freefromharm.org/health-nutrition/vegan-doctor-addresses-soy-myths-and-misinformation/


Rikke Knudsen skrev denne kommentar:
24-05-2015 08:22:25

Jeg kunne godt tænke mig, at du ville oplyse om, hvor du har din viden fra. Det, du skriver, har jeg læst andre steder, og min fornuft fortæller mig, at det sikkert er rigtig. Jeg spiser ikke selv soja pga min "mavefornemmelse" -men det er bare ikke godt nok i en diskussion.
Kildeliste tak!


Karen Jensen skrev denne kommentar:
23-06-2015 13:29:35

Wow det var dog en utrolig stor bunke udokumenteret crap du får liret af der!


Birgit skrev denne kommentar:
24-06-2015 12:40:19

Jeg har nældefeber og opdaget at soja "trikker" det..så det er slut med soja her...og som følge heraf er min nældefeber kraftig reduceret


Lasse skrev denne kommentar:
27-07-2015 18:38:26

Sikke noget pjat, der er ikke meget hold i dine udtagelser, at opfordre til at forbruge ko mælk, er forkert det er en kendsgerning at i lade med højt ko mælke indtag er tendensen til knogleskørhed også høj, det skyldes at animalsk protein, danner syger i kroppen som nedbryder knoglerne læs mere her http://www.plantemad.dk/maelk_vitamin.html p.s har været veganer i 6 år indtaget masser af øko sjoa produkter, har endda en sund og rask søn som også er veganer


Lasse skrev denne kommentar:
27-07-2015 21:24:33

Sikke noget pjat, der er ikke meget hold i dine udtagelser, at opfordre til at forbruge ko mælk, er forkert det er en kendsgerning at i lade med højt ko mælke indtag er tendensen til knogleskørhed også høj, det skyldes at animalsk protein, danner syger i kroppen som nedbryder knoglerne læs mere her http://www.plantemad.dk/maelk_vitamin.html p.s har været veganer i 6 år indtaget masser af øko sjoa produkter, har endda en sund og rask søn som også er veganer


Frida skrev denne kommentar:
26-08-2015 21:39:28

Er "The Weston A price foundation" den eneste kilde, hvorfra du har ovenstående info? :)


charlotte mikkelsen skrev denne kommentar:
13-09-2015 17:50:31

Hvad er dine kilder til dine udsagn om fermenteret soya som eksempelvis tempeh? Alle de steder jeg kan finde på nettet, skriver at der er højt næringsindhold i tempeh og anbefaler det varmt. Men du hævder at man kun bør spise små mængder fermenteret soya? Hvorfor det? Der er masser af gode næringsstoffer i tempeh ifølge alle de kilder jeg kan finde på nettet. Eksempelvis
http://time.com/3852087/tempeh-fermentation/
og http://www.tempeh.info


julie skrev denne kommentar:
14-11-2015 10:54:01

Nu ser jeg at det er en gammel artikel! Men hold da kæft! Jeg har lige skiftet mælk ud med soya pga. en candida svamp er blevet til en parasit og vil egentlig gerne være vegetar/veganer! Hvad filan skal man så spise/drikke/spice maden op med osv???? :O OMG


Casper skrev denne kommentar:
07-12-2015 23:03:55

Absolut INGEN kilder på alle Jeres påstande. Flot. Godt gået. Bravo.


Ariellah skrev denne kommentar:
20-12-2015 09:41:23

Hej, tusind tak for rigtig god artikel.
Har læst tilsvarende for flere år siden, men godt du gør det let tilgængeligt
det vigtigt mange lærer om det.
Hvordan er det med soya sauce, er den ikke også fermenteret??
Og ved du om kan få natto i danmark?


sohna skrev denne kommentar:
23-12-2015 09:34:30

Jeg er allergi til soja og næsten alle mad har soja i.Det er rigtig svært for mig at se mad ud soja.hvad jeg skal gøre.


Memis skrev denne kommentar:
11-01-2016 14:33:47

Nu har Alun.dk valgt at slette mit indlæg for anden gang, hvilket jeg ikke forstår. Hvad er der forkert ved, at jeg modbeviser udsagnene i denne artikel? Kunne i eventuelt ikke komme med respons, i stedet for at slette mine indlæg? Jeg prøver for tredje gang nu.

REPOST:
Det er rigtigt flot af Alun, at slette mine indlæg til dette totalt misledende blogindlæg, ja man kan jo så undrer sig over HVORFOR, at mine kommentarer bliver slettet. ALLE mine henvisninger til videnskabelige undersøgelser, der viser at Soya hverken SÆNKER mænds testosteron niveau, ELLER øger estrogen niveauet, er blevet slettet. Det er jo nemmere, som Alun gør, at skrive om en masse ting, uden at anvende kildehenvendelser fra videnskabelige undersøgelser. Jeg prøver igen.

SOJA:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7144835

Og yderligere, som var det ikke nok i sig selv med ukorrekte oplysninger omkring Soja, benytter Alun da også lejligheden til at fremhæve at økologisk KØD er langt bedre for vores helbred. Jeg har virkelig svært ved at forstå dette udsagn, da kød øger risikoen for at danne kræftceller, hvilket er videnskabeligt bevist (se link her). Hvordan kan et produkt, der øger risikoen for at danne kræftceller, være godt for ens helbred?
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1134845

Jeg vil rigtig gerne have et svar fra Alun, men det jo nemmere at slette mine indlæg. For hvordan modbeviser man videnskabelige undersøgelser? :-)


Birte Lambjerggaard skrev denne kommentar:
04-02-2016 12:04:35

Er der ingen referencer til alle disse påstande eller overser jeg dem blot?


Else Alliverti kronman skrev denne kommentar:
24-04-2016 14:00:16

Jeg savner nogle kilde henvisninger på alle disse resultater af undersøgelser.


Annie Kaagaard Kristensen skrev denne kommentar:
19-09-2016 17:47:19

Kan I fortælle lignende omkring soja ifht hunde og kattemad og følgevirkninger af det?


Peter skrev denne kommentar:
15-10-2016 17:37:02

Hvor er det uhyggeligt, tak for info og vil med glæde modtage andre artikler om hvad vi som mennesker skal finde os i og ligge krop til.


Lisbeth skrev denne kommentar:
23-11-2016 13:22:55

TAK for artiklen!
Og.... læs liiige bag på posen med maden til din hund... Der er soja i meget hundemad - og majs og ris og roeaffald...


stinne paskins skrev denne kommentar:
25-01-2017 15:23:14

Jeg er stor fan af synest ig indsatsen bag siden her, MEN hvor jeg dog savner kildeangivelser så man har en chance for at checke troværdighed...jeg kvier mig ved at linke til siden af samme grund selvom jeg ved, at mange af påstandene er der belæg for - kunne i please linke til kilder fremadrettet?


Louise skrev denne kommentar:
07-02-2017 13:34:22

Spændende artikel, det ville være dejligt med kildehenvisninger.
Det er, som du skriver et hot emne lige nu og svært at finde rundt i synes jeg. Førende kræftforskere har den holdning at flavonoiderne i soya, ifht hormonpåvirkningen ikke har den grumme påvirkning som først antaget, specielt i forhold til østrogensensitiv kræft. De går ind og blokerer østrogenreceptorerne på kræftcellerne (hvor der ellers ville sætte sig østrogen og give et boost til kræften) og derved have en antagonistisk (hæmmende effekt). Er det noget du har en mening om?
Igen, super svært emne - min tilgang er at så længe jeg ikke ved hvad der er op og ned, så spiser jeg det ikke. Drikker hellere mandelmælk eks.


Niels skrev denne kommentar:
19-06-2017 14:22:09

Fuck det ulækkert (Jacob Ditzel)


Leif skrev denne kommentar:
25-06-2017 11:23:55

jeg bliver meget syg og får ondt i hele kroppen af soya,dvs. jeg TROR det er soya,er næsten sikker


Karen Dybdahl skrev denne kommentar:
25-07-2017 00:03:31

Dejligt at høre både for og imod Soya. Jeg er lige begyndt på Femarelle kapsler. 2 daglig, fermenteret. Håber det er okay, jeg tager det for egen regning, da jeg ikke har spurgt lægen til råds.


Katrine G skrev denne kommentar:
12-01-2018 15:26:08

Jeg er nysgerrig da det er en jungle... Der findes svar der siger lige det modsatte af dig... Er det muligt at få opgivet dine kilder? :)


Aase from anderen skrev denne kommentar:
23-02-2018 17:58:14

Vældig god artikel. Har holdt mig fra soya i der sidste halve år ,jeg vidste meget om soya, men at det er så slemt var jeg ikke klar over.
Tak
Vh aase


vimala skrev denne kommentar:
30-04-2018 12:50:59

Jeg kunne godt tænke mig nogle link til din viden. Nogle kildeangivelser.

Venlig hilsen


Ruth skrev denne kommentar:
29-10-2018 11:55:06

ballade


Ruth skrev denne kommentar:
29-10-2018 11:59:15

Jeg er glad for at der endelig er kommet fokus på sojas skadelige virkning! Jeg har længe været af den opfattelse at soja er den vigtigste årsag til skæve øjne og en brunlig hud, jeg har desuden fodret min mand med sojapiller i 30 år og han har endnu ikke formået at gøre mig gravid (soyboy/got im), jeg håber at denne kommentar kan hjælpe andre der er i tvivl om sojas evne til at sikre et godt ægteskab, peace out

Ruth


Britta skrev denne kommentar:
16-11-2018 09:58:50

Jeg ved ikke hvad fermenterede er


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser