Er kolesterol nu blevet sikkert at indtage?

Skrevet 09-03-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Er kolesterol nu blevet sikkert at indtage?

Heldigvis er sandheden endelig kommet frem. Ja, kolesterol er en naturlig og sund del af din kost. Det øverste rådgivende ernæringspanel i USA har besluttet at droppe opfordringen til forsigtighed ved indtagelse af kolesterolholdige fødevarer, et træk, som med ét kan ophæve næsten 60 års advarsler fra regeringen og sundhedsvæsenet.


Du kender jo historien: Mættet fedt = højt kolesterol = hjerte/karsygdom = tidlig død!!

Men hvis du som jeg elsker en bøf eller æg til morgenmad, så er her en HOT nyhed:

Sandheden er endelig kommet frem. Kolesterol og mættet fedt er alligevel ikke skurken.

Ja, en evolution af nytænkning er sket blandt mange diætister, videnskabsmænd og læger, som nu mener, at for sunde individer vil indtagelse af fødevarer med et højt indhold af kolesterol ikke signifikant påvirke kolesterolniveauet i blodet eller øge risikoen for hjerte/karsygdom.

Det har taget dem mere end 50 år at se lyset, men bedre sent end aldrig!

Ja, Washington Post kunne i sidste måned rapportere den chokerende vending.

I 2015 vil begrænsningerne for indtagelse af kolesterol sandsynligvis blive fjernet fra The Dietary Guidelines for Americans. Et overforbrug af kolesterol indtaget gennem kosten er ikke længere noget at frygte, citeres de nu for.

Kolesterol er faktisk godt for dig

Men ikke bare forårsager kolesterol ikke hjerte/karsygdom, det er faktisk et af de vigtigste molekyler i din krop; uundværlig for celleopbygning og til fremstilling af stress- og kønshormoner såvel som D-vitamin.

Var du klar over, at modermælk indeholder store mængder kolesterol?

Endvidere er kolesterol vigtigt for hjernens funktion og hjælper til med at danne hukommelse.Lave mængder af HDL-kolesterol er blevet sat i forbindelse med hukommelsestab og Alzheimers og kan også øge risikoen for depression, hjerneblødning, voldelig adfærd og endog selvmord.

Hverken fedt eller kolesterol er kostdjævle – det er sukker og tilsætningsstoffer, som knuser dit hjerte

Flere og flere undersøgelser, som har kigget på sammenhængen mellem fedt i kosten og dødsårsager, har konkluderet, at anbefalingerne om at skære ned på mængden af fedt, vi indtager i hverdagen, aldrig skulle have været fremført.

Den fedtfattige dille førte til en lang række af forarbejdede produkter, som lovede at være gavnlige både for taljemålet og hjertet. Intet kunne dog være længere fra sandheden.

Fedt blev fjernet fra de forarbejdede, pakkede fødevarer, og i stedet blev der tilsat sukker og kemikalier for at få dem til at smage bedre og give dem længere holdbarhed.

Dette har ført til en massiv øgning af overvægt, sukkersyge, hjerte/karsygdom osv.

Sunde råd om fedtindtagelse

Vi har brug for en vis mængde af sunde fedtstoffer (mættet fedt, omega-3-fedtsyrer), og samtidig skal vi undgå de usunde fedtstoffer (transfedt og for mange omega-6-fedtsyrer).

Den nemmeste måde at opnå dette er ved at udelukke fabriksfremstillet mad, som indeholder store mængder af alt det, som er skadeligt for dit helbred: sukker, kulhydrater og de farlige typer af fedt.

Personligt har jeg gjort dette ved spise græsfodret kød, fisk, æg, rå grøntsager, frugt, nødder og frø skyllet ned med rent vand.

Her er de råd, vi følger hjemme hos os for at sikre os, at vi spiser de rette fedtstoffer, der gavner vores helbred:

  • Brug økologisk smør i stedet for margarine og smørbare olieprodukter (Kærgården osv.)
  • Brug kokosolie til madlavning som alternativ til smør, som dog også er ok at bruge til stegning. Kokosolie er den absolut bedste olie til madlavning og er spækket med sundhedsfordele
  • Brug aldrig olivenolie til stegning. Olivenolie er ikke varmestabil ved høje temperaturer og skal anvendes KOLD, hældt over salater og fisk f.eks.
  • Brug aldrig andre planteolier. De er stærkt forarbejdede og har en forkert fordeling af omega-6- og omega-3-fedtsyrer
  • For at sikre den helt rigtige balance af fedtsyrer bør du spise rå fedtstoffer i form af avokado og olivenolie samt sørge for at få en god kilde til omega-3-fedtsyrer såsom fiskeolie.
  • Hvis du godt kan lide at spise fedtkanten på din steak, så kan du gøre det med god samvittighed, bare kødet kommer fra græsfodret kvæg og er økologisk.

Hvordan ved du, om du indtager nok fedtstoffer?

Hvis din hud er blød, glat og fløjlsagtig, så er du på rette spor. Hvis din hud er tør, så er det din krops måde at fortælle dig på, at du behøver flere fedtstoffer nu.

Din hud kan godt blive mere tør om vinteren end om sommeren. Derfor har du behov for flere essentielle fedtsyrer om vinteren.

Grunden til at huden er et godt pejlemærke for, om du får nok fedtstoffer, er at din hjerne, lever og hjerte først har krav på de essentielle fedtsyrer, for det kunne afstedkomme alvorlige helbredsproblemer, hvis huden først fik fedstofferne.

Huden får til sidst, for man kan leve med tør hud, selvom det ikke ser godt ud.

Når du kan se, at din hud er blød og fløjlsagtig, ved du på samme tid, at du har taget hånd om dit helbred, for så har resten af din krop fået tilstrækkelige mængder af essentielle fedtsyrer.

Konklusion: Er det nu sikkert at indtage kolesterol?

I det seneste halve århundrede er kolesterol blevet betragtet som den grumme sundhedsfare, og fedt og kolesterol er blevet omtalt som de mest ”dødbringende” fødevarer, du overhovedet kan spise.

Men naturen ved bedst. Lige siden vi startede denne hjemmeside for ti år siden har vi sagt, at hvis naturen ikke ville have, at vi indtog kolesterol og mættet fedt, ville den have skabt kød fri for både kolesterol og mættet fedt.

Heldigvis er forskere og læger ved at vågne op efter 60 år.

Jeg er overbevist om, at hvis vi fulgte naturens regler og cyklusser, ville de fleste sygdomme kunne undgås.

Simple ting som at gå tidligt i seng, at bevæge vores kroppe, at komme ud i solen hver dag for at få et fix af D-vitamin og frisk luft, at spise naturlige fødevarer fyldt med livskraft og at leve livet med et smil og humoristisk sans samtidig med, at vi ikke tager os selv for alvorligt.

Hvad mener du?

Bon appétit.

P.S.: Hvis du gerne vil tabe dig, så kan du få min gratis guide til fedttab her. Pas på, den er meget effektiv ;-)

P.P.S.: Klik her for at læse mere om kontroversen omkring kolesterol og mættet fedt.

Referencer:

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/02/10/feds-poised-to-withdraw-longstanding-warnings-about-dietary-cholesterol/?postshare=7821423590122150

http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Tine Hansen skrev denne kommentar:
16-03-2015 13:15:42

Ja, det er igen den Big Pharma, som nu har været på spil i 50 år. Det er helt "med vilje", så de kunne sælge mere medicin, når folk blev syge. Vi bliver bildt så meget sludder ind, men vi har været godtroende nok til at tro godt om Big Parma.Men i verden er der nu så mange mennesker, som har opdaget sandheden og siger fra og ikke tror på dem mere....Skønt!!!


Stefan K skrev denne kommentar:
17-03-2015 08:14:46

Du taler så positivt om mættet fedt, men undgår vist tekster der modsiger din tro. Feks dette stykke fra artiklen du henviser til: 'The greater danger in this regard, these experts believe, lies not in products such as eggs, shrimp or lobster, which are high in cholesterol, but in too many servings of foods heavy with saturated fats, such as fatty meats, whole milk, and butter'. Her siger de rigtignok at kolesterol ikke er synderen, men derimod fødevarer rige på mættet fedt. Det er i øvrigt også bevist at alle former for fedt ødelægger blodårernes evne til at vedligeholde sig selv og forblive elastiske. Hold venligst op med at fylde folk med farlig og forkert information.


Lilian skrev denne kommentar:
17-03-2015 08:25:44

Nu har man efterhånden hørt - og læst en masse om hvor sundt kød fra økologiske fritgående (græs) køer er. Men -hvor får man kød fra om vinteren? Der er ikke meget græs at hente i DK. bli'r køerne så kun fodret med hø? For øko-foder er og bli'r jo foder, og ikke græs. Og selvom man vælger racer, som går ude hele vinteren - hvilket kan være vanskeligt at få fat på - er der jo stadigvæk ingen græs. Hva' så? Kun oksekød om sommeren? :(


Vis alle kommentarer

Erik skrev denne kommentar:
17-03-2015 08:37:53

Hej Alun.
Tak for en fin artikel om kolesterol !
Det sidste i forbindelse med kolesterol er at
man har undret sig over MEGET STORE stigninger i Alzheimer og Demens.
.............og hvad har det så med kolesterol at gøre ?
Jo, lægerne har i mange, mange år, i deres iver efter at tjene penge til medicinalindustrien, udskrevet kolesterol
nedsættende piller som om det var bolsjer
og patienterne har spist dem som sådan, ..
skræmt af lægerne.
Da hjernen kun kan fungere med en hvis del kolesterol og pillerne ikke ved hvor den skal " fjerne " kolesterolet, fjerner de alt med det resultat at man får nedsat hjernefunktion..............Alzheimer og Demens !
Raketvidenskab ??...........næppe !!!

Mange hilsener,
Erik Schou


Ivan R skrev denne kommentar:
17-03-2015 08:58:23

Jeg kan kun være enig med Stefan K i at det her både let kan misforstås/tolkes til en meget uhensigtsmæssig diæt, samt i sig selv være skadelig for de fleste..
At opfordre til højt indtag af animalske proteiner og fedtstoffer har en konsekvens i det lange løb både for sundhed og miljø..

se evt dokumentar: "forks over knives" findes vist på netflix mfl.

Se et direkte svar på din konklusion her:
http://www.drfuhrman.com/library/were-we-wrong-about-saturated-fat.aspx?utm_source=Email&utm_medium=Blast&utm_campaign=10.31.14_SatFat


Janus skrev denne kommentar:
17-03-2015 09:01:28

@Lillian, jeg ved at Thise mejeri høster så meget kløvergræs at køerne også får det om vinteren. Jeg har nemlig snakket med dem :)

Jeg spiser 80gram smør om dagen i min kaffe om morgenen, søg på Bulletproof Coffee hvis du vil vide mere.


Stefan K skrev denne kommentar:
17-03-2015 09:07:40

@Stefan K, du er ikke helt galt på den, men din gode intention forplumrer jo totalt når du angriber på den måde.

Den store synder er sukker, sukker får nemlig cholesterolen til at oxidere og oxideret cholesterol er livsfarligt for blodårer og vil give blodpropper på sigt.

Derudover så er cholesterol livsnødvendigt for kroppens hormonproduktion, kvinder der ikke får deres behov dækket vil have svært ved befrugtning.

Jeg kunne godt tænke mig du søgte lidt på ovenstående udsagn og vender tilbage sådan at vi kan få en god debat om emnet.

Venligst
Janus


Pia Strandgaard skrev denne kommentar:
17-03-2015 09:36:34

Hej Hej Nu tror jeg virkelig befolkningen bliver forvirrede omkring fedtstof. Jeg er enig brug økologisk smør gammeldags kærnet, kokosolie er også super, mange bryder sig ikke om smagen af kokos, bruger du den uden smag er en del af de gode stoffer jo dampet væk, har det ikke nogen betydning? Vi har altid fået afvide olivenolien må man bruge til opvarmning, nu skriver du den kun må bruges Kold? Hvad med vores Rapsolie, den smager, jo herlig, nogle siger den gerne må bruges til det varme og i bagning, Du har slet ikke nævnt vores rapsolie, personligt har jeg selv en favorit, jeg vender altid tilbage til den. Den smager super fantastisk. ikke noget at sige til befolkningen er forvirrede, den ene dag siges noget, næste dag kommer der en anden og fortæller noget fuldstændig andet. I min verden er det vigtigt at spise varieret, spis årstidens lækre sager. Bag dit brød selv af frisk malet fuldkornsmel. Så kommer der nogle og siger uha nej du må ikke spise brød:D Kulhydrater er skadelige. Jeg Smiler...Glade forårs hilsner Ønsker jer en skøn dag


Stefan skrev denne kommentar:
17-03-2015 10:35:36

Har mistet ALT for dig med denne artikel, hold da op.... Time Magasine er blevet SÅ kritiseret for dette indslag og du bringer det her. Forfærdeligt. Du er med til at mislede folk hvor du bør skabe gennemsigtighed og åbenhed, ikke forvirring. Kolesterol er sikkert, ja klart, hvorfor dør vi så af hjerte-karsygdommme som aldrig før. Tænk dig om.


Tine S. Russell skrev denne kommentar:
17-03-2015 11:08:59

Tak for din gode artikel.Jeg har arbejdet med Holistisk medicin i mange år og vi har aldrig anbefalet fedt fattig kolesterolfri kost. Tværdigmod har vi altid kunne måle med vores målings metoder at kolesterolfri og fedtfattigt er dårligt for helbredet.


henny skrev denne kommentar:
17-03-2015 11:27:17

Tak for skøn artikel.


Sara skrev denne kommentar:
17-03-2015 12:56:15

anbefaler dokumentaren "forks over knives" og vedrørende hvad kød man skal spise se bbc "should i eat meat"


Anne Petersen skrev denne kommentar:
17-03-2015 14:28:52

Dette er så ikke om kolesterol, men ....

Så søndag en udsendelse "Hvad er værst - sukker eller fedt?".
Resultatet var at de var omtrent lige slemme - men det der var RIGTIG slemt, var fedt og sukker kombineret - f.eks. ostekage.
Prøv bare at google rats og cheesecake.


Anne Petersen skrev denne kommentar:
17-03-2015 17:41:33

Dette er så ikke om kolesterol, men ....

Så søndag en udsendelse "Hvad er værst - sukker eller fedt?".
Resultatet var at de var omtrent lige slemme - men det der var RIGTIG slemt, var fedt og sukker kombineret - f.eks. ostekage.
Prøv bare at google rats og cheesecake.


Mariane Bagger Eriksen skrev denne kommentar:
17-03-2015 22:09:21

Hej du gode whistleblower!
Spred det gode budskab ud i verden. Bedraget har varet alt for længe og kostet helbred og vakt hysterisk frygt for fedt.
Vær hjerteligt hilset1
Mariane


Lilian skrev denne kommentar:
19-03-2015 08:41:32

Mon ikke man bare skulle spise LIDT af hvert, iblandet en nip snusfornuft, så det hele ikke bli'r for "ortorektisk" -og så prise sig lykkelig over at bo i en del verden, hvor vi kan vælge, om vi vil spise "dit -eller dat". Det er ikke alle forundt!


Ole Knudsen skrev denne kommentar:
19-03-2015 21:52:28

@Stefan K

Den eneste her, der kommer med farlig og forkert information, er dig.

Måske du skulle sætte dig mere ind i, hvad mættet fedt er, inden du klandrer/kritiserer andre.

Mættede fedtstoffer deles op i lang- mellem- og kortkædede fedtsyrer. Og ja, det er korrekt at for meget af de langkædede fedtsyrer, er farlige for helbredet. MEN, de mellem- og kortkædede fedtsyrer omdannes til og tilfører energi i/til kroppen, hvorimod de langkædede fedtsyrer omdannes til fedt.

Du kommer med påstande (uden kilde-reference og uden fornuftig forklaring) om, "at det er bevist at alle former for fedt ødelægger blodårenes evne til.....etc." bla bla bla. Helt seriøst, så er den udtalelse for langt ude! Din krop og hjerne ville slet ikke kunne eksistere uden fedt!

Og læg lige mærke til, den tekst du selv citerer.: "but in too many servings of foods heavy with saturated fats, such as fatty meats, whole milk, and butter"

Det er jo klart at, "TOO many" / at for meget fedt er uhensigtsmæssigt. Ligesom med så meget andet, er den gyldne leve-regel om, "ikke for meget" hensigtsmæssigt at leve efter.

Værsgo, læs og bliv klogere.:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/fedtrig-kost-bremser-aldring-af-hjernen


Ole Knudsen skrev denne kommentar:
19-03-2015 21:52:50

@Stefan K

Den eneste her, der kommer med farlig og forkert information, er dig.

Måske du skulle sætte dig mere ind i, hvad mættet fedt er, inden du klandrer/kritiserer andre.

Mættede fedtstoffer deles op i lang- mellem- og kortkædede fedtsyrer. Og ja, det er korrekt at for meget af de langkædede fedtsyrer, er farlige for helbredet. MEN, de mellem- og kortkædede fedtsyrer omdannes til og tilfører energi i/til kroppen, hvorimod de langkædede fedtsyrer omdannes til fedt.

Du kommer med påstande (uden kilde-reference og uden fornuftig forklaring) om, "at det er bevist at alle former for fedt ødelægger blodårenes evne til.....etc." bla bla bla. Helt seriøst, så er den udtalelse for langt ude! Din krop og hjerne ville slet ikke kunne eksistere uden fedt!

Og læg lige mærke til, den tekst du selv citerer.: "but in too many servings of foods heavy with saturated fats, such as fatty meats, whole milk, and butter"

Det er jo klart at, "TOO many" / at for meget fedt er uhensigtsmæssigt. Ligesom med så meget andet, er den gyldne leve-regel om, "ikke for meget" hensigtsmæssigt at leve efter.

Værsgo, læs og bliv klogere.:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/fedtrig-kost-bremser-aldring-af-hjernen


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser