GMO afgrøder skal alligevel sprøjtes

Skrevet 01-09-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

GMO afgrøder skal alligevel sprøjtes

Kinesiske bomuldsdyrkere var blandt de første landmænd til at plante genetisk modificeret (GMO) bomuld der var resistent over for de larver, der gnaver af frøkapslerne. Men nu er andre plager begyndt at angribe bomulden i stedet for disse larver, hvilket sår tvivl om den langsigtede nytte af GMO planter.


Den manipulerede bomuldsplante GM crop Bt cotton har fået indført et Bacillus Thuringiensis gen i sine frø. Dette gen gør, at planten producerer giftstoffer der er dødbringende for frøkapsellarven.

Men nu er der dukket andre såkaldt sekundære plager op i form af både sygdomme og andre insekter, og de overtager i større og større antal larvens plads.

Derfor må de kinesiske landmænd nu sprøjte deres marker med pesticider op til 20 gange pr vækstsæson.

Bt cotton så ellers ud til at blive en succes: Efter at have dyrket det i tre år kunne landmændene skære ned på deres pesticidforbrug med 70%, og tjente op til 36 % mere end dem, der ikke havde indført GMO frøene.

Men efter syv år var GMO landmændene i midlertid nødt til at sprøjte lige så meget som konventionelle landmænd.

Eftersom Bt frøet koster tre gange så meget som det konventionelle frø, tjente GMO landmændene nu mindre end de landmænd, der ikke var gået over til de gensplejsede frø.

GMO afgrøder er bogstaveligt talt en recept på katastrofe. De udgør sandsynligvis den største fare for menneskets helbred. Hvis fremtidige generationer ikke har adgang til sunde fødevarer, kan det ødelægge vor races fremtid.

Den nye viden om GMO fratager landmanden sit vigtigste argument for at overveje at gå over til gensplejsede afgrøder: At undgå pesticider.

Eftersom GMO afgrøder både er dårlige for vort miljø og helbred, er der efterhånden ingen grund til at bruge dem.

Desværre indeholder en del af de forarbejdede fødevarer, du finder i supermarkedet, GMO ingredienser.

GMO soja og majs udgør den største andel af genetisk modificerede afgrøder.

Når du på deklarationen ser ingredienser som majsmel, dextrin, stivelse, soyalecitin, margarine eller tofu (for blot at nævne et par stykker) er der stor sandsynlighed for, at det stammer fra genmanipuleret majs eller soya, med mindre det altså er økologisk.

Så sørg altid for at læse indholdsdeklarationen!

At købe økologisk er den bedste måde, man kan sikre sig, at der ikke er manipuleret genetisk med de fødevarer, man giver sig selv og resten af familien at spise.

Pr definition skal alle fødevarer der er certificeret økologiske være fri for genetisk manipulerede organismer og være produceret uden kunstige pesticider eller gødning eller de skal stamme fra dyr opdrættet uden den rutinemæssige brug af antibiotika, vækstfremmere eller anden medicin.

BiologyNews net 25. juli 2006

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

 Ingen kommentarer endnu - kom med din kommentar.

Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley