❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Kaffe kan hjælpe dig til at leve 15 % længere.

Skrevet 03-12-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kaffe kan hjælpe dig til at leve 15 % længere.

Siden oldtiden har vi nydt kaffe, og den gode nyhed er (på trods af hvad du tænker eller har læst og hørt om kaffe), at denne drik faktisk kan gøre dig godt! Men du skal dog være forsigtig, for du skal drikke den rette type kaffe i den rette mængde og på det rette tidspunkt for at opnå flest sundhedsmæssige fordele. Læs videre for at erfare, hvordan du ved hjælp af kaffe kan komme til at leve op til 15 % længere.


Er det blevet tid til at tænde for kaffemaskinen? Se denne video, som beskriver den ny forskning, nedenfor:

En anden undersøgelse blandt en voksende mængde af forskning omkring kaffe antyder, at kaffe gør mere end blot at vække os om morgenen og få os godt gennem dagen.

Seneste forskning har fulgt mere end 200.000 mennesker i mere end 30 år, og der blev indsamlet data på deltagernes kost og adfærd, heriblandt deres kaffevaner.

Blandt ikke-rygere havde de, der drak en enkelt kop kaffe om dagen, en formindsket risiko på seks procent sammenlignet med dem, der ingen kaffe drak. At drikke en til tre kopper kaffe formindskede risikoen for død som følge af sygdom med otte procent, mens indtagelse af tre til fem daglige kopper kaffe resulterede i en formindskelse på 15 %.

Desuden blev kaffedrikning sat i forbindelse med en lavere risiko for død i forbindelse med mange årsager såsom hjertekarsygdom, hjerneblødning, sukkersyge, neurologiske lidelser (såsom Parkinsons) og selvmord.

Forbindelsen var ikke tydelig hos rygere; formodentlig fordi død forårsaget af rygning overskygger den positive effekt ved indtagelse af kaffe.

Forskerne fandt ingen statistisk forskel på sygdomsforekomst blandt deltagerne i forhold til, om kaffen var koffeinfri eller almindelig. Dette tyder på, at der er en aktiv komponent udover koffein, som giver en sundhedsmæssig fordel.

Der er mere end 1.000 forskellige stoffer i kaffe, og forskere er kun lige begyndt at udrede, hvordan synergieffekten mellem dem kan gavne dit helbred.

Hvornår og hvordan skal man drikke kaffe for at opnå størst effekt på sit helbred?

Der synes helt bestemt at være et maksimum for indtagelse af kaffe. I den nævnte undersøgelse øgedes sundhedsfordelene helt op til fem kopper kaffe, hvorefter de syntes af aftage. Personligt vil jeg ikke anbefale, at du drikker mere end tre kopper om dagen.

Tre kopper burde være mere end nok for at opnå de største fordele, især hvis du drikker økologisk kaffe af høj kvalitet.

Denne faktor kiggede man ikke på i undersøgelsen, nemlig om hvorvidt den indtagne kaffe var konventionelt dyrket med pesticider og kemikalier, eller hvorvidt det var sund økologisk kaffe med et højere indhold af næringsstoffer, som blev indtaget af de mennesker, der levede længere.

Udvis forsigtighed. Kaffebønner er en af de mest sprøjtede afgrøder. Så du bør vælge kaffebønner, der er økologisk mærkede.

På dette tidspunkt skal du aldrig drikke kaffe

Drik altid din kaffe før kl. 15, da det ellers vil ødelægge kvaliteten af din søvn. Koffein påvirker din krop i mange timer.

Dette er af største vigtighed, og det er en fejl, som jeg ser mange mennesker begå, så du får den lige én gang til: Drik ALDRIG kaffe efter kl. 15!

Det ville også være ærgerligt at gå glip af alle helsefordelene ved kaffen ved at komme pasteuriseret mælk, fløde, sukker eller kunstigt sødemiddel i.

Sørg også for, at du får drukket nok vand både før og efter, for kaffe har en vanddrivende virkning.

Hvordan finder du den sundeste kaffe?

Friskmalede, økologiske kaffebønner kan betragtes som en sund, ernæringsrig fødevare med neurobeskyttende effekter.

Køb hele bønner, og mal dem, lige før kaffen skal tilberedes.

Harskningsprocessen accelereres, når bønnerne males. Meget af den kaffe, som kan købes i dag, er allerede harsk eller tæt på at være det, på det tidspunkt du tager den ned fra hylden. 

Sundhedsfordelene ved en kop kaffe er også større, jo mørkere ristningen af kaffen er, har man fundet frem til.

Det er ofte tilfældet, at fødevarer med det mørkeste pigment giver store sundhedsfordele, og det samme er tilfældet med mørkristet kaffe såsom French, Italian, Espresso og tyrkisk kaffe.

Sidst, men ikke mindst, som jeg allerede har været inde på, og som er af stor vigtighed, så vælg økologisk kaffe, da konventionelt dyrkede kaffebønner er nogle af de mest sprøjtede afgrøder på markedet, og pesticider gavner på ingen måde din sundhed.

Drik ikke kaffe under graviditeten 

På trods af alle de potentielle sundhedsfordele ved kaffe er det ikke tilrådeligt at drikke kaffe i løbet af graviditeten, selv ikke hvis den er økologisk.

Koffein passerer nemt gennem blod-hjerne-barrieren og moderkagen, og den havner også i modermælken.

Forskning har her vist, at indtagelse af koffein under graviditeten kan forårsage en bred vifte af problemer for barnet.

Konklusion: Er kaffe sundt for dig?

Som med alt andet i livet er det et spørgsmål om balance. Økologisk kaffe kan, når den indtages på den korrekte måde, faktisk styrke din sundhed og potentielt øge din livslængde.

Som i alle andre forhold i livet bør du lytte til din egen krop. Den er din bedste læge.

Nøglen til en sund kop økologisk kaffe ligger i at betragte kaffebønnen som en hel fødevare; at vide, hvordan man vælger kaffe af høj kvalitet og ikke at ødelægge den ved at tilsætte sundhedsskadende sukker eller pasteuriseret mælk.

Som med alt andet skal kaffe ikke overdrives. Maks. tre kopper ren, økologisk kaffe om dagen, og drik altid din kaffe FØR kl. 15.

Til sidst vil jeg tilføje, at hvis du har det lige som mig og ikke kan lide smagen af kaffe, er der ingen grund til at begynde at drikke den for eventuelle helbredsfordele. Du kan finde et væld af gavnlige plantebestanddele i andre fødevarer og drikkevarer, blandt andet i grøntsager og te, så der er ingen grund til at føle, at du går glip af noget.

Lyt til din krop. Din krop er helt ærligt den bedste sundhedsekspert, du nogensinde vil møde!

Yderligere information:

Lær mere om de sundhedsmæssige fordele ved kaffedrikning her:
Circulation November 16, 2015


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Kurt skrev denne kommentar:
08-12-2015 06:49:58

Hej,
Jeg har hørt flere udtale, Bla. BS Christiansen, at det er godt at komme mælk i kaffen for at neutralisere noget af den syre der er i kaffe. Det nævner du ikke noget om?


Per skrev denne kommentar:
08-12-2015 10:11:38

Robert Peng: Jeg har læst hans bog "The master key" og fandt den spændende. Men jeg kan ikke lade være at tænke: Hvis han er så super til at helbrede og bruge sin qi gong-energi, hvorfor er han så nødt til at bruge briller? Den tanke generer mig.


Jolanda Andersen skrev denne kommentar:
09-12-2015 12:08:17

Jeg drikker altid dagens sidste to kopper kaffe mellem klokken 19.00 og 19.30 og har ALDRIG haft svært ved at sove. Så det må komme an på en individuel bedømmelse, om man kan tåle at drikke kaffe efter klokken 15.00.


Vis alle kommentarer

Henrik skrev denne kommentar:
09-12-2015 14:38:19

Er det bedst med økologisk kaffe før eller efter let workout / mindful jogging?

Jeg drikker helst frysetørret økologisk kaffe for der er der (angiveligt) slet ingen pesticider i ... jeg drikker CLIPPER PAPUA NEW GUINEA ... hvad siger du!?
http://www.helsam.dk/mad-og-drikke/kolde-og-varme-drikke/kaffe/instant-kaffe-papua-new-guinea-oe-clipper?id=9572


Henrik skrev denne kommentar:
09-12-2015 14:42:46

1.
Har du info/viden om kaffe's (positive / negative) indflydelse ifm. deprimerethed/depression hhv. ved CFS eller binyretræthed hhv. nitrostress / oxidativ stress, Alun?

2.
Skal kaffe drikkes ved 100 grader eller bedre afkølet ... måske endda kold?


Mads Haupt skrev denne kommentar:
10-12-2015 21:52:12

Noget man også ska tænke meget over er, at vi med hensyn til mad og næring på mange punkter er vidt forskellige, så jeg vil helt ærligt undgå generelle undersøgelser.

Virkeligheden er ofte meget mere kompleks.

Men dette fortæller jo også det vi alleredde ved.
Vi skal ikke spise for meget eller for lidt og i det rigtige forhold.
Og resten kan hjernen for det meste regne ud for os via de nervesignaler den får fra kroppen.


Bendt Sivertsen skrev denne kommentar:
11-12-2015 14:15:40

Tak for mange gode artikler.Her er jeg lidt i tvil da jeg har læst om risiko for kræft p.g.a. akrylamid vedlægger 1 link, der findes mange
http://samvirke.dk/mad/artikler/undgaa-akrylamid-se-hvordan-kaffen-ristet.html


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley