❤ Bestil produkter for KUN  1600 kroner og få et par lækre Barfodssko (værdi 699) som bonus til 0 kroner. ❤

Kan kaffedrikning føre til et længere liv?

Skrevet 06-11-2023 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kan kaffedrikning føre til et længere liv?

En undersøgelse viser, at de personer, som indtog en enkelt kop kaffe om dagen, havde en 12 % mindre sandsynlighed for at dø af hjertekarsygdom, kræft, sukkersyge, luftvejs- og nyresygdomme sammenlignet med de personer, som ikke drak kaffe. Sammenhængen var endnu stærkere for de personer, som drak to til tre kopper om dagen, hvor sandsynligheden for at dø af sygdom mindskedes med 18 %.


Adskillige tidligere undersøgelser har dokumenteret de potentielle sundhedsfordele ved indtagelse af kaffe.

I den største undersøgelse til dato om kaffe har forskere identificeret en sammenhæng mellem daglig kaffeindtagelse og en mindsket risiko for at dø af en række sygdomme, herunder kræft, hjertekarsygdom, diabetes og nyresygdom.

Data blev indsamlet over en 16-års periode fra 521.330 mennesker boende i ti europæiske lande. I denne periode var der 41.693 dødsfald.

16 % af forsøgspersonerne rapporterede, at de aldrig eller sjældent drak kaffe. 31 % drak en enkelt kop om dagen, 25 % indtog to til tre kopper om dagen, og 7 % drak mindst fire kopper kaffe om dagen.

Sammenlignet med de personer, der ingen kaffe drak, havde de personer, der drak en enkelt kop kaffe om dagen 12 % mindre risiko for at dø i forsøgsperioden. De personer, som drak to til tre kopper om dagen, havde en 18 % mindre sandsynlighed for at dø i denne periode.

Som en del af undersøgelsen udfyldte deltagerne spørgeskemaer om deres kost, herunder hvor ofte de drak kaffe, og hvorvidt de indtog almindelig kaffe eller koffeinfri kaffe. De skulle også oplyse om livsstil og sygehistorie for både sig selv og deres familie.

Det ville have været interessant, hvis undersøgelsen også havde sammenlignet indtagelsen af økologisk kaffe overfor konventionel kaffe for at se, om der var en forskel der!

Hvilken slags kaffe er bedst?

Kaffe bliver sprøjtet kraftigt med pesticider, så vælg altid økologisk kaffe. Økologisk kaffe indeholder ingen kemikalier eller syntetisk gødning. Bønnerne har en fyldigere smag og indeholder naturlige antioxidanter. Det er godt for dig og mere bæredygtigt for landmændene, der dyrker dem, og meget bedre for vores planet.

Vælg også hele kaffebønner, og mal dem, lige før du skal brygge kaffen.

Meget af den kaffe, der er til rådighed i dag, er allerede harsk eller tæt på at være det, når du får den hjem. Dette skyldes, at kaffens forrådnelse øges drastisk, så snart bønnerne er blevet malet.

Endvidere er det blevet bevist, at jo mørkere ristningen af din økologiske kaffe af nymalede hele bønner er, jo bedre.

Det er ofte tilfældet, at fødevarer med de mørkeste pigmenter gør mest for sundheden, og mørkristet kaffe som fransk eller italiensk ristet kaffe og kaffe beregnet til espresso og tyrkisk kaffe synes heller ikke at være nogen undtagelse.

Drik helst din kaffe sort uden sukker, mælk eller fløde, men gerne med kokosolie, hvis du vil gøre kaffen ekstra sund.

Kaffen skal smage og dufte frisk, ikke bitter og hengemt (harsk). Hvis kaffen ikke har en dejlig aroma, er den mest sandsynligt harsk og af dårlig kvalitet, så lad din næse være din guide – og nyd din kop kaffe!

Den sunde måde at drikke kaffe på – hvornår og hvordan

Drik aldrig kaffe efter kl. 15, da det vil forringe din søvnkvalitet, idet koffein påvirker din krop i timevis.

Denne fejl ser jeg mange mennesker gøre, så jeg vil gentage det igen: Drik ALDRIG kaffe efter kl. 15!

Desværre kan man nemt komme til at gå glip af kaffens gavnlige virkning ved at komme pasteuriseret mælk, fløde, sukker eller kunstigt sødestof i den.

Vær på vagt, kaffeelskere: Kaffe kan være en hjælp ved stress, træthed, sult og hårde tider, men overdriv ikke. Hvis du drikker en hel kande kaffe, risikerer du binyretræthed.

Husk også at få drukket nok vand, for kaffe har en vanddrivende effekt.

Vær selektiv mht. kopper, beholdere og filter

Hvis du har en drypmaskine, så anvend ublegede filtre. De kridhvide filtre, som de fleste mennesker bruger, er bleget med klor, og noget af dette klor samt andre farlige kemikalier vil dryppe ned i kaffen under brygningen.

Vær også bevidst om materialerne i både kaffekop og kaffekande. Undgå plastikkopper og plastikbeholdere, da BPA fra plastik kan afgives til kaffen.

Undgå også polystyrenkopper, da de kan afgive polystyrenmolekyler, som finder vej til blodbanerne.

En sund kop kaffe skal drikkes af glas, keramik eller endda kopper og termokrus af stål.

Konklusion

Kaffe indeholder mange antioxidanter, som spiller en vigtig rolle i sygdomsforebyggelse.

Så drik med god samvittighed en frisk kop økologisk kaffe.

Kvalitet er nøgleordet, og vær sikker på, at din kaffe både er nyristet og friskmalet, og drik den sort uden sukker og mælk.

Og drik endelig ikke kaffe efter kl. 15, da det vil have en negativ indvirkning på din krop. I fremtiden bliver det interessant at se noget forskning, der sammenligner sundhedsfordelene ved økologisk og konventionel kaffe.

Men under alle omstændigheder kan du nu nyde en kop frisk, nymalet økologisk kaffe med god samvittighed!

Referencer og yderligere læsning

Kaffe kan hjælpe dig til at leve 15 % længere.

Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Patrik skrev denne kommentar:
11-09-2017 20:46:10

Jeg kan, som næsten altid, lide dine kommentarer. Jeg er selv forsker og holistisk behandler, og dine artikler forener netop de intuitive egenskaber med videnskab. Godt gået Alun-)


Henning Gade skrev denne kommentar:
12-09-2017 07:34:18

Ud fra den undersøgelse du linker til, kan jeg ikke se belæg for at konkludere at økologisk kaffe er sundere end traditionelt dyrket kaffe. Jeg kan heller ikke se nogen sammenhæng mellem ristningsgraden, tilsætning eller ej af sukker, mælk, fløde eller kokosolie, endsige hvilken slags kop kaffen indtages af. Min konklusion må derfor være at dine personlige tilføjelser er uden beviser eller evidens.


Reidun skrev denne kommentar:
12-09-2017 10:15:50

Hurra. Jeg elsker min morgen og eftermiddagskaffe, som dog nu skal rykkes frem til kl 15. Det er helt rigtigt at man sover dårligt af aftenskaffe.
Jeg drikker min kaffe med rismælk eller sort. Og du har helt ret i det med økologienmen det gælder jo for alle produkter. :-D


Vis alle kommentarer

Birgit Gundgaard skrev denne kommentar:
12-09-2017 10:20:01

Vand og kaffe skal passen sammen


Sven skrev denne kommentar:
12-09-2017 19:42:30

hvad med pulverkaffe. er den lige god ?
NESCAFE GOLD ?
Mange hilsner, Sven


Jes Andersen skrev denne kommentar:
12-09-2017 21:33:59

Hej Alun
Jeg drikker ikke længere kaffe af flere årsager, men derimod en kop matcha et par gange om dagen. Det giver et kæmpe skud antioxidanter og mange andre fordele.
Er der nogen særlig årsag til, at du ikke har beskæftiget dig med matcha det være sig artikler eller evt. salg?
Mvh Jes


G. skrev denne kommentar:
13-09-2017 04:11:38

Galdesten - Galdeblærebetændelse
Drik IKKE kaffe + Undgå fløde i en hvert art - også kager.
Hvis du har galdesten - Du får Galdestenanfald af det - hvis du har Galdesten eller galdeblærebetændelse.
Når du er operatet og har fået fjernet galdeblæren - kan du med måde drikke 1 kop kaffe - max.3. I døgnet.
Jeg går igennem hele turen i øjeblikket - Det gør ondt og er hårdt - Jeg elsker kaffe - drak øko. Kaffe. Det har været svært - at undvære - nu i 3 mdr. Bare duften savner jeg. Men jeg ved - hvis jeg drikker det får jeg ondt - der kan opstå galdeblære anfald. Det er jo ikke kaffens skyld-men sygdommen galdebære sten og betændelse. Men har du først fået galdebæresygdommen - kan du ikke tåle kaffe.


Susanne skrev denne kommentar:
13-09-2017 07:24:53

Hej. Jeg drikker aldrig kaffe, men kan man ikke få nogle kapsler/piller, hvor der er kaffeekstrakt i, så man alligevel kan få glæde af de gode egenskaber?


Optimisten skrev denne kommentar:
13-09-2017 08:06:47

Min mand elsker også kaffe :) ligeledes gør jeg - blot bliver jeg lynhurtigt afhængig og oplever så ting såsom : tankemylder,kløen på huden, besvær med balancen, tissen i bukserne og så denne utrolige træthed der kommer efter noget tid jeg har drukket ... måske binyretræthed ?
Så pt er jeg ved at skære ned på kaffen og målet er at nyde duften - og lade det blive ved det *


Optimisten skrev denne kommentar:
13-09-2017 08:16:31

PS: kan nikke genkendende til det med galdestensanfald og kaffe !


vandra skrev denne kommentar:
13-09-2017 11:31:15

Interessant, er dog ikke partout enig i at kaffe er godt for alle, slet ikke dem med nedsat energi eller med overbelsatet nervesystem. Jeg kan dog ikke lade være at studse over det med antioxidanter: Kaffebønner til kaffekværnen er gennemristet og brændte ved høj temperatur. Hvor meget antioxidant er der reelt tilbage i de forkullede grønne bønner?? Og vil koncentrationen af akrylamid ikke opveje mængden af antioxidanter??


vandra skrev denne kommentar:
13-09-2017 11:32:37

Interessant, er dog ikke partout enig i at kaffe generelt er godt for alle, slet ikke dem med nedsat energi eller med overbelsatet nervesystem. Jeg kan dog ikke lade være at studse over det med antioxidanter: Kaffebønner til kaffekværnen er gennemristet og brændte ved høj temperatur. Hvor meget antioxidant er der reelt tilbage i de forkullede grønne bønner?? Og vil koncentrationen af akrylamid ikke opveje mængden af antioxidanter??


Marie skrev denne kommentar:
06-10-2017 10:46:31

Økologisk kaffe eller kaffe fra små uafhængige kaffebønder er egentligt det samme, da disse faktuelt ikke bruger pesticider (de har hverken råd eller lyst, de følger sæsonerne og skal ikke aflevere et så ensartet produkt der kræves af de store farme) Det koster en hel del at kunne kalde sig Økologisk, og der har mange af disses bønder ikke råd til på trods af at deres plantage aldrig har set skyggen af pestecider. Vælg altid kaffe fra små uafhængige kafferisterier (de køber direkte - direct trade/fairtrade fra små bønder) såsom Coffee Collective, Holy bean, La Cabra osv. her i DK. SÅ er du samtidigt sikret at bønnerne er piv-friske, da der altid er datomærkning fra ristetidspunktet og de anser kaffen for at være "for gammel" efter ca. 1- 2 måneder. Modsat supermarked kaffe som kan være op til 6 måneder(eller endnu ældre) gammel. Mørkristningen dræber mange af de flygtige aromaer i kaffen, så derfor er supermarked kaffen ikke så påvirket af datoen som kaffe fra små risterier, der lysrister. Mørkristning kan da næppe være bedre end lys ristning, da man netop fraråder at "brænde" noget pga kræftfremkaldende stoffer (stegemutagener) ? OG for god ordens skyld. Der er ikke noget supermarkeds kaffe der kan kvalifeceres som "special-kaffe". Selvom det står på pakken, er der stadig om stor industriel produktion :) Bare lige et par in-sights fra en der har været i branchen et par år :)


Lisbeth skrev denne kommentar:
10-03-2021 12:59:50

Jeg tester jævnligt folk kinesiologisk, hvor mange kopper kaffe, der vil være ok sundt for dem og lander som regel på 1 kop om ugen eller 1 hver 14. dag. Nogle slet ingen højst 1 om året.


Lisbeth skrev denne kommentar:
10-03-2021 13:00:46

Jeg tester jævnligt folk kinesiologisk, hvor mange kopper kaffe, der vil være ok sundt for dem og lander som regel på 1 kop om ugen eller 1 hver 14. dag. Nogle slet ingen højst 1 om året.


Bente skrev denne kommentar:
10-03-2021 18:30:43

Tak for vigtige oplysninger, Alun, jeg elsker kaffe, men passer alligevel på med mængden da kaffe er syre i syre/base sammenhæng og det er bedst at leve Ph neutralt, er du enig?
Bedste hilsner
Bente


J.A skrev denne kommentar:
10-03-2021 18:53:06

Alt godt og vel, men jeg har altid drukket den sidste kop kaffe mellem 19.00 og 19.30. Alligevel sover jeg godt hver nat.


Kirsten skrev denne kommentar:
10-03-2021 22:32:15

Er det ok at drikke coffeinfri kaffe om aftenen? Jeg bruger den økologiske fra Netto men er i tvivl om, hvad der egl. er gjort ved kaffen for at gøre den fri for coffeinfri.
Tak for de mange gode artikler.


Line skrev denne kommentar:
11-03-2021 09:44:30

Var der forskel i sundhedsmæssig effekt for koffeinfri kaffe ?


Simon skrev denne kommentar:
12-03-2021 08:52:01

Det sjovt, både søvnforskere* og samtlige veganske/plantebaserede læger, som jeg nogensinde er stødt på fraråder indtagelse af koffein.

Før kl 15 er ikke nok, da de fleste af os kun har halveret* koffeinen i kroppen ved sovetid, og hvis vi drikker det om morgenen, så risikere man stadig at skulle sove med op mod 25% koffein i kroppen, af hvad mængde man nu ellers indtog.

*(5-7 timer ifølge Matthew Walker bog:"Derfor sover vi")


Faith Joyce Heller skrev denne kommentar:
14-03-2021 11:49:58

Det kunne være interessant med tilsvarende artikler om sort te og urtete. Ikke alle drikker jo kaffe. Nogle kan endda ikke tåle kaffe.


Malika skrev denne kommentar:
05-10-2022 12:29:40

Interessant!
Måske jeg skulle genindføre morgenkaffen...


Mianne Andersen skrev denne kommentar:
06-10-2022 08:55:55

Tak for god info.Men det er ikke sundt for alle.jeg har måtte tage på skadestuen med hjerteflimmer nogle gange,indtil jeg fandt ud af at det var kaffen der udløste det.Selv coffein i chokolade dur ikke for mig, desværre,jeg kan ikke li coffeinfri kaffe! ❤️


Tine Riegels skrev denne kommentar:
06-10-2022 16:04:23

Hej Alun. Der er mange interessante artikler på din side - tak for det :) Jeg er nu en garvet thedrikker, så det kunne være spændende at se om der er tilsvarende artikler om the. Bedste hilsener Tine


Henny Hansen skrev denne kommentar:
09-10-2022 17:04:00

Mælken neutraliserer det gode i kaffen,
er det bedre med piskefløde ?


Henny Hansen skrev denne kommentar:
09-10-2022 17:04:25

Mælken neutraliserer det gode i kaffen,
er det bedre med piskefløde ?


Poul Brasch skrev denne kommentar:
06-11-2023 08:42:37

Kokus er det sundt? har lige været til diabetes kursus og der er det ikke sundt. Har drukket kaffe tre kopper hver morgen/formiddag, men blev alligevel ramt af hjerteblodprop og diabetes.


Andre skrev denne kommentar:
06-11-2023 09:27:12

Jeg stoppede med at drikke kaffe og alle kofein drikke, for at sove bedre samt reducere stress.

Det er overraskende hvor svært det er at stoppe og hvor langt tid det tager at få normal energi niveau tilbage. Først efter 4-5 måneder før jeg mig nogenlunde normal igen.

Afhængigheden af koffein er undervurderet og er langt stærkere end de fleste tror. Jeg tror ikke det er godt for en at manipulere så meget med ens energi niveau.

Det er altid svært at tro på befolkningsundersøgelser da mange faktorer kan spille ind. Dem der ikke drikker kaffe, drikker de så mere cola eller red bull? Hvad drikker de i stedet? Er de lige så aktive?

Hvordan kan det være at man stort set aldrig set interventionsstudier med kaffe? Mon ikke det er fordi det er stort set umuligt at bede folk om at stoppe med at drikke det?

Måske kaffe har alle de fordele, men det er nemmere at finde ro og balance i livet uden det.


Renéo skrev denne kommentar:
06-11-2023 11:49:27

Der er så mange betalte BS "undersøgelser" derude, som i dette tilfælde er betalt af kaffe industrien, som jo helst vil have os alle sammen på koffein fra vugge og til grav. Og apropos grav, så er koffein (om det er kaffe, chokolade eller et andet koffein produkt) en af de mest effektive metoder til at blive gammel i en fart. Kilde info: The Medical Medium.


Anne-Marie skrev denne kommentar:
07-11-2023 08:16:47

KU godt tænke mig at man sammen med fordele så på de negative sider ved meget KAFFE indtag, som slappe tarme og hvad mht hjertet? Binyretræthed nævnte du. Tak for at orientere


Evelin skrev denne kommentar:
07-11-2023 08:33:17

Tak for altid god og velundersøgt viden.


Kasper skrev denne kommentar:
07-11-2023 08:58:12

Kaffe = vanddrivende? De seneste gange jeg har læst om dette, har jeg læst, at det er så lidt vanddrivende, at det faktisk ikke er værd at nævne, og at man absolut får mere væske end man skal af med. Holdning/fact???
Og er der noget der tyder på, at en stor mængde kaffe (eks. 5+ kopper) kan have en dårlige/skadelig effekt.
Hvor finder du typisk dine kilder?


Gitte Hansen skrev denne kommentar:
07-11-2023 09:07:59

Jeg drikker sjældent kaffe, da jeg får søvnbesvær, også selvom jeg drikker den inden kl.15. Jeg drikker grøn te spiser bønner, linser, kikærter, nødder og frø, som er sygdomsforebyggende.


Gitte Hansen skrev denne kommentar:
07-11-2023 09:08:09

Jeg drikker sjældent kaffe, da jeg får søvnbesvær, også selvom jeg drikker den inden kl.15. Jeg drikker grøn te spiser bønner, linser, kikærter, nødder og frø, som er sygdomsforebyggende.


Hanne Bøgelund skrev denne kommentar:
07-11-2023 09:56:03

Hej.
Jeg læser med stor interesse jeres artikler, som jeg synes er vildt gode og interessante.Det gælder også denne her om kaffe.
Vh.Hanne Bøgelund


Søren Boe Christensen skrev denne kommentar:
07-11-2023 10:05:57

Når mørk ristet kaffe er sundere end mellem ristet kaffe, er det ikke pga farvepigmenter - det er pga stoffet akrylamid. Jo mere man rister brød og kartofler, desto mere akrylamid bliver der skabt. Med kaffebønner er det dog lidt anderledes, da de mørk ristet bønner begynder at afgive akrylamid under ristningen. Så lys ristet bønner indeholder lidt, mellem ristet meget og mørk ristet lidt mindre end lyst ristet. Det er sådan set den mellem ristet kaffe, som der er mest populære, man bør holde sig fra.
At kaffen bliver ekstra sund ved at tilsætte kokosolie er en underlig påstand. Man bør ikke generalisere og sige at noget er mere sundt end andet. Vi har alle brug for kulhydrater, protein og fedt, det her modeflip med at fjerne en macro er ikke sundere. Keto kaffe er ikke sundere end kaffe med mælk og sukker. I visse tilfælde har vi gavn af hurtige kulhydrater og proteiner, som lige efter eller under træning. En banan med peanutbutter er super føde for en atlet, men dyker man ikke motion, så kan banan og peanutbutter godt sætte sig på sidebenene og skabe helbredsmæssige problemer, så alt kan være sundt og usundt, det er et spørgsmål om mængde.Det er rigtig at man kan fjerne alt kulhydrater fra ens kost og overleve, der er ingen essentielle kulhydrater imodsætning til essentielle aminosyrer og essentielle fedtsyrer, men kulhydrater er vores primære energikilde, så man vil ikke kunne yde optimalt på ren fedtforbrænding. Der er andre problemer med keto, men ville bare lige nævne lidt fakta om kaffe ..


Søren Boe Christensen skrev denne kommentar:
07-11-2023 10:06:10

Når mørk ristet kaffe er sundere end mellem ristet kaffe, er det ikke pga farvepigmenter - det er pga stoffet akrylamid. Jo mere man rister brød og kartofler, desto mere akrylamid bliver der skabt. Med kaffebønner er det dog lidt anderledes, da de mørk ristet bønner begynder at afgive akrylamid under ristningen. Så lys ristet bønner indeholder lidt, mellem ristet meget og mørk ristet lidt mindre end lyst ristet. Det er sådan set den mellem ristet kaffe, som der er mest populære, man bør holde sig fra.
At kaffen bliver ekstra sund ved at tilsætte kokosolie er en underlig påstand. Man bør ikke generalisere og sige at noget er mere sundt end andet. Vi har alle brug for kulhydrater, protein og fedt, det her modeflip med at fjerne en macro er ikke sundere. Keto kaffe er ikke sundere end kaffe med mælk og sukker. I visse tilfælde har vi gavn af hurtige kulhydrater og proteiner, som lige efter eller under træning. En banan med peanutbutter er super føde for en atlet, men dyker man ikke motion, så kan banan og peanutbutter godt sætte sig på sidebenene og skabe helbredsmæssige problemer, så alt kan være sundt og usundt, det er et spørgsmål om mængde.Det er rigtig at man kan fjerne alt kulhydrater fra ens kost og overleve, der er ingen essentielle kulhydrater imodsætning til essentielle aminosyrer og essentielle fedtsyrer, men kulhydrater er vores primære energikilde, så man vil ikke kunne yde optimalt på ren fedtforbrænding. Der er andre problemer med keto, men ville bare lige nævne lidt fakta om kaffe ..


Sisse skrev denne kommentar:
07-11-2023 13:45:03

Linket til cohortstudiet er dødt!


Sisse skrev denne kommentar:
07-11-2023 13:45:13

Linket til cohortstudiet er dødt!


Mogens Warming skrev denne kommentar:
07-11-2023 19:10:28

Jeg var stoppet med at drikke kaffe, da jeg fik en nærmest allergisk reaktion. Jeg fik kriller i halsen og blev hæs. Sikkert efter at have drukket rigtig meget dårlig kaffe så sagde kroppen stop.
Men nu nyder jeg igen en stor kop kaffe og får ikke den allergiske reaktion.
Jeg har fundet ud af, at der er mange ting, der spiller ind og at ristningen er en stor del af det, ligesom brygningsmetoden betyder meget.
Du skriver, at mørkristning er godt. Det mener jeg ikke er rigtigt. Det kan derimod være fyldt med slaggerstoffer efter for hård ristning ved for meget varme. Jeg sælger kaffen, som jeg kan tåle og som mange andre, der ellers får ondt i maven eller andre reaktioner på kaffe, også kan tåle. Det skyldes hovedsagelig ristningen, der ikke skaber slaggerstoffer og som beholder de æteriske olier inde i bønnen, så der ikke dannes syre. Hvis du vil vide mere er du meget velkommen til at kontakte mig.


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley