Skrevet 09-11-2011 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Ordet ”protein” er af græsk oprindelse og betyder “af allerstørste vigtighed”, fordi det er fundamentet for alt liv. Hvis man forestiller sig, at man kunne dræne en slank og veltrænet krop for vand, ville over halvdelen af det tilbageværende væv være protein.
Det genetiske fundament i alle kroppens celler består af protein. Dine muskler, din hjerne, din hud, ja selv hæmoglobinet, der fører ilt rundt i kroppen, består af protein.
Faktisk bliver alle kroppens funktioner, lige fra det mindste blink med øjnene til en stor sportspræstation, kontrolleret af tusindvis af forskellige enzymer – og alle enzymer er proteinstoffer.
Var du klar over, at mere end 98 % af molekylerne i din krop, muskler, indre organer, tænder og knogler hvert år udskiftes?
Inden for den seneste måned er din hud og dine cellemembraner blevet fuldstændig genopbygget.
Inden for de seneste tre måneder har du fået en helt ny blodforsyning. Inden for det seneste halve år er samtlige proteinceller i dine muskler blevet udskiftet. I modsætning til kulhydrater og fedt har kroppen ikke et ekstra proteinlager at trække på.
Dag for dag genopbygges kroppen, og materialerne får vi udelukkende fra det protein, vi spiser. Hvis du derfor spiser elendige proteiner fra fastfood og lignende, vil resultatet også være en elendig krop!
Jo, den er god nok. Hver gang du spiser noget af underlødig kvalitet, indgår det i kroppens struktur. Du kan ikke komme uden om den kendsgerning, at du er, hvad du spiser.
Hvis du vil forbedre din sundhed eller dine sportslige præstationer, er det absolut nødvendigt, at du forstår proteinernes vigtighed for din krop. Denne artikel vil handle om, hvordan du udvælger den rigtige type protein, spiser den på de rigtige tidspunkter, i de rigtige mængder og på den rigtige måde hver dag.
Sådan får du nøglen til ikke bare at øge dine sportspræstationer og forbedre din sundhedstilstand, men også til at få den krop, du altid har ønsket dig!
Både proteinerne i din krop og i kosten består af små molekyler, som kaldes aminosyrer. Præcis som alfabetets bogstaver kan kombineres til tusinder af ord, kan aminosyrer ligeledes kombineres til utallige forskellige proteiner.
Kroppen kan fremstille 21 af dem, men 9 af dem kan kroppen ikke selv producere, hvorfor de kaldes de essentielle aminosyrer. Alle essentielle aminosyrer skal derfor indtages gennem kosten.
Nu om dage er det de færreste af os, der spiser den kost, vi er skabt til at spise, nemlig frisk, økologisk kød, fisk, frugt, grønt osv. De fleste af vores moderne fødevarer er desværre teknologisk ”forbedrede”, har lang holdbarhed, er flot og glitrende indpakket, men er ernæringsmæssigt ”døde”, da indholdet af næringsstoffer er praktisk taget ikke-eksisterende.
Karakteristisk for disse ”fødevarer” er, at de er fyldt med simple kulhydrater (højt GI - glykæmisk indeks), store mængder af dårligt fedt, for få essentielle fedtsyrer og for lidt fiber.
Oveni dette er de fleste mennesker kronisk dehydrerede, fordi de indtager for lidt væske. Som resultatet får flertallet af os ikke tilstrækkelig med kvalitetsprotein i den daglige kost.
Af stor interesse for os er det, at vores forfædre, hvis kost var betydelig sundere end gennemsnitskosten i dag, fik mellem 25-35 % af deres kalorieindtag fra protein, hvilket er det dobbelte af, hvad de fleste af os indtager i dag! Vores elendige kost har konsekvenser:
Vi bliver overvægtige og syge.
At være overvægtig medfører, at du typisk vil være mindre energisk og have større risiko for at få sukkersyge, hjerte/karsygdomme og andre alvorlige problemer.
Men du kan træffe et andet valg, gå i gang med den rigtige type træning, lære at spise sund kost (hold dig til økologisk kød, fisk, frisk frugt og grønt osv.) og følge rådene i denne artikel, så du får tilstrækkelig med kvalitetsprotein i din daglige kost!
Under fordøjelsen nedbryder kroppen kostens indhold af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner og omdanner dem derefter til energi og de byggeklodser, den har brug for.
Men der foregår en byttehandel, for kroppen er nødt til at bruge noget at sin egen energi for at kunne udnytte energien i kosten. Din krop forbruger faktisk tre gange så meget energi på at nedbryde protein, som den gør på at nedbryde fedt og kulhydrater. Sagt på en anden måde:
Proteins termiske effekt øger dit stofskifte og får dig til at forbrænde flere kalorier, end hvis du indtog den samme mængde kalorier som fedt eller kulhydrat. Endvidere har undersøgelser vist, at protein tilfredsstiller din sult langt mere effektivt end både fedt og kulhydrater, da protein giver en langt bedre og længerevarende mæthedsfornemmelse.
Forskning har ligeledes vist, at der kræves mere energi for at omdanne protein til fedtdepoter end der kræves ved omdannelse af kulhydrater og fedstoffer. Men hvordan kan du nu vide, om du indtager nok protein?
Kroppens stofskiftehastighed har stor indflydelse på, hvad du vejer – eller snarere på din fedtprocent. Stofskiftet er hastigheden, hvormed din krop forbrænder og anvender energi.
Når du indtager mad, der indeholder mere energi eller flere kalorier (enheden for energiindholdet i kosten), end du behøver, deponeres den overskydende energimængde i kroppen, overvejende i form af fedt.
Får du på et senere tidspunkt af den ene eller den anden årsag brug for energi, henter din krop den fra sin mest effektive og rigeste energikilde – dine fedtdepoter - og sender den derhen, hvor der er brug for den.
Selvom alt væv og alle celler i kroppen er afhængige af fedt som energiforsyning, har dine muskler, som altid spænder og er i bevægelse, et betydelig højere energibehov end kroppens øvrige væv.
Vores muskler udfører det hårdeste arbejde og fungerer som små fedtforbrændende smelteovne. De er uovertrufne i den måde, de forbrænder kalorier, mindst 18 gange hurtigere end f.eks. fedtcellerne. Derfor er træning og protein-indtag så vigtige i et effektivt fedttabskoncept.
Når du opbygger muskelmasse, øges kroppens fedtforbrændende kraftværk, hvilket resulterer i et højere stofskifte og derfor tillader dig at indtage flere kalorier uden at tage på i vægt. Det er samtidig vigtigt at forstå forskellen på fedttab og vægttab.
Hvis du spiser færre kalorier, end du forbrænder, skaber du et energiunderskud. Kroppen vil derfor udnytte lagrene af fedt, kulhydrater og protein for at indhente den energi, den mangler.
I princippet burde det at skære ned på kalorierne og mængden af mad, du spiser dagligt, være den rigtige måde at tabe sig på. Men så nemt lader kroppen sig ikke narre.
At forsøge at sulte sig af med det uønskede kropsfedt virker bare ikke.
For at få varige resultater er du nødt til at lytte til din krop i stedet for at snyde den. Et lavt kalorieindtag vil få din hjerne til at sende et signal om at sænke stofskiftet, øge mængden af de enzymer, der fremmer syntesen og lagringen af fedt samt stimulere din appetit for at forhindre yderligere vægttab.
Dette er en overlevelsesmekanisme, som er videregivet fra tidernes morgen. Vores forfædre havde brug for en metode til at bevare energi i tider, hvor føden var knap, og mekanismen virkede fortrinligt. Desværre (for alle os, der ønsker at tabe fedt) er denne mekaniske stadig lige effektiv den dag i dag.
Restriktive slankekure virker ikke, for med et nedsat stofskifte er du nødt til yderligere at begrænse kalorieindtaget for at holde vægten nede. Jeg bruger ordet ”vægt”, da kroppen i denne situation også må ofre vigtig muskelmasse og tærer på kulhydratdepoterne for at få energi nok til at fungere.
Dette tab af muskelmasse er katastrofalt, fordi det yderligere sænker stofskiftet. Det er vigtigt hele tiden at huske, at muskler forbrænder fedt. Muskler har brug for energi, selv under søvnen. Fedt er der bare. De fleste dropper hurtigt kuren, når vægttabet kun er minimalt, når stofskiftet falder, og de fedtlagrende enzymer samtidig øges. Det er svært at opretholde motivationen under sådanne betingelser.
Det er her, det helt store problem opstår: Når du vender tilbage til dine normale spisevaner og dit normale kalorieindtag med mindre muskelmasse og et lavere stofskifte, vil du tage på, også selvom du spiser mindre! Som resultat tager folk alle de tabte kilo på igen og ofte også et par stykker ekstra i forhold til den vægt, de havde, før de gik på slankekur.
Det er det, der ofte kaldes for yoyo-effekten.
Hvis du kun fokusérer på at tabe vægt og konstant tjekker tallet på vægten, begår du en stor fejl.
Tallet fortæller intet om, hvor meget fedt du har tabt. Et vægttab kan bestå af enten vand, kulhydrater, fedt eller af din egen muskelmasse, som består af protein.
Tro det, eller lad være, men man kan godt forbrænde fedt og øge sin muskelmasse, uden at det kan ses på vægten. Da muskler vejer 22 % mere end fedt, kan det lade sig gøre at komme af med alle dellerne og se betydelig mere fit ud (muskler fylder mindre end fedt), selvom vægten viser, at du ikke har tabt så meget som et eneste kilo!
Så gem vægten væk, og bemærk i stedet, hvordan tøjet sidder, og hvordan du ser ud i spejlet. Eller endnu bedre, køb dig en fedtmåler, og tjek din fedtprocent én gang om måneden. På den måde kan du sikre dig, at det er fedt og ikke muskler, du taber!
Hvis du vejer for meget eller bare ønsker at komme i form inden sommerferien, er det tvingende nødvendigt, at du får aktiveret dit stofskifte, hvis resultatet skal holde. Hvordan gør du så det?
Du skal blot øge din muskelmasse. Så simpelt er det. Der er to vigtige faktorer, når det drejer sig om at øge sin muskelmasse. Den ene er motion, en kombination af vægttræning og den rette type aerobisk træning (læs min artikel om HIIT-træning for yderligere detaljer) for at stimulere kroppen til at øge muskelmassen.
Den anden er at spise tilstrækkeligt med protein, så kroppen får de byggeklodser, den skal bruge til at opbygge muskelmasse. Husk, at stofskiftet uløseligt hænger sammen med din muskelmasse: Jo flere muskler, des højere stofskifte og behov for energi.
Når vi bliver ældre, er det endnu vigtigere at opretholde muskelmasse. Omkring de 35 begynder vi at tabe muskelmasse, og det er en af de vigtigste årsager til, at vi med alderen ofte bliver federe! Så det er vigtigt, at du i takt med at du ældes, gør en aktiv indsats for at udvikle eller bevare din muskelmasse.
Kvinder bliver til tider lidt nervøse, når snakken går på muskler, styrketræning og vægttræning. De vil gerne tabe fedt og forstår bestemt vigtigheden af at træne, men de frygter, at vægttræning vil få dem til at ligne Arnold Schwarzenegger.
Der er dog intet at bekymre sig over. Fedt fylder for det første mere end muskler. Dette betyder, at hvis du erstatter en given mængde fedt på lårene med den samme vægt i muskler, vil dine lår synes mindre.
For det andet har Arnold noget, som kvinder ikke har: Mandlige hormoner. Af hormonelle årsager får kvinder simpelthen ikke store, pumpede muskler, lige meget hvor hårdt de træner. De supermuskuløse kvinder, man ser i bodybuilding-magasiner, anvender mere ekstreme metoder, herunder sandsynligvis masser af steroider.
Så kære piger: Der er ingen grund til panik. Vægttræning og et tilstrækkeligt indtag af protein gavner blot stofskiftet, toner jeres muskler på en feminin måde og får jer til at se yngre, sundere og smukkere ud!
En vigtig del af det at spise sundt er at spise tre kvalitetsmåltider dagligt. Hvert måltid skal altid bestå af noget protein, så kroppen konstant kan få tilført de proteiner, den har brug for til reparation og forbedring af din fysiske tilstand.
Hvis du ikke sørger for hele tiden at forsyne kroppen med protein, risikerer du, at vigtig muskelmasse bliver ofret for vigtigere funktioner - lige præcis den situation, du ønsker at undgå, hvis målet er at udvikle en sund fysik!
Protein af god kvalitet bør primært komme fra kød. Sørg for, at dette kød er økologisk, og at dyrene har gået på græs. Alt andet vil være at gå på kompromis med din sundhed.
Hvis du spiser ikke-økologisk kød, risikerer du at indtage hormoner (dette gælder kød fra bl.a. USA og Sydamerika), antibiotika, pesticider og alle de stoffer, fødevareproducenterne tilsætter for at pynte på kødets udseende og smag samt for at øge holdbarheden.
Kødkvaliteten forringes, hvis dyrene ikke går på græs, sådan som naturen har bestemt det. For eksempel ændres forholdet mellem de essentielle fedtsyrer i kødet, hvis man fodrer dyret med korn i stedet for græs, så resultatet bliver for meget omega-6 i forhold til omega-3.
Det optimale forhold er 1:1, men i dag får vi mellem 20 til 50 gange så meget omega-6 som omega-3, hvilket ikke er sundt.
Fisk er også en god proteinkilde, men du bør holde dig fra opdrættede fisk, da de også fodres med det forkerte foder samt diverse kemikalier, så de får en pænere farve, og med antibiotika for at få dem til at vokse hurtigere eller for at undgå sygdomme. Spis kun fisk, der er fanget i havet.
Selv vælger jeg ikke at spise fisk mere end to gange om ugen på grund af de høje forekomster af kviksølv i vore dages fisk. For at være sikker på at få tilstrækkeligt af de essentielle omega-3-fedtsyrer, der findes i fisk, kan jeg derimod anbefale et supplement med en god fiskeolie som Nordic Naturals.
Du kan ikke satse på grøntsager som en væsentlig proteinkilde, da de for det meste mangler nogle af de essentielle aminosyrer og derfor må betegnes som ufuldstændige proteiner.
Og når du spiser grøntsager, så hold dig til de økologiske, da de indeholder flere næringsstoffer og har et højere indhold af protein end ikke-økologiske grøntsager – og samtidig er fri for sprøjterester.
Hold dig langt væk fra sojaprotein – måden, det bliver fremstillet på, giver et produkt, som du og jeg ikke er skabt til at indtage. Hvem har i øvrigt lyst til at spise Frankensteinføde, som fremstilles ved hjælp af en usikker og ikke-gennemtestet GMO-teknologi? Hold dig til økologisk kød, fisk, æg osv., for det er de fødevarer, vi er skabt til at spise.
Den mælk, du finder på hylderne i supermarkedet, er heller ikke den type mælk, som vi er indrettet til at indtage.
Mennesket er det eneste dyr, som indtager mælk fra andre dyr; i virkeligheden er det ikke meningen, at vi skal drikke mælk, efter at vi er vænnet fra mors bryst.
Det er helt fint at drikke rå, økologisk mælk, som ikke har fået sine næringsstoffer ødelagt ved pasteurisering, men jeg vil ikke anbefale nogen at drikke den mælk, man finder i supermarkedet. Kommercielt fremstillet mælk har været opvarmet til meget høje temperaturer, hvilket ødelægger størstedelen, hvis ikke alt, der har været af godt ved det oprindelige produkt.
Konventionel mælk kommer desuden fra køer, som ikke holdes efter økologisk standard, hvilket yderligere forringer mælkens kvalitet.
Mængden af dit proteinbehov bestemmes af dine gener samt af mange andre faktorer som muskelmasse, helbredstilstand og mængden og intensiteten af den type træning, du udfører.
Den bedste metode til at bestemme, præcis hvor meget protein du bør indtage, er at finde frem til din ”metabolic type” (stofskiftetype). Det vil give dig et godt udgangspunkt, så du kan spise en kost med den rigtige sammensætning af protein, kulhydrater og fedt, som er skræddersyet til lige netop din unikke krop. Følg dette link: www.metabolictyping.dk, hvis du vil vide mere.
Træner du intensivt og ønsker at forbedre dit præstationsniveau og samtidig få en muskuløs krop, bør du overveje at indtage ekstra protein. Proteinet i musklerne nedbrydes nemlig under træning og anvendes som energi. Du har derfor brug for ekstra protein i din kost for at kunne reparere muskler, producere nye enzymer, hæmoglobin osv.
Denne reparationsfase skal helst påbegyndes umiddelbart efter din træning, og en god måde at gøre det på er at indtage et naturligt valleprotein (whey protein). Det er af yderste vigtighed, at det er 100 % naturligt, fremstillet på skånsomste vis, og at det stammer fra økologisk mælk. Se nedenfor for flere oplysninger.
Hvis du ikke indtager tilstrækkeligt med protein, især efter træning, vil du ikke få et optimalt udbytte af dine anstrengelser.
Husk, at kosttilskud aldrig kan erstatte de sundheds- og præstationsfremmende fordele, der er ved god, økologisk kost. Det optimale tidspunkt at indtage protein på er umiddelbart efter træning.
På dette tidspunkt er dine muskler sultne efter protein til reparation og vækst samt ligeledes efter kulhydrater for at gendanne energiniveauet samtidig med, at dine enzymer og hormoner (som f.eks. insulin) optimerer din restituering.
Når du indtager et måltid med protein og kulhydrater lige efter træning, opnår du en væsentlig frigørelse af insulin, der transporterer næringsstoffer som glykogen, aminosyrer osv. fra blodet til musklerne, og som hjælper til med at aktivere de enzymer, der varetager denne transport.
Perioden, hvori dette foregår, varer omkring en time efter endt træning og er af forskere blevet kaldt for ”mulighedernes vindue”.
Dette ”vindue” er faktisk en evolutionær fordel, vi har nedarvet fra vores forfædre. Det gav det tidlige menneske bedre overlevelsesmuligheder, fordi han på denne måde hurtigere kom sig efter hårdt arbejde.
Dette betød så igen, at han var bedre rustet til at finde føde eller undslippe sultne tigre eller andre farer, som han stødte på i hverdagen.
For de fleste mennesker er det dog sjældent hverken praktisk eller særlig velsmagende at tage et proteinholdigt måltid som kyllingekød eller hårdkogte æg med til træning. Det er også de færreste, der er rigtig sultne lige efter endt træning.
Derfor anbefaler jeg, at du, for at udnytte dette ”åbne vindue”, så du hurtigt kan levere protein til kroppen, og hvis rigtig mad ikke er muligt, spiser lidt frugt og indtager omkring 40 g af et naturligt valleproteinpulver (whey powder) af god kvalitet.
Det er det eneste tidspunkt, hvor du bør anvende et proteintilskud, da dit fokus ellers bør være rettet mod kvalitetsmad, der ikke bare indeholder protein, men også mange andre vigtige næringsstoffer, der ikke forekommer i proteinpulver.
Du bør sikre dig, at dit proteinpulver er 100 % naturligt, ikke kemisk forarbejdet og ikke tilsat kunstige sødemidler som aspartam, syntetiske farvestoffer, smagsstoffer eller andre kunstige ingredienser
Ingen af disse ingredienser har nogensinde vist sig sikre at indtage for mennesker. Af samme årsag bør du lade være med at købe de populære kommercielt fremstillede ”mærkevarer”!
Før du køber et proteinpulver, skal du være sikker på, at:
1. Valleproteinet kommer fra økologiske køer, der har levet på græs og ikke har fået antibiotika eller hormoner.
2. Den mælk, som vallen er fremstillet af, ikke er blevet pasteuriseret eller forarbejdet ved høje temperaturer, som ødelægger alt det gode i mælken.
3. Forarbejdningen af vallen er foregået ved lave temperaturer og på en sådan måde, at proteinet ikke er blevet beskadiget.
4. Produktet udelukkende indeholder valleprotein og ingen kunstige tilsætningsstoffer som farver, smagsstoffer eller sødemidler.
5. Købe udelukkende mindre portioner, så du bruger det op forholdsvis hurtigt og dermed forhindrer proteinet i at blive skadet ved kontakt med luften.
Hvis du følger disse retningslinjer, kan 99,9 % af de proteinprodukter, der findes på markedet, desværre ikke bruges. Desuden ville jeg aldrig købe et af de populære amerikanske mærker, da mælkestandarden i USA ligger langt under standarden i EU.
Ikke kun styrkeatleter vil have gavn af at indtage protein efter træning. Alle, lige fra folk, der vil tabe sig, til udholdenhedsatleter, fodboldspillere, tennisspillere osv. har brug for en optimal restituering, og det bedste tidspunkt er direkte efter træning.
Muskler består af protein, og under træning sker der en nedbrydning, så hvis du forsyner kroppen med de rette byggeklodser på det rette tidspunkt, vil du mærke en tydelig forskel.
Du vil restituere hurtigere, have mere energi, mindre ømhed, mindre risiko for skader og være stærkere og hurtigere, næste gang du træner.
1. Protein nedbrydes og gendannes konstant i musklerne. Vægttræning nedbryder 15 % af din muskelmasse hver måned. Hvis du kan du tippe dit proteinindtag over til den muskelopbyggende side, vil du være godt på vej mod den krop, du ønsker at skabe.
2. Gendannelsen af protein i dine muskler er underlagt hormonet insulin. Insulin udskilles fra bugspytkirtlen efter hvert måltid. Ved at spise protein og kulhydrater sammen får du en synergetisk effekt (1 + 1 = 3), der giver en øget frigørelse af insulin og dermed mere kulhydrat og protein til dine muskler, hvilket sikrer en hurtigere restituering og bedre resultater.
Efter træning er det eneste tidspunkt, hvor det er sundt at have et højt insulinniveau.
3. Den biologiske værdi (BV) er en fagbetegnelse for, hvor hurtigt din krop optager og udnytter protein i de fødevarer, du spiser. Som du kan se nedenfor, er vegetabilske proteinkilder som bønner, hvede og ris relativt dårlige proteinkilder, og det samme gælder for sojaprodukter.
Økologiske grøntsager indeholder dog mere protein og flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Så du vil ikke bare blive fri for kemikalier, men også få flere sundhedsfremmende stoffer. Fisk og kød vil give dig protein af høj kvalitet, og ligeså vil æg og valleprotein produceret af rå økologisk mælk fra græssende køer.
Proteintype BV
Bønner 49
Hvede 54
Ris 59
Soja 74
Kylling 79
Oksekød 80
Fisk 83
Hele æg 100
Valleprotein 104
4. Omkring tre timer efter et måltid falder blodets koncentration af anabolske (vævsopbyggende) hormoner, og til gengæld stiger mængden af katabole (nedbrydende) hormoner.
Reparationsprocessen nedsættes, og nedbrydningen af musklerne øges. Det er derfor, du bør spise tit, så kroppen får en konstant tilførsel af protein. Hvis du har for travlt til at lave mad i løbet af dagen, så gør det aftenen forinden, og tag det med dig.
Den nemmeste måde er at love dobbelt portion kød eller fisk til aftensmad og tage det med sammen med lidt friske grøntsager, så er din frokost klar.
5. Hvis du ønsker at opbygge muskelmasse, kan du forsøge at spise noget kvalitetsprotein, før du går i seng. Dette vil hjælpe dig til at være i en opbyggende fase natten igennem og derved fremme reparation og vækst.
Hvis det efter en test viser sig, at du er en proteintype, vil det desuden hjælpe dig til at sove bedre om natten, hvis du spiser et måltid med højt proteinindhold og et moderat fedtindhold.
Uanset typen af dit stofskifte bør du for enhver pris undgå at spise noget med et højt indhold af kulhydrater lige før sengetid, da det vil få blodsukkeret til først at stige og dernæst falde drastisk, hvilket vil bevirke, at du vil få sværere ved at falde i søvn og samtidig få en forringet søvn!
Aminosyrer og dermed protein spiller en vigtig rolle i enhver fysiologisk proces, der er relateret til sport, sundhed, energi, styrke, fedttab, immunforsvar og en positiv indstilling til livet. Ingen af disse proteinstrukturer er konstante – hver enkelt af dem gendannes uafbrudt, fordi kroppen ikke har noget proteinlager at tage af.
Hvis du spiser for meget fastfood, vil du derfor være på den sikre vej til dårlige præstationer og et dårligt helbred.
Giver du derimod din krop det rigtige protein i de rigtige mængder, vil du have taget et vigtigt skridt i den rigtige retning mod forbedret præstation og den krop, du drømmer om.
Køb økologisk mad, og undgå fabriksfremstillet og færdigpakket mad samt forarbejdede, næringsfattige og ernæringsmæssigt tomme fødevarer.
Dermed slipper du for tilsatte konserveringsmidler, farvestoffer, sødemidler og pesticidrester, som fødevarefabrikanterne satser på for at opnå længere holdbarhed, øget salg og profit!
Økologiske, proteinrige fødevarer af høj kvalitet er ikke bare mere mættende end kulhydrater og fedt; de aktiverer også stofskiftet, fordi det kræver mere energi at fordøje protein og give dig de nødvendige byggeklodser til at opretholde muskelmasse og samtidig smelte dine ”bildæk” væk under træning.
Så essensen af det hele er: For at vinde i sport, få en sund krop eller slippe af med fedt på sidebenene må du bevare eller øge din muskelmasse og dit stofskifte. Princippet er overraskende simpelt, men har et stort potentiale.
Du kan opnå dette ved at kombinere vægttræning (en storartet måde at opbygge styrke og muskelmasse og styrke leddene og knoglerne på, så du undgår knogleskørhed) og HIIT-udholdenhedstræning samt ved at spise tilstrækkeligt med protein, så du får det nødvendige fundament.
Den øgede muskelmasse vil øge dit stofskifte, så du forbrænder flere kalorier hver dag, selv når du ser fjernsyn. Er livet ikke vidunderligt?
Mere info: Whey protein pulver – hvor sundt er dit protein pulver?
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Martin skrev denne kommentar:
10-11-2011 10:04:18
Hej.
Tak for en spændende artikel! Jeg er en fyr på 30 der har styrketrænet i mange år, men er først lige kommet ind i en god rutine.. Jeg styrketræner 3 gange om ugen og motionstræner ca 2-3 gange ugentligt.
Jeg tilhører gruppen med lidt for meget på sidebenene og prøver ihærdigt at komme af med det.
Jeg kan desværre ikke drikke valleprotein drikke, da jeg ganske simpelt brækker mig af konsistensen. Derfor spiser jeg aminosyre tabletter ( protein piller ) istedet.. Er dette lige så godt? Jeg drikker også vand med hurtige kulhydrater og lidt knuste kreatin piller i mens jeg træner.. Er det godt? Og er der andre måder jeg kan optimere min fedtforbrænding?
Mvh
Martin
Maibritt skrev denne kommentar:
10-11-2011 10:29:06
Super gode artikler alle 3 med sammenhæng man kan videregive til sine aller kæreste.
Og yubbiii, udsigt til at tabe de sidste 4 kilo og holde vægten permanent nede.
Må bare gemme artiklerne i min komputer.
Martin skrev denne kommentar:
10-11-2011 11:05:23
Hej.
Tak for en spændende artikel! Jeg er en fyr på 30 der har styrketrænet i mange år, men er først lige kommet ind i en god rutine.. Jeg styrketræner 3 gange om ugen og motionstræner ca 2-3 gange ugentligt.
Jeg tilhører gruppen med lidt for meget på sidebenene og prøver ihærdigt at komme af med det.
Jeg kan desværre ikke drikke valleprotein drikke, da jeg ganske simpelt brækker mig af konsistensen. Derfor spiser jeg aminosyre tabletter ( protein piller ) istedet.. Er dette lige så godt? Jeg drikker også vand med hurtige kulhydrater og lidt knuste kreatin piller i mens jeg træner.. Er det godt? Og er der andre måder jeg kan optimere min fedtforbrænding?
Mvh
Martin
Asbjørn skrev denne kommentar:
10-11-2011 15:00:57
Hej Martin.
Du fik mig til at tænke på, om du måske får for mange hurtige kulhydrater, eller at du forsømmer at supplere styrketræningen med HIIT?
Ellers en fremragende artikel.
Hilsen Asbjørn
Martin skrev denne kommentar:
11-11-2011 15:32:52
@ Asbjørn.
Jeg indtager kun hurtig kulhydrat drik i forbindelse med styrketræning. Og jeg motions træner ca 2 gange ugentligt.
Carsten skrev denne kommentar:
11-11-2011 19:12:43
Nu er kød jo ikke det eneste i verden :)
http://www.veganbodybuilding.com/
http://www.vegetarianbodybuilding.org/
Og tjek selv flere links fra google ..
http://www.google.dk/search?hl=da&source=hp&biw=1440&bih=764&q=vegan+bodybuilding&oq=vegan+bo&aq=0&aqi=g4g-s1g4&aql=&gs_sm=e&gs_upl=2153l4469l0l7093l8l5l0l0l0l0l841l1916l0.1.2.1.6-1l5l0
Mange hilsner
Carsten
Ditte Behrendt skrev denne kommentar:
15-11-2011 09:21:19
Goddag Alum.
Jeg prøvede for et halvt år siden at følge dine råd, mht. søvn, kost. Det var jo et helt andet liv, jeg fik. Nu er jeg desværre faldet i det gamle mønster, dog har jeg fået en noget sundere kost. Mit problem er dette. Jeg ved ikke så meget om føde vare, så det bliver primært til kød, grøntsager og mandler. Har du ikke lyst til at lave en lang liste over fødevare, hvor der står specifikt hvad man må spise. Jeg har så godt sompet mælken og køber et minimum af købe kager og pålæg. Tak for en super hjemmeside.
Mange venlige hilsner
Ditte Behrendt.
Anita Allingham skrev denne kommentar:
16-11-2011 12:56:18
Jeg synes jeg er lidt forvirret.
Så er det godt at spise animalsk protein og så er det ikke??
Her er en kopi fra anden kilde:
Proteinkure og -diæter
Det er velkendt, at både kød, mejeriprodukter og æg over en vis grænse ikke er godt for helbredet (øger risikoen for alvorlige sygdomme, inkl. kræft).
Det er altså afgjort et sundhedsskadeligt råd at spise meget animalsk protein.
Et andet problem med at indtage store mængder animalsk protein er, at der så er mindre plads (rent kaloriemæssigt) i kosten til netop de fødevarer, der forebygger sygdomme og fremmer din sundhed frugt, grønsager, fuldkorn, bønner og nødder.
Men i stedet for at fortsætte med at argumentere for mine synspunkter er her en række spørgsmål som dem, der tror på at store mængder animalsk protein løser vægtproblemer, kan tænke over:
Kan det virkelig være rigtigt, at vi skal spise mere animalsk protein for at tabe os eller holde vægten nede, selv om høj indtagelse af animalske fødevarer både skader klimaet (se www.klimakost.dk) og vores sundhed?
Bør vi spise mere kød, så vi kan holde vægten — eller mindre kød for at undgå kræft og andre alvorlige sygdomme?
Hvis animalsk protein er løsningen, hvorfor er vegetarer så generelt slankere end kødspisere?
Hvorfor har de lande, hvor befolkningen hovedsageligt lever af plantemad og indtager væsentlig mindre protein, end vi gør, færre problemer med overvægt og fedme? (Kommentar: jeg ved ikke lige om jeg skal købe den med "kulde og varme")
Erik Fechner skrev denne kommentar:
12-01-2012 02:45:00
Vedr. pasteurisering: ALT whey protein er pasteuriseret. Det er ikke lovligt at sælge rå mælk eller produkter heraf til indtagelse.
Den her anbefalede Vital Whey er pasteuriseret. Her producenten WellWisdoms beskrivelse:
Q: Is the whey a raw product?
A. Per the FDA, all powdered dairy products in commerce are legally required to undergo heat pasteurization in order to be sold. The Proserum in our products is minimally processed using a single pasteurization and is dried using ambient air temperature. However, because we use the highest quality milk from grass-fed year-round cows and minimal heat, our Proserum is able to maintain best maintain the full range of biologically active protein components in their native forms.
Henny Pedersen skrev denne kommentar:
12-07-2012 08:40:24
Fin artikel. Tak
Viktor Restofte skrev denne kommentar:
07-11-2012 12:27:20
VILD FED ARTIKEL!
- Det er sjælendt, eller så godt som umuligt at få mig til at læse med interesse, men det er lige sket.
Tak for det. :)