Soja: Er det nu også sundt?

Skrevet 24-11-2016 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Soja: Er det nu også sundt?

Hver eneste gang jeg køber ind, ser jeg flere og flere sojaprodukter på hylderne. Efterspørgslen efter soja synes at være stigende. Er soja hemmeligheden bag japanernes lange levealder? Spiser du eller drikker du soja produkter? Hvis ikke, burde du så?


Lad os indlede denne artikel med sojaens historiske perspektiv.

Sojaens oprindelse og historie

Soja blev første gang brugt som fødevare under det sene Chou-dynasti (1134 - 246 f. kr.), men først efter at kineserne havde lært at fermentere sojabønner til anvendelse ved fødevarer såsom Tempeh, Natto og Tamari.

Mange mennesker er af den fejlagtige opfattelse, at asiater indtager store mængder soja. Sandheden er dog, at den gennemsnitlige indtagelse af soja i Japan og Kina kun er 10 gram (ca. 2 teskefulde) om dagen.

Asiater indtager kun soja i små mængder som tilbehør eller krydderi i mad, IKKE som en erstatning for kød og andre animalske fødevarer.

At vi nu ser et stigende antal af sojaprodukter på vores supermarkedshylder, skyldes den kendsgerning, at det er nemt og billigt at producere.

Så måske skulle vi stille os selv det spørgsmål, om den øgede tilgængelighed og indtagelse af soja er en “win-win”-situation for såvel fabrikanterne som forbrugerne?

Lad os sætte spot på soja og undersøge, om soja virkelig er et vidunderprodukt, eller om vi risikerer vores helbred ved øget indtagelse.

Er soja sundhedsfremmende for dig og din familie?

Når du undersøger soja, er der mere end det, du umiddelbart kan se, for faktisk så har de såkaldte eksperter og sojaproducenterne kun fortalt os den halve sandhed.

Så her får du hele sandheden om soja, den gode nyhed, den dårlige og den grimme.

1. Soja, den gode nyhed. Kun fermenteret soja er i orden i små mængder.

Sojabønner indeholder giftstoffer, som er skadelige for os. Ved fermentering af soja forsvinder disse giftstoffer, hvorfor indtagelse af små mængder soja er i orden. Nu får du forklaringen på, hvorfor du kun bør bruge det lejlighedsvis og i små mængder:

Hvad vi er nødt til at huske på, når vi spiser noget, er: ”Liv kræver liv”. Hermed mener jeg:

Hvis du indtager fødevarer med et lille næringsindhold eller helt ”døde fødevarer”, altså fødevarer, der ikke indeholder noget liv i dem, men kun er de rene kaloriebomber (hvilket desværre er mere og mere almindeligt), så giver du ikke din krop de sunde byggesten, den har brug for.

Du kan sammenligne det med at bygge en mur, men hvor du glemmer at anvende cement, som jo skal holde det hele sammen. Muren vil hverken se særlig godt ud eller holde særlig længe.

Lyder det ikke bekendt? Er det ikke sådan, mange af os ser ud, og bliver vi ikke ofte syge?

Så små mængder af FERMENTERET soja er tilladt (ligesom japanerne gør det), men økologisk kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder, frø osv., skyllet ned med rent vand, er meget bedre for vores helbred.

Så hvis du gerne vil spise soja og være sikker på, at det faktisk også er godt for dig, så er der følgende sunde muligheder at vælge imellem:

Natto, fermenterede sojabønner med en klistret konsistens og en ostelignende smag.

Tempeh, en fermenteret sojabønnekage med en fast konsistens og en nødde- og champignonagtig smag.

Miso, en fermenteret sojabønnemasse med en saltet og smøragtig konsistens (meget ofte anvendt i misosuppe).

Læg venligst mærke til, at tofu IKKE er på listen! Tofu er ikke fermenteret, så den er ikke blandt de sojaprodukter, jeg anbefaler.

2. Soja, den dårlige nyhed. Ikke-fermenteret soja indeholder giftstoffer, der kan gøre dig SYG!

Nu kommer vi til den del af sandheden, som de såkaldte sundhedseksperter og sojaproducenter har undladt at oplyse os om med hensyn til soja. Her oplister jeg kun de værste af konsekvenserne ved at spise ikke-fermenteret soja, men der er mange andre faldgruber og risici at være opmærksom på:

  • Soja indeholder et højt niveau af fytinsyre, hvilket reducerer optagelsen af kalcium, magnesium, kobber, jern og zink. Fytinsyren i soja bliver ikke neutraliseret ved normal tilberedelse såsom at udbløde eller spire bønnerne eller ved en langvarig, langsom opvarmning.
  • En kost med et højt indhold af fytinsyre er sat i forbindelse med problemer med vækst hos børn.
  • Trypsin-hæmmerne i soja påvirker fordøjelsen af protein og kan forårsage forstyrrelser i bugspytkirtlen. I dyreforsøg har soja med indhold af trypsin-hæmmere resulteret i forkrøblet vækst hos dyrene.
  • Sojas indhold af fytoøstrogener forstyrrer de endokrine kirtler og kan forårsage barnløshed samt fremme brystkræft blandt voksne kvinder.
  • Sojas indhold af fytoøstrogener virker derudover hæmmende på skjoldbruskkirtlen og kan være årsag til en underaktiv skjoldbruskirtel (hypothyroidisme), og det kan forårsage kræft i skjoldbruskkirtlen.
  • Hos spædbørn er indtagelsen af modermælkserstatninger fremstillet på soja blevet sat i forbindelse med autoimmune sygdomme i skjoldbruskirtlen.
  • B12-vitaminet i soja absorberes ikke, men øger tværtimod kroppens behov for B12.
  • Fødevarer fremstillet med soja øger kroppens behov for D-vitamin.
  • Skrøbelige proteiner bliver ødelagt under den forarbejdning, der foregår ved de høje temperaturer, man anvender til at producere sojaprotein-isolat og tekstureret vegetabilsk protein.
  • Forarbejdningen af sojaprotein resulterer i udvikling af giftig lysinoalanin og stærkt kræftfremkaldende nitrosaminer.
  • Glutaminsyre eller MNG (på engelsk MSG) er en kraftig nervegift, som bliver skabt under forarbejdningen af soja, og der tilføres ekstra mængder til mange fødevarer fremstillet af soja for at maskere sojaens ubehagelige smag.
  • Fødevarer fremstillet af soja indeholder desuden høje niveauer af aluminium, der er giftigt for både nervesystemet og nyrerne.

3. Soja, den grimme nyhed. Modermælks- erstatning lavet af soja = P-piller til spædbørn

Spædbørn madet med soja-baserede modermælkserstatninger har 13.000 til 22.000 gange flere østrogenforbindelser i deres blod end spædbørn, der er blevet madet med mælkebaserede modermælkserstatninger.

Det er en kendsgerning, at de spædbørn, der udelukkende bliver madet med sojabaserede modermælkserstatninger, indtager østrogen svarende til mindst fem p-piller om dagen.

Det var kun pigerne. Hvor sundt tror du, det er, at give små drengebørn eller voksne en stor mængde kraftigt kvindeligt kønshormon?

I Japan serverer husmødre ofte tofu for deres mænd, når de vil hæmme deres virilitet.

Soja, det bliver endnu værre…

Her er nogle andre fakta omkring soja, som de såkaldte eksperter har glemt at fortælle dig om:

Ligesom alle bælgfrugter er også sojabønner mangelfulde på aminosyrerne methionin og cystin, som indeholder sulfur. Endvidere denaturerer den moderne forarbejdning det skrøbelige lysin. Dette betyder, at soja er en meget dårlig proteinkilde. Vegetarer og veganere, pas på :-(

Sojafødevarer kan resultere i mangel på calcium og D-vitamin, begge essentielle for sunde knogler. Kalcium fra fond lavet på knogler, D-vitamin fra fede fisk og andre fødevarer fra havet samt svinefedt og kød fra indre organer forebygger knogleskørhed i asiatiske lande – ikke soja!

Mange dyreforsøg viser, at soja resulterer i infertilitet blandt dyrene. Indtagelse af soja forøger hårvæksten blandt midaldrende mænd, hvilket indikerer et mindsket niveau af testosteron, og som tidligere nævnt, så serverer de japanske husmødre tofu for deres mænd, når de vil reducere deres virilitet.

Indtagelse af ikke-fermenteret soja sættes i forsøg i forbindelse med fejlernæring, fordøjelsesproblemer, nedbrydning af immunforsvaret, kognitiv tilbagegang, sygdom i kønsorganerne, kræft og hjertesygdom.

Konklusion

Det korte af det lange er: Ja, i meget SMÅ mængder er FERMENTERET soja okay, men heller ikke mere.

Typer af soja, der er sikre at indtage, inkluderer: Tempeh, natto og miso, men spis dem kun i små mængder.

Den voldsomme stigning i sojaens popularitet skyldes den kendsgerning, at det er billigt og nemt at producere, samt smarte markedsføringskampagner. Det skyldes ikke det faktum, at det er en fantastisk sund fødevare. Selv den amerikanske hjerteforening advarer nu mod soja.

Så hvis du gerne vil undgå mineralmangel, ødelæggelse af dit hormonsystem osv., skal du undgå ikke-fermenterede sojaprodukter.

OG GIV ALDRIG NOGENSINDE spædbørn modermælkserstatninger baseret på soja! Det er en af de værste ting, du kan gøre for deres helbred.

Læs ingredienslisten, inden du køber mad, og hvis soja figurerer som en af ingredienserne, så bør du stærkt overveje, om du skal købe det!

Husk at, det kræver liv at give liv. Du opnår mest livskraft, hvis du spiser: Økologisk kød, fisk, æg, grøntsager, frugter, nødder og frø, skyllet ned med rent vand.

Sidst vil jeg gerne fortælle dig følgende: Lyt ikke udelukkende til mig, nogle eksperter eller andet. Brug informationen som en guide, og lyt til din egen krops intuition.

P.S.: Den bedste kilde til at få mere at vide om soja er ”The Weston A. Price Foundation”!

Obs: Læs mere om soja her


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

charlotte skrev denne kommentar:
30-10-2012 07:14:37

I bogen "Kræft er ikke en sygdom, men en overlevelsesmekanisme" skriver de nogenlunde det samme. Soya er ikke godt!


Anette Lund skrev denne kommentar:
30-10-2012 07:39:03

Super fin artikel Alun! Den giver mig lidt at tænke over, vi drikker nemlig en lille smule soya-mælk herhjemme og bruger soya-fløde når vi laver suppe...


Jeannette skrev denne kommentar:
30-10-2012 07:51:39

Når du kaster så mange skræmmescenarier på bordet ville det være rart med bare nogle få kildeanvisninger. Jeg har f.eks. læst,at den med brystkræft er afvist igen.


Vis alle kommentarer

Jeannette skrev denne kommentar:
30-10-2012 07:52:58

Nå, ok, jeg fandt lige kildehenvisningen. Fint.


Esther Vohnsen skrev denne kommentar:
30-10-2012 08:00:21

Havde læst lidt om, at soya skulle indtages i små mængder, men aldrig så oplysende som denne artikel. Har netop læst Charlotte Hartvigs bøger, KVINDEKUREN- Slank uden rynker og
SPIS MAVEN FLAD, hvor tofu anbefales i rå mængder, og hvor hun hylder alle soyaens "fortræffeligheder". Det er jo næsten uhyggeligt.


Lisbeth Fokdal skrev denne kommentar:
30-10-2012 08:04:53

Tak for oplysninger om soya.....det vil jeg bestemt være opmærksom på fremover, samt fortælle til familie og venner


Stine Bystrup skrev denne kommentar:
30-10-2012 08:20:23

Det er sørme rare oplysninger at få, Alun! Men også frygtelig frustrerende. Jeg kæmper alt hvad jeg kan mod en ondsindet brystkræft og har i den forbindelsepet komælken og køddet til fordel for bl.a. soya. Hver gang, jeg tror, at jeg har fundet de vise sten, kommer der "nogen" og kaster dem i havet:(


Catarina Brasch skrev denne kommentar:
30-10-2012 08:59:09

Tak, din artikel.
Jeg kan jo desværre ikke spole tiden tilbage, men som kvinde med mælkeallergi gennem hele mit liv, er jeg den uansvarlige mor, der har givet både min søn og datter Nutrimigen, hvis et behov for erstatning opstod, da de var babyer.
Og nu sidder jeg i toget og tænker: "ud med soya-yoghurt, ud med Soya-fløde, ud med Soya-kakaodrik, ud med med Soya-mælk". Eftersom jeg fortsat har allergi og min datter især også reagerer på mælk findes der ifølge dig, vel næppe et alternativ til ovennævnte?
Men det er altid sundt med en kritisk rusketur af vores fødevare ! Så tak for det :)

Catarina


Candida skrev denne kommentar:
30-10-2012 09:02:36

Yderst interesant læsning , men hvad med edamam bønner ( soja bønner ) skal man også holde sig fra dem ?


Tanja skrev denne kommentar:
30-10-2012 09:07:05

@Catarina: Hvad med rismælk - kan du bruge det som alternativ? Hvad siger alun om dette produkt???


charlotte skrev denne kommentar:
30-10-2012 09:33:11

Hvad så med det soya man kan drikke? Er det fermenteret? Det kan jeg ikke læse ud fra artiklen?


Johnny Højfeldt skrev denne kommentar:
30-10-2012 10:01:25

Alt i moderation - er et godt udgangs punkt...
Og når det er sagt... Så er kilden der ligger til grund for denne artikel, MASSIVT involveret i animalske fødevarer... Det kaldes lobbyisme... :)

Google Weston A. Price og du vil finde striber af artikler der debunker deres 'videnskab'... Her er et par stykker:

http://www.diseaseproof.com/archives/debunking-diet-myths-weston-a-price-foundation-stupid-traditions.html

http://www.care2.com/causes/who-is-the-weston-a-price-foundation.html

http://www.vegsource.com/news/2010/07/the-truth-about-the-weston-price-foundation.html


Helle Hansen skrev denne kommentar:
30-10-2012 10:37:35

Tak for artiklen. Det bekræfter kun min mening.


Mqette skrev denne kommentar:
30-10-2012 11:18:22

Hvad med Body Kraft fra Natur Drogeriet?


Claus Skovsted skrev denne kommentar:
30-10-2012 11:21:02

Soya bruges ofte som en erstatning for salt, og her gør det sig gældende som med den salt vi danskere desværre er så glade for, at det er moderat brug. Men det er svært at vende danskerne af med denne dårlige vane. Som sushi kok og restauratør, krummer vi tær når gæsten beder om mere soya for 3 gang, med henvisning til det smager godt.... det er og har været en kamp op ad bakke i mange år.
Så denne artikel, kunne have overskriften salt....det er med soya som med bl.a salt eller og alle grøntsager eller animalsk føde, i store mængder og uden variation, er det skadeligt, og soya kommer i mere end 200 varianter.


lars martiny skrev denne kommentar:
30-10-2012 11:34:17

Wikipedia skriver følgende om artiklens hovedkilde, Weston A Price Foundation: "The foundation has been criticised by medical and health experts for "purveying misleading information" and "failing to their recommendations in light of contradictory evidence"" og "The anti-vegetarian and anti-soy views of the foundation have also been criticized in several publications". Se http://en.wikipedia.org/wiki/Weston_A._Price_Foundation
Det er godt med opmærksomhed omkring vores kost, men det kan virke frastødende på nogen hvis der refereres til pseudovidenskabligt arbejde, postulater og andet der bærer præg af fanatisme/religiøse holdninger til dele af livet.
Hermed ikke sagt at videnskab er sandhed, men vigtigt med en balance.
Fortsat god fornøjelse med jeres oplysningsarbejde
VH Lars


Johnny Højfeldt skrev denne kommentar:
30-10-2012 12:27:46

Alt i moderation - er et godt udgangs punkt...
Og når det er sagt... Så er kilden der ligger til grund for denne artikel, MASSIVT involveret i animalske fødevarer... Det kaldes lobbyisme... :)

Google Weston A. Price og du vil finde striber af artikler der debunker deres 'videnskab'... Her er et par stykker:

http://www.diseaseproof.com/archives/debunking-diet-myths-weston-a-price-foundation-stupid-traditions.html

http://www.care2.com/causes/who-is-the-weston-a-price-foundation.html

http://www.vegsource.com/news/2010/07/the-truth-about-the-weston-price-foundation.html


chanette skrev denne kommentar:
30-10-2012 15:05:52

Ej, altså hvad dælen skal vi vegetarer/veganere så gøre?:( Jeg har ædt store mængder soya i alle mulige former, ikke mindst flere liter soya mælk om ugen, de sidste 3 år - bør jeg gå til læge og blive tjekket for kræft?


Karin Schurian Rosenø skrev denne kommentar:
30-10-2012 17:26:59

Fedt Alun!!! Endelig kommer sandhed frem også i DK. I mange år har jeg haft en kamp mød soja men følte mig som en "heks på bål". Har læst masser på engelsk men kunne ikke finde noget på dansk! Tak!!!


kurt olsen skrev denne kommentar:
30-10-2012 22:07:28

utrolig, hvad en skal høre,har spist masse soyaproducter-middagsretter-soyamælk. er nu blit 80 år

Kurt


Janus skrev denne kommentar:
31-10-2012 10:32:40

@Catarina Brasch, hvorfor er du uansvarlig når du giver dine børn Nutrimigen?

Det er hydrolyseret og har ikke så meget med komælk at gøre længere.


Johnny Højfeldt skrev denne kommentar:
31-10-2012 16:06:54

VÅGN OP FOLKENS...!!

Denne artikel er baseret på bogus science fra Weston A. Price... Denne organisation er massiv lobby værktøj for kød/mejeri industrien... De vil jo gøre ALT hvad de kan for at få deres konkurrenters fødevarer til at se farlige ud...

Se links længere oppe i tråden..


jessie skrev denne kommentar:
31-10-2012 21:06:05

tak til lars og jonny for at sætte perpektiv på artiklen


Jane skrev denne kommentar:
01-11-2012 16:41:13

Nej soja har da bestemt aldrig været godt for noget. Kan slet ikke se hvordan udpinte bønner, skulle kunne erstatte sundt naturligt kød, eftersom mennesker så godt som aldrig nogensinde er stødt på en eneste sojabønne i hele historien der strækker sig over millioner af år, men der imod har jaget dyr og spist kød ligeså længe.


Jonas skrev denne kommentar:
02-11-2012 08:30:47

Meget skræmmende artikel. Desværre er der ikke meget i artiklen der er videnskabligt bevist og dermed mere eller mindre baseret på tro. Så nu smider vi alle naturligvis alle vores soja produkter i skraldespanden, eller dør af kræft og andre forfærdelige sygdomme, eller hvad?

Overdødelighed blandt vegetarer med højt soja indtagelse, forfærdeligt når vi nu lige troede det var sundt? jeg savner lidt bevisførelse i form af dokumentation.


Mads skrev denne kommentar:
02-11-2012 08:34:07

Dette internet indlæg er ikke SANDHEDEN om soya. Dette er ENDNU EN MENING om soya. Eksperter er ikke enige om de måske gode og måske mindre gode egenskaber ved soya. Forbrugere har ligeledes deres forskellige meninger. Alun - bliv nu lidt mere nuanceret.


Alun skrev denne kommentar:
02-11-2012 10:20:56

Jeg vil anbefale folk at de laver deres egen research.

Aller vigtigst at folk lytter til deres krop før de indtager en fødevarer. Kroppen vil fortælle dig om den syntes om det pågældende fødevare eller ej.

Kroppen er et skjult geni, vi skal bare lære at lytte til den.

Ha en rigtig god dag


Hans Jakob skrev denne kommentar:
02-11-2012 14:29:19

Spændende kommentarer med tilsyneladende grimme spor fra den kyniske storkapitalisme. Har selv været vegetar i 30 år med moderat brug af soja. De essentielle aminosyrer, som ellers kan mangle i en varieret vegetarkost kan man ud over fra soja få dækket med f.eks. mandler og quinoa. Som erstatning for fløde i madlavning foretrækker jeg havrefløde og på min morgenmad rismælk. Alt sammen med til at gøre kosten alsidig og så smager det altså bedre end sojamælk.
Så det burde slet ikke være et problem at skrue ned på sojaforbruget, hvis man er blevet lidt 'ensidig'.


Henrik skrev denne kommentar:
04-11-2012 12:12:47

Johnny Højfeldt,
hvad med at forklare os nærmere om hvorfor du mener Weston A. Price Foundation er et lobbyværktøj for kød-/mejeriindustrien, og som laver "bogus science"? Det er jo noget af en påstand.

Dit allerførste link:
http://www.diseaseproof.com/archives/debunking-diet-myths-weston-a-price-foundation-stupid-traditions.html
er altså helt til grin - har du mon overhovedet læst de fornuftige mod-kommentarer der er givet på siden?

Det er et klassisk eksempel på hvordan mange modstandere af animalsk føde "argumenterer" når de konfronteres.

Så vidt jeg ved modtager WAPF ikke penge fra nogen industri, og de baserer deres information på aldeles seriøs forskning, hvilket du vil kunne se på deres site.

Glem ikke, at der bestemt også findes vegetar-/vegan-lobbyvirksomhed. Og en milliard-industri, som leverer soya- og kornprodukter til både mennesker og landbrugsdyr. Mon ikke de (ligesom medicinalindustrien) har en særlig interesse som påvirker resultaterne af en masse såkaldt "forskning"?

Nogle veganere er desværre så radikale, at de bare hader alt ved en animalsk baseret kost. Men hvis animalsk kost er så farlig og ussel, hvordan kan det så være, at der findes mennesker i dag? Mennesket er en omnivor og har levet af hovedsagelig animalsk kost i millioner af år. Det kan veganere simpelthen ikke bortforklare. At være vegetar eller veganer er et kulturelt fænomen.

Jeg ved jo selvfølgelig ikke om du er veganer, men det er også lige meget. Gætter bare på, at du er en af de mange, som sorterer forskning fra, som de ikke kan lide. Andre er derimod interesseret i sandheden, uanset om den svinger med deres følelser omkring ernæring eller ej, og ind i mellem ændrer de således ved deres egen kost af samme grund.

I et udviklingsmæssigt perspektiv er soya en fuldstændig ny fødekilde. Soya har således egenskaber som menneskekroppen endnu ikke har tilpasset sig, hvilket gør soya uegnet eller direkte skadelig. Soya kan gøres mindre skadelig ved gæring, men det er stadig ikke "beregnet" som menneskeføde.


Gitte skrev denne kommentar:
04-11-2012 12:19:42

Super god artikel - men skræmmende at det først kommer frem nu...


Johnny Højfeldt skrev denne kommentar:
06-11-2012 13:44:44

Bevares Henrik - hvis du mener der er seriøs forskning bag en sund diæt hvor der kun er nok smør på brødet hvis der er efterladt klare tandmærker, jamen så fred være med at du vælger at tro på det…
Generelt ser deres forskning ud til at være baseret på gammel traditioner og myter… Så som at,

Smør og olier er 'super foods'… Rå ko mælk er bedst for babyer (på trods af at det indeholder 3 gange så meget protein som normal modermælk) husk på at kalve fordobler deres fødsels vægt på omkring 45 dage hvor det tager en baby godt 180 dage… Deres 'reklame' for ko mælk levner ikke mange chancer for at komme det overdrevne antal af knogleskørhed til livs med disse oplysninger… Enhver videnskabsmand ved at mælke protein (cassein) ophæver calcium optagelsen i vores knogler, så meget mælk har den direkte modsatte effekt af hvad de postulerer… Og så har vi ikke engang berørt alle de andre dejlige ting som følger med i et glas mælk… Altså det der ER tilladt (fordi det er uungåeligt) som f.eks. 135 millioner betændelses celler… Og hvad der ellers kunne sendes videre via mælken, og det ved du hvis du selv har børn… Der er også lige vækst hormonet IGF-1, som er det eneste enzym der får kræft celler til at vokse.. skal vi nævne Creutzfeldt–Jakob… Ja - ko mælk lyder virkelig som naturens super føde… Eller...

Du har fuldstændig ret i at min diæt er sagen her ret uvedkommende, men det kræver vel ikke nogen større Einstein at bare tænke lidt kritisk over den diæt som WAPF lægger for dagen…

"It does accept sponsorships, exhibitors and advertising from small companies by invitation, whose products are in line with WAPF principles"
- Sourcewatch

Det var lige lidt om funding - så spørger jeg dig… Hvor tit ser du reklamer for grøntsager eller andet sundt på TV eller i det store medie billede… Altså vægtet imod animalske produkter..? Nej vel - der ser du… OMvendt har jeg set at mejeri industrien laver grin med mælk alternativerne i reklamer - dette er urkomisk eftersom marketing 101 foreskriver at ALDRIG nedgøre konkurrenternes produkt for at fremhæve dit eget... Meeen, mejerierne VED jo at de er på meget tynd is... De har dog stadig monster kassen til at tude ørene fulde enten via betalt videnskab hos CCF eller via marketing i de store medier...

Kød og mejeri branchen er bare MEGA stor og derfor mere økonomisk stærk end selv tobaks industrien… Men det er vist også godt for dem eftersom kød/mælk bliver de nye 'cigaretter'… Det kan jo ses på at der snart dør flere mennesker på grund af dette end af at ryge…

Mennesket er omnivore udfra VALG, ikke fra naturens side, og har aldrig været det. Igen hvis vi var, var vores anatomi nok derefter og vi ville heller ikke ha de mange sygdomme som derfølger i farvandet på denne kost…
Vi kan, præcis som vore nærmeste slægtninge chimpanse, gøre interresante valg ud over instinktet… Det rokker stadig ikke ved at vores anatomi næsten 100% er herbivore (Kig evt. her: http://www.midy.com/~alandsman/chart.jpg)

Forestil dig en typisk læge besøg foregik sådan her ....

"Ok, så dit kolesteroltal er ekstremt højt, men bare rolig, du kan bringe det ned hurtigt ved blot at fjerne de animalske produkter i din kost…
Tallene viser, at du er præ-diabetes, men du kan undgå type 2-diabetes ved at fjerne alle animalske produkter og holde din fedtindtag under 10% af de daglige kalorier...
Din scanning viser dine knogler er udtyndede, så jeg anbefaler, at du fjerner de animalske produkter, især mejeriprodukter, som det har vist sig at være årsag til knogleskørhed…
Dine urea niveauerne er meget høje, så for at holde dine nyrer i god form og fungere korrekt skal du fjerne de syredannende fødevarer som kød og mejeriprodukter fra din kost og øge dit indtag af vand…
Den rosacea & acne du har på din hud, kan fjernes op ved at spise en kost uden kød og mejeriprodukter og rå frugt og grønt…
Den kræftsvulst du har at udvikle kan standses og vendes ved at skifte til en hi carb veganer eller rå veganer livsstil…

OK - der er min recept! Jeg håber, at jeg kan ikke se dig her igen!

Det er egentlig ikke rocket science det her… Og jeg har brugt de sidste 5 år på at støvsuge nettet for informationer omkring dette… Med et åbent sind..
Og når jeg ser informationer, måske lige med undtagelse fra WAPF eller CCF, så er jeg lydhør og vil læse og indtage og vægte det… Selvfølgelig - Jeg er jo ikke komplet idiot, det er jo mit velvære det handler om - jeg vil bare ikke behandles som sådan…


Johnny Højfeldt skrev denne kommentar:
06-11-2012 13:54:12

Lidt mere god læsning...

http://unreasonable.org/node/1642#comment-6719

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=lard-lesson-why-fat-lubri


Henrik skrev denne kommentar:
06-11-2012 20:38:06

Du godeste, Johnny. Du er da virkelig blevet skolet af veganere.

Dine argumenter er dårlige, idet du tydeligvis taler med dine følelser omkring kost. Hist og her bærer dit seneste indlæg præg af, at du ikke forstår hvad begreberne dækker over.

Blot nogle kommentarer:

Hvad er der dog i sig selv galt med "gamle traditioner". Er det alene fordi de er gamle? Forskning og "viden" går ikke pr. naturlov fremad hele tiden. Hvis en forskningsartikel fra år 1915 viser en godt konstrueret undersøgelse og hvis konklusionen deraf er videnskabelig rationel, så holder resultatet altså i længden på trods af hvad nyere "viden" måtte bibringe, hvis denne ikke er på samme kvalitetsniveau. Med andre ord: Forskning udført i år 2012 er ikke nødvendigvis bedre eller mere præcis end forskning udført 100 år tidligere. Det er strengt taget kun metoden der er af betydning.

Enhver hypotese eller endda enhver accepteret videnskabelig teori skal forkastes, hvis bare et enkelt (korrekt) faktum siger det imod - uanset hvem der har formuleret hypotesen/teorien og uanset antallet af tilhængere (f.eks. kolesterol-hypotesen). Meget forskning inden for kost er desværre ofte vanskeligt at tolke, da fodringsforsøg ofte baseres på moderne kostprincipper, dvs. med en kraftig vægt på stivelsesholdige fødevarer.

Casein fra mælk er ligefrem kræftfremkaldende - hvis man ser på det i isolation. At studere ting i isolation er ofte en rigtig god måde at gå frem på, men kun hvis det efterligner de virkelige forhold. Mælk indeholder andre ting end casein, og folk der lever af meget mælk (masaiier) dør ikke af kræft af den grund.

Modermælk fra samme art vil altid være det bedste for et lille barn af pattedyr. At sammenligne væksthastigheden af små mennesker med små køer kan jeg ikke se fornuften i.

Knogleskørhed kan skyldes andre ting, f.eks. genetisk tilbøjelighed, manglende D-vitamin eller receptmedicin. Hvis mælk skulle give knogleskørhed hvor er så alle de spædbørn med sygdommen henne? Og hvad med alle de voksne mælkedrikkere uden knogleskørhed (masaiier igen)?

Man kan godt have betændelse, men der er ikke noget der hedder "betændelsesceller".

Og så mener du også at IGF-1 både er et hormon og et enzym. Et hormon kan godt signalere en kræftcelle til at vokse, men et enzym er altså et protein som katalyserer en kemisk reaktion. Creutzfeld-Jakob menes at skyldes prioner, hverken et hormon eller et enzym.

Dit citat om økonomisk støtte for WAPF tyder ikke ligefrem på at der er tale om en stor, styg kød- eller mejeriindustri. At der findes en stor kød- og mejeriindustri er ikke i sig selv et argument imod WAPF eller andre, som tænker sig om og vælger at leve efter hvad naturen tydeligvis har tilpasset os. Der findes ligeledes kæmpe industrier, som producerer soya- og kornprodukter for mange milliarder. Den industri er da lige så "styg" som alle andre.

"Mælkealternativer" (sammen med minimælk osv.) har intet med mælk at gøre, så det er fint at gøre grin med dem.

Du påstår også helt ud af den blå luft at der snart dør flere mennesker af kød/mælk end af at ryge. Hvor har du dog det fra? Dine følelser vil jeg tro. Dette er ikke argumentation, men personlig mening.

Mennesket er ikke en herbivor. Du henviser selv til anatomien. Har du nogensinde selv set efter? Kig bare på vores fordøjelsessystem og sammenlign det med hhv. rovdyr og planteæder. Vi er hverken eller. Mennesket er en omnivor af naturen, ikke af valg. Vegetarer i Indien og vesten er vegetarer af personligt valg. Og veganisme er (for mange) en regulær sekt.

Læs dog for helv... noget rigtig videnskab. Start gerne med antropologi og se hvad naturfolk spiser. INGEN naturfolk lever udelukkende af planter.

Det er da absolut nobelt og prisværdigt at mene, at vi ikke skal dræbe dyr til spisning eller tage deres æg og mælk fordi vi derved "udnytter dem", men lad være med at lyve om at mennesket er en omnivor. Jeg er interesseret i sandheden, ikke i hvad andre SYNES sandheden burde være. At mennesket kan VÆLGE at undgå kød betyder ikke at mennesket af naturen er vegetar.

Diabetes skyldes problemer med insulin, som udløses primært af kulhydrat i kosten. At skære ned på fedtet til vanvittige lave niveauer løser intet. Tværtimod må man så indtage endnu flere kulhydrater, hvilket forværrer sygdommen.

Urea-niveauet er uden betydning for folk med normale nyrer.

Kræftceller stortrives af kulhydrater, ikke af fedt.

Din måde at argumentere på er særdeles uærlig og komplet grebet ud af luften. Du har ikke styr på begreberne.

Kontroller dog hvad guruerne i din sekt fortæller dig. Læs tekster, som guruerne har forbudt dig at læse i stedet for at lade guruerne forklare dig den "rette sammenhæng".

At "støvsuge nettet" for information i 5 år garanterer ikke at du bliver klogere. Hvis du bruger koranen eller en anden lignende bog som din eneste viden om verden vil du ikke blive særlig klog på verden. Tværtimod.

Dit sind har været lidt for åbent. Jeg må anbefale dig at finde langt mere seriøse kilder. Start med en lærebog i biokemi, for du er ikke værd at bruge tid på sådan som du skriver her.


jessie skrev denne kommentar:
19-11-2012 21:01:02

til henrik
jeg er ikke veganer eller medlem af nogen sekt men du kommer da selv med mange postulater uden at dokumentere hvor du har din viden fra ??


Maja skrev denne kommentar:
29-11-2012 07:06:46

Lige pludselig føler jeg mig heldig pga at jeg har sojaallergi. Hvilket betyder at jeg holder mig fra alt som indeholder soja. Dvs at jeg ikke kan spise de allerfleste færdigprodukter, da der er soya i ca. 9 ud af 10 fabriksfremstillede fødevarer. Ofte skjules det under navnet lecithin, som bruges til at binde vand til fedt. Eller der står at produktet indeholder planteprotein, som i ni ud af ti tilfælde er soja, eller vegetabilsk fedtstof, som også oftest er soyaolie, da det er billigt for producenten at bruge). For ca. 35 år siden var jeg vegetar i 7 år, og indtog da mere end meget soya, som sikkert er årsagen til at jeg fik allergi. Havde i mange år fordøjelsesproblemer, men var så heldig at min bror blev forhandler af HerbLife, og da jeg skulle smage deres energidrik blev jeg syg, med opsvulmet mave, kløende fornemmelse i mund og øjne mm, og derefter megatræt. Næste gang jeg drak energidrikken, skete det igen, og 3. gang faldt jeg i en bevidstløslignende søvn i 12 timer. Så via Herblife produktet fandt jeg ud af at jeg har soyaallergi. Det er selvfølgelig besværligt at skue læse samtlige varedeklarationer når jeg handler ind, da det findes i alt fra rugbrød, til fersk kylling, chokolade , kagecremepulver, småkager, delikatesseafdelingens stegte retter (da de oftest steges i planteolie med soya) etc. Men ok for det betyder at jeg spiser mad som er lavet med friske råvarer. Det største problem er når jeg bliver inviteret til middag, for selv om værten ved jeg har sojaallergi kan de ofte ikke gennemskue at det er "skjult" i f.eks den færdig tærtedej. Og café- eller restaurantbesøg er også en udfordring, da kokken indimelem ikke bryder sig om at indrømme at den "hjemmelavede" buger seerveres med fabriksfremstillede boller (med soya) eller oksekød med soyaprotein. Så indtil den dag hvor jeg lærte at det er nødvendigt at tale med kokken, og fortælle ham/hende at det er forbundet med livsfare for mig at spise noget der rummer blot en anelse soya, blev jeg ofte syg og sov i op til 24 timer efter indtagelse af soya. Så pas på, for ud over de farer som artiklen fortæller om, kan det medføre en allergi, som gør indtagelse af mad meget farligt....


Renè skrev denne kommentar:
19-08-2013 18:59:27

Her er et link til en artikel der modbeviser de påstande om soja !
http://www.biopat.info/artikler/sojagodtellerskidt.pdf


Alexander B. K skrev denne kommentar:
24-11-2013 20:44:35

Hej! Tak for den meget informative artikel om soya. Jeg har set og brugt et nyt produkt som erstatning for kød. Det hedder soy4you og kan købes i Rema1000 og Irma. Er produktet også omfattet af de ting du skriver overfor. Altså er usundt?


Alice skrev denne kommentar:
12-12-2013 20:30:33

Jeg har brugt soyamælk i kaffen og til havregryn i nogle mdr nu, men bliver da lidt chokeret over at læse det her…hvad så med havremælk eller mandelmælk??


Elisabeth Meldgaard Steffens skrev denne kommentar:
29-09-2014 14:05:17

jeg har købt soya 4 you og lavet kødsovs til pasta .fik at vide på helse messe at det er base kost fremfor oksekød der er syre og højt ind-hold af fiber samt lavt fedt indhold ..mener du det er sundere med oksekød incl evt bakterier? end soya granulat ?


Birgit Klein skrev denne kommentar:
03-02-2015 15:54:09

Tilføjelse til min kommentar: da jeg er vegetar og gerne vil undgå for meget komælk har jeg erstattet soya-mælken med mandelmælk. Det smager fantastisk, og er sandsynligvis rigtigt ægte sundt. Havremælk er også en god erstatning.
MEN ALDRIG MERE SOYA - DET VAR PÅ TIDE, AT JEG FANDT UD AF DET!!! Birgit Klein


Lars Schmidt skrev denne kommentar:
29-04-2015 15:38:20

Kilden som ovenstående artikel om myter stammer fra - Weston A. Price Foundation - skal man være meget skeptisk overfor. Organisationen har i årevis været varme fortalere for en diæt med masser af kød og mælkeprodukter. Prøv lige at undersøge lidt mere, hvad de bygger deres påstande på. Bliv eventuelt inspireret af, hvad de her tre (blandt mange andre) kritiserer dem for:
http://zenhabits.net/soy/
http://fitfam.com/the-weston-a-price-foundation/
http://unreasonable.org/Weston_A_Price_Foundation_shills_and_quacks

Se hellere efter information om soja hos fx Kræftens Bekæmpelse og brug ellers sund fornuft.


Birgit Ljungdahl skrev denne kommentar:
25-09-2015 00:39:49

Du henviser i din artikel til http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy som bl.a. mener at have bevis for at man ikke kan undgå at blive syg, hvis man er vegetar. Jeg vil ikke opremse alle deres påstande, det kan dem der vil, selv gå ind og læse. Du skriver det kræver liv at give liv. Planter er levende føde, selvom det du mener, er at dyr er levende føde, men dyrene kan føle, det kan planterne ikke, derfor er det naturligt at spise plantebaseret kost, ikke animalsk kost. Og vort tarmsystem og vore tænder er planteæderes, ikke rovdyrs. Og den måde vi behandler dyrene på, som ting, er umenneskelig (der findes desværre ikke et ord der hedder udyrelig) også selvom man spiser økologisk.
Du skriver, at grunden til at der er stigning i salg af sojaprodukter, er at det er billigt, bortset fra at en liter sojamælk koster 3- 4 gange så meget som en liter komælk. Så køber man sojamælk sker det, fordi man vælger det af anden årsag, nemlig at man ikke ønsker at indtage animalske produkter.
Du skriver om B-12 vitaminmangel. Det ved enhver vegetar og tager højde for ved at spise andre produkter som indeholder B-12, eller noget så simpelt som en vitamintablet. Jeg ved heller ikke af at vegetarer og veganere har større D-vitaminmangel end andre. Det afhænger af om man er friluftsmenneske eller ej.
Kan kroppen selv producere D-vitamin ? ”Ja, udover at D-vitamin findes i kosten (min kommentar: animalsk kost), dannes det desuden i huden ved udsættelse for sollys. Om sommeren, når solen står højt danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at vi selv kan danne tilstrækkelige mængder”. Uddrag fra Netdoktor.dk. Så spiser man en D-vitaminpille om vinteren hvis man skulle synes det er nødvendigt.
Hvis vi kunne finde ud af at behandle naturen ordentligt, udvise noget respekt for alt levende, herunder både os selv, hinanden, og dyrene, og hvis ikke alt handlede om penge, ville verden se meget anderledes ud, men i vores verden manipuleres der med alting – statistikker såvel som dyr og planter – og der findes ikke meget tilbage der er oprindeligt, så det der er, skal vi passe på, og vi skal i alt fald ikke lade os forlede til at tro på alt, hvad man nu laver af undersøgelser.
At det er kræftfremkaldende – tror jeg næppe. Hvad fodres de dyr, der bliver brugt som forsøgskaniner, med sammen med sojaprodukter? Pumpes de kun med sojaprotein, kun tekstureret eller GMO, eller fermenteret eller ?
Alt i denne verden er jo relativt, og jeg vil vide meget mere om dine undersøgelser før jeg mener de kan tages for gode varer.
Der undersøges rigtig meget for tiden, og der skal fremskaffes og kan fremskaffes beviser på al verdens ting, og det er en jungle at finde ud af, hvad der er rigtigt eller forkert, fordi det er alt for let at få undersøgelserne til at bevise det man ønsker, og der derfor ikke er reelle beviser for, hvad der er sandt eller falsk. Vi ved reelt ikke hvem der står bag undersøgelserne, og vi ved heller ikke hvad undersøgelsernes egentlige formål er. Det er derfor rigtig vigtigt at se på virkeligheden i stedet for undersøgelserne. Den lyver nemlig ikke.
Jeg er 68 år og blev vegetar for mere end 40 år siden og jeg er undervejs gået skridtet videre og er veganer. En stor del af min protein har jeg fået via soja, da der, da jeg startede som vegetar, ikke fandtes så meget andet.
Jeg har i alle de år været syg 4 gange af forkølelse. Jeg er stadig frisk som en fisk, har hverken cancer eller mangel på alle de ting du opremser man får af at spise soja. Jeg har også født børn. Har et blodtryk som en 17-årig, perfekte kolesteroltal og jeg har ingen mangelsygdomme.
Der findes mange der, som dig, mener vi ikke kan leve uden kød, fisk, æg, mælk osv. og bevares det må i da gerne. Men at lade et enkelt firmas undersøgelse, som du reelt ikke med sikkerhed ved om er rigtig, eller det blot er kødindustriens undersøgelse for at bevare deres marked, og for at styre hvad vi skal tro, eller en enkeltperson der føler sig truet af vegetarismen, beklager jeg, den er vi rigtig mange der ikke køber.
For der findes jo alle os, der både ved at det ikke er noget stort problem at undvære animalske produkter, og at bruge alternativer, blandt andet soja, at det på alle områder er langt sundere, og at soja kun er skadeligt hvis det er gensplejset eller fermenteret (kemisk behandlet). Økologisk soja er ikke skadelig da den hverken må gensplejses eller fermenteres. Det er blandt andet jeg og mange andre sunde vegetarer og veganere et levende bevis på.
Vi der lever vegetarisk/vegansk gør det af mange årsager, men definitivt ikke fordi soja eller noget andet er billigere. En af årsagerne, blandt mange, er, at man også skal behandle dyr med respekt og at man ingen ret har til at slå dem ihjel. Så hellere udsætte sig for at få cancer af soja end spise et ådsel, og få de animalske følgesygdomme, men problemet og det, der gør os til en trussel, er at vi ikke bliver syge.
For ser man nøgternt på det, er det ikke vegetarer eller veganere, som jo er dem, der bruger soja som proteinkilde, der fylder læge- og sygehusene, det er derimod mennesker, der bliver syge, fordi de spiser kød, mælk, æg osv. - Hjertekarsygdomme, cancer, forhøjet blodtryk og kolesterol osv.
Jeg kunne have dissekere hvert eneste påstand du kommer med i din artikel, men jeg synes egentlig at dette rækker. I alt fald lige nu. Det er jo blevet en hel artikel.
Og så er vi rigtig mange der er enige med dig i at det kræver liv at give liv, blot er vi ikke enige om hvilken slags liv det er vi taler om.
Mange hilsener
Birgit


Kamma Thomsen skrev denne kommentar:
26-02-2016 12:34:31

Hej

Nu har jeg været inde og lede efter kilderne til artiklen her: http://www.westonaprice.org/wp-content/uploads/FDASoyReferences.pdf
Det er uklart for mig, hvilke af disse undersøgelser du lægger til grund for din artikel om sojaens skadevirkninger. Hvilke? Jeg blev heller ikke så meget klogere af links til sider, der minder om din egen. Det går lidt i cirkel. Ud over din idrætsbaggrund: Er du biokemiker, læge, agronom eller lignende? Jeg vil gerne vide, med hvilke briller du læste de artikler du henviser til.
Venlig hilsen Kamma


Pia skrev denne kommentar:
30-07-2016 04:57:19

Jeg er blevet anbefalet at gå bort fra komælk ... har brugt sojamælk siden.
Hvad kan du/I anbefale, når jeg elsker mælk (drikker 300 - 500 ml dgl.) og skal passe på pga. vægten.


Karina skrev denne kommentar:
29-11-2016 21:05:39

Der mangler kilder!


Jannich skrev denne kommentar:
02-12-2016 12:10:53

Nu skriver du jo selv, at det er udbredt hos vegetar/ veganer.. Og du beskriver tofu, som verdens under gang, hvordan kan du sige til vegetar/ veganer, at de skal spise fisk og kød, at de skal dræbe de dyr de har, så meget på sinde, at de nettop er stoppet med, at støtte op om den dyre industri der mishandler dyrene på det groveste... Det da fuldstændigt fjollet af dig, at opfordre vegetar/ veganer til, at lægge tofu"en og begynd , at æde kød.. Sorry to say...


Louise skrev denne kommentar:
06-12-2016 20:13:00

Ud over alle disse godt argumenter mod soya så er der også meget soya der er af tvivlsom oprindelse og et eller andet sted down the line er sandsynligheden for at en form for GMO tampering har været ind over - på trods af at dette ikke er tilladt i DK. Pyh for den da!


Astrid skrev denne kommentar:
06-12-2016 20:22:51

Soja er dertil oftest GMO,


Amalie skrev denne kommentar:
07-12-2016 08:21:18

Ja - det ville være rart med kilder.


Anders skrev denne kommentar:
08-12-2016 15:57:25

Hold nu kæft en gang udokumenteret lort. Man kan fodre folk med hvad som helst, så længe der er brugt skræmmeretorik, endda fra kilder hvis hensigt er at pege folk i en bestemt retning, af pengemæssige årsager.
Alun - tag jer nu lidt sammen. Ansæt en ordenligt skribent. Det er ikke Soya, sødestoffer eller sukker der slår folk ihjel - Det er mangel på motion, for meget alkohol og rygning.
Der er ingen grund til at gøre folk bange for mad, vi skal bare lære at spise alt i rimelige mængder.


Ida skrev denne kommentar:
31-01-2017 15:31:39

Det ville være meget rart at få noget dukumentation for alle de mange påstande du siger, i sær denne:

Spædbørn madet med soja-baserede modermælkserstatninger har 13.000 til 22.000 gange flere østrogenforbindelser i deres blod end spædbørn, der er blevet madet med mælkebaserede modermælkserstatninger.

Det er en kendsgerning, at de spædbørn, der udelukkende bliver madet med sojabaserede modermælkserstatninger, indtager østrogen svarende til mindst fem p-piller om dagen.

Det var kun pigerne. Hvor sundt tror du, det er, at give små drengebørn eller voksne en stor mængde kraftigt kvindeligt kønshormon?


Annette skrev denne kommentar:
08-06-2017 08:17:28

Jeg har en kræftramt mor. Hun har fået at vide at hun helst ikke skal spise kød og animalske produkter men sojabaserede .... efter at have læst jeres kommentarer er jeg helt forvirret for hvad skal hun så spise ??? Hun har i forvejen tabt sig og skulle gerne tage på i vægt.


Annette skrev denne kommentar:
08-06-2017 08:17:52

Jeg har en kræftramt mor. Hun har fået at vide at hun helst ikke skal spise kød og animalske produkter men sojabaserede .... efter at have læst jeres kommentarer er jeg helt forvirret for hvad skal hun så spise ??? Hun har i forvejen tabt sig og skulle gerne tage på i vægt.


Angelina skrev denne kommentar:
02-08-2017 21:02:30

Det eneste soya jeg for er Alpro yogurt.Det er jeg glad for som morgenmad ind i mellem.


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser