❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Gør din mikrobølgeovn både dig og din familie syge?

Skrevet 04-11-2011 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Gør din mikrobølgeovn både dig og din familie syge?

Er det muligt, at millioner af mennesker verden over uvidende sætter deres helbred på spil til fordel for mikrobølgeovnens bekvemmelighed? Hvorfor forbød Sovjetunionen mikrobølgeovne i 1976? Tror du, at din mikrobølgeovn nogensinde er blevet testet og fundet sundhedsmæssigt forsvarlig? Svarene på disse spørgsmål vil sandsynligvis skræmme dig.


Men før jeg går videre, er det vigtigt at understrege, at der mangler beviser såvel i forhold til sikkerhed som farer ved anvendelse af mikrobølgeovne.

Så jeg beder dig om at læse artiklen med et åbent sind, at lytte til de fornuftige argumenter præsenteret her, og hvis du stadig er usikker på, om det er en god idé at anvende mikrobølgeovne, så foretag din egen efterforskning, og allervigtigst, så lyt til din krop, næste gang du spiser noget, der er blevet tilberedt i en mikrobølgeovn.

Din krop ved altid bedst – alt, hvad du behøver at gøre er at stoppe op og lytte godt til, hvad den har at fortælle, og du vil måske blive overrasket over, hvad den prøver at fortælle dig hver eneste dag.

Historien bag mikrobølgeovne

Som med mange andre opfindelser gælder det også for mikrobølgeovne, at de var et biprodukt af en anden teknologi. Tilberedning af mad med mikrobølger blev tilfældigt opdaget af Percy Spencer, mens han udviklede magnetroner til radarudstyr på Raytheon.

Han var i gang med arbejde på et radarsæt, da han bemærkede en sær fornemmelse og opdagede, at en peanut/chokoladebar, som han havde i lommen, var begyndt at smelte.

Selv om han ikke var den første til at opdage dette fænomen, var Spencer, som var indehaver af mange patenter, vant til sådanne opdagelser og eksperimenter, og han indså, hvad det var, der skete. Radaren havde smeltet hans chokoladebar med mikrobølger.

D. 8. oktober 1945 ansøgte Raytheon om patent på Spencers mikrobølgeproces til madlavning, og i 1947 byggede firmaet den første mikrobølgeovn ved navn Radarange. Den var 1,8 m høj og vejede 340 kg. Den var vandafkølet og forbrugte 3000 kilowatt-timer, tre gange så mange som nutidens mikrobølgeovne.

I dag er det kinesiske firma Galanz (Wikipedia) den største producent af mikrobølgeovne i verden. Firmaet producerer på årsbasis mere end 15 millioner husholdningsartikler, hvilket udgør 40 % af det globale marked.

Hvorfor er mikrobølgeovne så populære?

Fordi mikrobølgeovne er så bekvemme og energibesparende sammenlignet med konventionelle ovne, anvender de fleste hjem og restauranter dem. Hvis du ligner de fleste andre mennesker, der bruger mikrobølgeovne, har du formentlig aldrig sat spørgsmålstegn ved, om maden tilberedt i en mikrobølgeovn påvirkes negativt, eller om dit eget og din families helbred også bliver det.

Da jeg begyndte på at efterforske kendsgerningerne omkring mikrobølgeovne, blev jeg så chokeret over, hvad jeg opdagede, at jeg øjeblikkelig smed min egen ovn ud. I denne artikel vil jeg dele med dig, hvad jeg fandt frem til, så du kan træffe en informeret beslutning om, hvorvidt bekvemmeligheden ved en mikrobølgeovn er den potentielle risiko i forhold til din sundhed værd.

Hvordan virker en mikrobølgeovn?

Mikrobølger er en slags elektromagnetisk energi på linje med lysbølger og radiobølger. I vores moderne teknologiske tidsalder anvendes mikrobølger til at videregive telefonsignaler, tv-programmer og computerinformation over lange strækninger og til rumsatellitter. Men vi forbinder måske mest mikrobølger med den energikilde, vi anvender til at opvarme mad.

Mikrobølgeovne er baseret på vekselstrøm-princippet. Enhver mikrobølgeovn indeholder en magnetron, et rør, hvori elektroner påvirkes af magnetiske og elektriske felter på en sådan måde, at der bliver produceret mikrobølgestråling.

Denne mikrobølgestråling interagerer med mokekylerne i maden, men i modsætning til traditionel opvarmning af mad, hvorved varme overføres udefra og ind, så varmer mikrobølgeovne maden op indefra og udefter.

Al bølgeenergi skifter polaritet fra positiv til negativ for hver bølgecyklus. I mikrobølgeovne sker disse polaritetsskift millarder af gange i løbet af et enkelt sekund.

Atomer, molekyler og celler, som rammes af denne unaturlige elektromagnetiske stråling tvinges til at skifte polaritet 1 til 100 milliarder gange i sekundet. Der er absolut ingen atomer, molekyler eller celler i nogen som helst fødevare, som er i stand til at modstå en så kraftig, destruktiv virkning i et længere tidsrum.

Molekylerne i fødevarer har en positiv og en negativ side akkurat som en magnet har en nord- og sydpol. Af alle naturlige substanser med polaritet reagerer ilt indeholdt i vandmolekyler mest sensitivt.

Når disse mikrobølger genereret fra magnetronen bombarderer maden, får det de polære molekyler til at rotere, fordi de forsøger at stille sig på linje med de skiftende elektriske felter, som mikrobølgerne producerer. Hele denne agitation skaber molekylær friktion i vandmolekylerne, hvilket resulterer i hurtig opvarmning af maden.

Denne kunstige opvarmningsmetode forårsager også væsentlig skade på de omkringliggende molekyler og skader fødevarens cellevægge i et sådant omfang, at slutresultatet er en Frankenstein-fødevare, som er ukendt for mennesker og naturen.

Receptorerne i din tarm genkender sandsynligvis ikke en mikrobølgeopvarmet partikel som føde, men som et fremmed objekt, som forsøger at invadere dig. Dette resulterer i sidste ende i en undertrykkelse af immunforsvaret, som vil reagere på denne indtrængen.

Mikrobølgeovne påvirker dit immunforsvar negativt

Lægen Hans Hertel var den første videnskabsmand i 1990erne, som sporede sig ind på og udførte en undersøgelse over de påvirkninger på blodet og helbredet hos mennesker, der indtager føde opvarmet i mikrobølgeovne.

Denne lille, men velkontrollerede undersøgelse, som blev udført i Schweiz, afslørede chokerende resultater. Konklusionen var klar: Opvarmning af mad i mikrobølgeovne ændrer fødevarer, hvorved forandringer viser sig i deltagernes blod; ikke sunde forandringer, men derimod forandringer, som kan forårsage nedbrydning i menneskekroppen og ultimativt sygdom.

Otte deltagere blev udvalgt og indlogeret i det samme hotelmiljø i otte uger. Ingen rygning, ingen alkohol og ingen sex var tilladt for at kontrollere så mange variable som muligt. I intervaller på to til fem dage modtog de frivillige forsøgspersoner følgende fødevarevarianter på tom mave:

• Rå mælk fra en biodynamisk gård
• Samme mælk opvarmet på konventionel vis
• Pasteuriseret mælk
• Samme pasteuriserede mælk opvarmet i mikrobølgeovn
• Rå grøntsager fra biodynamisk gård
• Samme rå grøntsager opvarmet konventionelt
• Samme rå grøntsager, nu frosset og derefter optøet i mikrobølgeovn
• Samme rå grøntsager opvarmet i mikrobølgeovn.

Efter at de frivillige forsøgspersoner var blevet isoleret på resorthotellet, påbegyndtes testen. Der blev taget blodprøver fra alle deltagere lige før spisning.
Derefter blev der taget blodprøver med aftalte intervaller efter indtagelse af de ovenfor nævnte fødevarer tilberedt på forskellig vis.

Signifikante negative helbredsændringer blev opdaget i blodet fra de deltagere, som havde spist mad tilberedt i en mikrobølgeovn. Disse ændringer bestod bl.a. af et fald i hæmoglobinværdier og en forhøjelse af kolesterolniveauet.

Endvidere sænkedes niveauet af lymfocytter (de hvide blodlegemer) på kort sigt mere mærkbart efter indtagelse af mad fra mikrobølgeovn end efter indtagelse af alle andre varianter. Maden fra mikrobølgeovn nedsatte således deltagernes immunforsvar.
Industrien forsøger at skjule sandheden

Så snart Hertel offentliggjorde sine resultater, reagerede en magtfuld handelsorganisation, The Swiss Association of Dealers for Electroapparatuses, prompte. De gik til retten for at få udstedt et forbud mod Hertels udtalelser.

I marts 1993 blev dr. Hertel dømt for at ”blande sig i den fri handel” og fik forbud mod at offentliggøre sine resultater fremover. Men dr. Hertel står dog fast og har løbende kæmpet for at ændre denne beslutning. Han har kæmpet for sin sag hele vejen til den europæiske menneskerettighedskonvention.

Den europæiske menneskerettighedskonvention fastslog, at påbuddet fra retten i Schweiz i 1992 mod dr. Hertel, som forbød ham at informere om, at mikrobølgeovne er farlige for helbredet, var imod ytringsfriheden og var en krænkelse af Hertels rettigheder. I tilgift blev det pålagt Schweiz at betale kompensation til dr. Hertel.

Det er foruroligende, at industrien har forsøgt at forhindre, at denne information kom ud til den brede offentlighed. Et meget mere hårdtslående argument ville have været at levere beviser for, at mikrobølgeovne er sikre at anvende. Desværre er sådanne beviser ikke fremkommet.

Findes der uafhængig forskning, der beviser at mikrobølgeovne er sikre at anvende?

Jeg begyndte at undersøge bevismateriale for sikkerheden omkring mikrobølgeovne i 1999 og skrev en artikel herom i 2007. Fire år senere kan jeg stadig ikke finde beviser for, at mikrobølgeovne ikke skulle være skadelige at tilberede mad i.

Jeg vil igen opfordre dig til selv at efterforske dette emne, og skriv gerne i kommentarboksen nedenfor, hvis du er i stand til at finde bevismateriale, der frikender mikrobølgeovnene.

Derudover har mikrobølgeovns-industrien heller ikke formået at garantere, at de farlige mikrobølger forbliver inde i ovnen og ikke slipper ud i det omkringliggende område, hvor strålingen kan skade folk.

Mange færdiglavede retter til mikroovnen ligger i plastikemballage, som er designet til at kunne gå lige i ovnen, men forårsager opvarmning af mad i plastikemballage, at toksiner fra denne plastik overføres til maden og i sidste ende til dig?

Russerne har forbudt mikrobølgeovne

Efter anden verdenskrig eksperimenterede russerne også med mikrobølgeovne. Fra 1957 og frem til for nylig er deres forskning hovedsagelig blevet udført på Det radioteknologiske institut i Klinsk, Byelorussia. Disse følgevirkninger blev observeret af det russiske retsmedicinske hold (kilde: Mercola.com).

a. Indtagelse af mad tilberedt med mikrobølgeovn forårsagede en højere forekomst af kræftceller i blodet.

b. Den ustabile katabolisme (stofskifteproces) af mikrobølgemad ændrer de elementære fødesubstanser, hvilket fører til lidelser i fordøjelsessystemet.

c. Mennesker, der indtager mad fra mikrobølgeovne, viser statistisk højere forekomst af mave- og tarmkræft samt en generel nedbrydning af perifert cellevæv med en gradvis destruktion af vores fordøjelses- og ekskretoriske system.

d. Fødevarer, der bliver udsat for mikrobølger, har signifikant lavere næringsværdi gældende for alle fødevarer, som blev undersøgt, især:
- En formindskning af biotilgængeligheden af alle B-vitaminer, C- og E-vitaminer, essentielle mineraler og fedtnedbrydende substanser.
- En nedsættelse af de stofskifteaktiviteten i alkoloider, glukosider, galaktosider og nitrilosider (basale plantedele i frugt og grønt).
- En markant acceleration af strukturnedbrydelse i alle fødevarer.

Som resultat blev alle mikrobølgeovne bandlyst i Rusland i 1976. De blev dog tilladt igen efter Perestrojka.

Flere beviser for at mikrobølgeovne ødelægger næringsindholdet i fødevarer

En undersøgelse publiceret i The Journal of the Science of Food and Agriculture fandt, at når broccoli opvarmes i en mikrobølgeovn med lidt vand, forsvinder op mod 97 % af dens gavnlige antioxidanter. Til sammenligning mister dampet broccoli kun 11 % eller mindre af dens antioxidanter. Fenolforbindelser og glukosinolater blev også mindsket, mens mineralindholdet forblev intakt.

Endvidere har en skandinavisk undersøgelse af tilberedning af asparges vist, at mikrobølgebehandlingen forårsagede en mindskning af C-vitamin.

En undersøgelse om hvidløg har vist, at så lidt som 60 sekunders mikrobølgeopvarmning er nok til at inaktivere dets allinase, hvidløgets fornemste aktive ingrediens mod kræft.

Dr. Andrew Weil (en af de kendteste amerikanske sundhedsguruer) citerer en undersøgelse foretaget af Watanabe, som viser, at bare 6 minutters opvarmning i mikrobølgeovn omdanner 30 – 40 % af det vigtige B-12 i mælk til en inaktiv, død form, hvilket giver anledning til dyb bekymring.

En australsk undersøgelse viser, at mikrobølger forårsager en større andel af ødelæggende proteinomstrukturering end konventionel opvarmning.

Mødre og fædre, pas på, for opvarmning af modermælk i en mikrobølgeovn kan ødelægge de essentielle sygdomsbekæmpende stoffer, som beskytter din baby. Quan har fundet, at denne opvarmning forårsager tab af lysozym-aktivitet og antistoffer samtidig med, at det giver grobund for flere potentielt patogene bakterier.

Hvis du er interesseret i at læse mere om disse undersøgelser, kan du kigge på referencerne nedenfor:

Konklusion - Gør din mikrobølgeovn både dig og din familie syge?

Mikrobølgeovne varmer maden indefra og ud i modsætning til den naturlige, konventionelle måde at opvarme mad på, hvor varmen overføres udefra og bevæger sig indad.

Vi fremhæver ofte på vores website, at vi bliver, hvad vi spiser.

Så uheldigvis er det sådan, at selv om mikrobølgeovne er utrolig bekvemme, så forvansker de fødevarernes naturlige molekylestruktur, og som resultat heraf skabes Frankenstein-fødevarer, som det aldrig har været naturens hensigt, at du og din familie skulle spise.

Ja, mikrobølgeovne skaber fremmedartede fødevarer, som ikke kun har ringe næringsværdi, men som også undertrykker dit immunsystem og i værste fald kan forårsage alvorlige sygdomme hos folk, der spiser dem.

Af samme grund skilte min kone og jeg os af med vores mikrobølgeovn for 10 år siden.

Bør du gøre det samme? Kun du kan svare på det spørgsmål ved at lytte til din egen krop og din intuition.

P.S.: Jeg ved ikke, hvordan du har det, men en af de ting, jeg nyder mest her i livet, er at spise mad, der smager fabelagtig. Hvornår satte du sidst tænderne i mad fra mikrobølgeovnen og tænkte: Wow, det smager himmelsk?

Referencer:

Vallejo F, Tomas-Barberan F A, and Garcia-Viguera C. “Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking” Journal of the Science of Food and Agriculture (15 Oct 2003) 83(14);1511-1516.

The influence of heating on the anticancer properties of garlic

Watanabe F, Takenaka S, Abe K, Tamura Y, and Nakano Y. J. Agric. Food Chem. Feb 26 1998;46(4):1433-1436.

George D F, Bilek M M, and McKenzie D R. “Non-thermal effects in the microwave induced unfolding of proteins observed by chaperone binding,” Bioelectromagnetics 2008 May;29(4):324-30.

Quan R (et al) “Effects of microwave radiation on anti-infective factors in human milk,” Pediatrics 89(4 part I):667-669. 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

dirk verelst skrev denne kommentar:
06-11-2011 14:19:25

Prof. Henri Joyeux (France) did the following experiment: he fed three groups of mice with the same food:
Group 1: raw
Group 2: cooked
Group 3: microwaved
All mice hosted cancerous cells, but the percentage that developped the disease was:
1: 0%
2: 50%
3: 100%
Which mouse do you want to be?
Taken from: "L'Alimentation ou la troisieme Médecine" J. Seignalet


Fru Nissen skrev denne kommentar:
08-11-2011 08:28:16

Tak for en god artikel.
Jeg har altid haft svært ved at forstå, hvordan en microovn virker på maden og af samme grund ejer jeg ikke en - og kommer heller aldrig til det.


Niclas Kruse skrev denne kommentar:
08-11-2011 08:30:01

Tack för en bra artikel, den skickar jag vidare till mina nära och kära. Själva kastade vi ut vår micro efter mitt första möte med Paul Chek för 4 år sedan. Fortsätt skriva! MVH Niclas


Vis alle kommentarer

Hanne Hvidtfeldt Jakobsen skrev denne kommentar:
08-11-2011 08:50:26

Det er en ret forfærdende oplysning. Min veninde har fortalt om de negative konsekvenser for flere år siden, men jeg har ikke rigtigt troet på det. Nu vil da overveje om jeg overhovevedet vil bruge min microbølgeovn, eller blot lidt mindre.


neel fasting skrev denne kommentar:
08-11-2011 08:59:54

Godt med facts man kan efterspore
tak for det


zia skrev denne kommentar:
08-11-2011 09:30:54

God artikkel, jeg har altid været skeptisk overfor mikroovne, men nu er min store tvivl kommet til induktion, hvor det jo er magnetiske der sørger for at gryden bliver opvarmet, men det kan vel slet ikke sammelignes med microbølger?


anonym skrev denne kommentar:
08-11-2011 09:36:07

Jeg har i starten af 90erne set en artikel fra The Lancet, hvor ændringerne i modermælk ved opvarmning i microovn var undersøgt. Der blev fundet mindre, men alligevel væsentlige mængder af stoffer der er kendte som nervegifte. Så vidt jeg husker blev disse stoffer dannet ved ændring af nogle aminosyrer i mælken... Jeg har ikke artiklen nu, men den må kunne findes. Gætter på den er fra et sted omkring 1990, +/- nogle år.
Jeg ønsker ikke at stå frem på web på nogen måde, derfor er det angivne navn og mailadresse opdigtede.


Henriette skrev denne kommentar:
08-11-2011 10:13:22

Hvad så med induktion? Er det ikke lidt i samme skuffe som mikrobølgeovnen?


anonym skrev denne kommentar:
08-11-2011 10:16:59

Den omtalte undersøgelse fra The Lancet kan købes her (har ikke selv set den..). http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014067368991996X


Kurt Jensen skrev denne kommentar:
08-11-2011 11:17:04

God artikel.
Har meget tidligt i 1980'erne hørt at det ødelægger ernærings værdien af maden, netop med at ødelægge vitaminer, enzymer etc. Maden er bare for "kedelig" efter mikroovn.
At det påvirker immunsystemet og er kræftfremkaldende overrasker mig så ikke.
Angående induktion opvarmes maden stadig "udefra og ind", men om der forskning/undersøgelser, det ved jeg ikke.


Peter skrev denne kommentar:
08-11-2011 11:45:21

Jeg kan ikke se nogensteder, hvor der står at maven/ tarmen ikke kan genkende maden..
Er det noget der er bevist.. Eller blot en antagelse.. Tror på det sidste..
Har ikke microovn.. Men overvejer meget at anskaffe mig en..
Vh. Ppk


Robert skrev denne kommentar:
08-11-2011 11:54:22

Og saa er der alle mennesker der lider at EHS bl.a. pga microboelgeovnen men ogsaa pga mobiltelefon, WiFi osv.....jeg tror at rigtig mange folk som tror de har/lider af stress simpelt hen har EHS http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_hypersensitivity

Symptomerne kan vaerer de samme!


Ernst Andersen skrev denne kommentar:
08-11-2011 13:25:50

Denne artikel har givet mig stof til eftertanke - Inderst inde har jeg altid følt,at det er en unaturlig måde at varme mad på - Jeg er dog ret sikker på,at evt. risiko for helbredet,er blevet undersøgt ganske meget - Jeg har sendt artiklen videre til Facebook,og i første omgang ville jeg ikke bruge en mikroovn til opvarmning af babymad - God artikel


Hedda synnestvedt skrev denne kommentar:
08-11-2011 13:34:01

Så uhyggeligt, læste allerede om det i et fagblad for 30 år siden, da jeg var i lære som kok, at køkken personale mistede negle og fik sår og kvinderne fik ødelagt deres underliv pga af daglig brug på deres arb, på den tidligere storebælts færge, lister på ovne var defekte og slidte og strålerne trængte ud på personalet, og der var nogle grimme billeder af ødelagte sorte negle /hænder, siden har jeg altid været skeptisk over for den type ovne, og har heller ikke nogen selv. Men tænk at vores sygehuse bruger disse og så til meget syge mennesker!!!! som netop skal ha en masse gode ting. hvor godt du bringer dette på banen, og hvor trist der er så lidt fokus på det.Og at industrien har så meget at skulle have sagt, men det er jo det samme med kosttilskud som de gør farligt og sukker som de ikke fortæller om hvor farligt det er for kroppen !!!!! Men tak fordi du er vågen og bringer dette frem<3<3


Michael Hansen skrev denne kommentar:
08-11-2011 13:51:34

Det eneste farlige ved en mikrobølgeovn er efter min mening hvis man står lige foran den mens den er i gang. Desuden har jeg svært ved at tage folk som skriver om videnskab, men som ikke kan skelne mellem kilowatt og kilowatt-timer, alvorligt. Det bekræfter mig i at artiklen bygger mere på følelser end faktuel viden.
Løse ender i artiklen:
At allinase i hvidløg deaktiveres når det opvarmes med skal, er veldokumenteret, det sker også i alm. ovn.
At mikrobølgebehandling mindsker indhold af c-vitamin, burde ikke overraske. Det gør al opvarmning. Der skal tal på, og så skal betingelserne være så ens som muligt. Det er bl.a. et af kritikpunkterne i broccoli-forsøget.


Hanne Møller Borgstrøm skrev denne kommentar:
08-11-2011 15:25:57

Tusinde tak for artiklen. Den var uhyre interessant.
Jeg har i mange år påstået, at det ikke kunne være sundt at bruge en mikorbølgeovn, men jeg har ikke haft baggrundsviden for mine udtalelser.
Vi har haft en mikrobølgeovn i huset. Den tilhørte den yngste af pigerne og hun har selvfølgelig fået den med, da hun flyttede.
Den blev fortrinsvis brugt af de unge mennesker og til opvarmning af hendes vegetarmad, når det var taget for sent op fra fryseren.
Artiklen er sendt til alle mine private kontaktpersoner. Jeg håber inderligt, at de vil læse artiklen. Så må de jo gøre op med sig selv, om de vil smide skidtet ud.


Kurt Lykke Ingesen skrev denne kommentar:
08-11-2011 17:00:22

Fin artikel – bestemt – men der er et par ting, der undrer mig:

1. Hvis disse mikrobølger er så farlige, hvorfor har så endnu ingen amerikaner sagsøgt fabrikanterne for millioner af dollars, fordi de har taget skade af at bruge mikrobølgeovne? Vi har jo set, at tobaksindustrien derovre blev dømt til at betale milliarder på grund af den skade, som røgen påførte rygere.

2. Jeg har brugt mikrobølgeovn i omkring 10 år, og helt ærligt synes jeg en indbagt pizza, som jeg har en rest af fra dagen før, smager fortræffeligt. Men det er sjældent, jeg bruger den på den måde. Mest til at opvarme en kop the eller brød.

3. Der findes apparater på hospitalerne, som leverer kraftige mikrobølger direkte ind i kroppen. Fx røntgen, radium, kobolt, magnetisk resonans, etc., hvilket er langt farligere.

4. Sovjetunionen udviklede i 60'erne og 70'erne mikrobølgeapparater til at helbrede patienter for en række forskellige sygdomme. Blandt andet kræft. Ved forsøg havde man fundet ud af, at bestemte frekvensbånd var ufarlige for den menneskelige organisme, medens andre var farlige. Dette er omtalt i bogen "Electromagnetic Fields and Life", skrevet af den russiske forsker Alexander Presman.

5. 1952 begyndte en fabrik, Diapulse Coorp, i USA at fremstille og sælge et apparat (5 solgt i DK), Diapulse, som ved hjælp af pulserende mikrobølger var i stand til at accellerere sårheling, sammenvoksning af brækkede knogler, helbrede kræft og en lang række andre sygdomme. Og der blev aldrig konstateret bivirkninger af behandlingen, skønt flere universiteter lavede en lang række forsøg og afhandlinger. Indehaveren Jess Ross, som jeg traf i 1971, brugte fra 1952 til sin død i 2009 apparatet dagligt på sig selv til at forebygge sygdomme.

6. Jeg tror en af de stærkeste faktorer i forbindelse med mikrobølgeovne er angst og bekymring. Det vi tænker på, forstærker vi. Er vi bange for at få en eller anden sygdom, hvis vi spiser mad, der er behandlet med mikrobølger, mener jeg der er større risiko for at pådrage sig den.

Så jeg tager det helt roligt og bruger min mikrobølgeovn, når jeg har lyst. Og så skulle jeg måske lige tilføje: Mit helbred har aldrig været bedre, og jeg er på vej til at blive 72!

Kurt Lykke Ingesen


Karin V. Sørensen skrev denne kommentar:
08-11-2011 20:04:11

Det tager ikke ret meget længere tid at opvarme eller tilberede mad konventionelt, så hvorfor risikere noget ved brug af en mikrobølgeovn??
Tak for en super artikel :-)


Kenneth Vogstad skrev denne kommentar:
08-11-2011 21:50:14

Tak for en super artikel, godt der er nogle som kører imod trafikken når det drejer sig om vores helbred.
Jeg har for år tilbage fået at vide at micorbølge gør som en makulator, dvs den gør maden ulæseligt for kroppen da dens del er blevet hakkede i stykker--det samme som en avis eller artikel hvis papir er kørt gennem en makulator for at ingen kan kom til at læse hvad der stod.
Men Amerkianer så straks en måde at tjene mange penge på noget som kostet kun får doller at fremstille--penge er det som styrer den Amerikanske samfund--hvis ikke man kan tjene penge på noget uden den stor anstrengelse så vil man ikke fremstille noget som en mikrobølge ovne, den koster ikke mange kroner i materialer og bhøves ikke at være særlige sikker for hvad så hvis nogle dør grundet brændt nyre eller andre indre organer--der vil ikke være mistank at det var mikrobølge ovenen så fortsæt bare.
Som den gamle vittighed om den Fin Amerikansk dame som skulle tør sin puddel efter havde vasket den, sat den ind i mikrobølgen for at tørre den men så var den død istedet for!
Sygehuset og ældreplejen er lige glad om en dør før eller senere fordi maden havde ingen indhold--men han fik dog mad!


Robert skrev denne kommentar:
08-11-2011 22:25:32

Og saa er der alle mennesker der lider at EHS bl.a. pga microboelgeovnen men ogsaa pga mobiltelefon, WiFi osv.....jeg tror at rigtig mange folk som tror de har/lider af stress simpelt hen har EHS http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_hypersensitivity

Symptomerne kan vaerer de samme!


Rie skrev denne kommentar:
08-11-2011 23:13:32

Åååå, det var dog en forfærdelig nyhed. For jeg er taknemmelig for min mikroovn. Jeg er mælke- og glutenallergiker, så jeg spiser mange varme måltider, aftensmad fra dagen før til frokost i dag osv. - Og så kan man lige putte det i ovnen. Nu ved jeg nærmest ikke mine levende råd. Det er snart svært at få noget at spise medmindre jeg vil have salat hele tiden.

Jeg mener, at jeg tidligere er stødt på skriveri om tvivl/usikkerhed omkring mikroovnen, men jeg har ikke fundet beviser for det. Så vær gang jeg har trykket på start-knappen, har jeg ignoreret det lidt, men nu skal jeg da love for, at der er kommet stof til eftertanke.

Det kan godt være, at jeg også bliver en af dem, hvor ovnen ryger ud. Den har blot hjulpet mig i et mekka af madlavning, hvor rugbrød ikke er noget jeg bare kan spise. Besværligt.

Og detaljen med modermælken, ja det er jo virkelig rigtig forfærdeligt, at den kan ændres i den grad, at det kan blive et problem. Min modermælk skal helt sikkert ikke derind : )

Skræmmende at industrien kæmper for at sandheder ikke skal slippe ud. Det er så uansvarligt. Det er jo desværre en kendt sag at tingene foregår sådan. Hele tiden skal man være kritisk.

Tak for en anderledes artikel, der vil pille ved min samvittighed, hvis jeg skulle få brug for mikroovn.

Rie


helle shanti pedersen skrev denne kommentar:
09-11-2011 01:24:06

tak for jeres altid gode artikler. Jeg har et spørgsmål jeg har tænkt længe over ang. microbølgeovne...bliver vi mon påvirket af stråler når vi opvarmer kornpuder i m.ovnen, som jeg ofte gør især om vinteren? hvad mener I? knus helle


Helle Hansen skrev denne kommentar:
09-11-2011 03:09:08

Et forsøg baseret på 8 personer siger ikke noget særligt. Selvfølgelig vil jeg da undersøge, om der er andre mere lødige undersøgelser, men jeg har altid fået fortalt, at specielt grøntsager tilberedt i microovnen skulle være sundere, dels pga. den korte tid og den meget lile smule væske, der bruges. Desuden tilsætter man heller ikke salt. Sidste gang jeg spiste majs, var det fra microovnen, og det smagte himmelsk i forhold til dem, jeg laver på almindeligt komfur.


Lene L skrev denne kommentar:
09-11-2011 10:38:34

Jeg er helt helt enig med Kurt Lykke.


Lars skrev denne kommentar:
09-11-2011 12:16:24

Den her artikel er baseret på hvad forfatteren selv synes at mene om mikrobølgeovne. Men ikke desto mindre bliver det præsenteret som fakta. Al opvarmning af mad har nogle konsekvenser for den kemiske sammensætning af din mad, det kan vel ikke overraske? Artiklen er følelsesladet og på ingen måder objektiv eller videnskabelig. Lad være med at tage den seriøst.


William Bendsen skrev denne kommentar:
09-11-2011 13:55:28

Hele artiklen er fuld af tågesnak og uklarheder.

Hvis vi ser bort fra de direkte løgne, så er det sådanne ting der irriterer mig mest:

Mødre og fædre, pas på[...] Quan har fundet, at denne opvarmning [...] giver grobund for flere potentielt patogene bakterier.

NO SHIT! Varm mælk er mere modtagelig over for bakterieangreb?! Det har INTET med mikrobølgeovnen at gøre, og alt a gøre med om du vasker hænder, inden du håndterer babys mad.


Jakob Kvorning skrev denne kommentar:
10-11-2011 22:09:12

Jeg tror jeg vil spørge Illustreret videnskab ad om der er noget om snakken.


Kasper skrev denne kommentar:
11-11-2011 16:02:22

Generelt er oplysningerne i denne artikel upræcise og i nogen tilfælde direkte forkerte. Der er ikke set objektivt på problemet, og det virker til, at artiklen er baseret mest på følelser.

Lad mig præsentere et par eksempler:

For det første skader opvarmning af maden altid dets næringsindhold.

En mikrobølgeovn opvarmer IKKE maden indefra! Hvor dybt mikrobølgerne trænger ind afhænger af vandindholdet i maden, men det sker kun i overfladen, hvor det opvarmer molekylerne indefra, hvorefter de udsender varmen. Sådan fungerer konventionel opvarmning også - dog er den konventionelle mere overfladisk.

En mikrobølgeovn udsender ikke-ioniserende bølger, hvilket vil sige, at det ikke er kræftfremkaldende. Bliver man udsat for disse stråler, vil det dog kunne resultere i forbrændinger. Så medmindre man stikker hånden ind i en mikrobølgeovn der er tændt, burde den ikke forårsage nogen betydelig skade til omgivelserne.

Synes i øvrigt heller ikke at det, at de engang forbød ovnene i Rusland kan fremstilles som noget bevis. Forskning drager ofte induktive slutninger, som senere viser sig at være forkerte.inge-lise ebling skrev denne kommentar:
12-11-2011 14:54:17

Tak fordi du sender denne og mange artikler til mig. Det er virkelig stof, der vækker til eftertanke.


Peter skrev denne kommentar:
15-11-2011 20:12:24

Det er virkeligt fedt at i sletter kritiske kommentarer. Jeg er derfor nødt til at poste den igen:

Artiklen er fuld af fejl og mangler:

Som andre har påpeget, er det ikke en god indikation, at forfatteren ikke kan kende forskel på watt og watt-timer. Det er folkeskoleviden. Watt er energi pr. tidsenhed, watt-timer er energi. Jeg går ikke ud fra et den omtalte mikroovn kan gennemføre alle opgaver med kun 3000 kilowatt-timer? Det ville ihvertfald være noget af en sensation. Ordet kilowatt-timer er sandsynligvis brugt, fordi det er et ord der står på folks elregning og dermed koster dem en masse penge. Altså, et forsøg på at associere mikroovne med noget negativt.

Denne artikel er godt nok noget af det mest retarderede jeg har læst, nogensinde.

Hvad er en frankenstein-madvare? Hvorfor er den ukendt for mennesket og naturen, og hvorfor har det aldrig været naturens hensigt at mennesket skulle spise den? Hvad ved forfatteren egentligt om naturens hensigt? Der findes i naturen et begreb der hedder "evolution". I det tilfælde at forfatteren ikke skulle være bekendt med det, kan jeg oplyse om at det går ud på at naturen(og dermed mennesket) udvikler sig. Mennesket begyndte på et tidspunkt at tilberede maden over ild. Var det naturens hensigt? I vore dage kan mennesket ikke spise råt kød. Var det naturens hensigt? Pointen er at naturen ændrer sig igennem evolution, og at der derfor ikke er noget belæg for at sige at naturen har en hensigt.

Lige ledes er omtalten af en "frankenstein-madvare i tarmen" forkert, da det er mavesækkens opgave at nedbryde de proteiner der er i maden. Der er således ingen "frankenstein-madvare" i tarmen, kun bestanddele fra de proteiner der udgør madvaren.

Endelig vil jeg gerne addressere spørgsmålet omkring hvor sundt mad fra mikroovne er:

Det er rimeligt klart at den meste mikroovnsmad er hurtigmad, der i forvejen er behandlet i meget høj grad. Dermed vil dens næringsværdi allerede før opvarmning, være lavere end konventionel mad, som er tilberedt fra grunden.

Samtidig gælder det at mikrovne er mere effektive til opvarmning, og derfor vil en større del af proteinerne nedbrydes. Men det betyder ikke ikke at proteinerne ikke kan bruges i kroppen.

Jeg har ikke noget belæg for at argumentere for hvorfor der er færre vitaminer i mikroovnsmad, men jeg vil gætte på at det har noget at gøre med den højere effektivitet, hvormed maden bliver opvarmet. Der forsvinder jo også mange vitaminer fra fx almindeligt kogte gulerødder, i forhold til friske gulerødder.

Slutteligt vil jeg lige påpege, at maden ikke opvarmes "indefra og ud", som artiklen siger. Mikrobølgestrålingens gennemtrængningsevne i muskelvæv er ca. 1 cm. Kun molekyler i denne ene cm. bliver opvarmet. Varmen spreder sig til resten af madvaren på ganske almindelig vis, hvilket kaldes ledningsvarme. Det er samme måde som en stegepande varmer maden på.

Der er altså intet direkte farligt ved mikroovnen, og problemerne med manglende proteiner og vitaminer opstår således ikke på grund af mikroovnen, men fordi der benyttes lavkvalitetsmad og fordi der opstår en mere effektiv opvarmning i madvaren.

Kort sagt, artiklen er noget vrøvl, som ikke har nogen som helst bund i en kritisk argumentationsprocess, men derimod i en irrationel fobi for mikroovne.

Den "analyse" jeg i det ovenstående har foretaget, er i øvrigt baseret på ganske almindelig viden som alle danskere burde være i besidelse af. Så vær sød at tænke jer om, frem for blindt at sluge det vrøvl som artiklen påstår.


Danny Larsen skrev denne kommentar:
18-11-2011 10:16:02

Så latterligt at ens kommentar bliver slettet, hvis den ikke lige passer forfatteren!
Jeg skrev en ganske saglig kommentar, men det eneste I nu har fået ud af denne sletning, er at jeg har sendt denne artikel til rigtig mange mennesker, hvori jeg også har vedhæftet min nu slettede kommentar og I er nu bare endnu mere til grin!
Have a nice one :-)


Poul Jóhan Djurhuus skrev denne kommentar:
21-12-2011 07:05:21

I Have always been sceptical towards the use of MICROOVEN in heating food. I I said to my self and others, when the Micro became a houshold device, that after twenty years use, i am sure there will be issued a scientificaly based warning against the use of Microwaves in heating the food.

Seemingly this was a rigt fear.

I and my wife have always had a second thought in respect to heat our food from within in instead of from the outside and in.

My wife and I have never invested in a Microwave because of this insecurity, and we never will.


Niels Carlsen skrev denne kommentar:
31-01-2012 17:09:03

har for år tilbage hørt fra bekendt i USA at dem der passer/tilbereder ma-
den i highwayrestauranterne og konstant
er i kontakt med dem mister hår og neg-
le muligvis på gr. af ophold i magnet
feldtet fra ovnene.


Jesper Kragh skrev denne kommentar:
06-02-2012 22:12:39

Interessant at han nævner forskellen på broccoli dampet og broccoli varmet i vand i mikrobølge ovnen. Men ikke hvad forskellen er på at koge broccoli og varme det i vand i mikrobølge ovnen, hvilket ville være en væsentlig bedre sammenligning da det er dokumenteret at det er bedre at dampe sine grønsager.
Og hvis du kigger på det han linker til:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238815?dopt=Abstract.
Så vil du se at hvidløg mister sine gode egenskaber både ved at varme det i en mikrobølge ovn, men også ved at varme det i en ovn.


Morten skrev denne kommentar:
28-02-2012 13:04:28

Artiklen er et perfekt eksenpel på pseudovidenskab. Antagelser og påstande uden nogen form for reel dokumentation (eller bare sund fornuft).
Han skriver bl.a. "Atomer, molekyler og celler, som rammes af denne unaturlige elektromagnetiske stråling tvinges til at skifte polaritet 1 til 100 milliarder gange i sekundet. Der er absolut ingen atomer, molekyler eller celler i nogen som helst fødevare, som er i stand til at modstå en så kraftig, destruktiv virkning i et længere tidsrum." Hvis det bare tilnærmelsesvis sandt, ville F.eks vand efter en tur i mikroovnen disassociere og holde op med, at være vand. Doh


Nielsen skrev denne kommentar:
01-07-2012 11:54:56

Den største gang vørl jeg har læst længe. Det her er mere et korstog og religiøs ovebevisning end videnskabelige facts.


Konstantin Chernenko skrev denne kommentar:
03-07-2012 22:12:17

Jeg skal ALDRIG have en mikroovn.


Maria friis skrev denne kommentar:
14-07-2012 00:12:17

Vi mangler at finde tilbage til vores sunde fornuft og den siger i hvertfald mig at microovnen have to go!
Lad os dele disse livsvigtige erfaringer med hinanden så vi kan blive et sundere folkefærd!
Som jeg læste i en bogen Sund krop, ren krop " jorden har kræft og mennesket er kræftcellerne"
Det er skræmmende, men tankevækkende !


Pétur Halldórsson skrev denne kommentar:
09-09-2013 21:52:27

Søg Dr. Mercola på www.quackwatch.com. Han er en skurk.


Leon skrev denne kommentar:
10-09-2013 18:55:29

Virkelig skræmmende at læse. Mon ikke læserne også bliver syge af at læse på denne hjemmesiden, da deres pc-skærme er tilkoblet ATOM-strøm og en gang i mellem holder håndfladerne op mod skærmen (for at beskytte sig) og derved eksponerer ikke-pigmenteret hud for stråler? Det næste bliver vel at I påstår at man kan inducere strøm i hjernen ved at stikke jernholdige metalgenstande ind i hovedet på folk? Ligesom en ske eller gaffel som man spiser med?

-men godt skrevet. Kan se du allerede har narret mange, måske ikke de skarpeste knive i skuffen, men dog.


Kasper skrev denne kommentar:
04-10-2013 10:00:51

http://www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?ID=1670 her er en artikel der modargumenterer


Søren skrev denne kommentar:
23-01-2014 20:46:12

Rusland har aldrig forbudt mikrobølgeovne. Det er et ubekræftet rygte, som lever sit frie liv på internettet...


Niels Joensen skrev denne kommentar:
24-02-2014 19:35:50

Katabolisme = stofskifte? Nononono.. Metabolism is the word you are looking for. Alun Biggart har tydeligvis ikke den fjerneste forståelse for grundlæggende fysik, kemi og biologi, som han skriver.

Jeg synes også det er lidt sjovt hvor mange linker til http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_hypersensitivity , og åbenbart ikke selv har læst hvad der står om EHS: "The majority of provocation trials to date have found that self-described sufferers of electromagnetic hypersensitivity are unable to distinguish between exposure to real and fake electromagnetic fields,[2][3] and it is not recognized as a medical condition by the medical or scientific communities. Since a systematic review in 2005 showing no convincing scientific evidence for it being caused by electromagnetic fields,[2] several double-blind experiments have been published, each of which has suggested that people who report electromagnetic hypersensitivity are unable to detect the presence of electromagnetic fields and are as likely to report ill health following a sham exposure, as they are following exposure to genuine electromagnetic fields.[4][5][6]"

Hvis man skal bevise noget ved hjælp hvad wikipedia, er det nok bedst at læse artikelen først)


Niels Joensen skrev denne kommentar:
24-02-2014 19:42:39

But don't get me wrong. Jeg kunne ikke finde på at spise mad tilberedt i en mikroovn. Det var smag og konsistens efter "nuking" der gjorde det for mig.


Evald skrev denne kommentar:
11-05-2015 19:17:45

Lidt stresset under madlavningen, kom til at bruge en gryde til at varme 1 dl ærter i ca 1 minut,pludselig et smæld,jeg åbnede straks lågen,røg væltede ud med en ubehagelig lugt
fik ikke lukket lågen Var utilpas et døgn efter.Ovnen er fjernet fra køkkenet.


K. Andersen skrev denne kommentar:
01-10-2015 12:02:43

Tankevækkende. Jeg tror, at der bliver en tom plads i køkkenet. Gad vide hvordan jeg fremover vil modtage/tilberede "pensionistmad"?


Jens Ohrberg skrev denne kommentar:
01-09-2016 17:55:43

Goddag,
Jeg er A lcenceret radio amatør,
Og har experimenteret med teknik hele livet, og det er efterhånden temmeligt længe.
Een ting som jeg er stødt på flere gange er ar
Radiobølger generalt er farlige,
Jeg er blevet forbrændt i hænderne af små håndradioer,
Og af store kortbølge sendere.
Fra mindre håndholdte sendere kommer det lusket, der sker intet i lang tid, og man tænker ikke over det, men så inde for eet sekund, føles det som at få mast en glødende cigaret ud i hånden, og det bliver så ved hver gang man sender,,,,, sjovt nok er der ikke noget når man skifter hånd.
Det kommer når man har fået en vis mængde, og så kan man ikke tåle det mere.
Der kunne man godt afvare mod mobil tetefoner.
Jeg har radio fjernstyrede fly, hvor senderen er på 2,4 GHz lige som SI Fi, mikto bølge ovne osv,
Jeg har forandringer på tommelfingrene der hvor jeg holder på styrepindene,
Jeg har også synlige følelige forandringer i håndfladerne efter brug af sendere.
Så her er et stort (og farligt ) emne at tage op.
Men jeg arbejder gerne med.


Minna Slate skrev denne kommentar:
25-02-2019 05:06:18

Hi, it's Minna!

Almost everyone is using voice search with their Siri/Google/Alexa to ask for services and products now, and next year, it'll be EVERYONE of your potential clients. Imagine what you are missing out on.

Just now, I can only find alun.dk on text search after going through a few pages (that's NOT good), competitors on top are getting all the traffic and $$$$!

Answer all your visitors' questions on your website and win their trust! Find out how easy it is : https://goo.gl/6h8hfW

Get your VSO voice search optimized content: http://bit.ly/2U158Vp
Starts at $20, regular SEO content starts at $10

Cheers,
Minna


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley