Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Ernæring - sådan kommer du i gang med at spise sundt

Skrevet 15-01-2009 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Ernæring - sådan kommer du i gang med at spise sundt

Der har været sagt, skrevet og anbefalet mangt og meget i ernæringsjunglen og resultatet er, at alt for mange mennesker er forvirrede over, hvordan man spiser sundt, og måske har mange givet op og sætter deres lid til supermarkedets tilbudsavis? Men det er faktisk ret enkelt at spise sundt; ved blot at følge de ganske simple retningslinier du får her, vil du være godt på vej til at få et rigtig godt helbred og give din krop den ernæring, den har brug for.


For at opnå optimalt helbred og god form med masser af energi skal du indføre følgende principper i din ernæring:

1. Spis økologisk

Ved at sørge for, at så stor en del af dine fødevarer som muligt er økologiske, undgår du bl.a. GMO og rester af pesticider og andre giftige kemikalier.

Undersøgelser har desuden vist, at økologisk frugt og grønt har et meget højere indhold af antioxidanter, polyphenoler og vigtige enzymer, og at økologiske animalske produkter fra friland har en langt sundere balance mellem de essentielle fedtsyrer.

De økologiske fødevarer koster mere, men dit helbred er det værd, og så smager de meget bedre! Det faktum, at økologiske fødevarer indeholder flere næringsstoffer er sandsynligvis grunden til, at mange mennesker oplever, at de bliver mætte langt hurtigere når de spiser økologiske fødevarer.

Mange mener altså, at de spiser mindre, når de spiser økologisk, og derfor er det også spørgsmålet, om økologiske varer virkelig er dyrere i det lange løb. 

2. Basér din kost på økologisk kød, fisk, frugt, grønt osv.

Du er genetisk programmeret til at spise naturlige fødevarer som kød, fisk, frugt, grøntsager, æg, nødder, frø osv. Det er de fødevarer, dine forfædre for 10.000 år siden levede af, og din krop har de samme behov som deres havde.

Disse fødevarer bør udgøre grundlaget for din kost og de vil forsyne dig med de byggestene, der skal til for at bygge en stærk, sund og smuk krop. Prøv at undgå alle kornprodukter og forarbejdede kulhydrater som brød, pasta, hvide ris osv.

Overvej hver gang du køber en fødevare, om dine forfædre for 10.000 år siden havde adgang til den. Hvis ikke, så lad den ligge på hylden!

3. Er det hvidt er det skidt!

De fire hvide "djævle" er hvidt mel, hvidt sukker, hvidt salt og hvid mælk der er pasteuriseret og homogeniseret. Skal du absolut have mejeriprodukter og kan ikke få råmælk skal du sørge for altid at vælge økologisk, uhomogeniseret mælk.

Dem, der er følsomme overfor laktose, bør kun anvende den fedeste fløde (piskefløde eller dobbeltfløde), der har lavere laktoseindhold. Du kan også vælge en yoghurt af god kvalitet, hvor laktosen er gjort lettere fordøjelig.

Mel og sukker indeholder ingen næringsstoffer og bør om muligt fuldstændigt undgås. Hvedemel indeholder desuden gluten, som eksperter anslår, at op mod 50% af europæere er allergiske eller intolerante over for - mange af dem uden at være klar over det!

I stedet for at bruge hvidt bordsalt som er kraftigt forarbejdet, bør du købe en havsalt, der har bevaret alle sine naturlige sporstoffer og mineraler. 

4. Er der et ord i indholdsdeklarationen, du ikke forstår, så lad være med at spise den pågældende fødevare!

Vore fødevarer tilsættes flere og flere skadelige ingredienser for at få ernæringsmæssigt "døde" fødevarer til at se levende ud, smage af noget og give dem en lang holdbarhed på måneder eller år! Gør din krop og din lever en tjeneste og hold dig til frisk økologisk kød, fisk, grønt, frugt, æg, nødder, frø osv. 

5. Jo længere holdbarhed, desto mere skadelig for din krop!

Med mindre det er et uforarbejdet produkt, der har en naturlig lang holdbarhed som eksempelvis kokosolie, er lang holdbarhed et udtryk for, at produktet enten er tilsat masser af kemi eller er så kraftigt forarbejdet, at det er ernæringsmæssigt "dødt". 

6. Drik vand!

Sluk din tørst med vand og intet andet; ikke the, ikke kommercielle frugtjuicer- eller safter (der er pasteuriseret hvormed næringsstofferne er dræbt og det stort set svarer til at drikke sukkervand), ikke øl eller noget andet!

Med et par få undtagelser er drikkevandet i Danmark rent og af rigtig god kvalitet, så du behøver ikke købe dyrt og tungt vand på flaske! Drik 1 1/2 - 2 liter vand om dagen og tilsæt gerne lidt havsalt af god kvalitet. Vi kan anbefale Celtic Sea Salt: www.alun.dk/shop/Celtic-Sea-Salt.asp  

7. Undgå de dårlige fedtstoffer og få nok af de naturlige fedtstoffer.

Undgå hærdet eller delvist hærdet vegetabilsk fedtstof (hydrogeneret). Læs indholdsdeklarationen grundigt, indeholder en fødevare hydrogeneret eller delvist hydrogeneret fedtstof, bør du lade den ligge på hylden.

Brug økologisk smør i stedet for de mange unaturlige blandingsprodukter, man kan få i dag. Sørg for udelukkende at indtage naturlige fedtstoffer fra f.eks. avocado, nødder, frø og kød fra fritgående, økologiske dyr og kun indtage naturlige kvalitetsfedtstoffer som fiskeolie, smør, kokosolie, palmeolie og olivenolie.

Husk kun at stege i fedtstoffer, der bliver faste ved lave temperaturer (smør, andefedt, kokosolie etc), de flydende olier kan ikke tåle varmen!

Vi kan anbefale denne kokosolie: www.alun.dk/shop/oekologisk-kokosolie.asp  

8. Følg 80/20 reglen.

Livet skal være sjovt, og du bliver ikke sund af at være fanatisk! Hvis du udelukkende spiser fødevarer, din krop har brug for 80% af tiden, er der 20% tilbage til at skeje lidt ud! 

9. Spis efter din metabolic type.

Ved at finde din metabolic type - dvs. din stofskiftetype - og spise derefter vil du hurtigt få mere energi, finde din idealvægt og -fedtprocent og forbedre dit immunforsvar. Se www.metabolictyping.dk for mere info. eller læs bogen "Metabolic Typing":

www.alun.dk/shop/Metabolic-Typing-bog.asp 

10. Variér din kost.

Variation er livets krydderi! Gør dine måltider spændende, velsmagende og stimulerende. Prøv gerne at rotere dine fødevarer ved ikke at spise det samme to gange inden for fire dage. 

Konklusion

Husk, at jo flere penge, virksomhederne bruger på at markedsføre en fødevare, jo værre er den sandsynligvis for dig og dit helbred! Gode, sunde fødevarer kræver ingen markedsføring, for folk ved, at de er sunde.

Det er derfor, du aldrig ser TV-reklamer for sunde fødevarer som frisk frugt eller grøntsager. Sørg for ved hvert måltid, at du har både grøntsager og kød eller fisk på din tallerken.

Køb uforarbejdede økologiske fødevarer i stedet for industriens emballerede fødevarer. Ved at udelukke forarbejdede, næringsfattige og "døde" fødevarer fra din kost vil du undgå menneskeskabte konserveringsmidler, farvestoffer, sødestoffer og pesticider som den moderne fødevareindustri sætter lid til for at give deres produkter lang holdbarhed og øge salg og fortjeneste!

Et par enkelte mindre sunde fødevarer i ny og næ gør ingen forskel på dit overordnede helbred, bare sørg for, at chokolade, slik, kager, cola osv. forbliver undtagelsen og ikke reglen, så vil du snart føle forskellen omkring taljen og på dit overordnede helbred.

Det gælder om at være konsekvent. Følg 80/20 reglen: Hvis 80 % af hvad du spiser er det, Moder Natur har skabt dig til at spise, er der 20 % tilbage til sjov!

Bon Appetit!


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Ernst skrev denne kommentar:
11-04-2010 00:17:21

Hej
Jeg er Far til 4 og har fået et "wake up" call mht til kost.
Kunne det være en idé at nogle ikke avanceret forslag til hvad man kan spise i løbet af en uge.
Venligst
Ernst


Tulle skrev denne kommentar:
11-06-2010 22:35:34

Hej Alun
jeg er lidt i tvivl med hensyn til brød og kornprodukter. Jeg har meget svært ved at undværre min rugbrød, men tit bager jeg selv og bruger kun økologiske madvare. Jeg koger gerne nogen sojabønner, hakker nødder, bruger hvedekim, kokosolie, øg, salt, speltflager, havregryn, rugkerner, hørfrø, græskarkerne og meget meget lidt hvedemel.
Men er hvedekim, spelflager mv. godt at spise??
Kvh
Tulle


Stine skrev denne kommentar:
09-11-2010 12:19:22

Hvad kan man bruge istedet for alm hvid mel til at bage af jævne sovs mv
Er Kamilla te grønt hvid te ikke ok
Hvor dyrt er kød fisk iforhold til industrie?
Jeg har en søn hvor maden gerne er noget han kender


Vis alle kommentarer

hedda synnestvedt skrev denne kommentar:
07-12-2010 21:13:45

Hvor er det dejligt at blive mindet om alt det gode og at livet ikke er intet eller, men en god regel at tænke 80 % af alt det gode og 20 % til det "andet" sådan et dejlig ikke hysterisk nyhedsbrev, og samtidig så dejligt varmt og oplysende. TUSIND TAK :-)


Rune Kjær Rasmussen skrev denne kommentar:
04-03-2011 14:46:59

Det er klart sundest atpe kødet helt. Ud over at det er sundest for kroppen, hvilket adskillige undersøgelser viser, så er det også sundest for sjælen, da man derved undgår at påføre andre væsener unødvendig lidelse og død. Og at krop og sjæl er identiske i det her liv er jo ikke så svært at få øje på. Desuden er kødproduktion en af de væsentligste årsager til miljøbelastning i verden.

Det er overraskende så standhaftig myten er om at kød er nødvendig for at have det godt, men hvis man fortæller noget ofte nok, så bliver det jo en "sandhed", selvom det forholder sig lige omvendt. Hvis mennesker var genetisk programmeret til at spise kød, ville vi have en meget kort tarm, hvilket kendertegner naturlige rovdyr, men vi har en lang tarm hvilket kendetegner planteædere.

Her er nogle links angående vegetarisme, hvis nogle skulle være interesserede:

http://www.vegetarforening.dk/content/om-vegetarisme

http://www.tarbensen.dk/jan/artikler/vegetarisme-argumenter.php

http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=1161/sprog=1/grp=8/menu=8/

http://jp.dk/klima/article1199620.ece

http://ekstrabladet.dk/forbrug/forbrug_nyheder/article259007.ece

http://www.b.dk/klima/vegetarer-drop-boeffen-og-red-regnskoven

http://www.spisbare.net/6/stadigkoed


Rune Kjær Rasmussen skrev denne kommentar:
04-03-2011 14:48:37

Det er klart sundest
atpe kødet helt.

... skulle der stå først. Det gjorde der også men af en eller anden grund blev det kappet af (måske af en indbygget virtuel guillotine, gisp)


Rune Kjær Rasmussen skrev denne kommentar:
04-03-2011 14:49:52

at

droppe

kødet

helt.

Kan det ikks skrives eller hvad????


Hanne skrev denne kommentar:
18-02-2012 21:34:33

Sund kost er en metode til at balancere den mad, du spiser for at holde din krop i godt helbred. Med sund spisning, vil du have energi hele dagen, få de vitaminer og mineraler, du har brug forblive stærk til aktiviteter du nyder, og opretholde en sund vægt.
Set på www.globalnews4you@live.com


Line skrev denne kommentar:
16-03-2012 07:19:16

Hej Alun
Jeg synes, at økologiske vare er meget dyre, end hvad vi har at gøre med pr. mdr. (3400 kr., til mad, toiletpapir, tandpasta osv). Vi er to voksne, som spiser 21,5 kg kød pr. mdr., så selvom vi meget gerne vil, så bliver det efter mine beregninger ud fra div. gårdbutikker alt for dyrt at følge med.
Så måske når fornuften hos regeringen sætter ind, så kan vi alm. mennesker også være med på den økologiske side :)
Ellers rigtig god artikel
God dag til dig
Venlig hilsen
Line


Dilek skrev denne kommentar:
03-08-2012 13:40:48

Hvor i København kan jeg købe økologisk hvedekim ?


Valter Kristensen skrev denne kommentar:
04-08-2015 15:15:12

ingen


Valter Kristensen skrev denne kommentar:
04-08-2015 15:15:53

ingen kommemtar


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley