Skrevet 08-10-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
... når du har brug for at vide, hvornår det er vigtigt at købe økologisk og hvornår konventionelt er okay.
Der er en voksende enighed blandt det videnskabelige miljø om at selv små doser pesticider og andre kemikalier kan foresage skade på mennesker. Specielt i sårbare perioder, såsom under vital udvikling og barndom, hvor en udsættelse for pesticider kan give varige eller længerevarende effekter.
Den giftige effekt af pesticider er bekymrende, ikke særlig godt forstået og i visse tilfælde fuldstændig ustuderet, hvilket bør få forbrugere som er smarte, til at ønske at minimere deres udsættelse til pesticider, hvornår det end er muligt.
Næsten alle data som er brugt til at lave disse lister tager allerede i betragtning, hvordan folk typisk vasker og forberede frugt og grønt (f.eks. æbler er vasket før testning, bananer er skrællet osv.).
Mens afvaskning og rensning af frisk frugt og grønt kan reducere niveauet af pesticider, så fjerner det ikke alle rester.
Skrælning reducere også udsættelsen til pesticider, men værdifulde næringsstoffer ryger tit ud i vasken, når man skræller.
Den bedste mulighed er at spise en varieret kost, vaske alt frugt og grønt og vælge økologisk når det er muligt, for at reducere udsættelsen til potentiel farlige kemikalier.
Frugt- og grøntsags rangeringen er udviklet af analytikere fra Environmental Working Group (EWG), baseret på resultater fra næsten 43.000 pesticidetests af grønt og frugt, indsamlet af The U.S. Department of Agriculture and the U.S. Food and Drug Administration mellem 2000 og 2004.
En detaljeret beskrivelse af kriterierne for udviklingen af rangeringen er tilgængelig, såvel som en fuld liste af frisk frugt og grønt som er blevet testet (se nedenunder).
EWG er en miljøforsknings organisation, som ikke er til for at tjene penge, men er dedikeret til at forbedre det generelle helbred samt beskytte miljøet ved at reducere forureningen af luft, vand og mad. For mere information besøg. www.ewg.org
Vi rangerede 43 forskellige frugt og grønt, mens vindruer er rangeret to gange, da vi kiggede både på importerede vindruer samt vindruer fremstillet i USA (Indenrigs).
Placering |
Frugt eller grøntsag |
Resultat |
1 (dårligste) |
Ferskner |
100 (Højeste pesticide indhold) |
2 |
Æbler |
96 |
3 |
Peberfrugt |
86 |
4 |
Selleri |
85 |
5 |
Nektariner |
84 |
6 |
Jordbær |
83 |
7 |
Kirsebær |
75 |
8 |
Salat |
69 |
9 |
Vindruer - Importeret |
68 |
10 |
Pære |
65 |
11 |
Spinat |
60 |
12 |
Kartofler |
58 |
13 |
Gulerødder |
57 |
14 |
Grønne bønner |
55 |
15 |
Chili peber |
53 |
16 |
Agurker |
52 |
17 |
Hindbær |
47 |
18 |
Blommer |
46 |
19 |
Appelsiner |
46 |
20 |
Vindruer-USA (Indenrigs) |
46 |
21 |
Blomkål |
39 |
22 |
Clementin |
38 |
23 |
Champignon |
37 |
24 |
Cantaloupe |
34 |
25 |
Citron |
31 |
26 |
HonningMelon |
31 |
27 |
Grapefrugt |
31 |
28 |
Vinter Squash |
31 |
29 |
Tomater |
30 |
30 |
Søde kartofler |
30 |
31 |
Vandmelon |
25 |
32 |
Blåbær |
24 |
33 |
Papaya |
21 |
34 |
Aubergine |
19 |
35 |
Broccoli |
18 |
36 |
Kål |
17 |
37 |
Bananer |
16 |
38 |
Kiwi |
14 |
39 |
Asparages |
11 |
40 |
Søde ærter-Frosne |
11 |
41 |
Mango |
9 |
42 |
Ananas |
7 |
43 |
Søde majs-Frosne |
2 |
44 |
Avocado |
1 |
45 (Bedst) |
Løg |
1 (Laveste pesticide indhold) |
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Freydis skrev denne kommentar:
30-07-2010 20:26:01
Gælder de her tal også for det frugt og grønt som vi køber herhjemme i DK? Er der lavet nogle undersøgelser om pesticid indhold i frugt og grønt i EU?
Nicolai skrev denne kommentar:
07-02-2017 10:33:55
heyo