Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Jo, økologi kan brødføde verden!

Skrevet 31-03-2006 af Tine Munch Nielsen - Print - Send til en ven -

Jo, økologi kan brødføde verden!

Ny dansk forskning viser, at økologi sagtens kan brødføde verden, og at udbredelse af økologiske dyrkningsmetoder stik imod fordommene kan forhindre udpinte jorder og bekæmpe sult.


Ny dansk forskning - offentliggjort i bladet Økologisk Jordbrug i dag – viser, at økologi kan brødføde verden.

Det er en myte, at økologi er en vestlig luksus, som forringer mulighederne for at mætte verdens fattige og sultne.

Tværtimod kan udbredelse af økologiske dyrkningsmetoder via rådgivning, bekæmpe sult. Det siger Niels Halberg, seniorforsker ved Danmarks Jordbrugs Forskning, i bladet Økologisk Jordbrug, der udkom 31. marts 2006.

Niels Halberg har stået i spidsen for en forskergruppe, som de seneste to år har indsamlet data og erfaringer om økologi og sult i ulande.

Hans forklaring på, at myten har bidt sig fast, er, at økologisk produktion i vesten giver lavere udbytter end det intensive konventionelle landbrug. Men den erfaring kan man ikke overføre til eksempelvis Afrika. Der er økologiske landbrugsmetoder oplagt til genopbygning af frugtbarhed i udpinte jorder.

Økologisk jordbrug baserer sig på lokale ressourcer og opbygning af bondens egen viden om bæredygtig produktion. Derfor peger Niels Halberg på behov for mere rådgivning i økologiske landbrugsmetoder.

Den internationalt anerkendte ekspert i fødevareproblemer, Per Pinstrup-Andersen, er ved at lægge sidste hånd på en anden stor undersøgelse om økologi.

- Jeg har tidligere afvist, at det ville være muligt at brødføde verden uden brug af kunstgødning og pesticider, men jeg begynder så småt at ændre holdning.

- Hvis man indfører økologiske metoder i ulandene, vil man ofte kunne fordoble og i nogle tilfælde tredoble udbytterne i forhold til de udbytter, man opnår i øjeblikket, siger Per Pinstrup-Andersen, der er professor ved både KVL i Danmark og Cornell University i USA, til Økologisk Jordbrug.

Per Pinstrup-Andersen er tidligere direktør i Det Internationale Forskningsinstitut for Fødevareforskning i Washington og vinder af Verdens fødevarepris 2001.
Forskernes udmeldinger bliver modtaget med stor glæde i Økologisk Landsforening, som har en meget klar opfordring:

Lad os komme i gang!

- Vi har længe kendt til mange eksempler på, at økologi har givet en større og mere stabil fødevareproduktion hos økologer i ulandene. Men der har været en sejlivet myte - ofte gentaget af kemiindustrien - at økologi ikke kan brødføde verden.

- Vi er glade for, at forskere nu konkluderer det, vi har troet på hele tiden - nemlig, at økologisk jordbrug kan give et stort bidrag til udryddelse af sult i verdenen. Lad os komme i gang, siger Knud Erik Sørensen, formand for Økologisk Landsforening.

Kilde: http://www.okologik.dk/Nyheder/search-nyhed-detail.asp?Id1=1370

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley