Det tredje krydderi (MSG): Spiser du det uden at vide det?

Skrevet 30-11-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Det tredje krydderi (MSG): Spiser du det uden at vide det?

Et vidt anvendt og potentielt farligt kemikalie, som er værre for dit helbred end alkohol, nikotin og mange medikamenter, befinder sig uden tvivl i mange af de fødevarer, du spiser til daglig. Lad mig introducere det tredje krydderi.


Det tredje krydderi bliver tilsat til tusindvis af de fødevarer, du og din familie jævnligt spiser, især hvis du spiser forarbejdede fødevarer eller på restauranter.

Jeg er uforvarende kommet til at spise det tredje krydderi via en salamipølse, som sælges i alle supermarkeder i Danmark, og hvad er endnu værre, så har jeg givet mine børn samme pølse hver eneste uge. Ikke godt

Jeg havde selvfølgelig læst ingredienslisten på pølsen forinden for at være sikker på, at den var ok at give til mine børn, men jeg havde læst den danske og ikke den engelske liste.

Dette har lært mig at være mere grundig med at læse ingredienserne, før jeg putter noget i munden, og specielt før jeg giver noget til mine børn!

Uheldigvis er det tredje krydderi et af de værste tilsætningsstoffer på markedet og bliver anvendt i dåsesupper, bagværk, kødprodukter, salatdressinger, frosne middagsretter osv.

Det findes i dit lokale supermarked og på restauranter, i dit barns skolekantine og, helt overraskende, i færdig babymad og visse modermælkserstatninger.

Det tredje krydderi er noget andet end krydderier som salt og peber, for det fremhæver faktisk fødevarernes smag, hvorved det får forarbejdet kød og frosne middagsretter til at smage friskere og dufte bedre, lige som det gør salatdressinger mere velsmagende og dåsesupper mindre ”dåsede”.

Det tredje krydderis fordele er åbenlyse for fødevareindustrien, men dette tilsætningsstof kan langsomt og helt symptomløst forvolde stor skade på dit helbred.

Hvad er helt præcist det tredje krydderi (glutamat, mononatriumglutamat, MNG, natriumsalt af glutaminsyre, E-620 – E-625, MSG)?

I 1908 blev det tredje krydderi opfundet. Japaneren Kikunae Ikeada var manden, der identificerede denne naturlige, smagsforstærkende substans i havtang.

Ved at ekstrahere en lille del fra denne substans blev han i stand til at skabe det syntestiske tilsætningsstof ”det tredje krydderi”, og sammen med en partner startede han firmaet Ajinomoto, som i dag er verdens største producent af dette krydderi (og som interessant nok også er medicinalproducent).

Det tredje krydderi virker ved at snyde din tunge med en stort set ukendt femte smagsoplevelse: Umami.

Umami er smagen af glutamat og er en yndet aroma fundet i mange japanske fødevarer, bacon og altså også i det giftige tilsætningsstof ”det tredje krydderi”. Det skyldes smagen af umami, at fødevarer med det tredje krydderi for mange mennesker smager bedre end fødevarer uden dette tilsætningsstof.

Hvorfor er det tredje krydderi så farligt?

Mononatriumglutamat er en excitotoksin, hvilket betyder, at det overstimulerer dine celler, så de ødelægges eller dør, med hjerneskade til følge i varierende grad – og kan potentielt trigge eller forværre indlæringsvanskeligheder, Alzheimer, Parkinson, amytrofisk sklerose m.m.

Ved regelmæssig indtagelse af det tredje krydderi ses:

• Overvægt
• Øjenskader
• Hovedpine
• Træthed og forvirring
• Depression
• Følelsesløshed
• Varmefornemmelser
• Prikken
• Pressen eller stramhed i ansigtet
• Brystsmerter eller åndedrætsbesvær
• Kvalme
• Hurtig hjerterytme
• Døsighed
• Svaghed

Vidste du, at det tredje krydderi også gør dig FED?

Jeg blev chokeret, da jeg fandt ud af dette. Det værste af det hele er, at man har vidst, at MSG gør os fede i mere end 30 år.

Hvis du vil have flere beviser, så kig på National Library of Medicines hjemmeside, www.pubmed.com, og søg på ”MSG Obese”, og du vil her finde over 100 undersøgelser om det tredje krydderi.

Ja, gå ind på www.pubmed.com og søg på ”MSG Obese”. Jeg er sikker på, at du vil blive lige så chokeret, som jeg blev!

Jeg har anført nogle af undersøgelserne nederst i denne artikel.

Det tredje krydderi gør både dig og mig fede ved at rykke ved den mængde af insulin, kroppen udskiller. Ikke godt!

Tips til at undgå det tredje krydderi i din mad

Som hovedregel kan man sige, at hvis en fødevare er forarbejdet, kan man godt regne med, at den indeholder det tredje krydderi (eller et pseudonym for dette). Så hold dig til hele, uforarbejdede, friske fødevarer i din kost, og du kan på den måde undgå dette giftstof.

Ja, hvis du spiser økologisk kød, æg, fisk, frugt og grøntsager osv., skyllet ned med rent vand, vil du ikke bare undgå at indtage det tredje krydderi, men du vil også spise de bedst tænkelige fødevarer for din sundhed.

Og læs så ingredienslister, og overvej:

1. Jo længere holdbarhedsdato, jo værre er denne fødevare for dig.
2. Hvis dine forfædre ikke spiste denne fødevare for 10.000 år siden, skal du heller ikke.
3. Hvis du ikke kender en ingrediens, skal du være meget forsigtig.

Et andet sted, du er nødt til at være på mærkerne med hensyn til det tredje krydderi, er på restauranter. Du kan selvfølgelig spørge tjeneren, om der er retter uden dette tilsætningsstof, eller spørge, om det er muligt ikke at få det tilsat, men det eneste sted, du kan være helt sikker på, hvad der er i din mad, er selvfølgelig i dit eget køkken.

Det tredje krydderi er ikke noget, jeg ønsker i min krop. Jeg er normalt god til at læse ingredienslister, og 99 % af det, jeg spiser, er alligevel fødevarer som økologisk kød, fisk, frugt, grøntsager osv., hvilket er hovedårsagen til, at vintre med sygdom er blevet udskiftet med sundhed og overskud.

Vær på vagt. Du er nødt til at studere indholdet af fødevarer med stor omhu. De snedige fødevareproducenter prøver at skjule det faktum, at de har tilsat det tredje krydderi ved at anvende forskellige andre navne.

Så vær også på vagt over for ”uskyldige” navne såsom hydroliseret vegetabilsk protein, gelatine, gærekstrakt, rissirup eller brunris-sirup.

Jeg ved godt, at det kan være en smule forvirrende, men læs bare ingredienserne, før du køber noget, og hvis du så ikke er sikker, så lad være med at købe det, og vælg i stedet noget, du ved, er sundt.

Et godt helbred er din fødselsret. Begynd på at læse ingredienslister, giv din krop rigtig næring, og du vil blive overrasket over de resultater, du vil opleve i din krop, såsom mere energi, mindre sygdom, vægttab osv.

Held og lykke.

Referencer:

  • Smagsforstærkere E 620-640
  • He, K. et al., American Journal of Clinical Nutrition 2011 Jun;93(6):1328-1336.
  • The monosodium glutamate (MSG) obese rat as a model for the study of exercise in obesity. Gobatto CA, Mello MA, Souza CT, Ribeiro IA. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 2002
  • Adrenalectomy abolishes the food-induced hypothalamic serotonin release in both normal and monosodium glutamate-obese rats. Guimaraes RB, Telles MM, Coelho VB, Mori RC, Nascimento CM, Ribeiro Brain Res Bull. 2002 Aug
  • Obesity induced by neonatal monosodium glutamate treatment in spontaneously hypertensive rats: an animal model of multiple risk factors. Iwase M, Yamamoto M, Iino K, Ichikawa K, Shinohara N, Yoshinari Fujishima Hypertens Res. 1998 Mar
  • Hypothalamic lesion induced by injection of monosodium glutamate in suckling period and subsequent development of obesity. Tanaka K, Shimada M, Nakao K, Kusunoki Exp Neurol. 1978 Oct
  • Price-Pottenger Nutrition Foundation, Samuels, Jack “MSG Dangers and Deceptions”
  • MSGTruth.org “What Exactly is MSG?”
  • U.S. Food and Drug Administration “FDA and Monosodium Glutamate (MSG)” August 31, 1995
  • FDA Consumer Magazine “MSG: A Common Flavor Enhancer” January-February 2003
  • TruthinLabeling.org “This is What the Data Say About Monosodium Glutamate Toxicity and Human Adverse Reactions”
  • Gør monosodium glutamate - MSG dig syg og fed?

Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Betina skrev denne kommentar:
11-12-2012 07:30:29

Jeg er blevet en ivrig læser af dine artikler og har tillid til det du skriver da du jo er en af "os" og i den fødevarer-jungle vi befinder os i er det opløftende at nogen tager initiativ og giver os andre lidt indsigt. Et taknemmeligt tak herfra...


Lene:) skrev denne kommentar:
11-12-2012 08:00:21

Tak og ja, det er et stort arbejde at være sig bevidst, hvad man spiser, men udbyttet af arbejdet er endnu større for en selv og sin familie:) så jeg takker dig og biodynamisk og økologisk landmænd for deres arbejds indsat:)


Carsten skrev denne kommentar:
11-12-2012 10:05:08

Kære Alun

Jeg deler helt dine synspunkter og holdninger, og vil tilføje omkring smagsforstærkere som disse kemikalier kaldes, at hvis der står _gær_ er der også tale om smagsforstærkere eller Mono Natrium Glutamat som er den kemiske betegnelse ..

Naturligvis er der gær i brød, men ser du det alle andre steder end der hvor der er noget der skal være hævet, så er det gær=smagsforstærker, det tredje krydderi eller hvad du nu vil kalde det ..

Iøvrigt klamt smart at kalde det et krydderi, yderligere en måde de forsøger at skjule sandheden på ..

Mange hilsner
Carsten


Vis alle kommentarer

mikkel ravn skrev denne kommentar:
11-12-2012 10:26:09

vil du være mere specifik med de alternative betegnelser. du havde selv overset dem med din viden og jeg er stadig i tvivl. Er f.eks. gærekstrakt og gelatine det samme som MSG ?? Tak for informationen


Alun skrev denne kommentar:
11-12-2012 10:52:41

alun.dk For me the moral of the story is:

1. Læs ingrediens listen før du køber noget.
2. Før du spiser noget overvej om maden vil tilføre livskraft til din krop eller om den derimod vil stjæle livskraften fra din krop.
3. Den eneste person du skal lytte til er din egen krop, den er verdens bedste læge.

Hav en kanon dag allesammen.


Aksel skrev denne kommentar:
11-12-2012 13:34:32

Du spreder falsk information. MSG (E621) er overhovedet ikke farligt. Det er fup og fis.

"Conclusions: MSG has a widespread reputation for eliciting a variety of symptoms, ranging from headache to dry mouth to flushing. Since the first report of the so-called Chinese restaurant syndrome 40 years ago, clinical trials have failed to identify a consistent relationship between the consumption of MSG and the constellation of symptoms that comprise the syndrome. Furthermore, MSG has been described as a trigger for asthma and migraine headache exacerbations, but there are no consistent data to support this relationship. Although there have been reports of an MSG-sensitive subset of the population, this has not been demonstrated in placebo-controlled trials."
Kilde: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-7599.2006.00160.x/abstract


Andrea skrev denne kommentar:
11-12-2012 13:51:41

Hej Alun. Det er første gang jeg kommenterer noget om dine artikler. Jeg synes generelt at det er tit meget forvirrende at finde ud hvad er godt og hvad er skidt. Selve mellem de kloge er forskellige hvad de anbefaler. Jer er selv tankefeltterapeut og metamediciner, spiser næsten alt økologisk er mest vegetar og stadigvæk meget forvirret hvad skal spises sammen med hvad, men hvis vores overbevisning er at noget er skidt, så vil vores krop automatisk reagerer at det er skidt og omvendt, synes vi at det er det bedste for vores krop, så vil vores krop ikke reagerer så negativ som hvis vi synes det modsatte. Så, vil jeg anbefaler at man griner mere, er sammen med dem man elsker, bevæger sig og være taknemmelig for det man har og være tilstedet, uanset hvad fortid har været. Dyrk så mange grønne blade som du overhoved kan og drik vand. Knus. Andrea


Martha P Frederiksen skrev denne kommentar:
11-12-2012 13:54:33

Tips til at undgå det tredje krydderi i din mad..Hvorfor fjerne man så ikke det farlige MSG og andre farlige stoffer ?, jeg stole på, hvad jeg køber og spise!.
Hvad blev den næste, vi køber blev snydt


Søren Christensen skrev denne kommentar:
11-12-2012 16:47:14

Tjaaa, Aksel. Der er jo folk (producenterne af det tredje krydderi og lign. stoffer), der er meget interesserede i at gøre MSG ufarligt og godt. Så de bestiller en undersøgelse, der skal vise dette og får den, akkurat som den undersøgelse, der viste, at passiv rygning ikke på nogen måde var skadelig. Desværre kan jeg ikke huske linket til den artikel, men den undersøgelse var bestilt af tobaksindustrien, viste det sig. Du har vel også hørt om, hvordan den til enhver tid siddende regering finder undersøgelser frem, der passer til regeringens politik, mens oppositionen her undersøgelser, der viser, at det er helt modsat.Hvis du læser de referencer, der er henvist til af Alun, vil du finde undersøgelser, der modbeviser din.
Og til Martha P frederiksen.
Når man ikke fjerner det fra markedet, er det et spørgsmål om politik og penge. Du kan absolut ikke stole på, at det du køber er uskadeligt, endsige sundt.Hvorfor tror du at hjerte-karsygdomme, diabetes og canser er i stigning og årsag til flere og flere sygdomme?
Vi kunne måske tåle at ryge eller måske kunne vi tåle en smule af nogle af de skadelige ting, men når vi dagligt fylder os med tilsætningsstoffer af alle mulige slags går det galt på et eller andet tidspunkt. Den eneste måde at sikre sig på er at tilberede maden selv, og helst af økologiske produkter. Spis aldrig ikke økologisk frugt, specielt ikke citrusfrugter eller bananer, ej heller grøntsager. Det er dyrere, ja, men kan dit helbred og liv være for dyrt. Økologisk kød er især dyrt, men køb i det mindste frisk kød og tilbered det selv. Undgå færdigretter og forarbejdede produkter.


Jens skrev denne kommentar:
11-12-2012 17:17:38

Prisværdigt du gør opmærksom på de farer vi almindelige dødelige møder i dagligdagen. -, Lad os få momsen væk på dansk producerede økologiske varer og læg en meget stor afgift på lakrids og slikkepinde.


Uffe Ildvedsen skrev denne kommentar:
11-12-2012 17:22:01

Tak for en meget informativ artikel.
Jeg synes dog, det er noget vrøvl, at vi kun skal holde os til den mad, vores forfædre spiste for 10.000 år siden.
For det første ville det kræve en meget høj "arkæologisk bevidsthed" at kende sine forfædres menu.
For det andet ville det udelukke masser af fremragende fødevarer som fx. ris, kartofler og tomater (blot for at nævne nogle få)
(Og så husk lige nutids-r på kommenterer hér over formularen-))
Venlig hilsen
Uffe Ildvedsen


Steffen skrev denne kommentar:
11-12-2012 19:49:46

Arrrgh! Hvornår stopper folk med at sprede misinformation vedrørende såkaldte 'farlige tilsætningsstoffer'?!
MSG står for 'mono sodium glutamate' (mononatrium-glutamat) som er et salt af aminosyren glutaminsyre. Bland glutaminsyre og natron, så har du MSG. Glutaminsyre, uanset formen, er en aminosyre, som kroppen bruger. Den er dog ikke-essentiel, så vi kan selv lave den. Ergo ved kroppen udmærket godt, hvordan den håndterer et 'overskud' af glutamat/glutaminsyre. Altså medmindre vi taler indtagelse i nærmest kilogram-skala.
LD50 for MSG (50 % sandsynlighed for at dø ved denne dosis) er 16,6 g/kg kropsvægt. Altså vil en person på 60 kg skulle indtage 996 gram MSG for at have 50 % sandsynlighed for at omkomme! Det betyder, at den mængde, man bruger som krydderi, er ubetydelig.

Der bliver i artiklen indledt med at sammenligne farligheden med fx nikotin. Nikotin er dødeligt, hvis man får blot 40 mikroliter (!) på huden. En dråbe er, til sammenligning, ca. 125-250 mikroliter.


Stine Olsen skrev denne kommentar:
12-12-2012 13:47:06

MSG kan være et allergen, og give nogen af de virkninger, som er beskrevet i artiklen. Jeg selv bliver ret dårlig, hvis jeg spiser for meget af stoffet.
Mit råd: spis økologisk, hvor denne form for tilsætningsstoffer ikke er tilladt. Vær dog opmærksom på, at visse produkter stadig indeholder gær i forskelige former!


mikkel ravn skrev denne kommentar:
18-12-2012 09:26:43

Hej Alun.
Jeg gentager lige mit spørgsmål. Optræder MSG under andre navne?
vil du være mere specifik med de alternative betegnelser. du havde selv overset dem med din viden og jeg er stadig i tvivl. Er f.eks. gærekstrakt og gelatine det samme som MSG ?? Tak for informationen


--------------------------------------------------------------------------------


Jesper skrev denne kommentar:
27-12-2012 22:39:20

Hej... fin Nok artikel, men Hvorfor giver du dine børn en pølse som ikke er økologisk? Tænker at du af alle ved hvordan dyrenes vilkår er, og at det selvfølgelig er en selvfølge at konventionelle producenter ikke skal støttes!


Ove skrev denne kommentar:
03-01-2013 19:27:38

Rigtig god og spænende artikel omkring smagsforstærkere – Jeg har tinnitus og mistænker det 3 krydderi ( smagsforstærkere / MSG ) for, at FORSTÆRKE tinnitusen. Er dog ikke helt sikker men mener selv, at jeg får forhøjet / forværret min tinnitus når jeg får for megen mad med smagsforstærkere.
Jeg og mange andre bruger tit BOULLION til det ene og til det andet - disse indeholder som-regel altid smagsforstærkere ( Det 3 krydderi / MSG ).
Her bør man købe Økologisk i sin helsekost for at få rene gode varer / bouillon.

Er der nogen der ude der har tilsvarende erfaringer omkring tinnitus ??


Jane skrev denne kommentar:
08-01-2013 01:49:44

Ja msg er skadeligt på mange måder. Det findes i gærekstrakt i mad, men er der egentlig nogen der ved om det også er i ølgær?


Ernst Andersen skrev denne kommentar:
22-01-2013 18:55:55

Min gamle lærer sagde engang til mig: - Mådehold med alt min dreng - kan du håndtere det,skal du nok klare dig gennem livet - Dette gælder også når man prøver at spise sundt - Spiser man for meget - vil det også kunne gå galt - Man finder mange gode råd her i ALUN og jeg ved at de er gode og velmente - Jeg faldt over MSG og læste det hele,og jeg har derfor også lidt at tilføje - Jeg er gammel skibskok og første gang jeg besøgte Japan var i 1963 - Her stiftede jeg bekendtskab med DET 3. KRYDDERI (AJINOMOTO) for første gang - For mig var det bare lykken - lige at kunne give sauce o.l. et lille extra pift - Brugte kun meget lidt og allerede dengang fik jeg at vide - at det kunne ikke anbefales at overdrive brugen af MSG - det ville da kunne ødelægge smagen - I hele min sejltid på ialt 17 år brugte jeg MSG,og jeg har aldrig hørt at nogen pludselig fik det dårligt og MSG måske kunne være synderen - Man må jo også bemærke at japanerne har den højeste levealder i verden,selvom de indtager MSG hver eneste dag - så helt så farligt kan dette kunstige krydderi vel ikke være - Det er farligt at leve,og vi dør til sidst - ligegyldigt om vi har spist sundt eller ej - Jeg prøver at efterleve det med at udvise mådehold - mennesket er i al almindelighed altædende,og man kommer langt med blot at bruge sine naturlige instinkter - Jeg er også tilhænger af at bruge tid til at lave mad fra bunden,og jeg spiser selv meget økologisk - Det sker at jeg bruger lidt 3. krydderi,men det er meget begrænset - Dette er ingen kritik af Jeres artikel om MSG - kun nogle synspunkter fra mig
Mange hilsener
ERNST


Steffen skrev denne kommentar:
27-01-2013 00:17:24

Jeg får helt lyst til at komme med følgende om et stof kaldet oxydan:
Oxydan er et stof, som industrien udleder i vandløb og i atmosfæren konstant. Det har en LD50 (50 % sandsynlighed for at blive dræbt) på omkring 90 g/kg kropsvægt, og vi bliver konstant udsat for det.
Der er større eller mindre spor af det i vores mad og i vores drikkevand. Flere mennesker dør af det på årsbasis. Hvad skal der gøres ved det?!


Hjørdis Nielsen skrev denne kommentar:
17-03-2013 14:21:28

Jeg bliver voldsomt syg af smagsforstærkere, nogle gange af ganske små mængder fx 2 skiver spegepølse. Jeg får alle symptomer i china restaurant syndrom, og det kan tage mig 3 døgn at komme til hægterne igen.Det kan minde om migræne, som jeg også har lidt af, men det er alligevel ikke helt det samme. Det er meget svært at få min læge til at tage mig alvorligt, til trods for at jeg har forsynet ham med flere artikler fra internettet, og jeg har kunnet henvise til det tyske forbrugerprogram "Markt". Jeg har i sidste uge været udsat for, at man på en restaurant serverede sovs med smagsforstærker for mig, selv om jeg havde spurgt mig for og gjort opmærksom på mit problem. Frækt -for jeg bad jo ikke om prisnedsættelse, fordi jeg eventuelt måtte undvære sovsen. Til daglig læser jeg altid på varerne og spiser ikke noget, nogen serverer for mig, hvis jeg ikke kan se, om der kunne være smagsforstærkere i. Jeg har ikke problemer med fødevarer, der naturligt indeholder glutamater, det er de industrielt fremstillede varianter. På samme måde kan aspartam fremkalde et helt usandsynligt voldsomt migræneagtigt anfald hos mig. Min læge glipper vantro med øjnene, når jeg forklarer ham det. Kender andre til disse anfald.


Ib Yx skrev denne kommentar:
24-03-2013 09:13:50

Jeg læser med stor fornøjelse dine artikler og spreder gerne det sure budskab, når jeg er sikker på relevansen. Jeg kan da huske i 70erne da det tredje krydderi var et must i det progressive ungdomsoprør. Det forsvandt helt af sig selv fra hylderne, hvilket indikerer, det er noget stads. Men er symptonlisten ikke en beskrivelse af normalbefolkningen.
Den industrialiserede fødevareproduktion er en pest, der hiver sund livsenergi ud af folket. Der ligger millioner af arbejdspladser og venter, når omstillingerne slår igennem.


Liza skrev denne kommentar:
21-04-2013 07:58:59

Rigtig god artikel! Jeg har selv været opmærksom på MSG i lang tid og undgået det. Har også lært min superseje og sundhedsbevidste datter at gå langt uden om madvarer der indeholder det.Jeg er skolelærer og lægger mærke til hvor mange af mine elever der jævnligt indtager de små nudelsupper (i pakke eller bæger)der næsten altid indeholder MSG. Stakkels børn! Gid deres forældre ville vågne lidt op. Man kan da sige sig selv at en suppe med kylling- eller oksekødssmag der kan holde sig i det uendelige og som koster 5 kr ikke er et godt fødeemne for børn i voksealderen.


Ditte skrev denne kommentar:
22-05-2013 12:14:37

Jeg reagerer meget voldsomt på MSG. Om det er en boullionterning eller færdige krydderiblandinger, sådan noget grøn thai curry paste eller chips med det. Jeg får så ondt i kroppen, jeg slet ik kan være til for smerter i knoglerne. Jeg har haft venner, der troede, det var fis og bildte mig ind, der ikke var bouillon i maden osv, og så måtte jeg ligge syg i 2 dage bagefter, så de er stoppet. Jeg kender en anden veninde med samme reaktion. Men ingen andre i familien reagerer. Jeg er i forvejen kronisk syg, så måske er jeg mere modtagelig.
Jeg køber mest økologisk, og man kan nemlig få øko bouillion, så det har jeg leveret til de venner, der har stort forbrug af bouillon, så jeg ikke bliver syg.
Det tog mig flere år at regne ud, hvad det var, jeg blev konstant undersøgt for urinsyregigt, men så kiggede jeg på, hvad det var, jeg fik at spise, inden smerterne opstod, og jeg opdagede, at jeg altid spiste hos den samme person eller havde fået thai/indisk take away, og så gik det op for mig.


Christian Burmester skrev denne kommentar:
06-06-2013 08:24:37

Hej, faldt over MSG i bogen Medicin-Slave eller Ernærings-Klog, Merlin Media, Tlf. 4491 4025. Der står rigtig meget i denne bog. 100% øjen-åbner! Hvorfor helv...skal vi fyldes med alt det lo...? Hilsen, Chr. B.


René skrev denne kommentar:
19-06-2013 14:54:50

Hold jer fra Baconchips. Dem jeg er normalt er helt vild med indeholde E621, har jeg lige fundet ud af. Tror hellere jeg vil spise rigtig stegt bacon i stedet for-) Haha


hans-walter rosendahlasmussen skrev denne kommentar:
01-10-2013 22:56:49

Har først i mit voksenliv fundet ud af, at min
rødmen af en særdeles voldsom karakter (i ansigtet,
på halsen og brystet) mine angstanfald og migræne kan
kobles sammen med indtagelse af smagsforstærker.
Min kone og jeg går aldrig på restaurant og familien kender
vores overfølsomhed - derfor ingen færdigsuppe, købte pizza, industrielt fremstillet pålæg m.m
Andet er der ikke for. Sålænge Bruxelles siger Ok til anvendelse af smagsforstærker, profiterer foretagener
som Mc.Donnalds, Burger King, Jensens Bøfhus og samtlige industribagere af denne beslutning.
Snart har det moderne menneske glemt hvordan rigtig mad
smager og den dag er lige om hjørnet.


ikram skrev denne kommentar:
17-02-2014 00:11:10

Hej,der er findes ikke noget hedder de treje krydder..den er opfunde af japanske Forsker (smagesforsker) ved en laboritium.;) det er Helt kunstige smage af Køde. dem det har skabt..derfor chips osv smager så dejligt..Tips: den kan ikke købes kun industri har dem.
Med venlige Hilsen
Færdige uddanet Ernæringshælper


Tone Fryd skrev denne kommentar:
03-04-2014 07:17:59

Ja tak for artiklen, har lige læst at dette stof også kan være årsagen til autisme. Blot en tilføjelse til de andre bivirkninger.


Alex skrev denne kommentar:
04-05-2014 15:45:04

du ER så fuld af det Alun... hold kæft en hykler, som slynger en masse ting ud, UDEN substans!
Mon du er bekendt med begrebet cognitiv bias?!?!

Hvis man spurgte dig, ville menneskeheden aldrig have udviklet sig fra værende et sumpdyr.. Mennesket har været mange 100-tusinde år undervejs, så det.. Du er IKKE bedrevidende blot fordi du har lavet en hjemmeside.. få dig hellere et par køleskabsmagneter du kan onanere til


Erik Mortensen skrev denne kommentar:
24-02-2015 18:19:47

Der burde være nogle udsendelser i TV, så alle kan se, hvad det er for noget, de spiser.


Birgit skrev denne kommentar:
25-08-2015 08:51:39

Økologisk plantedrik har lang holdbarhed!!!
Er den så også usund?


Lizette skrev denne kommentar:
14-11-2015 11:52:02

Er de navne du nævner synonymer for det tredje krydderi, eller er de også bare i pakken dårlig kemi? (Så vær også på vagt over for ”uskyldige” navne såsom hydroliseret vegetabilsk protein, gelatine, gærekstrakt, rissirup eller brunris-sirup)


Anders Vigen skrev denne kommentar:
26-11-2015 16:53:22

Hvorfor er det tredie krydderi tilladt hvis det har så store helbredsmæssige konsekvenser ?

Det må jo være en sag for Sundhedsstyrelsen at tage op


Christian skrev denne kommentar:
30-11-2015 17:11:23

Kære Alun.
Det er tydeligt at du er meget engageret i det du laver, og at mange mennesker læser hvad du skriver.
Jeg forstår bare ikke at du med en artikel som denne forsøger at skabe frygt og uro blandt disse mennesker, der jo ikke ved bedre end at tro på hvad du skriver.
Du glemmer jo at nævne at glutamat er naturligt forekommende i centralnervesystemet, der ikke kan fungere uden, men derimod karakteriserer det som et dødsens farligt kemikalie!!
Desuden er den Literatur du lægger til grund for dine udtalelser stærkt forældet, og desuden ikke beregnet til at skulle tolkes af lægfolk i den brede offentlighed, men derimod danne baggrund for metaanalyser og reproduktion af andre forskergrupper. Når du ikke har citeret nyere litteratur, er det sikkert fordi de hypoteser der ligger til grund, er opgivet fordi de ikke bragte tilfredsstillende resultater ud fra en videnskabelig betragtning.
Hvis du vil bidrage med noget konstruktivt kunne du søge nyere litteratur samt citere metaanalyser der inddrager resultater fra flere studier, og dermed giver et mere nuanceret, og reelt billede i stedet for at sprede frygt og bekymring på et helt forkert grundlag.
MVH Christian


henny skrev denne kommentar:
01-12-2015 06:57:14

TAK for fin artikel


Annett skrev denne kommentar:
01-12-2015 07:35:29

Godt, du skriver om det tredje krydderi, tror der er mange, der læser dit nyhedsbrev, og ja det burde være kendt viden. Det behøver ikke være svært, blot man holder sig til naturlige fødevarer, forarbejdet mad - herunder røget kød og især bouillon (værst er terninger). Ja og så smager det bedre uden :-).
DBH Annett


Hans Find Andersen skrev denne kommentar:
01-12-2015 16:02:26

God info!
Det ville være meget værdifuldt med en omfattende og tilgængelig database, der redegjorde for alle de giftstoffer, som fødevareindustrien benytter sig af.
Mvh. HFA


optimisten skrev denne kommentar:
01-12-2015 17:29:22

Tak for en fin artikel :)

Fik selv engang et anfald med svimmelhed, rødme og diffushed -(var tæt på at besvime) blot fordi jeg havde spist på en thailandsk restauration...

Jeg forstår ikke hvorfor dette middel er tilladt I madvarer.


Søren Klit skrev denne kommentar:
01-12-2015 18:00:44

Tak for endnu en interessant og oplysende information. Heldigvis er der tilsyneladende flere og flere forbrugere, som vælger økologiske fødevarer, men gad vide, hvor længe vi skal vente på, vi er mange nok, før fødevareindustrien og politikerne tager os alvorligt - at vi ikke vil forgiftes og invalideres, fordi økonomisk grådighed vægtes højere, end menneskers sundhed og trivsel.


Mads Haupt skrev denne kommentar:
01-12-2015 21:32:35

Jeg vidste jeg havde fat i noget.

Det er bare træls, at noget der er mindst ligeså slemt som ingredienser – hvis ikke værre – er mængden.
Det står sjældent på pakken og derfor er det indlysende at den eneste måde at vide sig sikker er enten at overvåge producenterne, dyrke det selv helt fra bunden eller benytte et analyseapperat til at analysere sin mad.

Jeg synes det er trist.
Og hvad der er endnu værre er, at rigtig mange mennesker ikke ved det.


Bente skrev denne kommentar:
02-12-2015 11:44:25

Jeg sendte din artikel til min søn, der læser til kemiingeniør. Han er ikke enig i dine oplysninger og siger bl.a. følgende:

Mononatriumglutamat eller Monosodium glutamate på engelsk er et af de mest undersøgte krydderier/tilsætningstoffer på markedet. Det bruges tillige som et af de tre krydderier, man har på bordet i Kina (salt, peber og dette).

Stoffet forekommer også i kanon høje mængder i brystmælk, som nok er det sundeste et barn kan indtage

P.S. det kommer heller ikke fra havtang længere, det er lavet, som så meget andet, i bakteriefarme hos fabrikker som Novozymes.

Mvh,
Den nu irriterede kemiker


Albert Christensen skrev denne kommentar:
02-12-2015 13:25:38

Når man har læst din artikel, sidder man tilbage med en oplevelse af udokumenteret skræmme kampagne.
Se f.ekshttp://m.samvirke.dk/mad/artikler/tredje-krydderi-skidt-kanel.html


Agnes skrev denne kommentar:
03-12-2015 07:24:11

Jeg er taknemmelig for at mennesker som dig bruger deres liv på at oplyse os almindelige mennesker om sådan noget som vi aldrig ville have fundet ud af ellers. Tak :-D


Sven skrev denne kommentar:
03-12-2015 11:32:19

Tak for dine spændende, informative artikler og din webshop.
Køkkenskabet er blevet ryddet for "Allroundkrydderi", "Steak krydderi" og "Honningsmag" fra Santa Maria.
:-)


Jesper Pedersen skrev denne kommentar:
05-02-2016 06:17:28

Dihydrogenoxid er også farligt i større mængder.vil lige påpege at Glutamat og glutaminesyre er to aminosyrer som findes i alle proteiner og dermed alle madvarer. Man kan således ikke undgå at spise dem. Men man kan muligvis få uproportionelt stor mængde af disse i forhold til andre aminosyrer hvis man spiser mad tilsat ekstra af disse. Ro på, ik?


Jef skrev denne kommentar:
29-05-2016 17:59:08

Så lige nogle Chili Klaus chips (sikkert fra kim's men lagde ikke mærke til det) og kiggede på ingredienslisten da mange chips og chiliprodukter indholder MSG/smagsforstærkere E620-E625. Det gjorde de nu ikke men indeholdt i stedet uskyldig gærekstrakt. :-D Så dem skulle jeg ikke have. Takker for denne artikel som har gjort mig klogere. Vh. en stor chili fan


Emil skrev denne kommentar:
07-06-2016 05:26:14

Flere "fakta" er desværre forkerte og modbeviste i artiklen.


Anni skrev denne kommentar:
01-07-2016 15:22:30

Har du hørt om en sammenhæng mellem mononatriumglutamat og tinnitus? Det skriver en tysk skribent om. Har du set noget om det i de engelske artikler?


Dr. Michael Arvedlund BSc MSc PhD skrev denne kommentar:
11-07-2016 03:04:27

Sikke en omgang paste and copy fra særdeles tvivlsomme webpages. Og så refererer du bla. til ældgamle forskningsartikler og andre der er ligeså så tvivlsomme så man dør af grin - godav do!


Jeg arbejdede som forsker på Okinawa i tre år 2003-2006 og nød deres extremt velsmagende mad. Smager af meget mer end dansk vindtør mad pga umamai - glutaminate. Japanere, fra Okinawa, lever længere end alle andre her i verden og er samtidigt STORFORBRUGERE af al slags mad og krydderier der indeholder voldsomme mængder glutaminate.

Av for den - var? Hvad gør en frelst ved den lille grimme kendsgerning?

Læs også Professor Ole G. Mouritsens bog om Umami.

Mvh hilsen Michael Arvedlund BSC MSc PhD
Taastrup Hovedgade 3. st.
2630 Taastrup Denmark

Associate Editor of the Marine Science Journals JMBA-UK and Mar Biodiv Rec

arvedlund@speedpost.net

Refs (et sparsomt udvalg!):
https://www.information.dk/udland/2013/06/japansk-kost-oege-dine-chancer-100
http://link.springer.com/article/10.1007/s11357-006-9020-x#/page-1
http://www.hindawi.com/journals/crp/2011/679187/abs/
http://www.mindbodygreen.com/0-14305/these-people-live-longer-than-anyone-here-are-9-things-they-do.html


Mads skrev denne kommentar:
05-09-2016 18:41:16

Hej.

Jeg har fundet denne liste over skjulte kilder til MSG og tænkte, at du kunne henvise til den.
http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html


Mads skrev denne kommentar:
05-09-2016 18:41:40

Hej.

Jeg har fundet denne liste over skjulte kilder til MSG og tænkte, at du kunne henvise til den.
http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html


Tom skrev denne kommentar:
22-09-2016 17:53:11

Sikke en masse uoplyst spreden af frygt basseret på nogle gamle og forkerte kilder. Kroppen danner naturligt 50 gram MSG om dagen! Det er en meget meget større mængde, end det, der bliver tilsat fødevare.
"2. Hvis dine forfædre ikke spiste denne fødevare for 10.000 år siden, skal du heller ikke."
Jammen det gjorde de da? En skide tomat indeholder stoffet helt naturligt, og mange andre naturligt forekommende mad indeholder også MSG.
Altså denne artikel er jo fyldt med ligeså åndsvage argumenter at man kunne skrive en bog med modargumenter.
"1. Jo længere holdbarhedsdato, jo værre er denne fødevare for dig."
Mener du helt generalt? Så må havregryn jo være meget usundere end donuts.

Nåh, spild af tid - typen der læser de her artikler gider nok ikke at bruge tid på at undersøge det, og tror straks at MSG er det værste siden tyndskid, især siden alle de øverste sider om MSG på google handler om det samme.


Helle skrev denne kommentar:
11-12-2016 12:51:09

Har du læst bogen Den medicinske seer? Han fraråder også MSG og siger at det skjuler sig i megen helsekost under "naturlig aroma"


Lene Pihl skrev denne kommentar:
12-01-2017 14:50:59

Jeg er overfølsomhed for MSG, hvorfor er det tilladt, at bruge. Min opdagelse er ny, hold da fast, hvor har jeg været medtaget.
Artiklen er rigtig overskuelig,var glad for, at kunne finde svar. Hilsen Lene


Joe Fisker skrev denne kommentar:
09-02-2017 10:33:07

Jeg tror mange stadig vil have glæde af dette dejlige krydderi. Det er bare nemmere at lave god mad der smager godt. De fleste sygdomme vi får er arvelige, derfor er det ret ligemeget hvad vi spiser. Spis det du kan lide, det er mit råd.


Kjeld skrev denne kommentar:
03-04-2017 02:50:03

Er det undersøgt helt seriøst eller er det noget man tror. Jeg bruger det jævnlig og jeg bliver ikke fed. så jeg kan ikke genkende disse oplysninger og betragter dem som ikke særlig troværdig


Hanne Vind skrev denne kommentar:
06-04-2017 16:58:26

Jeg har lige været på en asiatisk restaurant. Som diabetiker undgår jeg søde/sure retter. Alligevel fik jeg et chok, ved næste blodsukker test. Det var enormt, som jeg aldrig har haft før. Jeg skal ikke derind mere. Der burde advares for diabetikere


Bende Riis skrev denne kommentar:
30-07-2017 11:09:05

Tak for din artikel. Jeg blev opmærksom på det du skriver om gennem at læse Den medicinske Seer. MSG rækker desværre langt ud over fødevare branchen - og ind på helsekostens hylder - både kosttilskud og plejeprodukter. Har et utal af navne - listen findes i hans bøger. Jeg kan næsten ikke finde noget hvor det ikke er i, vitamin kapsler, cremer osv, eller også er der parabener i cremerne. Hvad gør man så? Hører gerne andres erfaringer


Gustav skrev denne kommentar:
09-08-2017 19:19:59

Stoffet findes i forvejen naturligt i masser af det mad vi spiser. Bla ost og kødprodukter. Så tag det helt roligt.


Jakob skrev denne kommentar:
14-09-2017 13:11:17

Tak, fordi du henleder vores opmærksomhed på dette kedelige stof. Jeg har læst i en amerikansk bog, at MSG ofte benævnes "aroma" eller "naturlig aroma" i ingredienslisterne. Kan det virkelig passe?


Benny skrev denne kommentar:
17-11-2017 16:48:26

Sikke en gang læmands mundlort :)


Benny skrev denne kommentar:
17-11-2017 16:48:47

Sikke en gang læmands mundlort :)


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser