Hvad er gluten, og bør du undgå alle glutenholdige fødevarer?

Skrevet 30-08-2016 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvad er gluten, og bør du undgå alle glutenholdige fødevarer?

Gluten findes i korn som hvede, rug og byg. Jeg undgår alle glutenholdige fødevarer. Bør du gøre det samme? Se videoen nedenfor, og bliv klogere på farerne ved glutenholdige fødevarer, og hvordan du kan styrke dit helbred, tabe dig og løfte din vitalitet med denne kostplan.


For alle med cøliaki, en alvorlig mave-tarm-reaktion overfor gluten, er en glutenfri diæt helt essentiel. Men læger og sundhedseksperter er også begyndt at anerkende, at mange af os har en vis grad af glutenintolerance eller sensitivitet og derfor har det bedre på en glutenfri diæt, også selvom vi ikke har cøliaki.

Videoen nedenfor giver en interessant indsigt i de potentielle farer ved gluten:


Et af temaerne for denne hjemmeside er at lytte ærligt til de signaler, din krop sender dig. Når du spiser glutenholdige fødevarer, hvordan får du det så?

Sådan kan gluten skade dit helbred.

Ordet “gluten” stammer fra det latinske ord for lim, og dets klistrede egenskaber holder sammen på brød, kager og andre fødevarer.

Men glutens ”klæbende” egenskaber forhindrer også fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer fra andre fødevarer i samme måltid. Resultatet kan sammenlignes med en klistret klump i din tarm, som kan forhindre fuldstændig fordøjelse.

Det ufordøjede gluten trigger derefter dit immunforsvar til at gå til angreb på tyndtarmen, hvilket kan forårsage symptomer som diarré eller forstoppelse, kvalme eller mavepine.

Med tiden bliver din tyndtarm mere og mere skadet og inflammeret. Dette kan afstedkomme dårlig optagelse af og mangel på næringsstoffer, leaky gut syndrome (forklares nedenfor), blodmangel, knogleskørhed og andre helbredsproblemer.

Tilstanden kan også forårsage en bred vifte af andre symptomer, som ikke har med fordøjelseskanalen at gøre, inklusive neurologiske og psykologiske problemer samt problemer med huden, leveren, leddene, nervesystemet og mere.

Cøliaki forbindes også med autoimmunsygdomme. Hvis du først bliver diagnosticeret med cøliaki efter 20-årsalderen, er din risiko for at udvikle en autoimmun lidelse forøget fra et gennemsnit på 3,5 % til hele 34 %. Udiagnosticeret cøliaki forbindes også med en næsten fire gange så stor risiko for tidlig død.

Sådan trigger gluten ”leaky gut” (hullet tarm)

Vi mennesker er ikke udviklede til at kunne spise glutenholdige fødevarer, og derfor kan vi ikke fordøje gluten fuldstændigt.

Forskning antyder, at menneskets tarm betragter gluten som en fremmed, invaderende fjende, og derfor iværksætter kroppen et immunrespons.

Hvis du spiser gluten, kan din tarm blive mere gennemtrængelig, hvorved fødevarepartikler kan trænge direkte ind i blodbanen og forårsage inflammation, immunreaktioner og øge din risiko for forskellige autoimmunsygdomme.

Dette kaldes for “leaky gut syndrome,” og man behøver ikke at have decideret cøliaki for at pådrage sig de negative helbredskonsekvenser ved denne tilstand.

Disse fødevarer er vi programmerede til at spise

I over 2,5 millioner år har vi eksisteret på denne planet i menneskelig form, så vi har levet glutenfrit i flere millioner år!

Korn og fødevarer, der indeholder gluten, dukkede først op i menneskets kost for omkring 10.000 år siden. Indtil da var vi jægere og samlere og spiste frugt, grøntsager, æg, kød, fisk osv. skyllet ned med rent vand.

Så glutenholdige fødevarer er ikke en del af vores oprindelige, naturlige kost!

Da jeg selv fjernede korn og gluten fra min kost for 15 år siden og begyndte at indtage stenalderkost, fik jeg meget mere energi, sov bedre om natten og har ikke haft en eneste sygedag siden.

Jeg er af den overbevisning, at korn og gluten ikke hører naturligt hjemme i vores kost. Jeg siger ikke, at du ikke kan spise lidt af det nu og da, men vær forsigtig med at basere din kost på disse ”fremmede” fødevarer.

Det er min erfaring, at næsten alle kan få gavn af at undgå korn, selv fuldkorn, hvad enten du har glutenintolerance eller ikke, og det skyldes, at korn ikke blot indeholder gluten, men i bund og grund også er rene sukkerbomber!

Ved drastisk at begrænse korn eller endnu bedre helt at fjerne dem fra din kost, kan du mindske din risiko for sukkersyge, vægtproblemer, højt blodtryk, type 2-diabetes og alvorlige lidelser som hjertekarsygdom og kræft.

Er glutenfri fødevarer fup?

Jeg er heller ikke nogen stor fan af glutenfri produkter. De sælger godt, men du får stadig mere næring ud af kød, grøntsager og frugt osv.

Tillige er mange glutenfrie produkter fyldt med fedt og sukker, som det forklares i videoen!

Brød er ikke, hvad det har været!

Nutidens hvede er meget forskellig fra den hvede, vores forfædre dyrkede og spiste for nogle få århundreder siden.

Andelen af glutenprotein i hvede er øget enormt som resultat af hybridisering. Indtil det 19. århundrede blev hvede også normalt blandet med andre kornsorter, bønner og nødder. Rent hvedemel er kun de seneste 200 år blevet malet til raffineret, hvidt mel.

Endvidere har det traditionelt været en skik at blande mel, vand og gær for derefter at lade dejen hæve natten over. Denne proces tillod enzymerne i gær at nedbryde gluten. Vi mangler disse enzymer og kan ikke selv klare denne nedbrydningsproces.

Nu om dage tilsætter brødproducenter forskellige kemikalier og endnu mere gluten for at afkorte processen til cirka to timer, hvilket ikke er længe nok til, at gluten bliver nedbrudt. Heraf følger, at brød i dag indeholder meget mere ufordøjeligt gluten end førhen.

Konklusion: Sådan kan gluten skade dit helbred

Kroppen kan ikke fordøje gluten; din krop betragter det som en fremmed fjende.

I min verden næres liv af liv. Så hvis jeg spiser fødevarer fyldt med ”livskraft,” der indeholder masser af vitaminer, mineraler, enzymer, kvalitetsprotein osv., så vil det give mig det bedste fundament for at bygge en sund krop.

Det er grunden til, at jeg baserer min kost på økologiske grøntsager, kød, fisk, æg, nødder og frø samt lidt frugt, og jeg skyller det hele ned med rent vand.

Hvis du ikke har forsøgt at leve efter stenalderkost før, hvorfor så ikke prøve det i bare to uger for at se, om du kan mærke nogen forskel i dit energiniveau, dit helbred og din vægt? Du bliver måske overrasket over at se en positiv forskel i spejlet!

Husk at lytte til din egen krop. Den er din bedste læge!

Held og lykke!

Referancer:


Gastroenterology July 2009; 137(1):88-93


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Susanne skrev denne kommentar:
30-08-2016 09:11:23

Det var en fantastisk video, jeg har en autoimunsygdom, er delvis gluten fri. Har lavt stofskifte og får homoner da jeg ikke længre producer homoner. Mange tak


Karen skrev denne kommentar:
31-08-2016 07:40:45

Hejsa.
Super video og tekst, som forklare rigtig fint.
Jeg er 36, og har været gennem meget med min krop, anoreksi i svær grad, Overvægt i svær grad, atter anoreksi, atter overvægt og efter gastrisk bypass, nu en rimelig normalvægt, og jeg er kommet i job, lever aktivt med mine hunde. MEN min krop er SÅ træt, og gør SÅ ondt, så jeg efterhånden er villig til at prøve alt. Har prøvet mange ting, tilskud osv. men intet hjælper. Men jeg ved ikke hvordan en gastrisk bypass, og ingen gluten fungere? -kan du hjælpe mig der, eller ved du hvor jeg kan blive klogere på det?
På forhånd tak!
Knuz Karen


Jan skrev denne kommentar:
31-08-2016 16:11:25

Blev ikke klar over hvad celiach ( undskyld hvis ikke korrekt stavet ) er og om man skal være på vagt for dette før man går på stenaldermad :-)


Vis alle kommentarer

Jane skrev denne kommentar:
01-09-2016 21:03:41

Jeg har det selv rigtig dårligt med brød, men det er ikke kun gluten. Der er ingen forskel på om det er med eller uden gluten, jeg får det ligeså dårligt uanset hvad. Gluten er helt sikkert ikke godt, men jeg tror egentlig mest folk bare prøver at finde en grund til at korn er noget lort, og så bare kaster det hen på gluten, men i virkeligheden er der jo nok rigtig mange ting i kornet der er årsagen.


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser