❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Hvad er en fødevareintolerans helt præcist?

Skrevet 26-03-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Hvad er en fødevareintolerans helt præcist?

Den komplekse måde, som mad påvirker vores liv og hverdag, er et område under kraftig udvikling. Forståelse og diagnosticering af årsagerne til symptomer, der ofte virker til at være ”uforklarlige” er ofte komplekst og svært. Fødevareintolerans bliver afdækket i denne artikel.


Folk der har nogle af symptomerne på fødevareintolerans bliver ofte overbevist, af den medicinske verden og medierne, at deres lidelse ”er i deres hoved”, eller de bliver behandlet for den fysiske manifestering af lidelsen, i stedet for årsagen.

Selvom en fødevareintolerans ikke er livstruende, så skal man ikke undervurdere dens virkning i den pågældendes liv, der bliver generet af den. Forekomsten af fødevareintolerans er meget udbredt og anslås, at 45 % af befolkningen kan være påvirket.

Mange mennesker med fødevareintolerans oplever flere end ét symptom. Symptomerne kan ofte være svage, og hovedårsagen til problemet, bestemte fødevarer, bliver ikke altid korrekt diagnosticeret.

Dem som oplever problemerne klager ofte over, at de føler sig som i en ”tåge”, føler sig oppustet og trætte hele tiden.

Dybest set, så er en fødevareintolerans din krops unormale reaktion på bestemte fødevarer, og denne reaktion kan vise sig selv, på en lang række måder.

Nogle folk vil f.eks. opleve et symptom såsom, alvorlige hovedpiner, imens andre vil være uheldige og opleve irritabel tyktarm, migræne og hud- eller luftvejsproblemer.

At indse, at en fødevare er katalysatoren bag bestemte symptomer er ikke nemt, i sammenligning med de umiddelbare symptomer, der opstår ved en fødevareallergi. Symptomerne på fødevareintolerans opstår ofte timer eller endda dage senere.

Faktisk har mange der lider af fødevareintolerans kommenteret, at efter de er blevet diagnosticeret og har udelukket den problematiske fødevare fra deres kost, at de har oplevet små symptomer, som et resultat af en intolerans i hele deres liv.

Fødevareallergi er ikke det samme, som en fødevareintolerans.

En almindelig forvirring opstår som regel, når ord som fødevareallergi eller fødevareintolerans bliver brugt i en sætning.

En klassisk fødevareallergi (såsom jordnødde- eller skalfisk-allergi) er typisk karakteriseret ved en øjeblikkelig og ofte en ganske voldsom reaktion af immunforsvaret, når den bliver udsat for en specifik fødevare.

Symptomerne på en fødevareallergi kunne være: Nysen, eksem, hudirritationer, hævelse, løbende næse, udmattelse, diarre og opkast. Normalt opstår symptomerne i løbet af et par minutter efter at vedkommende har spist eller er kommet i kontakt med den problematiske fødevare, selvom reaktionen kan være forsinket med op til to timer.

En fødevareallergi er ret sjælden, og kun omkring 2,5 % af befolkningen bliver diagnosticeret med denne lidelse.

De ting som folk oftest er allergiske overfor er jordnødder, nødder fra træer (mandler og paranødder) æg, mælk, fisk og skaldyr.

Når kroppen bliver udsat for kilden til fødevareallergi, så skaber kroppen specifikke antistoffer for at nedkæmpe allergenerne, der findes i disse fødevare og næste gang den bliver indtaget, så udløser immunforsvaret en reaktion, der resultere i udløsningen af histamin og andre naturligt forekommende kemikalier i kroppen. Allergiske reaktioner til fødevarer kan variere betragteligt i deres alvor.

Forskellen mellem Fødevareintolerans og fødevareallergi kort:

Fødevareintolerans

Fødevareallergi

  • Reaktionerne er som regel forsinkede, og det kan tage op til flere dage, før symptomerne viser sig.

 

  • Du kan være intolerant overfor forskellige grupper af fødevarer på samme tid.

 

  • Fødevareintolerans kan skabe en lang række af symptomer, fra migræne til oppustethed, diarre, døsighed og en generel følelse af utilpashed.
  • Reaktionen opstår som regel hurtigt, og maksimalt 2 timer efter udsættelse til den “reaktive” fødevare.

 

  • Fødevareallergi involvere din krops immunforsvar og er en reaktion til en specifik fødevare.

 

  • Symptomerne er blandt andet: Problemer ved at trække vejret, eksem, hævelse, løbende næse og anafylaktisk schok. Disse kan være potentielt livstruende.

Food Detective er verdens første hjemmetest af fødevareintolerans, og kan hjælpe med at afklare, hvorvidt du reagere på 59 hyppige fødevarer. Food Detective kan købes her: /shop/food-detective-hjemmetest-af-foedevare-intolerans.html

 

NB: Denne test har ikke til formål at erstatte lægelige råd. Den kan ikke diagnosticere allergier, og det er en kvalitativ test, hvis resultater kun bør bruges som ledesnor i forhold til kostplanlægning.

Hvis du lider af sygdom, er gravid eller tager medicin, anbefales det at diskutere testresultaterne med din læge eller en anden professionel behandler.

Kostændringer – At leve med en Fødevareintolerans

Hvis din Food Detective™ test viser nogle positive reaktioner, så betyder det, at du en øget antistof reaktion til de(n) specifikke fødevare, der indikere din krops tolerans for fødevaren. Reaktionen kan være mild, moderat eller stærk.

Når først du er blevet bevidst om, at du har en fødevareintolerance, så anbefales det, at du undgår eller eliminere den problematiske fødevare i mindst 3 måneder.

Hvis du har mange positive resultater, så vil du måske finde det for svært, at eliminere alle fødevarerne på en gang, og du vil derfor måske finde det nemmere at:


a) Undgå de fødevarer med en moderat eller stærk reaktion

b) At rotere de fødevarer, der viser en mild reaktion .

Tanken om at skære bestemte fødevarer ud fra din kost (muligvis noget af din yndlingsmad) kan være skræmmende til at starte med. Nogle folk føler sig værre i et par dage efter de har elimineret fødevarerne og selvom nogle madvarer kan være svære at give op, så er du nødt til at være udholdende.

Når du fjerner en fødevare fra din kost, må du forsøge at erstatte disse fødevarer med et erstatningsprodukt eller noget tilsvarende. Der er ofte flere alternativer, end du er klar over.

Hvis du finder ud af, at du har fødevareintolerans overfor bestemte fødevarer, så er det bestemte ikke enden af verden, men bare begyndelsen på at spise anderledes.

Du bør finde frem til, at ved at udelade de problematiske fødevarer, kommer du forhåbentlig, til at du leve et mere berigende liv, fri fra de symptomer, som du har levet med i mange år.

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Helle skrev denne kommentar:
01-03-2011 13:24:59

Åh det er en svær størrese jeg er sikker på at jeg har fødevareintolerans mine symtomer er åbenbart for svage eller diffuse? til at det kan blive erkendt i det officielle system desuden er der ingen forskning eller behandling Lige nu ville jeg ønske der var en forening så alle os der mærker det på egen krop kunne dele vores erfaringer og råbe systemet op!


Lene skrev denne kommentar:
28-03-2012 14:43:49

Jeg har også nogle problemer med kosten, men samtlige allergitests siger, at jeg ikke er allergisk. Mine symptomer siger dog noget andet. Derfor var også superglad, da jeg fandt http://www.genarrayt.dk/ som er en ny virksomhed, der som de eneste i landet foretager en grundig og videnskabelig test for fødevareintolerans. Jeg venter spændt på at få mit svar på fredag. Jeg fik at vide, at man godt kan blive testet, selvom man ikke bor i nærheden af KBH, hvilket jo er en super service. Det var bare til info :-)


Trine skrev denne kommentar:
06-09-2013 21:12:52

Hej Lene

Jeg er nysgerrig på hvordan det gik med din test? :)
Jeg er nemlig også intolerant og overvejer en test


Vis alle kommentarer

Lene skrev denne kommentar:
19-07-2020 17:57:21

God artikel, men få en til at læse korrektur - der mangler alt for mange nutids-r’er


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

 

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley