Kan kaffedrikning føre til et længere liv?

Skrevet 11-09-2017 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kan kaffedrikning føre til et længere liv?

En ny undersøgelse viser, at de personer, som indtog en enkelt kop kaffe om dagen, havde en 12 % mindre sandsynlighed for at dø af hjertekarsygdom, kræft, sukkersyge, luftvejs- og nyresygdomme sammenlignet med de personer, som ikke drak kaffe. Sammenhængen var endnu stærkere for de personer, som drak to til tre kopper om dagen, hvor sandsynligheden for at dø af sygdom mindskedes med 18 %.


Adskillige tidligere undersøgelser har dokumenteret de potentielle sundhedsfordele ved indtagelse af kaffe.

I den største undersøgelse til dato om kaffe har forskere identificeret en sammenhæng mellem daglig kaffeindtagelse og en mindsket risiko for at dø af en række sygdomme, herunder kræft, hjertekarsygdom, diabetes og nyresygdom.

Data blev indsamlet over en 16-års periode fra 521.330 mennesker boende i ti europæiske lande. I denne periode var der 41.693 dødsfald.

16 % af forsøgspersonerne rapporterede, at de aldrig eller sjældent drak kaffe. 31 % drak en enkelt kop om dagen, 25 % indtog to til tre kopper om dagen, og 7 % drak mindst fire kopper kaffe om dagen.

Sammenlignet med de personer, der ingen kaffe drak, havde de personer, der drak en enkelt kop kaffe om dagen 12 % mindre risiko for at dø i forsøgsperioden. De personer, som drak to til tre kopper om dagen, havde en 18 % mindre sandsynlighed for at dø i denne periode.

Som en del af undersøgelsen udfyldte deltagerne spørgeskemaer om deres kost, herunder hvor ofte de drak kaffe, og hvorvidt de indtog almindelig kaffe eller koffeinfri kaffe. De skulle også oplyse om livsstil og sygehistorie for både sig selv og deres familie.

Det ville have været interessant, hvis undersøgelsen også havde sammenlignet indtagelsen af økologisk kaffe overfor konventionel kaffe for at se, om der var en forskel der!

Hvilken slags kaffe er bedst?

Kaffe bliver sprøjtet kraftigt med pesticider, så vælg altid økologisk kaffe. Økologisk kaffe indeholder ingen kemikalier eller syntetisk gødning. Bønnerne har en fyldigere smag og indeholder naturlige antioxidanter. Det er godt for dig og mere bæredygtigt for landmændene, der dyrker dem, og meget bedre for vores planet.

Vælg også hele kaffebønner, og mal dem, lige før du skal brygge kaffen.

Meget af den kaffe, der er til rådighed i dag, er allerede harsk eller tæt på at være det, når du får den hjem. Dette skyldes, at kaffens forrådnelse øges drastisk, så snart bønnerne er blevet malet.

Endvidere er det blevet bevist, at jo mørkere ristningen af din økologiske kaffe af nymalede hele bønner er, jo bedre.

Det er ofte tilfældet, at fødevarer med de mørkeste pigmenter gør mest for sundheden, og mørkristet kaffe som fransk eller italiensk ristet kaffe og kaffe beregnet til espresso og tyrkisk kaffe synes heller ikke at være nogen undtagelse.

Drik helst din kaffe sort uden sukker, mælk eller fløde, men gerne med kokosolie, hvis du vil gøre kaffen ekstra sund.

Kaffen skal smage og dufte frisk, ikke bitter og hengemt (harsk). Hvis kaffen ikke har en dejlig aroma, er den mest sandsynligt harsk og af dårlig kvalitet, så lad din næse være din guide – og nyd din kop kaffe!

Den sunde måde at drikke kaffe på – hvornår og hvordan

Drik aldrig kaffe efter kl. 15, da det vil forringe din søvnkvalitet, idet koffein påvirker din krop i timevis.

Denne fejl ser jeg mange mennesker gøre, så jeg vil gentage det igen: Drik ALDRIG kaffe efter kl. 15!

Desværre kan man nemt komme til at gå glip af kaffens gavnlige virkning ved at komme pasteuriseret mælk, fløde, sukker eller kunstigt sødestof i den.

Vær på vagt, kaffeelskere: Kaffe kan være en hjælp ved stress, træthed, sult og hårde tider, men overdriv ikke. Hvis du drikker en hel kande kaffe, risikerer du binyretræthed.

Husk også at få drukket nok vand, for kaffe har en vanddrivende effekt.

Vær selektiv mht. kopper, beholdere og filter

Hvis du har en drypmaskine, så anvend ublegede filtre. De kridhvide filtre, som de fleste mennesker bruger, er bleget med klor, og noget af dette klor samt andre farlige kemikalier vil dryppe ned i kaffen under brygningen.

Vær også bevidst om materialerne i både kaffekop og kaffekande. Undgå plastikkopper og plastikbeholdere, da BPA fra plastik kan afgives til kaffen.

Undgå også polystyrenkopper, da de kan afgive polystyrenmolekyler, som finder vej til blodbanerne.

En sund kop kaffe skal drikkes af glas, keramik eller endda kopper og termokrus af stål.

Konklusion

Kaffe indeholder mange antioxidanter, som spiller en vigtig rolle i sygdomsforebyggelse.

Så drik med god samvittighed en frisk kop økologisk kaffe.

Kvalitet er nøgleordet, og vær sikker på, at din kaffe både er nyristet og friskmalet, og drik den sort uden sukker og mælk.

Og drik endelig ikke kaffe efter kl. 15, da det vil have en negativ indvirkning på din krop. I fremtiden bliver det interessant at se noget forskning, der sammenligner sundhedsfordelene ved økologisk og konventionel kaffe.

Men under alle omstændigheder kan du nu nyde en kop frisk, nymalet økologisk kaffe med god samvittighed!

Referencer og yderligere læsning

Kaffe kan hjælpe dig til at leve 15 % længere.

Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Patrik skrev denne kommentar:
11-09-2017 20:46:10

Jeg kan, som næsten altid, lide dine kommentarer. Jeg er selv forsker og holistisk behandler, og dine artikler forener netop de intuitive egenskaber med videnskab. Godt gået Alun-)


Henning Gade skrev denne kommentar:
12-09-2017 07:34:18

Ud fra den undersøgelse du linker til, kan jeg ikke se belæg for at konkludere at økologisk kaffe er sundere end traditionelt dyrket kaffe. Jeg kan heller ikke se nogen sammenhæng mellem ristningsgraden, tilsætning eller ej af sukker, mælk, fløde eller kokosolie, endsige hvilken slags kop kaffen indtages af. Min konklusion må derfor være at dine personlige tilføjelser er uden beviser eller evidens.


Reidun skrev denne kommentar:
12-09-2017 10:15:50

Hurra. Jeg elsker min morgen og eftermiddagskaffe, som dog nu skal rykkes frem til kl 15. Det er helt rigtigt at man sover dårligt af aftenskaffe.
Jeg drikker min kaffe med rismælk eller sort. Og du har helt ret i det med økologienmen det gælder jo for alle produkter. :-D


Vis alle kommentarer

Birgit Gundgaard skrev denne kommentar:
12-09-2017 10:20:01

Vand og kaffe skal passen sammen


Sven skrev denne kommentar:
12-09-2017 19:42:30

hvad med pulverkaffe. er den lige god ?
NESCAFE GOLD ?
Mange hilsner, Sven


Jes Andersen skrev denne kommentar:
12-09-2017 21:33:59

Hej Alun
Jeg drikker ikke længere kaffe af flere årsager, men derimod en kop matcha et par gange om dagen. Det giver et kæmpe skud antioxidanter og mange andre fordele.
Er der nogen særlig årsag til, at du ikke har beskæftiget dig med matcha det være sig artikler eller evt. salg?
Mvh Jes


G. skrev denne kommentar:
13-09-2017 04:11:38

Galdesten - Galdeblærebetændelse
Drik IKKE kaffe + Undgå fløde i en hvert art - også kager.
Hvis du har galdesten - Du får Galdestenanfald af det - hvis du har Galdesten eller galdeblærebetændelse.
Når du er operatet og har fået fjernet galdeblæren - kan du med måde drikke 1 kop kaffe - max.3. I døgnet.
Jeg går igennem hele turen i øjeblikket - Det gør ondt og er hårdt - Jeg elsker kaffe - drak øko. Kaffe. Det har været svært - at undvære - nu i 3 mdr. Bare duften savner jeg. Men jeg ved - hvis jeg drikker det får jeg ondt - der kan opstå galdeblære anfald. Det er jo ikke kaffens skyld-men sygdommen galdebære sten og betændelse. Men har du først fået galdebæresygdommen - kan du ikke tåle kaffe.


Susanne skrev denne kommentar:
13-09-2017 07:24:53

Hej. Jeg drikker aldrig kaffe, men kan man ikke få nogle kapsler/piller, hvor der er kaffeekstrakt i, så man alligevel kan få glæde af de gode egenskaber?


Optimisten skrev denne kommentar:
13-09-2017 08:06:47

Min mand elsker også kaffe :) ligeledes gør jeg - blot bliver jeg lynhurtigt afhængig og oplever så ting såsom : tankemylder,kløen på huden, besvær med balancen, tissen i bukserne og så denne utrolige træthed der kommer efter noget tid jeg har drukket ... måske binyretræthed ?
Så pt er jeg ved at skære ned på kaffen og målet er at nyde duften - og lade det blive ved det *


Optimisten skrev denne kommentar:
13-09-2017 08:16:31

PS: kan nikke genkendende til det med galdestensanfald og kaffe !


vandra skrev denne kommentar:
13-09-2017 11:31:15

Interessant, er dog ikke partout enig i at kaffe er godt for alle, slet ikke dem med nedsat energi eller med overbelsatet nervesystem. Jeg kan dog ikke lade være at studse over det med antioxidanter: Kaffebønner til kaffekværnen er gennemristet og brændte ved høj temperatur. Hvor meget antioxidant er der reelt tilbage i de forkullede grønne bønner?? Og vil koncentrationen af akrylamid ikke opveje mængden af antioxidanter??


vandra skrev denne kommentar:
13-09-2017 11:32:37

Interessant, er dog ikke partout enig i at kaffe generelt er godt for alle, slet ikke dem med nedsat energi eller med overbelsatet nervesystem. Jeg kan dog ikke lade være at studse over det med antioxidanter: Kaffebønner til kaffekværnen er gennemristet og brændte ved høj temperatur. Hvor meget antioxidant er der reelt tilbage i de forkullede grønne bønner?? Og vil koncentrationen af akrylamid ikke opveje mængden af antioxidanter??


Marie skrev denne kommentar:
06-10-2017 10:46:31

Økologisk kaffe eller kaffe fra små uafhængige kaffebønder er egentligt det samme, da disse faktuelt ikke bruger pesticider (de har hverken råd eller lyst, de følger sæsonerne og skal ikke aflevere et så ensartet produkt der kræves af de store farme) Det koster en hel del at kunne kalde sig Økologisk, og der har mange af disses bønder ikke råd til på trods af at deres plantage aldrig har set skyggen af pestecider. Vælg altid kaffe fra små uafhængige kafferisterier (de køber direkte - direct trade/fairtrade fra små bønder) såsom Coffee Collective, Holy bean, La Cabra osv. her i DK. SÅ er du samtidigt sikret at bønnerne er piv-friske, da der altid er datomærkning fra ristetidspunktet og de anser kaffen for at være "for gammel" efter ca. 1- 2 måneder. Modsat supermarked kaffe som kan være op til 6 måneder(eller endnu ældre) gammel. Mørkristningen dræber mange af de flygtige aromaer i kaffen, så derfor er supermarked kaffen ikke så påvirket af datoen som kaffe fra små risterier, der lysrister. Mørkristning kan da næppe være bedre end lys ristning, da man netop fraråder at "brænde" noget pga kræftfremkaldende stoffer (stegemutagener) ? OG for god ordens skyld. Der er ikke noget supermarkeds kaffe der kan kvalifeceres som "special-kaffe". Selvom det står på pakken, er der stadig om stor industriel produktion :) Bare lige et par in-sights fra en der har været i branchen et par år :)


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser