Skrevet 28-12-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Indtagelse af korn (brød, pasta osv.) er én af de største skjulte årsager til den overvægt og de sygdomsepidemier, vi ser i dag.
Derfor kommer her et kort resumé om korn, der vil give dig noget baggrundsinformation.
De første mennesker (huleboerne) brugte ikke landbrug, men spiste kun kost, der var samlet ved jagt. Landbrug samt avl af afgrøder og korn har kun været en del af vores fødevareforråd i de sidste 10.000 år af de hundreder af tusinde år vi har været på jorden. Derfor er vores kroppe ikke just skabt til at spise korn.
Hvede er den fødevare, som flest er overfølsomme over for, men korn generelt er problematisk for mange mennesker. Måske er én af årsagerne, at den moderne hvede er blevet genmodificeret, og at kroppen derfor ikke ved, hvordan den skal fordøje hveden.
Gluten er en klistret ingrediens i mange korn, hvilket desuden kan medføre inflammation i tarmene hos overfølsomme mennesker.
Spiser du forarbejdet korn, såsom hvide ris og hvidt mel, indeholder de ingen vigtige vitaminer og mineraler. Men hvis du spiser fuldkorn, kan de indeholde anti-næringsstoffer, der kan binde sig til vitaminer og mineraler og gøre det umuligt at optage dem. Ved at lægge kornene i blød over natten kan du afhjælpe det.
Korn har et højt indhold af kulhydrater, hvilket betyder, at det ret hurtigt vil hæve dit blodsukkerniveau, hvilket bevirker øget insulin.
Insulin er et fedtopbyggende hormon, og hvis du ønsker at være sund, må du holde dit insulinniveau normalt.
Derudover kan øgningen af dit blodsukkerniveau efterfulgt af et dramatisk fald, når du har spist korn, gøre dig søvnig.
Jeg klarer mig personligt ikke godt med korn og især ikke dem, der indeholder gluten.
Heldigvis har jeg fundet ud af, at jo længere jeg holder mig fra at spise fødevarer, der indeholder gluten, og jo bedre jeg bliver til at spise i overensstemmelse med min metabolic type, desto mindre trang har jeg til at spise dem!
Hvorfor fjerner du ikke alle kornprodukter fra din kost i en uge for at se, hvordan det føles? Jeg tror, at du vil blive glædeligt overrasket over resultatet!
Hvis du gerne vil afprøve, om du er overfølsom over for korn, så er du velkommen til at tage vores fødevareallergitest her!
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Dorthe Stærk skrev denne kommentar:
20-11-2010 10:32:33
Begyndte for nylig enkornfri diæt p.gr. af uforklarlige muskelsmerter, som var blevet meget invaliderende. Det hjalp allerede efter et par dage. Men jeg finder det ret svært at undvære brød, men har altså ikke spist det siden.
Dorthe Stærk skrev denne kommentar:
20-11-2010 10:32:44
Begyndte for nylig enkornfri diæt p.gr. af uforklarlige muskelsmerter, som var blevet meget invaliderende. Det hjalp allerede efter et par dage. Men jeg finder det ret svært at undvære brød, men har altså ikke spist det siden.
Steffen skrev denne kommentar:
04-06-2013 13:47:21
JEg kom herind via en Googlesøgning fordi jeg bliver træt hver gang jeg spiser brød - eller det tror jeg i hvert fald er årsagen, og det påvirker mit arbejde i høj grad. Jeg vil derfor nu forsøge at undgå brød og se om det hjælper på min træthed.
MVH Steffen