❤ Bestil produkter for KUN  1600 kroner og få et par lækre Barfodssko (værdi 699) som bonus til 0 kroner. ❤

Kulhydrater: De gode, de dårlige og de rigtigt dårlige kulhydrater

Skrevet 19-09-2005 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kulhydrater: De gode, de dårlige og de rigtigt dårlige kulhydrater

Lær at bruge GI (Glykæmisk Indeks) til at vælge de rigtige kulhydrater, hvis dit mål er fedttab og/eller forbedrede sportspræstationer.


Der hersker ingen tvivl om at kulhydrater spiller en stor rolle for sportslige præstationer.

Kulhydrater, i form af glukose, giver brændstof til musklerne, hjernen og nerverne før, under og efter du har dyrket motion.

Afhængigt af hvilken type føde du vælger, kan indtagelse af kulhydrater påvirke din krop på forskellige måder, som enten kan forværre eller forbedre præstationen eller fedttabet.

Overdreven brug af for mange af de forkerte kulhydrater på det forkerte tidspunkt og i de forkerte mængder kan bevirke at du tager mange kilo på i vægt, falder i søvn under møder og måske bliver nødt til at gå på kompromis med din sportslige præstation.

Derimod, vil de rigtige kulhydrater på det rigtige tidspunkt og i de rigtige mængder spille en central rolle for din krop og dine præstationer.

Det er udelukkende et spørgsmål om at vide hvad du skal se efter i kulhydraterne, hvilke kulhydrater du skal bruge på hvilke tidspunkter og hvor mange du skal indtage. Formålet med denne artikel er at give dig denne viden. 

De forkerte typer kulhydrater gør dig fed og forringer din præstation

Mange rene kulhydratkilder (som hvidt brød, corn flakes, hvide ris, sodavand etc.) kan have en dramatisk effekt på dit blodsukkerniveau når de spises alene.

Når dit blodsukker er alt for højt stimulerer det kraftigt insulinniveauet som igen ”tænder” et fedtdepot enzym i fedtcellerne, der kaldes lipoprotein lipase. Dette enzym gør efterfølgende et stort stykke arbejde med at suge overskydende sukker ud af blodet, omdanne det og opbevare det som fedt.

I mange tilfælde vil din krop faktisk overreagere og danne for meget insulin, hvilket gør at den trækker for meget sukker ud af blodet og forårsager at dit blodsukker falder, du bliver derfor træt og læner dig måske henover skrivebordet for at tage en ”powernap” (kort lur).

Hemmeligheden er at regne ud hvilken effekt en bestemt kulhydrat har på dit blodsukker og holde sig til dem, der ikke sender det gennem loftet. Heldigvis er der andre der allerede har gjort dette arbejde for os. 

Glykæmisk Indeks (GI) – sådan vælger du de rigtige kulhydrater

Det glykæmiske indeks er et system der i en relativ grad beskriver hvilken koncentration af glukose (sukker) der får dit blodsukker til at stige efter indtagelsen af en bestemt type føde.

Kort fortalt, er Glykæmisk Indeks - GI en måleenhed for hvor meget den mad du spiser påvirker dit blodsukker.

Skemaer, der indeholder Glykæmisk Indeks - GI oversigter på en lang række fødevarer og drikkevarer, kan bruges til at tilrettelægge måltider og snacks med hhv. lav og høj glykæmisk indeks karakteristika.

Sportsudøvere kan bruge sådanne skemaer til at identificere virkningen af forskellige fødevarer og forskellige kombinationer af føde.

Som med alt andet i livet er der gode og dårlige kulhydrater. Afhængigt af hvornår du spiser dem og i hvilken kombination kan de rigtige kulhydrater komme til at udgøre en værdifuld del i din madplan. 

1. De rigtige kulhydrater inden træning – lavt glykæmisk indeks

· Målet her er vedvarende kulhydrater og tilgængelige energikilder under sportsudøvelsen. Du kan opnå dette ved at indtage madvarer med et moderat til lav glykæmisk indeks, der langsomt tillader glukose til at komme ind i blodstrømmen.

Det er bevist at madvarer med et moderat glykæmisk indeks, som er indtaget under udholdenheds sportsgrene modvirker et fald i blodsukkeret, dette er observeret ved en 90 minutters aktivitet sammenlignet med højere Glykæmisk Indeks GI madvarer. 

2. De rigtige kulhydrater under og efter træning – højt glykæmisk indeks


Når målet er at øge muskelglukosen specielt under og efter intensiv træning, skal du:

· Hvis du træner, i længere end 90 minutter, så brug en energidrik uden kemikalier, der hurtigt vil genoprette blodsukkerniveauetunder træning eller konkurrence.

· Efter træning er det vigtigt at du umiddelbart herefter starter en restitutionsproces.

Madvarer med et højt Glykæmisk Indeks GI bevirker en større ændring i blodsukkeret og insulinniveauet, der resulterer i større glykogen erstatning i musklerne.

Dette er bevist i en undersøgelse, der viser at glykogen erstatningen var 30% højere hos veltrænede cyklister efter 2 timers udmattende træning hos dem der i 24 timer havde indtaget madvarer med højt frem for lavt Glykæmisk Indeks GI.

Derfor skal du straks efter træning spise hurtige kulhydrater, som er fyldte med vitaminer og fibre, specielt frugter og grøntsager. Protein er også essentielt på dette tidspunkt for at give kroppen byggesten til genopbygning. 

3. De rigtige kulhydrater til måltiderne – lavt glykæmisk indeks

Målet er her et stabilt blodsukker, hvilket vil holde energiniveauet højt og minimere en akkumulation af fedt. Moderate og lave Glykæmisk Indeks GI fødevarer er derfor et godt valg til måltiderne, når hurtig kulhydraterstatning ikke er afgørende.

Ved at holde sig til lave Glykæmisk Indeks GI madvarer som opfylder disse kriterier, kan du stadig nyde en lang række af kulhydrater og på samme tid blive eller forblive slank og forbedre dine præstationer i træningslokalet eller på arbejde! 

Konklusion

Det eneste tidspunkt det er godt at spise madvarer med et højt Glykæmisk Indeks GI er under og efter træning (dog stadig sammen med protein).

Dette er den bedste måde at restituere hurtigt på efter træning. På alle andre tidspunkter er det bedst kun at spise fødevarer med lavt til moderat Glykæmisk Indeks GI.

Dette vil give dig et stabilt blodsukker, resultere i mere energi og en mindre risiko for opbevaring af fedt.

Ved blot at bruge lidt tid på at finde ud af forskellen mellem de gode og de dårlige kulhydrater vil dine præstationer og talje være derefter!

Hvis du ønsker at modtage en komplet liste af Glykæmisk indeks GI, klik her

Kilder:

1. Burke LM, Collier GR, Hargreaves M. Muscle glycogen storage after prolonged exercise: effect of the glycemic index of carbohydrate feeding. J Appl Physiol. 1993;75:1019-1023.

2. Kirwan JP, O'Gorman D, Evans WJ. A moderate glycemic meal before endurance exercise can enhance performance. J Appl Physiol. 1998;84(1):53-59.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

JM skrev denne kommentar:
18-05-2010 21:27:06

Genial artikel! Jeg ville ønske der var nogle eksempler af madvarer af lavt, moderat og højt GI-niveau til før, under og efter træning. Brandgod artikel. Jeg vil klart følge det fremover :)


GI Index skrev denne kommentar:
26-08-2011 03:14:15

http://www.glycemicindex.com/


JS skrev denne kommentar:
06-06-2012 20:58:51

Hej. Blev frustreret over at se hende moren på TV2 brokke sig over at hende og hendes familie er kraftigt overvægtige - at kommunen ikke havde hjulpet dem nok. Så søgte lidt på kulhydrater og faldt over din geniale artikel.
Har læst lidt mere om GI på bl.a. http://www.gisymbol.com.au/ - hvor de i Australien har indført GI symboler på madvarer i supermarkederne (Går ud fra der fx står GI 60 på sukker pakker). Det ville da være en idé at prøve at indfører samme princip herhjemme - nu hvor folk har svært ved at styre deres indtagelse af høje GI produkter.
Mvh Jakob


Vis alle kommentarer

esben skrev denne kommentar:
09-04-2013 21:35:09

Meget fornuftig artikel og ja sværrer behøvet det ikke at være


Christian Skou Rasmussen skrev denne kommentar:
01-09-2013 19:54:14

Jeg savner nogle opskrifter med de forskellige mad produkter, det ville være fedt vis man kunne få det, fordi så kunne man følge lidt med i om man spiser det forkerte eller ej.


Christian Skou Rasmussen skrev denne kommentar:
01-09-2013 19:54:17

Jeg savner nogle opskrifter med de forskellige mad produkter, det ville være fedt vis man kunne få det, fordi så kunne man følge lidt med i om man spiser det forkerte eller ej.


Paw Hansen skrev denne kommentar:
27-04-2014 16:41:16

Fed artikel. Er ved at opstarte et træningsforløb og synes at det er forvirrende med alle de forskellige info man for. Så lækkert at du forklarer om emnet uden så meget svøb! P.S tak for e-bogen


Gertrud skrev denne kommentar:
04-12-2014 12:54:33

jeg forstår det ikke


Jørgen Leth skrev denne kommentar:
26-01-2015 10:38:40

Lidt mere Leth


Kirstine skrev denne kommentar:
11-06-2015 19:26:48

Tak for en god artikel.

Jeg undrer mig dog stadigvæk over, hvor det overhovedet er godt at spise hurtige kulhydrater efter træning?

Jeg træner normalt/moderat løber 5 km et par gange om ugen og styrketræner et par gange om ugen. Jeg ser det ikke som et behov at få store muskler eller restituere hurtigt, bare være ganske almindelig sund.

Jeg håber, at du kan hjælpe mig med at forstå det?


Michael Skat skrev denne kommentar:
17-01-2018 21:58:18

ville virkelig ønske at der var kostplaner for os der gerne vil tage på som ikke kan selvom ens stofskifte er normalt


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley