Skrevet 07-02-2023 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Nødder, helst økologiske og RÅ, er en fremragende næringskilde (sunde fedtstoffer, vitaminer, antioxidanter og fibre. Folk, inklusive læger, er begyndt at forstå, at overvægt forårsages af for meget sukker og af forarbejdede fødevarer, og at sunde fedtstoffer faktisk kan bidrage til vægttab. Heldigvis for dig og mig er nødder sprængfyldt med gode fedtstoffer og andre supersunde næringsstoffer!
Nødder har før i tiden haft et dårligt ry pga. deres høje fedtindhold i ”helse”-industrien, men mere og mere forskning viser, hvad Moder Natur har vidst hele tiden. Nemlig at nødder kan spille en vigtig rolle i at holde os sunde og glade!
En 10 år lang, hollandsk undersøgelse observerede mere end 120.000 mænd og kvinder og understøtter en 30-årige undersøgelse fra Harvard, som konkluderede, at ved at spise nødder fem gange om ugen reduceredes risikoen for at dø af hjertekarsygdom med 29 %. Ligeledes mindskedes risikoen for død forårsaget af sygdom i luftvejene med 24 %, og der var en mindskning i risikoen for at dø af kræft på 11 %.
Den hollandske undersøgelse afslørede følgende fordele:
Rå, økologiske nødder er en ideel snack pga. deres sunde fedtstoffer, vitaminer, antioxidanter og fiberindhold. Vægttab er en af sundhedsfordelene ved regelmæssigt indtag af nødder.
Endvidere indeholder mange nødder, eksempelvis valnødder, hasselnødder, pekannødder, paranødder og mandler aminosyren l-arginin, som giver adskillige fordele for mennesker med øget risiko for hjertekarsygdom.
Nødder er lette at opbevare og transportere og er en af de sundeste og nemmeste snacks, du kan spise!
En af årsagerne til, at nødder hjælper mennesker med at tabe sig, er, at de er så mættende. Man får en dejlig mæthedsfornemmelse efter at have spist dem!
Mine tre favoritnødder er macadamianødder, pekannødder og paranødder, fordi de indeholder masser af sunde fedtstoffer samtidig med, at de er i den lave ende mht. kulhydrat og protein. Rå macadamianødder indeholder også høje mængder B1-vitamin (thiamin), magnesium og mangan. Bare en enkelt håndfuld macadamianødder indeholder 58 % af behovet for mangan og 23 % af den anbefalede mængde af thiamin.
Vær dog opmærksom på ikke at spise for meget peanutbutter, som ofte indeholder meget salt og også transfedt.
Nødder indeholder antinæringsstoffer såsom fytinsyre, som forhindrer nødder i at blive fordøjet effektivt.
Når nødder eller andet, der indeholder fytinsyre eller andre antinæringsstoffer, indtages, bindes syren til mineraler som zink, jern, magnesium, kalk, krom og mangan i fordøjelseskanalen, hvilket forhindrer vores fordøjelsessystem i at nedbryde nødder effektivt.
Den gode nyhed er, at ved at lægge nødder i blød fjernes ikke bare antinæringsstofferne, men nødderne kommer også til at smage forbløffende bedre. Sådan lægges nødder i blød på den rigtige måde for at øge deres biotilgængelighed:
1. Kom nødder i en glaskrukke.
2. Fyld med krukken med vand, så alle nødder dækkes.
3. Lad nødderne ligge i blød i minimum 15 timer.
4. Smid derefter vandet væk, og skyl nødderne godt.
5. Kom dem i køleskab, og spis dem indenfor 24 timer – eller:
6. Tør dem i en dehydrator, og opbevar i køleskab i to uger eller i fryser i op til to måneder.
Når du hælder vandet fra nødderne ud, vil du opdage, at det har en beskidt, brun farve pga. antinæringsstofferne.
Nu er du klar til en fantastisk smagssensation. Næringsstofferne er nu meget mere biotilgængelige, og de smager bare forbløffende godt. Wow!
Du skulle tage at få købt nogle økologiske nødder. Macadamianødder, pekannødder og paranødder er bedst. Lad dem ligge i blød i 15 timer, tør dem, og du har en supersund snack, som du kan indtage hvor som helst og når som helst.
Du kan tilføje lidt lækker frugt og lidt celtic sea salt for at pifte nødderne lidt op.
Så får du en virkelig lækker, supersund snack, som vil hjælpe dig til at forebygge sygdom, og som i tilgift også kan give dig et vægttab.
Det er på tide at ”go nuts!”
Bon appetit, kære venner!
Referencer og yderligere oplysninger
Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality
Nut consumption is associated with decreased health risk factors for cardiovascular disease and metabolic syndrome in U.S. adults
Eating Nuts Could Save You From Early Death, Study Says
Diet quality improves for parents and children when almonds are incorporated into their daily diet: a randomized, crossover study
Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis
Nut consumption and total and cause-specific mortality: results from the Golestan Cohort Study
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
maria skrev denne kommentar:
20-04-2016 13:11:55
Tak for dit altid informative input til et sundere liv.
Det værdsætter jeg.
Anne Grejsen skrev denne kommentar:
26-03-2019 21:00:39
Jeg kan ikke tåle nødder - men mandler kan jeg fint tåle i store mængder. Alm. nødder giver mig fedtdiarrerer- let feber og ømhed i bugspytskirtelområdet. Underlig reaktion - jeg elsker nemlig nødder.
Anne.
Anne.
Vivi skrev denne kommentar:
09-02-2023 09:46:55
Spændende læsning.
Jeg tænker på, om det så er ok hvis man bruger en Actifry istedet for dehydratoren? Der bliver de jo godt nok varmet op inden de køler af, men det går lidt hurtigere jo.
De bedste hilsner Vivi
Vivi skrev denne kommentar:
10-02-2023 13:07:10
Spændende læsning.
Jeg tænker på, om det så er ok hvis man bruger en Actifry istedet for dehydratoren? Der bliver de jo godt nok varmet op inden de køler af, men det går lidt hurtigere jo.
De bedste hilsner Vivi