❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Kunstige sødestoffer bliver endnu engang kædet sammen med vægtøgning

Skrevet 07-03-2008 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kunstige sødestoffer bliver endnu engang kædet sammen med vægtøgning

Føde- og drikkevarer, der indeholder sødestoffer uden kalorier, kan ødelægge din evne til at kontrollere dit fødeindtag og din vægt.


Det viser ny forskning fra psykologer ved forskningscentret for spiseadfærd (Ingestive Behaviour Research Center) på Purdue University.

Deres undersøgelse viser, at sammenlignet med rotter, der spiste yoghurt sødet med glykose (et usammensat sukker), så var det tilfældet for rotter, der spiste yoghurt sødet med det kunstige sødestof sakkarin, der ikke indeholder kalorier, at de:

• Indtog flere kalorier (og de udlignede det ikke ved senere at skære ned)

• Tog mere på i vægt

• Øgede mængden af kropsfedt

Man mener, at når man indtager kunstige sødestoffer, bliver fornemmelsen for noget sødt og fødevarer med højt kalorieindhold ødelagt og ændrer derved din krops evne til at regulere dit indtag.

Forskerne målte også rotternes kropstemperaturer, der typisk stiger efter et måltid. Det viste sig imidlertid, at efter at have indtaget et sødt måltid med højt kalorieindhold havde rotter, der indtog sakkarin, en lavere kropstemperaturstigning end rotter, der indtog glykose.

Forskerne mener, at denne svage biologiske reaktion fik rotterne til at overspise, og at det samtidig gjorde det sværere at forbrænde kalorierne senere.

Deres konklusion blev, at indtag af fødevarer sødet med sakkarin vil medføre større øgning af kropsvægt og –fedt end indtag af de same fødevarer sødet med sukker.

Selvom det er nødvendigt med yderligere forskning på området, mener forskerne, at indtag af andre kunstige sødestoffer som aspartam, sucralose og acesulfame K kan have lignende virkninger.

Alun.dk om kunstige sødestoffer
Mange er overbeviste om, at indtag af føde- og drikkevarer med kunstige sødestoffer gør det lettere at tabe sig, men det er et omhyggeligt organiseret bedrag. Så hvis du stadig bruger dette argument til at vælge light-udgaverne, bliver du godt og grundigt vildledt.

I virkeligheden ødelægger disse føde- og drikkevarer din krops evne til at tælle kalorier og forstærker dermed din tilbøjelighed til at overspise. Uheldigvis anbefaler de fleste offentlige sundhedsstyrelser og ernæringseksperter disse giftige kunstige sødestoffer som acceptable alternativer til sukker. I bedste tilfælde er det forvirrende og i værste direkte sundhedsskadeligt for dem, der følger deres vildledende råd.

Tænk lidt over, hvad forskerne siger:

• Light sodavand kan fordoble risikoen for fedme

• Kunstige sødestoffer kan stimulere din appetit, øge din trang til kulhydrater, stimulere lagringen af fedt og forårsage vægtøgning

Alligevel er vægtøgning kun én af bivirkningerne ved indtag af disse syntetisk fremstillede sødestoffer.

Kilder:
• Behavioral Neuroscience, februar 2008, Vol. 122, No. 1, 161-173


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Morten skrev denne kommentar:
04-08-2010 08:24:38

Først henviser i til en seriøs videnskabelig undersøgelse og derefter kommer der et mystisk afsnit hvor i beskriver en række bivirkninger som værende fakta på trods af at der endnu er meget stor usikkerhed omkring sødemidlerne i den videnskabelige verden.
Det virker ret usagligt.


Annie Meldberg skrev denne kommentar:
23-03-2011 07:59:48

Der er rigtig mange myter om sødestoffer. Denne artikel er skrevet for 3 år siden. Er der ikke kommet noget nyt siden?
vh annie


kent skrev denne kommentar:
10-06-2012 18:29:39

hej jeg syndes at have læst en artikel om sødestoffet aspatarm.at det kunne ikke bevises at det søde stof skulle have nogen virkning på os menesker.verdens største sodavands fabk.cocacola fanta jolly og mange flere bruger dette sødestof jeg kan ikke tro de bruger aspatarm hvis der var den mindste tvil om sundheds skadelig virkning


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley