Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Hvilke fødevarer er sundest for dig?

Skrevet 03-11-2013 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvilke fødevarer er sundest for dig?

Få din gratis guidet sunde indkøbsliste her. Enkle, effektive tips om fødevarer, som vil give dig masser af energi og vitalitet.


Det gik helt galt i Ægypten for cirka 10.000 år siden (starten på landbrugsrevolutionen), da nogle initiativrige mennesker begyndte at dyrke og høste vilde hvedekorn.

Senere begyndte man at dyrke byg og derefter fik man husdyr såsom grise, får og geder. Gradvis jagtede man færre og færre dyr, ligesom man gik over til at spise mindre vild frugt og grøntsager.

Kornsorter, det nye fundament i kosten, sørgede for en hel masse kalorier, men desværre ikke samme mængde essentielle næringsstoffer som den oprindelige kost, som bestod af kød, fisk, frugt og grønt, skyllet ned med rent vand.

Resultat: dårligt helbred og sygdom.

Arkæologiske optegnelser viser, at landbruget resulterede i helbredsproblemer. Smitsomme sygdomme, knogleskørhed, skørbug, caries og dårlig knogledannelse blev mere og mere almindeligt. De tidlige bønder var også lavere end deres jæger/samler-forfædre og havde kortere levetid.

Vi går lige hurtigt fremad til i dag, hvor meget af vores kost stadig er kornbaseret, og vi har nu ovenikøbet tilføjet pasteuriseret mælk, madvarer fyldt med kunstige kemikalier og proppet med sukker og raffineret salt.

Resultatet er, at vi spiser masser af kalorier, men får for få essentielle næringsstoffer.

Hvilken uheldig modsigelse:

Flere og flere af os er overvægtige, ja, vi er bogstavelig talt fede, men vi er skrupsultne, fordi vi mangler næringsstoffer i vores kalorierige, men næringsfattige mad.

Vi bliver federe og federe, men vi sulter = Liv kræver liv.

Dette er et simpelt, men meget kraftfuldt koncept, baseret på det faktum, at hvis de fødevarer, du spiser, er ernæringsmæssigt døde og ikke indeholder særlig meget næring og livskraft, så vil de ikke gøre meget for dit helbred.

Faktisk er det modsatte sandt. De døde fødevarer, folk spiser i dag, suger bogstaveligt livet ud af dem og trækker konstant penge ud af deres sundhedskonto.

Hvorfor?

Når du spiser død mad, som kun har ringe eller ingen næring (vitaminer, mineraler, enzymer osv.), så må din krop bruge af sine egne ressourcer af vitaminer, mineraler, enzymer osv. for at fordøje og absorbere denne ikke-fødevare.

Du må bogstaveligt stjæle næring fra din egen krop, hvilket resulterer i en hævning på din sundhedskonto.

Så før du putter noget ind i munden, så stop lige op og tænk i nogle få sekunder: Er denne fødevare fyldt med liv, vil den skabe den krop, jeg drømmer om at få, og vil den sætte en masse penge ind på min sundhedskonto?

Lyt til DIN krop, for den ved bedst!

Lyt ikke til eksperter, lyt til din krop, for den vil fortælle dig, hvad den behøver. Du har det perfekte blueprint til sprudlende sundhed. Ja, dine 50 milliarder celler fortæller dig konstant, hvordan du har det:

• Hvordan er dit daglige energiniveau?
• Giver de fødevarer, du spiser, dig energi, eller gør de dig træt?
• Føler du dig mæt efter et måltid, eller bliver du sulten efter bare en halv time?
• Er du tørstig?
• Har du regelmæssig og sund afføring?

Stop op et øjeblik, og lyt. Bare lyt til, hvad din vidunderlige krop fortæller dig.

Guidet indkøbsliste: Fødevarer, der indeholder livskraft, skaber sundhed og vitalitet.

Hjemme hos os baserer vi vores kost på økologisk:

• Masser af grøntsager
• Kød
• Fisk
• Æg
• Frugt
• Nødder og frø.

Alt sammen skyllet ned med rent vand.

Vi spiser kun lidt eller holder os helt fra:

• Pasteuriserede mælkeprodukter
• Brød og andre produkter, der indeholder hvede
• Kornprodukter
• Fabriksfremstillet mad, der indeholder kemikalier
• Sojaprodukter.

Du kan udskrive listen ovenfor og bruge den som indkøbsliste.

Mit yndlingstrick er at lave 3 gange så meget mad, som vi behøver til aftensmad, og så spise rester til morgenmad og frokost næste dag.

Det er enkelt og effektivt og sparer os meget tid samt giver os den næring, vi skal bruge for at få energi og sundhed.

Mine kostændringer har resulteret i, at jeg ikke har haft en eneste sygedag i over 10 år, hvor jeg før var syg hver eneste vinter.

Skulle du ikke også prøve sådan en hulemandskost i 2 uger og se, om du kan mærke en forskel i dit energiniveau og din vitalitet, og om du får øje på en slankere og yngre udgave af dig selv i spejlet?

80/20-reglen – Vær ikke fanatisk, vedholdenhed er nøglen

Der er ingen grund til at leve som en munk, så længe du bare gør de rigtige ting igen og igen. Du kan sagtens forkæle dig selv indimellem.

Livet handler om balance. Vær konsistent med at spise næringsrig mad, men nyd også livet.

Resumé: Tips til at booste din energi og vitalitet

Fysiologisk set tilhører vi alle stadig stenalderen.

Derfor bør vi også spise den kost, vores jæger-samler-forfædre levede af. Det betyder en kost, som består af frisk kød, æg, fisk, frugt, grønsager, nødder og frø, skyllet med rent vand. Jæger-samlere spiste ikke korn, ingen mælkeprodukter, ingen raffineret sukker og salt.

Alligevel er vores kost i dag for størstedelens vedkommende baseret på disse sidstnævnte fødeemner og alt for lidt på de førstnævnte, friske fødevarer.

Hvis vi kigger på skeletrester af mennesker fra mere end 10.000 år siden – før landbrugsrevolutionen – finder vi ikke bevis for overvægt og kun en antydning af bevis på sygdomme i immunforsvaret, sygdomme, som er årsag til 95 % af alle dødsfald i dag.

Jo, måske døde de tidligere, end vi gør nu i det 21. århundrede, men hvis man medtager dødsfald efter fødsler (både mødre og spædbørn), ulykker såsom benbrud (man skal huske på, at der ikke fandtes hospitaler dengang, der var dårlig hygiejne osv.), så havde de måske levet lige så længe som os, men med et meget højere energiniveau og et bedre helbred.

Hvis vi gerne vil opleve sprudlende sundhed, slanke og veltrænede kroppe og frihed fra kronisk sygdom, så er vi nødt til at genopdage vores traditionelle, oprindelige kost. Genopdage de fødevarer, som passede perfekt til vores forfædres genetiske blueprint, de samme fødevarer, som vi den dag i dag stadig er programmeret til at spise for at fungere mest optimalt.

Overvej følgende:

• Hvis ikke dine forfædre spiste det for 10.000 år siden, så tænk dig lige om en ekstra gang, før du køber det
• Jo længere holdbarhedsdato, jo dårligere er varen for dig
• Hvis du ikke forstår noget af indholdslisten, så lad være med at spise varen
• Hvis din kost ikke består af økologisk kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder og frø, så indeholder den sandsynligvis meget lidt næring
• Undgå at spise noget som helst, der er genetisk modificeret eller gensplejset!
• Jo flere annoncekroner et firma spenderer på at markedsføre deres produkt, jo værre er det nok for dig at indtage det. Gode, sunde fødevarer behøver ikke meget markedsføring, da folk ved, at de er sunde. Derfor ser man aldrig annoncer for sunde fødevarer såsom frugt og grønt på TV
• Følg 80/20-reglen. Hvis 80 % af det, du indtager, er hvad Moder Jord skabte dig til at spise, så er der 20 % tilbage til sjov og ballade!

Bon appétit.

P.S.: Hvis du har lyst til at læse mere eller ønsker at finde videnskabelige referencer, så kig på Loren Cordains hjemmeside.

Men husk at lytte til din krop. Den ved bedst.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Gitte skrev denne kommentar:
04-11-2013 12:17:55

Jeg synes det er en rigtig fin artikel - jeg har blot lige nogle spørgsmål... Alle artikler jeg nærmest læser om kost handler i en eller anden grad også om, at det giver vægttab. Og det kan godt være lidt frustrerende, hvis man ønsker det modsatte, men rigtig gerne vil leve sundt.
Jeg vil personligt gerne tage på - have noget mere sul i kinderne (og det handler for mig dermed ikke udelukkende om øgning i muskelmasse, men nærmere fedtmassen) og jeg har prøvet at spise stenalderkost, hvilket gjorde at jeg tabte mig yderligere. Hvad tænker du om dette?
Og hvad tænker du om blodtypediæten, for i følge den skal nogle(jeg) jo netop spise en del korn (blodtype A).
hilsen gitte


helena skrev denne kommentar:
05-11-2013 08:52:05

jeg synes det er en fin artikel - dog syns jeg også, at det kan give folk skyldfølelse at alt skal være ækologisk....det har meget få råd til....og så starter tankespinnet der helt kan ødelægge motivationen...


Marianne skrev denne kommentar:
05-11-2013 10:03:09

En lille tilføjelse: Masser af grønsager OG URTER.
Hele min familie lever sådan, og så skeler de som er blodtype A eller 0 lidt til disse tanker for at holde vægten. Vi er alle sunde og raske, og de "gamle" har fået "mange år mere"... de nærmer sig 90 og er i fuld vigør, kører bil ect.
Det er vigtigt med kosten og det er enormt vigtigt med økologisk. Vi er bestemt ikke fanatiske. En kage hos os er baseret på nøddemel, eller ristede nødder, og deri kan vi godt komme lidt mandelmakroner i, dertil blendede bær eller hj.lavet æblemos og SÅ er der dømt ØKO flødeskum på. Vi elsker også chokolade og is, men vælger helst den mørke øko. Vi startede for 10 år siden, og det var radikalt at hele familien fik det bedre, og alle børn trives faktisk bedre end deres jævnaldrende. De får ikke skader i sport, de bliver ikke syge om vinteren, de har løftet deres standpunkter i skoler og på studier.... Der ER virkelig meget at hente i en kost på 80/20 reglen. Det er dejligt når jeg møder andre mennesker som også interesserer sig for deres kost i denne retning.Det KAN godt klares økonomisk,jeg er nu pensionist, men fandt med tiden steder (på landet eller via nettet) hvor jeg kan købe ind øko, billigere end i butikker. Det er 13 år siden vi startede....


Vis alle kommentarer

Lykke skrev denne kommentar:
05-11-2013 10:09:55

@Helena: Jeg har ikke råd til at lade være med at spise økologisk. Såfremt du spiser rent økologisk i 4 måneder vil din krop være fyldt godt op med næringsstoffer og du vil spise mindre - altså vil du på lang sigt komme til at spare penge på at spise økologisk - når jeg spiser økologisk ryger der ALDRIG lige en Snickers eller sodavand med i indkøbskurven, det har min krop simpelthen ikke lyst til længere, og det bliver til mange penge i længden


Lene Eriksen skrev denne kommentar:
05-11-2013 14:17:58

Det undrer mig, at frugt står meget længere nede på listen end grøntsager, da der faktisk ikke findes en klar og entydig definition på, hvad forskellen mellem frugt og grøntsager egentlig er. Det afhænger vist nærmest af kulturen, hvad man betragter som det ene eller det andet.


g.esmann skrev denne kommentar:
05-11-2013 15:57:24

Tja, jeg vil også gerne holde min vægt på +siden og samtidig leve sundt. Har i over 30 år været vegetar og lavet det meste af min mad selv. Lærte hurtigt at det jeg havde lyst til skal jeg spise, så havde jg lyst at spise og så kunne jeg holde på vægten.
For få år siden havde jeg problemer med min mad da jeg prøvede at spise det der blev anbefalet fra staten og lign.! Jeg trives ikke med det, blev anbefalet at kigge på Blodtype-bestemt kost. Købte bogen (paper-bag ca 150 kr.) og brugte den. SÅDAN! Den hjalp og nu har jeg det rigtig godt, har fulgt den i ca. 3 år i dag og ingen kan ændre min kost til noget andet. Læs den ordentlig inden du evt. går i gang med at spise efter din blodtype.
for mig er de fleste kost anbefalinger kun til at forvirrespis hvad DU har lyst til og brug din sunde fornuft. Skal det være chokolade så lad det være rå kakao bønner!
Til en afrunding vil jeg lige sig at jeg spiser ca 1 liter olie (økologisk koldpresset oliven-) om måneden- til alt fra stegning til salat. Har aldrig sparret på detgør i øvrigt at jeg ikke får lyst til søde sager…!


Mikkel skrev denne kommentar:
05-11-2013 19:04:41

Hej Alun. Du skriver: "Når du spiser død mad, som kun har ringe eller ingen næring (vitaminer, mineraler, enzymer osv.), så må din krop bruge af sine egne ressourcer af vitaminer, mineraler, enzymer osv. for at fordøje og absorbere denne ikke-fødevare."
Hvad er død mad? Hvad er en ikke-fødevare? Vi ved alle, hvad frisk mad er. Men hvornår er maden død, og hvad er kriteriet for, at maden er død?

Samtidig skriver du "De døde fødevarer, folk spiser i dag, suger bogstaveligt livet ud af dem og trækker konstant penge ud af deres sundhedskonto.". Hvad er det for en energi, som maden bogstaveligt SUGER ud af kroppen? Suges fedtet ud, eller drænes kroppen for vitaminer eller andre ting - og hvorfor er det tilfældet?

Hvis den døde mad suger AL energien ud af folk - hvornår dør man så af sult?


Mette april wassinger skrev denne kommentar:
06-11-2013 05:18:42

Kære Alun, jeg er fuldstændig enig og anbefaler dagligt din inspirende hj.side til mine kunder. Tænker hvis du kunne skrive al den information i A4 format, med god skriftstørrelse, så kunne de udskrives til hverandres køleskabsfront eller andetsteds hvor vi tit kigger:))
Jeg kopier gerne til gavn for den anden.
Mette April Wassinger


Felicia skrev denne kommentar:
06-11-2013 09:54:47

Dejligt at man endelig er begyndt at sætte mere focus på det allervigtigste her i livet, sund kost uden kemikalier osv. Jeg har været vegetar hele mit liv, og for ca 7 år siden fik jeg af vide jeg heller ikke kunne tåle mælkeprodukter.Det var hårdt for mig dengang, da mit pålæg bestod af meget ost . I dag er jeg lykkelig for at jeg lever vegansk, da jeg kan mærke på min krop, hvordan min fordøjelse er blevent bedre, samt at min kropsvægt er stabil. For mig er en sund livsstil noget jeg har haft hele livet, derfor er det det nemmeste i verden , elsker at påvirke min omgangskreds, men mine erfaringer.


Thomas skrev denne kommentar:
07-11-2013 17:43:48

Hej.
Tak for super gode artikler vedr ernæring.
Hvis nogen kan anbefale gode økologiske indkøbs steder i Kbh og omegn, må i gerne ligge noget ind.
Nogen som har gode metoder til at komme af med min afhængighed til pepsi max og slik/kage osv. ?.
Forhånd tak.


Frederik skrev denne kommentar:
06-03-2014 17:30:20

Super fin artikel. Dog noget fis med økologi langt hen af vejen. Størstedelen af økologi producenterne køber alligevel jord af de konventionelle. Dermed ikke sagt det er en dum ide, langt fra. Det er bare ikke en nødvendighed for at leve sundt. Spiser ikke rigtig økologi og jeg er ret sund! Så følg de gode råd, og køb økologi hvis du har råd. Hvis ikke kan man SAGTENS følge rådene alligevel. ud med fanatisme indenfor sundhed tak!!


Frederik skrev denne kommentar:
06-03-2014 17:30:30

Super fin artikel. Dog noget fis med økologi langt hen af vejen. Størstedelen af økologi producenterne køber alligevel jord af de konventionelle. Dermed ikke sagt det er en dum ide, langt fra. Det er bare ikke en nødvendighed for at leve sundt. Spiser ikke rigtig økologi og jeg er ret sund! Så følg de gode råd, og køb økologi hvis du har råd. Hvis ikke kan man SAGTENS følge rådene alligevel. ud med fanatisme indenfor sundhed tak!!


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley