❤ Bestil produkter for KUN  1600 kroner og få et par lækre Barfodssko (værdi 699) som bonus til 0 kroner. ❤

Protein for sundhed, fitness og vægttab

Skrevet 08-01-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Protein for sundhed, fitness og vægttab

Hvad er protein, hvorfor er protein vigtigt for mig, hvordan får jeg nok protein og hvilken slags protein er den sundeste? Sådan opnår du en sund krop, god form og vægttab med protein.


Ordet ”protein” stammer fra græsk og betyder “af allerstørste vigtighed”, fordi det er fundamentet for alt liv. Hvis man kunne dræne en slank og veltrænet krop for vand, ville over halvdelen af det tilbageværende materiale være protein.

Den genetiske struktur i alle kroppens celler består af protein. Dine muskler, din hjerne, din hud, ja selv det hæmoglobin, der transporterer ilt rundt i kroppen, består af protein.

Faktisk kontrolleres alle kroppens funktioner, lige fra det mindste blink med øjnene til en stor sportspræstation, af tusindvis af forskellige enzymer – og alle enzymer er proteiner.

Vidste du, at mere end 98 % af molekylerne i din krop, muskler, indre organer, tænder og knogler udskiftes hvert år? Indenfor den sidste måned er din hud og dine cellemembraner blevet fuldstændigt fornyet.

Indenfor de sidste tre måneder har du fået en helt ny blodforsyning. Indenfor det sidste halve år er samtlige proteinceller i dine muskler blevet udskiftet. I modsætning til kulhydrater og fedt har kroppen ikke noget proteinlager at trække på.

Dag for dag genopbygges kroppen og materialerne kommer udelukkende fra det protein, du spiser. Så hvis du spiser elendige proteiner fra fastfood og lignende, vil resultatet være en elendig krop! Den er god nok, hver gang du spiser noget af dårlig kvalitet, indgår det i kroppens struktur. Du kan ikke komme uden om fakta: Du bliver hvad du spiser.

Så hvis du vil forbedre din sundhed eller dine sportslige præstationer, er det tvingende nødvendigt, at du forstår den rolle, proteiner spiller for din krop. Denne artikel handler om, hvordan du vælger den rigtige type protein, på de rigtige tidspunkter og i de rigtige mængder på den rigtige måde hver dag.

Dermed får du nøglen til ikke bare at forbedre dine sportspræstationer og din sundhed, men til også at få den krop, du altid har drømt om! 

Proteiner, aminosyrer og kostens kvalitet.

Både proteinerne i din krop og i kosten består af små molekyler kaldet aminosyrer. Akkurat som alfabetets bogstaver kan kombineres til tusinder af ord, kan aminosyrer kombineres til utallige forskellige proteiner.

Kroppen kan selv fremstille 21 af dem, men 9 af dem kan kroppen ikke producere, hvorfor de kaldes essentielle. Alle essentielle aminosyrer må nødvendigvis komme fra kosten.

I dag er det de færreste af os, som spiser den kost, vi er skabt til at spise; nemlig frisk, økologisk kød, fisk, frugt, grønt osv. Størstedelen af vore moderne fødevarer er desværre teknologisk ’forbedrede’, kommer i en flot og farverig indpakning med lang holdbarhed og er ernæringsmæssigt ”døde”, da indholdet af næringsstoffer er noget nær ikke eksisterende.

De er for det meste fyldt med simple kulhydrater (højt GI - glykæmisk indeks), store mængder af det dårlige fedt (transfedtsyrer), for få essentielle fedtsyrer og for lidt fiber.

Desuden er de fleste mennesker kronisk dehydrerede, fordi de drikker for lidt vand. Resultatet er, at flertallet af os ikke får tilstrækkeligt med kvalitetsprotein i den daglige kost.

Interessant er det, at vore forfædre, hvis kost var betydeligt sundere end gennemsnitskosten i dag, fik mellem 25-35 % af deres kalorier fra protein, det dobbelte af hvad de fleste indtager i dag! Vores elendige kost har konsekvenser: Vi bliver fede og syge.

Som overvægtig vil du typisk være mindre energisk, have større risiko for at få diabetes, hjertesygdomme og lignende problemer. Træf et andet valg, gør den rigtige type træning til en del af dit liv, lær at spise sundt (hold dig til økologisk kød, fisk og friske grøntsager etc. - se vores sunde opskrifter) og følg anvisningerne i denne artikel så du får tilstrækkeligt med kvalitetsprotein i din daglige kost!

Proteins mættende og termiske effekt

Under fordøjelsen nedbryder kroppen kosten til basisbestanddelene – kulhydrater, fedtstoffer og proteiner og omdanner dem så til energi og de byggeklodser, den kan bruge.

Men der foregår en byttehandel: for at kroppen kan udnytte energien fra kosten, er den nødt til at bruge noget af sin egen energi. Din krop bruger faktisk tre gange så meget energi på at nedbryde protein som den gør på at nedbryde fedt eller kulhydrater. Med andre ord:

Proteins termiske effekt hæver dit stofskifte og får dig til at forbrænde flere kalorier end hvis du indtog den samme mængde kalorier som fedt eller kulhydrat. Oven i det har undersøgelser vist, at protein tilfredsstiller din sult langt mere effektivt end både fedt og kulhydrater idet protein giver en langt bedre og længerevarende mæthedsfornemmelse.

Forskning har også vist, at for at omdanne protein til fedtdepoter kræves mere energi end hvad der kræves med fedt og kulhydrater. Men hvordan kan du lige vide, om du får nok protein?  

Spis protein, træn dine muskler, hæv dit stofskifte og forbrænd fedt!

Dit stofskiftes hastighed er den vigtigste af de faktorer, som bestemmer, hvad du vejer – eller snarere: Din fedtprocent. Med stofskifte menes hastigheden hvormed din krop forbrænder og udnytter energi.

Når du spiser fødevarer, som indeholder mere energi eller kalorier (enheden for energiindholdet i kosten), end du har behov for, lagres den overskydende energi i kroppen, overvejende som fedt. Når du så på et senere tidspunkt af den ene eller den anden årsag har brug for energi, tapper din krop fra dens mest effektive og rigeste energikilde – dine fedtdepoter - og mobiliserer energien, hvor der er brug for den.

Selvom alt væv og alle celler i kroppen anvender fedt som energiforsyning, har dine muskler, som konstant spænder og altid er i bevægelse, et betydeligt højere energibehov end kroppens øvrige væv.

Fordi musklerne udfører det mest anstrengende arbejde, kan de opfattes som små fedtforbrændende smelteovne. De er uovertrufne i den måde, de brænder kalorier af, mindst 18 gange hurtigere end for eksempel fedtceller. Det er derfor, træning og indtag af protein er vigtige for ethvert fedttabskoncept.

Når du opbygger muskelmasse, bliver du et fedtforbrændende kraftværk, som øger dit stofskifte og derfor tillader dig at indtage flere kalorier uden at tage på i vægt. Med det i baghovedet er det vigtigt at forstå en anden vigtig ting: nemlig forskellen på fedttab og vægttab.

Hvorfor slankekure ikke virker, vægttab vs. fedttab

Hvis du indtager færre kalorier, end du forbrænder, skaber du et energiunderskud. Kroppen vil så udnytte lagrene af fedt, kulhydrater og protein for at udligne forskellen mellem den energi, den har brug for, og den energi, som kommer fra kosten.

Så i princippet burde det at skære ned på kalorierne og mængden af mad, du spiser dagligt, være den perfekte måde at tabe sig på. Problemet er bare, at det ikke er så nemt at narre kroppen.

Hvis du prøver at ’sulte dig’ af med uønsket kropsfedt, spiller du et spil, du ikke kan vinde.

For at få varige resultater er du nødt til at samarbejde med din krop i stedet for at modarbejde den. Et lavt kalorieindtag får din hjerne til at sende et signal om at sænke stofskiftet – øge mængden af de enzymer, der fremmer syntesen og lagringen af fedt og stimulere din appetit for at forhindre yderligere vægttab.

Dette er faktisk en overlevelsesmekanisme, som er videregivet fra tidernes morgen. Vore forfædre havde brug for en metode til at bevare energi i perioder hvor føden var knap og den mekanisme virkede fortræffeligt. Desværre - for alle dem, der ønsker at tabe fedt - virker den stadigt den dag i dag.

Grunden til, at restriktive slankekure ikke virker, er, at med et nedsat stofskifte er du nødt til yderligere at nedsætte kalorieindtaget for at holde vægten nede. Læg mærke til, at jeg bruger ordet ”vægt” da kroppen også ofrer vigtig muskelmasse og bruger af kulhydratdepoterne for at få energi nok til at fungere.

Dette tab af muskelmasse er katastrofalt, da det yderligere sænker stofskiftet. Det er vigtigt hele tiden at huske, at muskler forbrænder fedt. Muskler har brug for energi, selv mens du sover. Fedt er der bare. Så når vægttabet er begrænset, motivationen i bund, appetitten skærpet, de fedtlagrende enzymer øges og stofskiftet falder, dropper de fleste kuren hurtigt.

Det er her, det helt store problem opstår: Når du vender tilbage til dine normale spisevaner og dit normale kalorieindtag med mindre muskelmasse og et lavere stofskifte. Du vil tage på, også selvom du spiser mindre! Resultatet er, at folk tager alle de tabte kilo på igen og meget ofte et par stykker ekstra i forhold til, hvad de vejede før, de gik på slankekur.

Det er det, man ofte kalder yoyo-effekten.

Gem vægten af vejen

Hvis du udelukkende fokuserer på at tabe vægt og konstant checker tallene på vægten beggar du en stor fejltagelse.

Tallene fortæller intet om hvor meget fedt du har tabt. Du skal huske at et vægttab kan bestå af vand, kulhydrater, fedt eller din muskelmasse, som består af protein.

Tro det eller lad vær, men det er muligt at forbrænde fedt og øge muskelmassen uden at det kan ses på vægten. Da muskler er 22 % tungere end fedt kan det lade sig gøre at komme af med alle dellerne og se betydeligt mere veltrænet ud (muskler fylder mindre end fedt) selvom vægten siger at du ikke har tabt så meget som et eneste kilo!

Så gem vægten i skabet og ret i stedet din opmærksomhed på hvordan tøjet sidder og hvordan du ser ud når du kigger på dig selv i spejlet. Eller bedre endnu, køb en fedtmåler og check din fedtprocent en gang om måneden. Du kan på den måde at det er fedt du taber og ikke muskler!

Hvordan du taber fedt uden at tage det på igen

Hvis du er overvægtig eller bare ønsker at komme i form inden sommerferien, er det tvingende nødvendigt, at du sætter fart på dit stofskifte, hvis resultatet skal holde. Hvordan gør du så det?

Det er i virkeligheden ret enkelt. Det eneste, du behøver at gøre, er at øge din muskelmasse. Der er to vigtige faktorer, når det drejer sig om muskelmasse, den ene er motion, en kombination af vægttræning og den rette type aerobisk træning (læs min HIIT aerobic artikel for yderligere detaljer www.alun.dk/traening-high-intensity-interval-training.asp ) for at stimulere kroppen til at øge muskelmassen.

Den anden er at spise tilstrækkeligt med protein, så kroppen får de byggeklodser, den har brug for til at opbygge muskelmasse. Husk, at stofskiftet hænger uløseligt sammen med din muskelmasse: Jo flere muskler, des højere stofskifte og behov for energi. 

Træn dine muskler og udsæt ældningsprocessen!

Når vi bliver ældre, er det endnu vigtigere at opretholde muskelmasse. Omkring de 35 begynder vi at tabe muskelmasse, og det er en af hovedårsagerne til, at vi, efterhånden som vi bliver ældre, ofte bliver federe! Så det er vigtigt, at du i takt med, at du ældes, gør en aktiv indsats for at udvikle eller bevare din muskelmasse.

Kvinde – frygt ej styrketræning!

Kvinder bliver til tider lidt nervøse når snakken går på muskler, styrketræning og vægttræning. De vil gerne tabe fedt og forstår udmærket vigtigheden af at træne, men de er bange for, at vægttræning vil få dem til at ligne Arnold Schwarzenegger.

Men der er intet at bekymre sig over: For det første fylder fedt mere end muskler. Dette betyder, at hvis du erstatter en given mængde fedt på hofterne eller lårene med den samme vægt i muskler, vil dine lår synes mindre.

For det andet har Arnold noget som kvinder ikke har: mandlige hormoner. Af hormonelle årsager får kvinder simpelthen ikke store oppumpede muskler, uanset hvor hårdt de træner. De supermuskuløse kvinder, vi ser i bodybuilding magasiner, har gerne anvendt mere ekstreme metoder, herunder sandsynligvis masser af steroider.

Så kære piger: Ingen grund til panik, vægttræning og et tilstrækkeligt indtag af protein vil kun forøge stofskiftet, tone jeres muskler på en mere feminin måde, og få jer til at se yngre, sundere og smukkere ud!

Hvilke proteinholdige fødevarer skal jeg vælge?

En vigtig del af det at spise sundt er at spise tre kvalitetsmåltider dagligt. Hvert måltid skal altid indeholde noget protein, så kroppen konstant tilføres de proteiner, den har brug for til reparation og forbedring af din fysiske tilstand.

Hvis du ikke sørger for hele tiden at forsyne kroppen med protein, risikerer du, at den ofrer muskelmasse til fordel for vigtigere funktioner - lige præcis den situation, du ønsker at undgå, hvis målet er at udvikle en sund fysik!

Protein af god kvalitet bør primært komme fra kød. Sørg for, at dette kød er økologisk, og at dyrene har gået på græs, alt andet vil være at gå på kompromis med din sundhed.

Hvis du spiser ikke-økologisk kød, risikerer du at indtage hormoner (dette gælder kød fra bl.a. USA og Sydamerika), antibiotika, pesticider og alle de stoffer, producenterne tilsætter for at pynte på kødets udseende, på smagen og for at forlænge holdbarheden.

Desuden forringes kødkvaliteten, hvis dyrene ikke går på græs sådan som naturen har indrettet dem til. For eksempel ændres forholdet mellem de essentielle fedtsyrer i kødet, hvis man fodrer dyret med korn i stedet for græs, så resultatet bliver for mange omega 6’ere og for få omega 3’ere.

Det optimale forhold er 1:1, men i dag får vi op til mellem 20 og 50 gange så meget omega 6 som omega 3, og det er ikke sundt.

Fisk er også en god proteinkilde, men du bør holde dig fra opdrættede fisk, da de også fordres med det forkerte foder samt diverse kemikalier så de får en pænere farve og antibiotika for at få dem til at vokse hurtigere eller for at undgå sygdomme. Spis kun fisk, der er fanget i havet.

Jeg ville ikke selv spise fisk mere end to gange om ugen på grund af de høje forekomster af kviksølv i vore dages fisk. For at være sikker på at få tilstrækkeligt af de essentielle fedtsyrer omega 3, der findes i fisk, kan jeg derimod anbefale et supplement med en god fiskeolie som Nordic Naturals.

Du kan ikke satse på grøntsager som en væsentlig proteinkilde da de for det meste mangler nogle af de essentielle aminosyrer og derfor må betegnes som ukomplette proteiner.

Men når du spiser grøntsager, så hold dig til de økologiske da de indeholder flere næringsstoffer og har et højere indhold af protein end ikke-økologiske grøntsager – og samtidig er fri for pesticidrester.

Hold dig langt væk fra sojaprotein – måden, det bliver fremstillet på giver et produkt som du og jeg ikke er skabt til at indtage, hvem har for øvrigt lyst til at spise Frankensteinføde som fremstilles ved hjælp af en usikker og ikke gennemtestet GMO teknologi? Hold dig til økologisk kød, fisk, æg etc. for det er det, vi er skabt til at spise.

Er mælk en god kilde til protein?

Den mælk, du finder på hylderne i supermarkedet, er heller ikke den type mælk, som vi er indrettet til at indtage.

Mennesket er det eneste dyr, som indtager mælk fra andre dyr; det er i virkeligheden ikke meningen, at vi skal drikke mælk efter at vi er vænnet fra moders bryst.

Det er helt fint at drikke rå økologisk mælk, som ikke har fået sine næringsstoffer ødelagt ved pasteurisering, men jeg vil ikke anbefale nogen at drikke den mælk, man finder i supermarkedet. Kommercielt fremstillet mælk har været opvarmet til meget høje temperaturer, hvilket ødelægger størstedelen, hvis ikke alt, der har været af godt ved det oprindelige produkt.

Desuden kommer konventionel mælk fra køer, som ikke holdes efter økologisk standard, hvilket yderligere forringer mælkens kvalitet. 

Hvor meget protein har du behov for?

Mængden af protein, du har behov for, bestemmes af dine gener, samt af mange andre faktorer som muskelmasse, helbredstilstand og mængden og intensiteten af den type træning, du praktiserer.

Den bedste metode til at fastslå præcis hvor meget protein, du bør indtage, er at finde din metabolic type (stofskiftetype), det vil give dig et godt udgangspunkt, så du kan spise en kost med den rigtige sammensætning af protein, kulhydrater og fedt, som passer lige præcis din unikke krop. Følg dette link: www.metabolictyping.dk hvis du vil vide mere. 

Træning øger dit behov for protein

Træner man intensivt og ønsker at forbedre sit præstationsniveau og få en muskuløs krop, bør man overveje at indtage ekstra protein. Det er fordi proteinet i musklerne nedbrydes under træning og anvendes som energi. Du har derfor brug for ekstra protein i din kost for at kunne reparere muskler, fremstille nye enzymer, hæmoglobin etc.

Denne reparationsfase skal helst starte umiddelbart efter din træning og en god måde at gøre det på, er at indtage et naturligt Whey protein (valleprotein). Det er meget vigtigt, at det er 100 % naturligt, forarbejdet på skånsomste vis og at det stammer fra økologisk mælk, se nedenfor for flere oplysninger.

Hvis du ikke indtager tilstrækkeligt protein, særligt efter træning, vil du ikke få optimalt udbytte af dine anstrengelser.

 

Proteintilskud: Protein pulver vs. rigtig mad?

Husk, at kosttilskud aldrig kan erstatte de sundheds- og præstationsfremmende fordele, der er ved en god, økologisk kost. Det bedste tidspunkt at indtage protein på, er umiddelbart efter træning.

Whey protein pulver – hvor sundt er dit protein pulver?<br>/helse-whey-protein-test-protein-pulver.asp

Det er her, dine muskler er sultne efter protein til reparation og vækst, og efter kulhydrater for at gendanne energiniveauet samtidigt med, at dine enzymer og hormoner som f.eks. insulin er gearet til at optimere din restituering.

Ved at indtage et måltid med kulhydrater og protein umiddelbart efter træning får du en væsentlig frigørelse af insulin, der transporterer næringsstoffer som glykogen, aminosyrer, etc. fra blodet til musklerne og hjælper med at aktivere de enzymer, der varetager denne transport.

Perioden, hvor dette foregår, varer omkring en time efter endt træning og er af forskere blevet kaldt ’mulighedernes vindue’.

Dette ’vindue’ er faktisk en udviklingsmæssig fordel, vi har nedarvet fra vore forfædre. Det gav det tidlige menneske bedre overlevelsesmuligheder fordi han dermed hurtigere kunne komme sig efter hårdt arbejde.

Dette betød så igen, at han var bedre rustet til at finde føde eller undslippe sultne tigre eller andre farer, han blev udsat for i hverdagen.

For de fleste mennesker er det sjældent hverken praktisk eller velsmagende at tage et proteinholdigt måltid som kyllingebryster eller hårdkogte æg med til træning. Desuden er de færreste sultne efter endt træning.

Derfor anbefaler jeg, at for at udnytte dette ”åbne vindue”, så du hurtigt kan levere protein til kroppen, hvis rigtig mad ikke er muligt, at spise lidt frugt og indtage omkring 40g af et naturligt Whey protein pulver (valleproteinpulver) af god kvalitet.

Dette er det eneste tidspunkt, du bør bruge proteintilskud, da dit fokus bør være rettet mod rigtig mad, der ikke bare indeholder protein, men også andre vigtige næringsstoffer, der ikke findes i proteinpulver.

Du bør sikre dig, at dit proteinpulver er 100 % naturligt og ikke kemisk forarbejdet eller tilsat kunstige sødemidler som aspartam, syntetiske farvestoffer, smagsstoffer eller andre kunstige ingredienser.

Ingen af den slags ingredienser har nogensinde vist sig sikre at indtage for mennesker. Af samme årsag bør du lade være med at købe de populære kommercielt fremstillede ’mærkevarer’!

Før du køber et proteinpulver, skal du være sikker på at:

1. Valle proteinet kommer fra økologiske køer, der har levet af græs og ikke har fået antibiotika eller hormoner.

2. Den mælk, som vallen er fremstillet af, ikke er blevet pasteuriseret eller forarbejdet ved høje temperaturer, som ødelægger alt det gode i mælken.

3. Forarbejdningen af vallen er foregået ved lave temperaturer og på en made, der ikke beskadiger proteinet.

4. Produktet kun indeholder valleprotein og ingen kunstige tilsætningsstoffer som farver, aromaer eller sødemidler.

5. Købe udelukkende mindre beholdere så du bruger det op forholdsvist hurtigt og dermed forhindrer proteinet i at tage skade ved kontakt med luften.

Desværre er det sådan, at hvis du følger disse retningslinier, kan 99,9 % af de proteinprodukter, der findes på markedet, ikke bruges. Desuden ville jeg aldrig købe et af de populære amerikanske mærker, da standarden på mælk i USA ligger langt under standarden i EU.

Hvem bør spise protein efter træning?

Det er ikke kun styrkeatleter, der vil have gavn af at indtage protein efter træning. Alle lige fra folk, der vil tabe sig til udholdenhedsatleter, fodboldspillere, tennisspillere etc. har brug for en optimal restituering og det bedste tidspunkt er efter træning.

Muskler består af protein, og det nedbrydes under træningen, så hvis du forsyner kroppen med de rette byggeklodser på det rette tidspunkt, vil du mærke en betydelig forskel. Du vil komme dig hurtigere, have mere energi, mindre ømhed, mindre risiko for skader og være stærkere og hurtigere næste gang, du træner. 

5 gode råd om protein

1. Protein nedbrydes og gendannes i musklerne hele tiden. Vægttræning nedbryder 15 % af din muskelmasse hver måned. Kan du tippe det over til den muskelopbyggende side, vil du være godt på vej mod den krop, du ønsker.

2. Gendannelsen af protein i dine muskler kontrolleres af hormonet insulin. Insulin udskilles fra bugspytkirtlen efter hvert måltid. Ved at spise protein og kulhydrater sammen får du en synergistisk effekt (1 + 1 = 3) – der giver en øget frigørelse af insulin og dermed mere kulhydrat og protein til dine muskler = hurtigere restituering og bedre resultater.

Efter træning er det eneste tidspunkt, hvor det er sundt at have en høj insulinkoncentration.

3. Den biologiske værdi (BV) er en teknisk betegnelse for, hvor hurtigt din krop optager og udnytter protein i de fødevarer, du spiser. Som du kan se nedenfor, er vegetabilske proteinkilder som bønner, hvede og ris relativt dårlige proteinkilder, det samme gælder sojaprodukter. 

øvrigt indeholder økologiske grøntsager mere protein og flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Så du vil ikke bare få færre kemikalier, men også flere sundhedsfremmende ingredienser. Fisk og kød vil give dig protein af høj kvalitet, ligeledes vil æg og valleprotein, produceret af rå økologisk mælk fra græssende køer.

Protein type BV
Bønner 49
Hvede 54
Ris 59
Soja 74
Kylling 79
Oksekød 80
Fisk 83
Hele æg 100
Valleprotein 104

4. Omkring tre timer efter et måltid falder blodets koncentration af anabolske (vævsopbyggende) hormoner og mængden af katabole (nedbrydende) hormoner stiger.

Reparationen nedsættes, og nedbrydningen af muskler øges. Det er derfor, du bør spise ofte, så kroppen får en konstant tilførsel af protein. Hvis du har for travlt til at lave mad i løbet af dagen, så gør det aftenen i forvejen og tag det med dig.

Den nemmeste måde er at love dobbelt portion kød eller fisk til aftensmad og tage det med sammen med lidt friske grøntsager, så har du frokosten klar.

5. Hvis du ønsker at opbygge muskelmasse, kan det være en god ide at spise noget kvalitetsprotein før du går i seng. Dette vil hjælpe dig til at være i en opbyggende fase hele natten og derved fremme reparation og vækst.

Desuden vil det, hvis det efter en test viser sig, at du er en proteintype, hjælpe dig til at sove bedre om natten, hvis du spiser et måltid med højt proteinindhold og moderat fedtindhold.

Uanset typen af dit stofskifte, så undgå for enhver pris at spise noget med et højt indhold af kulhydrater lige før sengetid, da det vil få blodsukkeret til først at stige og dernæst falde drastisk og du vil få sværere ved at falde i søvn, men også få en forringet søvn!

Konklusion

Enhver fysiologisk proces, der er relateret til sport og sundhed, energi, styrke, fedttab, immunforsvar, og positiv indstilling til livet, er forbundet med aminosyrer og derfor protein. Ingen af disse proteinstrukturer er fastlagte – hver enkelt af dem gendannes konstant, fordi kroppen ikke har noget proteinlager at trække på.

Derfor vil du, hvis du spiser for meget fast food, være på den sikre vej til dårlige præstationer og et dårligt helbred.

Men hvis du giver din krop det rigtige protein i de rigtige mængder, vil du have taget et vigtigt skridt i den rigtige retning mod øget præstation og den krop, du drømmer om.

Køb økologisk mad og undgå færdigpakket og fabriksfremstillet mad samt forarbejdede, næringsfattige og ernæringsmæssigt tomme fødevarer i din kost. Dermed slipper du for konserveringsmidler, farvestoffer, sødemidler og pesticidrester som fabrikanterne satser på for at opnå længere holdbarhed, øget salg og profit!

Økologiske, proteinrige fødevarer af høj kvalitet er ikke bare mere mættende end kulhydrater og fedt, de rusker også op i stofskiftet fordi det kræver mere energi at fordøje protein og give dig de nødvendige byggeklodser til at opretholde muskelmasse og alligevel smelte dine elskovshåndtag af under træning.

Så essensen af det hele er: For at vinde i sport, få en sund krop eller slippe af med fedt på sidebenene må du bevare eller øge din muskelmasse og dit stofskifte. Princippet er overraskende enkelt, men har stort potentiale.

Du kan opnå det ved at kombinere vægttræning (en storartet måde at opbygge styrke og muskelmasse og styrke ledene og knoglerne så du undgår knogleskørhed) og HIIT aerobisk træning og ved at spise tilstrækkeligt protein, så du får de nødvendige byggeklodser.

Den øgede muskelmasse vil øge stofskiftet, så du forbrænder flere kalorier hver dag, selv når du ser tv. Er livet ikke pragtfuldt?

Mere info: Whey protein pulver – hvor sundt er dit protein pulver? /helse-whey-protein-test-protein-pulver.asp

Oversat af Jan Petersen www.transfedt.dk

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Martin Lawaetz skrev denne kommentar:
25-05-2010 02:05:41

Du glemmer lige at fortælle at det er vist ved mange undersøgelser af mennesket ikke kan komme til at optage mere end 1,4-1,8g protein pr. kg. kropsvægt, og desuden at et tilskud af blot 10gram essentielle aminosyrer efter træning vil booste recovery.
Således vil et indtag af 40gram protein være totalt overflødigt, og blot give unødvendige kalorier. 40 gram protein vil jo svare til 1/3 af hele det totale dagsforbrug, og altså som sagt blot være totalt overflødige kalorier - kalorier som kunne have været erstattet af andre gode næringsstoffer.

Det er også vist at den bedste og hurtigste restitution efter træning fås ved at indtage kulhydrat med protein i forhold 4:1.
Tilførslen af kulhydrater øger frigivelsen af bl.a. insulin, og den lille mængde iblandet protein vil forstærke denne virkning. Dog er det også således at en for stor mængde protein vil virke modsat på insulin niveauet - man skal ikke op over 10gram protein i en restitutionsdrik,således blandet med 40 gram kulhydrat. Dette giver den hurtigste recovery efter træning, hvilket også er vist i mange undersøgelser.


Helena skrev denne kommentar:
06-10-2010 11:17:22

der findes kun 20 aminosyrer.


Helena skrev denne kommentar:
06-10-2010 11:19:53

der findes kun 20 aminosyrer.


Vis alle kommentarer

Pria skrev denne kommentar:
06-10-2010 11:21:02

Der findes 20 aminosyrer!


WALLAH KORAN skrev denne kommentar:
11-04-2011 10:01:05

Wallah koran jeg kan lide kage


kukkus clan skrev denne kommentar:
11-04-2011 10:02:56

I LOVE CUPCAKES


Gulle skrev denne kommentar:
13-08-2011 09:28:13

Du glemmer også at der faktisk er rigtig meget protein i bønner og at bønner og kornprodukter suplerer hinanden mht. aminosyrer. Det der mangler i bønner findes i ris/korn og omvendt. Et sammensat varieret måltid af bønner og kornprodukter giver en lige så god aminosyresammensætning som kød. Og så har du helt glemt at proteinkvaliteten i kartofler og fx havre er høj. Vegetarer, der spiser nok lever glimrende.
Hvis alle mennnesker skulle spise så meget kød og fisk, som du anbefaler skulle der bruges mindst fire jordkloder.
Og en lille morsomhed: Det bedste protein for mennesker er menneskeprotein. Bliv kanibal!


Shayan Karimian skrev denne kommentar:
29-11-2011 16:09:30

Rigtig flot arbejde! Formelt, tydeligt og forståeligt skrevet!


sp skrev denne kommentar:
13-01-2012 19:09:51

en rigtige tydelig fortælle ,,,,men jeg vide ikke hvad skal gør med min tyk mave, fordi hele mit krop meget tynd og kun maven tyk ,,,,...selvom jeg spiser sunde mad ,men de hjælper ikke ,,,,min maven bliver tyk og tyk,,,vil jer lige hjælpe mig... tak


Fitness-novice skrev denne kommentar:
18-01-2012 14:52:42

Tak for en fin artikel. Jeg har hørt og læst langt de fleste råd en del gange efterhånden, og det burde være generel viden for langt de fleste mennesker der har snuset lidt til fitness og kost. Men tak for den meget detaljerede gennemgang.


Anna skrev denne kommentar:
26-01-2012 16:04:11

Rettelse om aminosyrer. Der eksisterer 20 aminosyrer. Vi mennesker kan selv produksere 20 af dem mens de sidste 8 må vi få fra kosten. Det er dem vi kalder de essentielle aminosyrer.


Methe Cecillie skrev denne kommentar:
02-05-2012 14:38:20

Kære på Alun: http://www.thechinastudy.com/
Her er grundig forskning, der modbeviser at vi har brug for kød som proteinkilde: tværtimod er planter det bedste for vores helbred.
Bedste hilsner
Methe Cecillie, zoneterapeut.


Jens thygesen skrev denne kommentar:
09-05-2012 21:29:02

"Interessant er det, at vore forfædre, hvis kost var betydeligt sundere end gennemsnitskosten i dag, fik mellem 25-35 % af deres kalorier fra protein" - hmm, at få sine kalorier fra protein, det kan vidst ikke passe...


Cathrine skrev denne kommentar:
13-05-2012 16:09:55

fantastisk hjemme side! tusinde tak for alle disse råd! en masse ros herfra!


Cathrine jensen skrev denne kommentar:
13-05-2012 16:10:11

fantastisk hjemme side! tusinde tak for alle disse råd! en masse ros herfra!


Sonja Broberg Christiansen skrev denne kommentar:
15-05-2012 17:18:39

Hvorfor kan man købe sojaprotein

i Matas hvis det er usund
Med Venlig Hilsen
Sonja


randi lindner skrev denne kommentar:
16-05-2012 11:54:30

det lyder meget interessant,vil nærlæse det bedre.jeg har fået en dårlig ? vane med at spise en portion havregryn før sengetid! er det mon en dårlig vane eller hva ? VH Randi.


Lene skrev denne kommentar:
04-06-2012 15:30:36

Protein har mange fordele: http://news.bodylab.dk/artikler/152-proteinpulver-kan-oge-levetiden


Mikkel Black skrev denne kommentar:
11-01-2013 11:15:40

Der findes 20 naturlige aminosyrer, hvoraf 8 essentielle for os mennesker. At de er essentielle betyder at vores krop (stofskifte) ikke selv kan danne dem og de skal derfor indtages via kosten.


Mikkel Black skrev denne kommentar:
11-01-2013 13:01:20

Der findes 20 naturlige aminosyrer, hvoraf 8 essentielle for os mennesker. At de er essentielle betyder at vores krop (stofskifte) ikke selv kan danne dem og de skal derfor indtages via kosten.


Lars skrev denne kommentar:
31-01-2013 01:02:13

Frygtelig mange med rettelser, som egentlig burde rettes selv.
Der findes 20 STANDARD-aminosyrer. Derudover findes der masser af ikke-standard aminosyrer. Men det er rigtigt, at 8 standard aminosyrer skal komme fra kosten.


cecilia skrev denne kommentar:
19-02-2013 13:38:19

det er/ en god side og det er meget god til noget:)


Mette.Karin Johansen skrev denne kommentar:
07-08-2013 14:29:01

Jeg er i undervægt. Jeg måler 163 og vejer kun 38,9 kg. Jeg drikker Arla protein drik, og har prøvet superkost med meget protein. Jeg går til træning 1 gang om ugen. jeg har så svært med at tage på. Der findes ikke fedekur. Så det er lige så svært at tage på


Mel skrev denne kommentar:
07-11-2013 17:12:25

Jeg kunne godt tænke mig at vide, om kroppen forbrænder proteiner først, eller fedt? Jeg har læst et sted, at det kræver mere energi for kroppen at forbrænde protein, hvorfor den vil forbrænde fedt først, hvis der ikke er mere glukose. Kan dette bekræftes? I så fald: så forbrændes proteiner vel først, når der ikke er mere fedt?


Jensen skrev denne kommentar:
10-06-2014 10:26:55

Flot artikel - synes det er godt at du anerkender, at mange ikke kan klemme et proteinrigt måltid ind lige efter en hård omgang træning. Det handler for mig om, at det man indtager er velovervejet, og at man undersøger, hvilken type protein man indtager. Hvem vil ikke passe på min krop. Jeg kan personligt anbefale www.gymbutikken.dk - hvis der er andre der har samme holdning som mig, og ikke vil putte hvad som helst i sin krop.


Emal skrev denne kommentar:
17-02-2015 23:27:19

Hej. Jeg har begyndt med træning her for 2 mdr. siden, jeg har omkring 8 kg for meget i min krop, jeg løbe meget for at tabe mig, men nu i de sidste 14, valgt jeg at bygge muskler derfor løber jeg i 15 min. resten af 50 min. træner jeg bare, mit spørgsmål er for sådan en som mig der gerne vil have lidt støre muskler og tabe sig lidt er det godt for tage protein pulver. håber i vil kunne hjælpe mig jeg vil gerne tabe mig og blive mærkeret, 29 år, 96 kg, højden 1,91. Hvad skal sådan en som mig gøre for at tabe sig og byg lidt muskler.

MVH Emal


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley