❤ Gabor Maté i KBH d. 24. september 2024 (19 til 22): The Myth of Normal (Trauma, Illness & Healing in a Toxic Culture) ❤

Gør monosodium glutamate - MSG dig syg og fed?

Skrevet 18-10-2007 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Gør monosodium glutamate - MSG dig syg og fed?

En skjult dræber, der er værre end alkohol, nikotin og mange stoffer, ligger sandsynligvis skjult i dine køkkenskabe og i den mad, du køber på restauranter. Det drejer sig om monosodium glutamate (MSG), en smagsforstærker, der er almindeligt kendt som ingrediens i kinesisk mad, men den findes faktisk i tusindvis af de fødevarer, du spiser.


MSG bliver anvendt i utallige fødevarer i dit supermarked, lokale restauranter, skolecafeteriaer og andre steder.

Du finder smagsforstærkeren i alt fra suppe og kiks til kød, fordi MSG, selvom det er så farligt, får maden til at smage godt, og så er det meget meget billigt – ligesom sukker.

Utroligt nok, så findes denne gift endda i modermælkserstatning til spædbørn og i babymad.

Og det på trods af at babyer og spædbørn, der er fire gange mere følsomme over for de giftige virkninger af dette kemikalie, er mest udsatte.

Der er nogle væsentlige årsager til, hvorfor MSG er én af de værste tilsætningsstoffer i fødevarer, der findes på markedet. For det første, som dr. Blaylock, forfatter af den stærkt anbefalede “Excitotoxins: The Taste that Kills”, siger på videoen.

MSG er et excitotoxin, hvilket betyder, at det overstimulerer dine celler, indtil de bliver beskadigede, ved at fungere som en gift. Anden del af problemet ligger i, at MSG bogstavelig talt kan blive gemt på fødevarernes etiketter under navne som f.eks. bouillon, kasein, hydrolyseret, autolyseret, hvilket gør det særdeles vanskeligt at identificere.

MSG er desuden med stor sandsynlighed en medvirkende faktor til fedmeepidemien. Selvom den amerikanske levnedsmiddelstyrelse, FDA, fortsætter med at stå inde for produktets sikkerhed, har forskere siden 1960’erne vidst, at MSG er skyld i fedme!

Det er tydeligvis ikke det værd at spise nogle få bidder lækker junk food, hvis prisen er at give din krop grønt lys til at producere indre fedt – den farligste type, der omgiver dine organer og øger risikoen for, at du får hjerteanfald, slagtilfælde, søvnløshed, type 2-diabetes og andet.

Men det er alligevel præcis, hvad du er i gang med, når du spiser fødevarer, der indeholder MSG.

Det er en klog beslutning for alle, inklusiv gravide kvinder, at fjerne MSG fra kosten. For at gøre det, skal du holde dig til naturlige, ikke-forarbejdede fødevarer. Hvis du skulle spise forarbejdede fødevarer, så vær på udkig efter de mange skjulte betegnelser for MSG på etiketterne. De omfatter (men er langt fra afgrænset ved):

• Gelatine (husblas)
• Hydrolyseret planteprotein (HVP)
• Gærekstrakt
• Maltbyg
• Rissirup eller brun rissirup

MSG er derfor sammen med aspartam en gift, som du og din familie for enhver pris ønsker at undgå.

Men hvordan undgår du MSG? For det første er det en god idé altid at spise økologisk, og for det andet skal du aldrig være bange for at få tjeneren til at spørge kokken, hvis du på en restaurant er i tvivl om madens kvalitet! Du kan evt. sige til tjeneren, at du er allergisk overfor MSG, og at det derfor er vigtigt for dig at vide, om der er MSG i maden.

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lars skrev denne kommentar:
01-09-2010 23:49:02

Jaja, men hvor er dine kilder? Og det er immervæk noget af en påstand, at det er farligere end alkohol. Jeg håber seriøst ikke, at nogen bliver skræmte over de her vilde påstande du slynger ud. Utroligt nok tillader du dig at skrive "forskere" som om dette er et sandhedsbevis i sig selv. Kom med lødige kilder, ikke det her tågesnak.

For underligt nok har andre undersøgelser påvist, at MSG er relativt harmløst i beskedne mængder, præcis ligesom bordsalt.

At du bliver fed af junkfood med MSG, ændrer ikke på, at du også bliver fed af junkfood uden MSG.

Se selv efter på: http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate


David skrev denne kommentar:
20-11-2010 16:34:20

Det er godt og være kritisk over for div påstande men at bruge Wikipedia som "lødige" kilde og argument for at MSG ikke er farligt er lige så tåbeligt som at sammenligne MSG med nikotin og alkohol.

Jeg skal ikke stille mig til dommer over for om MSG er farligt ellr ej men efter at i en del år at have arbejdet med fødevare produktion stiller jeg mig meget kritisk i forhold til om det overhovedet er nødvendigt men primært har sin berettigelse i fødevare industrien fordi det er billigt eller skulle jeg sige biligere end at producere fødevare ud fra gode råvare og derved ikke være nødvendigt at modificere smagen.

Som med Aspartam tager jeg personligt ingen chancer med MSG men heldigvis er jeg ikke den store forbruger af præfabrikerede fødevare(har jo trods alt selv produceret noget af skidtet) da jeg sætter uendelige pris på mad med god smag og det fåes med gode råvare lokalt forarbejdet og tilberedt.

Jeg synes alle med bare lidt intersse i deres egen sundhed burde "forske" lidt i hvad det de indtager og det kan være svært med MSG da det ikke rigtig fremstår klart af div. varedeklarationener.

Så uanset kilder eller ej Der skal mere fokus på MSG og andre tisætningsstoffer til fødevare og det skal være synligt for forbrugeren så denne kan tage et valg.

Om det er farligt og hvor farligt virker til at være sekundært i et land hvor selv den mindste lille flække har et mere end velbesøgt Pizzaria som jo må siges at være junkfood i ordets bedste forstand samt en udetømmelig kilde af MSG.

Kort sagt det er trist at vi ikke har mere fokus på kvaliteten og sundheden i den mad vi indtager i hvedagen.

Dokumentar filmen "FOOD INC" burde være oblikatorisk i folkeskolen og Hugh Fearnley-Whittingstall som fødevare minister i stedet for det fjols til Henrik Høegh fra Venstre.

Ps.undskylder men min komma tast er død men det er min fornuft ikke:-)izak leif Egelund skrev denne kommentar:
28-09-2011 20:06:31

Aspartam er det giftigt, jeg spiser ret mange pastiller RED BARON fra ALDI der er aspartam i.Har spist flere 1000 stk de sidste mange år hvad kan man ellers få uden sukker af pastiller gerne Mentol pastiller som jeg spiser nu, men uden Aspartam, er det mon muligt.
Venligst Leif Egelund ile-lotto.dk


Vis alle kommentarer

izak leif Egelund skrev denne kommentar:
28-09-2011 20:07:16

Aspartam er det giftigt, jeg spiser ret mange pastiller RED BARON fra ALDI der er aspartam i.Har spist flere 1000 stk de sidste mange år hvad kan man ellers få uden sukker af pastiller gerne Mentol pastiller som jeg spiser nu, men uden Aspartam, er det mon muligt.
Venligst Leif Egelund ile-lotto.dk


MSG skrev denne kommentar:
14-11-2011 13:11:59

Det her artikel viser endnu en gang at alle kan skrive alt på internettet uden at komme med beviser eller valide kilder.

Se denne her statement:
"MSG er desuden med stor sandsynlighed en medvirkende faktor til fedmeepidemien. Selvom den amerikanske levnedsmiddelstyrelse, FDA, fortsætter med at stå inde for produktets sikkerhed, har forskere siden 1960’erne vidst, at MSG er skyld i fedme!"

Siger hvem, er det en enkel forsker der ønsker opmærksomhed? Man kan altid finde en forsker der ønsker lidt opmærksomhed med at komme med et provokerende statement. Men hvem har retFDA med sine mange mange eksperter. Eller den unanvgivne forsker her......

Tror hvad du vil, men husk at være kritisk. Hvis ikke man kan checke kilderne -og hvis ikke de er baseret på videnskabelig forskning- skal man lade være med at tro på hvad der bliver sagt.

Mht MSG, her er forskning enig om en ting. Det er ikke et giftstof og det er langt fra så farlig som man vil tro baseret på det det er skrevet her. Er det helt ufarligt i store mængder? Det er uklart. Man lidt MSG vil du nok kunne klare, ligesom > 1.000.000.000 kinesere godt kan.


sacha lassen skrev denne kommentar:
08-03-2012 22:18:47

http://www.alun.dk/sund-kost/aspartame.html

Denne video er om aspartam leif egelund


Kirsten Kjær skrev denne kommentar:
06-12-2012 14:42:52

Helt enig.
God artikel.
Har lige delt den på Facebook.
Jeg har oplevet massivt migræne anfald (mere end én gang) efter en middag på en kinesisk restaurant og ved, at det skyldes MSG.
Jeg har også læst, at det er under mistanke for at give Altzheimers + at jeg har læst, at det gøre maden, det tilsættes, vanedannende.
Under alle omstændigheder er det uhyggeligt.


Aktivisten skrev denne kommentar:
12-03-2013 21:51:38

Se dokumentaren The Beautiful Truth! MSG er ikke sundt på nogen måder.. Fx.: nedbryder det nerveceller i hjernen.
Det er så trist at se, hvordan store magter kan hjernevaske største delen af jordens befolkning. Der er så meget fusk i denne verden! Bare for at komme med nogle eksempler, så er der fusk i medicinalindustrien, fødevarerindustrien og helt sikkert politik! Hvis hele verdens befolkning fandt ud af, hvordan tingene bliver holdt hemmeligt for dem, ville de helt sikkert også starte en revolution! Det er en fucked up verden, hvor de store magter med penge, kun tænker på at få flere penge. De skider på, om de skal ødelægge naturen eller dræbe uskyldige dyr, for at få et par guldmønter mere.. Jeg kunne blive ved med at komme med vilde eksempler på forskellige former for korruption, der foregår i verdenen..
Stil spørgsmål ved alt, istedet for at tro på hver en ting medierne osv kommer med. Der er selv geniale professorer, læger m.m., som ikke tør komme ud med sandheden, for det får store konsekvenser for dem.. Så de arbejder med en udmærket viden om, at de forgifter vores fødevarer. Det er klamt! Intet menneske burde være tvunget til at holde kæft! Slet ikke i vores verden, hvor vi går så meget op i free speech..


Lars skrev denne kommentar:
29-03-2013 19:42:56

MSG er i dobbelt blindtest frikendt fra enhver skadelig effekt på mennesker, så hvor fanden har I fået den unikke viden om skadelige effekter, det kinetiske restaurant syndrom er en vandrehistorie.


Lars Larsen skrev denne kommentar:
29-03-2013 19:43:28

MSG er i dobbelt blindtest frikendt fra enhver skadelig effekt på mennesker, så hvor fanden har I fået den unikke viden om skadelige effekter, det kinetiske restaurant syndrom er en vandrehistorie.


Peter skrev denne kommentar:
08-11-2013 16:15:51

Alting er giftigt i store nok mængder. Spørgsmålet er om det er giftigt i de mænger man under normale omstændigheder indtager. Derfor er hele tanken om at dit-og-dat er "giftigt" helt misforstået og har nok mest til formål at skræmme.

Vedr. MSG's skadevirkning så er den videnskablige litteratur heldigvis ret enige: Der er ikke belæg for at være særligt bekymret. Man vil naturligvis altid kunne finde undersøgelser der viser det modsatte, men det vil ofte være mindre undersøgelser som ikke er ordenligt kontrolleret eller præliminære in-vitra forsøg.

Vedr den omtalte dr. Blaylock, så mener han bl.a.:

* At der er tilsadt aluminums-nanoparticles i flybrændstof for at påvirke vores hjerner.
* At flour i drikkevandet er giftigt.
* At USSR introducerede stoffer og seksuelt overførte sygdomme til vesten.
* At Obamas sundhedsreform er planlagt af folk uden for regeringen for at indføre aktiv dødshjælp.

Han er en typisk konspirationståbe der ikke lader beviser og virkelighed stå i vejen for hans overbevisninger.


Den paranoide skrev denne kommentar:
02-12-2013 12:22:36

Enig med aktivisten og af samme årsag har jeg anskaffet mig en sølvpapirshat, som gerne skulle værne mod disse manipulerende magter.


Anders Lind skrev denne kommentar:
26-02-2015 13:51:02

Useriøs artikel uden henvisninger til videnskabelig dokumentation.

Det postuleres at MSG overstimulerer celler, indtil de bliver beskadigede.

Sandheden er at Glutamat er et transmitterstof som findes over alt i kroppen. I mad virker ved at sensibilisere receptorer i hundhulen og dermed være smagsforstærkende.

Det virker som om artiklerne på denne side har ét formål. At fremme salget af div. sunde alternativer. Mere videnskab tak.


Gudmund Sevåg skrev denne kommentar:
23-06-2015 13:08:41

Jeg lurer på om Glutamat er ekstra farlig ved inntak av alkohol?


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley