Skrevet 11-07-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Kokosolie er en af de sundeste olier, du kan indtage.
Den er rig på laurinsyre, kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning, og så indeholder den ingen transfedtsyrer (selv olivenolie indeholder en lille smule transfedtsyrer). Men du kan også bruge olien på huden til bl.a. at forebygge rynker.
Det er en meget udbredt misforståelse, at kokosolie er dårligt for helbredet fordi det indeholder mættet fedt.
Fedtstoffer kan klassificeres på en anden måde end v.h.af mætningsgraden, nemlig som kort- mellemlang- eller langkædede fedtsyrer alt afhængig af hvor mange kulstofmolekyler, de indeholder (se artiklen ”livet er fedt” for uddybning www.alun.dk/artikler.asp?ID=192&lang= ).
Tæt på to tredjedele af det mættede fedt i kokosolie består af mellemlange fedtsyrer, der har antibakterielle egenskaber, er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret. Ydermere lagres de aldrig som fedt, men bruges af kroppen til energi. Det mættede fedt i kokosolie er altså langt fra farligt, tværtimod er det rigtig godt for helbredet og til at tabe fedt.
Men hvordan kan en sund olie have fået så dårligt et omdømme? Svaret er så simpelt som penge og politik!
For omkring 50 år siden startede en magtfuld kampagne mod mættet fedt ansporet af fejlagtige studier hvoraf flere havde anvendt hydrogenerede (hærdede) kokosolier.
Hydrogenerede olier er olier, der har fået ændret deres oprindelige kemiske komposition og kan forårsage forhøjet kolesterol, hjerte-karsygdomme og andre helbredsproblemer.
Ingen bør indtage hærdede olier, hvad enten det er i form af kokosolie eller andre vegetabilske olier.
Det var på det tidspunkt, spiseolieindustrien begyndte at anklage al mættet fedt og at promovere flerumættede fedtstoffer som fra raps, soja, majs, tidsel og andre frø og nødder. Men disse olier bliver hurtigt harske i mødet med luftens ilt og producerer store mængder skadende frie radikaler i kroppen.
Det er ikke almindeligt kendt, men disse olier kan simpelthen forårsage tidlig ældning, fortykning af blodet, inflammation, kræft og vægtøgning.
Du undrer dig måske over hvordan en fødevare, der indholder 70% fedt kan være sund. En del af misforståelserne omkring kokos hænger sammen med dets indhold af mættet fedt.
Men i virkeligheden er mættet fedt ikke noget problem, det udgør tværtimod en stor del af den ernæring som mennesket – som jo fra naturens side bl.a. er kødæder – er skabt til at leve af.
Som et mættet fedtstof bestående primært af fedtsyrer i form af mellemlange triglycerider (MCT), er kokosfedtets molekyler små og anvendes derfor af kroppen til energi i stedet for at blive lagret i form af kropsfedt.
Omkring 50% af fedtsyrerne i kokos er laurinsyre, der er velkendt for sine unikke egenskaber i kosten, relateret bl.a. til dets virus-, bakterie-, og svampedræbende funktion.
Laurinsyre har ydermere den fordel, at det i kroppen bliver til monolaurin. Monolaurin anvendes til at ødelægge fedtdækkede vira som HIV, herpes, influenza,samt flere sygdomsfremkaldende bakterier.
En anden af kokosoliens antimikrobielle komponenter er caprinsyre. Det er endnu en mellemlang fedtsyre der har flere af de samme fordele som laurinsyre. Caprinsyre udgør omkring 6-7% af kokosoliens fedtsyrer.
Både laurin- og caprinsyre har også vist sig at have stor effekt på insulinudskillelse.
Her er nogle eksempler på kokosoliens helbredsmæssige fordele:
Det største problem med slankekure er, at kroppen tolker kalorierestriktionen som hungersnød og gør stofskiftet lavere. Det er derfor, det ikke virker at spise mindre.
Lavt stofskifte betyder i øvrigt lavt energiniveau, og det vil sige, at normale aktiviteter bliver uoverskuelige eller umulige. Desuden vil stofskiftet ikke stige tilsvarende, når man begynder at spise normalt igen, hvorfor slankekure i det lange løb fører til vægtøgning.
Miraklet ved kokosolie er, at det aldrig lagres som fedt, men bruges af kroppen til energi, og at det forhøjer kropstemperaturen og sætter gang i stofskiftet. Dermed brænder kroppen hurtigere kalorier og får øget energi, hvilket bibeholder eller øger aktivitetsniveauet på trods af, at man vil indtage færre kalorier (fordi kokosolien ernærer kroppen optimalt, beder den ikke hele tiden om mad).
Heldigvis er kokosolie igen ved at blive stueren efterhånden som forskerne bliver klar over dens sundhedsfremmende egenskaber.
Men kokosolies kvalitet kan variere meget alt efter hvilken slags nødder, der bruges, hvordan det udvindes, om olien yderligere forarbejdes og mange andre faktorer, der allesammen spiller en stor rolle for, hvor sund olien er.
Vi har afsøgt markedet og har fundet en førsteklasses koldpresset kokosolie.
Den er ikke blot statskontrolleret økologisk, den lever også op til alle vore strenge kvalitetskrav, hvilket vil sige, at den ikke indeholder nogen form for GMO, at den ikke har været udsat for forarbejdning som f.eks. blegning, afduftning, raffinering eller hærdning - samt at den selvfølgelig har en rigtig god smag.
Til fremstillingen bruges udelukkende friske kokosnødder (ikke tørret kokos som mange andre olier laves af), der høstes på en landegn på Filipinerne langt fra byer og andre kilder til forurening.
Den gode koldpressede ekstra jomfru kokosolie har en rigtig lækker duft og smag og finder flere anvendelsesmuligheder:
• I stedet for andre olier, smør eller smørerstatninger o.s.v. i al bagning, stegning og anden madlavning eftersom det er en stabil olie, der kan tåle høj varme.
• Som ingrediens når man presser saft og laver smoothies.
• Den dufter og smager så godt og har så mange helbredsmæssige fordele, at nogen spiser den som den er med ske eller bruger den i stedet for andre olier i salaten.
• Som massageolie.
• Som creme på tør hud for at opnå en sundere, glattere og yngre udseende hud.
• Som mild og effektiv makeup-fjerner.
• Som olie i badevandet.
Ved temperaturer under 24 C. er kokosolien fast som smør, og når temperaturen kommer over 24 C. bliver den flydende. Olien tager ikke skade af at skifte fra den ene tilstand til den anden.
For virkelig at forstå kokosoliens meritter, kan Dr. Mary Enig og Sally Fallons artikel ”Livet er fedt” anbefales www.alun.dk/artikler.asp?ID=192&lang=
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Gunnvá skrev denne kommentar:
20-04-2010 20:44:30
Gode oplysninger om kokosolie. Men ligger der evidens til grund for den?? I så fald hvilken??
jeanne carlsen skrev denne kommentar:
16-08-2010 11:09:16
Super god artikel og lærerig, hvor kan denne olie købes og til hvilken pris??
Mvh.
Jeanne Carlsen
Jacob skrev denne kommentar:
02-12-2010 22:56:06
Det er da noget være vrøvl at fedt fra kokos aldrig lageres som fedt. Som taget ud af den blå luft.
Irena Bocquet skrev denne kommentar:
04-03-2011 16:55:33
Jeg har stofskiftet lav, fordi jeg altid irriterer tør hud....
Jeg er dejligt at høre, at creme på tør hud for at opnå en sundere, glattere og yngre udseende hud..
hvordan jeg vil prøve massageolie? er det godt?..
JEG KØBER kokosolie..OK...
Med venlig hilsen Irena
Leon Frederiksen skrev denne kommentar:
07-08-2011 23:12:32
Mætttede fedtsyrer er dårlige for kolesteroltallet, så lad være med at bruge det!
Artiklens indhold er noget crap!
Gitte skrev denne kommentar:
04-11-2011 12:12:00
Til Leon. Ved ikke om du er lægmand eller læge skolet i 1950'erne. Men, med lidt simpel brug aff Google kan du faktisk blive opdateret (prøv eksempelvis denne, http://www.kostdoktorn.se/kolesterol, hvis dit svenske er nogenlunde).
Og kom så ind i dette århundrede før du slynger ord som "crap" i hovedet på nogen som prøver at informere !!!
Tina Jensen skrev denne kommentar:
11-11-2011 18:48:16
Palmin er også kokosolie. Er det så ikke også godt?
Ingrid skrev denne kommentar:
22-01-2012 17:54:17
Jeg har brugt kokusolie i løngere tid, er meget glad for at vide hvor meget den kan bruges til.
En tankevækkende artikel. du har virkelig undersøgt og kan dokumentere.
Mange tak for det.
Venlig hilsen Ingrid
Ingrid skrev denne kommentar:
22-01-2012 17:54:34
Jeg har brugt kokusolie i løngere tid, er meget glad for at vide hvor meget den kan bruges til.
En tankevækkende artikel. du har virkelig undersøgt og kan dokumentere.
Mange tak for det.
Venlig hilsen Ingrid
Janus skrev denne kommentar:
23-12-2012 17:33:36
Vi bruger kokosolie til alt, vi har altid brugt det istedet for babyolie (som slet ikke er "rent").
Vi har udskiftet alt det andet raffinerede olie med kokosolie også.
Vi bruger det altid istedet for creme på huden, og ofte som olie i ansigtet om natten.
Derudover spiser jeg et par skefulde et par gange om ugen når jeg lige mangler lidt hurtig energi.
Folk der stadig vrøvler om mættet fedt når snakken falder på kokosolie er meget uoplyste om emnet hvilket er synd når kokosolien har så mange fantastiske egenskaber.
Brian skrev denne kommentar:
08-01-2013 08:43:39
Faktisk så er olien helt perfekt til popcorn... De fået en fantastisk smag og så er de sunde....!!!;-)
Mikael skrev denne kommentar:
21-03-2013 00:32:46
Hvor køber I det, synes ikke jeg kan fibde kokosolie i supermarked
Bitten Andreasen skrev denne kommentar:
08-05-2013 16:19:51
Hejsan!! Jeg har købt en kokosolie af mærket KTC (edibles)ltd . J-S.House, Moorcroft Drive. Wednesbury WS10 7DE
der star ikke et ord på pakningen om den er hærdet eller ej, blot at det drejer sig om et product, der kommer fra flere forskellige lande.
jeg har brugt den som håndcreme--som forsøg og den er totalt uden duft, med bare en anelse sødlig, nøddeagtig og behagelig smag (meeeeeget svag).
Der er ikke en eneste antydning af harskhed, som der næsten altid er ved spiseolier.
Det er det med hærdningen (eller ikke hærdningen (griner)) der bekymrer mig.
Kender du til dette product??
Venligst Bitten
Bettina Fau Clausen skrev denne kommentar:
18-01-2014 23:15:55
Jeg er begyndt at drikke kaffe med en tsk kokosolie, smager ret dejligt og giver "ro i maven". bruger den ellers i ansigt og som hårkur.
Poul skrev denne kommentar:
01-02-2014 17:37:01
Findes der videnskabelig beviser for de påstande der er fremsat i denne skrivelse?
Ester Romo skrev denne kommentar:
05-02-2014 20:32:59
God information. Men desværre er linket tl "Livet er fedt" dødt.
Jette skrev denne kommentar:
02-03-2014 16:27:21
Jeg ville også gerne vide noget om ktc kokosolie om den er ok og bruge ? Om kvaliteten er i orden.
Nick skrev denne kommentar:
15-03-2014 08:26:20
Link til "livet er fedt"
http://www.alun.dk/sund-kost/livet-er-fedt.html
Er selv begyndt at bruge den dyre kokusolie til 100kr for 250ml der er økologisk, til både at spise og til at smøre på huden!
Det ska være den der stadig har kokussmag, da de andre r behandlet for at fjerne den.
Har aldrig oplevet noget der giver så glat en hud før og samtidig holder huden fugtig så længe.
konyali türk skrev denne kommentar:
07-05-2014 14:37:23
så det bare at spise kokosnødder hele tiden.
Ben skrev denne kommentar:
30-07-2014 20:56:34
Du skriver "... mennesket – som jo fra naturens side bl.a. er kødæder"
Den skal nok lige begrundes-)
Måske er mennesket planteæder?
Vi ligner klart planteædende dyr bl.a. på flg. punkter:
Tandsæt:
Vi har ikke skarpe 'flænsende' tænder
Vores kæbe kan bevæge sig op/ned + til siderne. Vi kværner maden, som man gør ved korn etc. ikke kød.
Vores kæbe er også vedhæftet lavt på hovedet i modsætning til kødædende dyr, hvor det er vedhæftet højere som giver en mere 'klippende' bevægelse (når dyrene skal skæres op).
Vi bruger også vores skellet til at holde os oppe ligesom planteædende dyr i modsætning til kødædende dyr der bruger musklerne.
Vores tarm er også MEGET længere end kødædende dyr og ligner mere de planteædende.
Når kød fordøjes i maven bliver der skabt en syretilstand (lav PH-værdi), som er naturligt for f.eks. en løve, men mennesket kan IKKE tåle at være acidic. vores PH-værdi i blodet skal helst ligge omkring 7,3-7,4 (i spyttet er den dog lidt lavere).
Og mange andre grunde...
Se f.eks. mere her:
https://www.youtube.com/watch?v=rFROlwe-m3Y
Skal vi spise kød??? Er vi designet til det?
Ben skrev denne kommentar:
30-07-2014 21:11:55
Du skriver "... mennesket – som jo fra naturens side bl.a. er kødæder"
Den skal nok lige begrundes-)
Måske er mennesket planteæder?
Vi ligner klart planteædende dyr bl.a. på flg. punkter:
Tandsæt:
Vi har ikke skarpe 'flænsende' tænder
Vores kæbe kan bevæge sig op/ned + til siderne. Vi kværner maden, som man gør ved korn etc. ikke kød.
Vores kæbe er også vedhæftet lavt på hovedet i modsætning til kødædende dyr, hvor det er vedhæftet højere som giver en mere 'klippende' bevægelse (når dyrene skal skæres op).
Vi bruger også vores skellet til at holde os oppe ligesom planteædende dyr i modsætning til kødædende dyr der bruger musklerne.
Vores tarm er også MEGET længere end kødædende dyr og ligner mere de planteædende.
Når kød fordøjes i maven bliver der skabt en syretilstand (lav PH-værdi), som er naturligt for f.eks. en løve, men mennesket kan IKKE tåle at være acidic. vores PH-værdi i blodet skal helst ligge omkring 7,3-7,4 (i spyttet er den dog lidt lavere).
Og mange andre grunde...
Se f.eks. mere her:
https://www.youtube.com/watch?v=rFROlwe-m3Y
Skal vi spise kød??? Er vi designet til det?
annette hansen skrev denne kommentar:
14-09-2014 11:32:14
Hej jeg købte kokos oli i helse kost forretning men syntes den var lidt dyr 199 kr for 500ml er der andre stder man kan købe den billigere? hvor meget skal man spise hvis men skal tabe sig?
V.H. Annette
Lars skrev denne kommentar:
15-09-2014 11:54:10
Hej Anette og andre.......
Prøv at tjek linket her hvor der sælges billig raffineret kokosolie
http://www.eilbygaard.dk/index.php3?p=974
Tina skrev denne kommentar:
12-02-2015 20:55:24
Elsker min kokosolie og kan slet ikke undvære den dagligt i min kaffe og te! Bruger også min som solcreme :)
Helle Jensen skrev denne kommentar:
14-02-2015 10:53:09
Jeg har læst at olien osse kan gavne folk der har tildens til dement kan det passe
Poul Jensen skrev denne kommentar:
01-03-2015 09:31:40
meget lærerigt , min hvor køber man kokosolie,?
Joan poulsen skrev denne kommentar:
10-03-2015 14:21:33
Tænker på, at den ikke kan være sund for en diabetiker, da kokos får blodsukkeret at stige ????
Kib skrev denne kommentar:
12-05-2015 13:06:11
Interessant, det meste passer præcist med andre undersøgelser, ja stort set det hele, omend det med fedtet jo kan diskuteres, så kan det faktisk godt passe, når man sammenholder med andre ting - visse andre undersøgelser.
Men den er nok svær at "sluge", da vi jo husker den gang kød blev vasket i TV, før det blev stegt= Da det var oppe i tiden)
Men enig med Jeanne: Der mangler et link eller bedre beskrivelse af den kokosolie I har fundet - det er nok fordi I er "bange" for reklamer, at det ikke er med, men vi savner denne oplysning.
Maria skrev denne kommentar:
03-06-2015 23:47:40
Hvad hedder den og hvor kan den købes er det med eller uden smag
Kion skrev denne kommentar:
04-06-2015 05:01:53
Kokosolie, er vejen frem..
Selv en del af Bekæmpelsen af Candida svamp i kroppen, indeholder at du spiser en Ske kokosolie om dagen.
Efter jeg gentagne gange har været i Thailand og trænet muaythai, og har spist kokos dagligt, er det virkelig gået op for mig hvilken forskel det kan gøre på en.
Nu, herhjemme i dk, bruger jeg kokosolie, til madlavning, håret, huden, osv. Det er genialt synes jeg..
Angelina skrev denne kommentar:
08-07-2015 20:59:26
jeg er lige begyndt med spiselig Kokus olie.Købte den i Matas til omkring 50 kr.Økologisk fra Urthekram. En veninde i Usa anbefalede det fordi jeg har så tør hud og mandel olie som jeg plejer at bruge ikke holder længe. Så nu vil jeg til at lave mad med den også, men det er dyrt hver måned, som body lotion og til mad.
susanne wagner skrev denne kommentar:
06-11-2015 12:15:38
hej
Jeg må lige komme med en kommntar til kokosolie.
Hvordan kan du frsvare at sigedet er sundt, når kokosolie er fyldt med mættede fedtsyrer?
I øvrigt synes jeg det er bekymrende at kokosolie er blevet så hypet, oftest med falsk reklame, når der er og bliver ryddet kæmpe arealer regnskov dagligt pga vi godt kan lide at bruge kokos/palmeolie.
Hvis der tod palmeolie på kokosolien ville folk efterhånden vide at det er et no go hvis man er miljø bevidst.
Mvh
Mette Gregersen skrev denne kommentar:
16-01-2016 10:30:30
Hej
Jeg vil lave smooties med kokosolie men ved ikke helt hvordan jeg skal bruge det. Skal det smeltes først og så kommes varm i smootien? Håber jeg kan få råd og hjælp til det :)
Yvonne skrev denne kommentar:
23-03-2016 22:51:08
Rigtig god artikel og meget informativ,
hvor kan oliens købes og til hvilken pris ???
Jonna skrev denne kommentar:
17-07-2016 20:43:09
Jeg ELSKER kokosolie - og bruger aldrig andet til stegning. Er for mange år siden gået væk fra at bruge smør på brød, undtaget en gang imellem på rundstykker. Nu bruger jeg kokosolie på brød i ethvert henseende - og det smager pragtfuldt!! Som makeup fjerner er det fantastisk og som natcreme. Nogle gange børster jeg tænder i det med et lille drys Dr. Oetker bikarbonat. Er godt for tandkødet! Jeg kan på det varmeste anbefale kokosolie! Vh. Jonna
Izabella skrev denne kommentar:
01-09-2016 06:43:32
linket virker ikke mere....hvor kan jeg få mere info om kokosolie.....om nogen der har tabt sig? hvor meget om dagen?
Idun Varvin skrev denne kommentar:
05-09-2017 20:15:12
Hej, jeg er interesseret i at høre hvordan du forholder dig til ren MCT olie, altså kokosole, der holder sig flydende. http://www.healthline.com/nutrition/fractionated-coconut-oil#section1
Man kan kun få ikke-økologisk MCT i EU, men der laves økologiske, bæredygtige produkter der kan købes i USA. Er det noget du vil overveje at importere?
Hanne Mulvad skrev denne kommentar:
21-08-2018 22:45:33
Hvor kan jeg købe den nævnte kokusolie fra Filippinerne