Skrevet 21-05-2021 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Er du klar til at høre en historie, som nogle af de største fødevareproducenter ikke fortæller os?
Her kommer forklaringen på, hvorfor du elsker dit morgenmadsprodukt så højt, og hvorfor du har svært ved ikke at spise hele indholdet, når du åbner en pose chips eller småkager!
Producenterne er smarte og har brugt årevis og milliarder af kroner på at skabe deres forarbejdede fødevarer for at opnå ”lyksalighedspunktet,” som gør dem uimodståelige for dig og mig.
Fødevareindustrien er blevet så god til at manipulere vores hjerner med forarbejdede fødevarer som cheeseburgere, franske kartofler og is, at de kan være endnu mere afhængighedsskabende end alkohol, tobak og stoffer.
Det er nok en udtalelse, der vil chokere dig, og som du måske tvivler på, men sådan her fungerer det!
Jo hurtigere en substans pirrer dit belønningssystem i hjernen, jo kraftigere er dens indvirkning. Det er grunden til, at det har en kraftigere effekt at ryge kokain end at indtage det gennem næsen, og det er derfor, at det at ryge cigaretter giver en større følelse af belønning end at have et nikotinplaster på!
Rygning mindsker den tid, det tager for stoffet at nå hjernen.
Men intet afhængighedsskabende stof kan antænde belønningssystemet i vores hjerne som vores favoritfødevarer!
Røgen fra cigaretter er 10 sekunder om at aktivere hjernen, men smagen af sukker på tungen er kun et halvt sekund om at nå hjernen! Det er næsten 20 gange så hurtigt som cigaretter.
Det giver ”fastfood” en helt ny betydning.
Fødevareproducenter har i mere end 50 år vidst, at deres produkter ikke bare er usunde, men også gør os overvægtige.
Det passer dem selvfølgelig fint og er særdeles godt for deres profit.
På den måde er der blevet skabt en ny indtjeningsmulighed, og siden slutningen af 1970’erne er producenterne begyndt at opkøbe populære forhandlere af slankekost og slankekure, så de også kan tjene på vores forsøg på at tabe os efter at have taget på af deres usunde produkter.
Heinz, den store fødevaregigant indenfor forarbejdet mad, købte i 1978 Weight Watchers. Unilever betalte 2,3 milliarder for SlimFast i 2000. Nestlé, som producerer chokoladebarer og Hot Pockets, købte Jenny Craig ud i 2006.
Appestaten er den del af hjernen, der regulerer sult, og den befinder sig i hypotalamus. Din appestat overvåger konstant blodet for næringsindhold. Kun når alle 51 næringsstoffer er til stede i de rette mængder, vil et individ føle sig mæt og helt tilfreds. Hvis et hvilket som helst næringsstof mangler, vil du stadig føle dig sulten!
Med de rette kostvaner vil appestaten fortælle os, hvornår vi har fået nok at spise. Den forhindrer os i at overspise, og på den måde regulerer den vores fordøjelse og hormonudskillelse.
Fødevareproducenter ved hvordan de påvirker din appestat så du bliver mere afhængig af den mad de sælger.
Siden 1977 har fødevareproducenterne kontrolleret vores ”lyksalighedspunkt” ved at tilsætte lige den mængde sukker, fedt og salt, som gør, at nydelsescentret i hjernen fortæller os, at vi skal spise mere. Ved at udskifte fedt, som gør os mætte, med sukker er vores kroppe blevet snydt til at overspise.
Vores ”lyksalighedspunkt” er blevet overstimuleret til at ville have mere og mere, og derfor er vi blevet tvunget til at overspise. ”Lyksalighedspunktet” er knyttet til hippocampus, som er hjernens hukommelsescenter. Ifølge forskning svækker sød og fed junkfood vores evne til at huske, og selv efter at have spist rigeligt, vil lugten og synet af mad stadig fremkalde behagelige minder og trigge trangen til sødt og fedt.
Vi kan jo huske, hvor godt vi fik det, da vi sidst spiste disse fødeemner, så vi vil have mere.
Dette fører herefter til en afhængighedscyklus, hvor vi begynder konstant at tænke på mad.
Den allervigtigste ting, du kan gøre for dit helbred og for din form, er at få en god nats søvn hver eneste nat.
Hver eneste artikel, jeg deler her, kommer med dette enkle, men utrolig kraftfulde råd. Hvis du ikke har fået sovet godt, og du vågner træt, vil din sukkertrang styre dig. Så simpelt er det.
Og sukkertrangen vil føre dig lige hen til de forarbejdede fødevarer, der dræner dit helbred og får dig til at tage på. At være sløset med søvnen og samtidig forsøge at skære ned på usunde fødevarer er en kamp, du aldrig vinder!
Den gode nyhed er dog, at du godt kan vinde kampen, så her kommer en superoversigt over, hvorfor god søvn er nøglen til et vellykket vægttab og vitalitet.
Søvn er og bliver det allervigtigste, når du vil bryde din afhængighed.
Herefter kommer den kendsgerning, at vi mennesker siden vores begyndelse på denne planet er blevet skabt til at spise en masse rå grøntsager, lidt frugt om sommeren, nødder, frø, æg, lidt kød og fisk. Alt sammen skyllet ned med rent vand.
Hvis du fjerner alle forarbejdede fødevarer fra din kost (med ingredienser, du ikke kender, og en holdbarhed, som ikke synes mulig), kan du opbygge en krop med et vidunderligt helbred for livet. Ja, hvis din mad på tallerkenen kommer fra naturen og ikke er blevet forarbejdet på en fabrik, vil du være godt på vej til en sund krop, og det er din fødselsret!
Så enkelt er det. Hvis du ikke køber emballerede, såkaldte ”fødevarer,” kan du heller ikke spise dem!
Derfor er den tredje måde, hvorpå du kan bryde din afhængighed af forarbejdede fødevarer, som gør dig tyk og syg, at lave en indkøbsliste, før du går ud og handler. Og denne liste skal kun indeholde de fødevarer, som bidrager til sundhed - de fødevarer, som vi genetisk er bestemt til at spise.
Derfor hedder det INGEN morgenmadsprodukter i æsker eller poser. Prøv en omelet med grøntsager i stedet. Drop de franske kartofler og småkagerne. Jeg er sikker på, at du har fanget den. Hvis du ikke har noget i huset, kan du heller ikke spise det.
Min kone kan godt lide at forkæle mig, og det er dejligt, men jeg har forsøgt at få hende til at forstå i årevis, at hvis hun køber 100 g chokolade til mig, så kan jeg ikke stoppe og spiser hele pladen. Selvom jeg i dag spiser de sunde fødevarer, jeg har beskrevet ovenfor, 90 % af tiden, så har jeg som barn og ung spist så mange dårlige fødevarer, at jeg stadig, især når jeg er træt, får sukkertrang.
Jeg kan godt nøjes med det ”kick,” jeg får ved at spise en pakke chokolade på 30 g, men hvis du giver mig en plade på 100 g, kan jeg ikke stoppe, og før jeg ved af det, er den væk. Minder det dig om måden, du selv er afhængig af nogle usunde fødeemner?
Det er trist, at vi bliver snydt og forgiftet af fødevareindustrien. Deres motivation er udelukkende profit, ikke vores helbred.
Nu ved du, hvordan de profiterer på at gøre dig afhængig af deres produkter, og den gode nyhed er, at hvis du får god søvn hver nat, ikke køber deres produkter, men i stedet udskifter dem med lidt kød, fisk, æg, frø, nødder, en masse rå grøntsager og frugt om sommeren, så vil du bryde din afhængighed. Fedtet vil smelte væk, og din energi vil vokse dag for dag.
Som sagt: Hvis du ikke har poser og pakker med usunde fødevarer i huset, kan du heller ikke spise dem.
Før du går ud og handler, bør du lave en indkøbsliste over varer, du har brug for, og herefter skal du kun købe de varer, der opbygger dig og ikke de ”falske fødevarer,” som befinder sig i indpakning med lang holdbarhed og ingredienser, du ikke forstår.
Et godt helbred er som alt andet i livet. Gør nogle enkle ting godt, og så vil resten gå helt af sig selv!
Bon Appetit!
Yderligere læsning
Beating the Food Giants by Paul Stitt
Hooked by Michael Moss
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Helle skrev denne kommentar:
26-05-2021 09:27:56
Hej.
Tak for din artikel om sukkerafhængighed. Alt for få snakker om dette kæmpe store problem i vores samfund, ja i hele verden. Millioner af mennesker er fanget i denne afhængighed og især antallet af børn og unge stiger. 70 - 80 % af alle de fødevarer vi køber er tilsat sukker !!
Sukkerafhængighed er en lidelse som rammer hele dig både fysisk, psykisk, socialt og åndeligt ( ikke religiøst, men som at kunne se mening), på linje med alle andre afhængigheder.
Hver dag kæmper utallige mennesker med at styre deres “trang”, og hver dag må de/vi give fortabt. Samfundsmæssigt bliver problemet individualiseret med udsagn som “ det er bare at lade være”, “ luk munden og let røven” og andet, men hvis det var så enkelt så var der jo ikke tale om en afhængighed. Ingen ville være afhængige af noget, hvis løsningen var enkelt. De mennesker som kommer med disse enkle løsningsforslag, er mennesker som ikke selv er afhængige. De har måske en “sød tand” og spiser måske for meget sukker, men for de afhængige er løsningen ikke enkel. Vi tror og håber at hvis vi bare spiser rigtigt, så....., men vi må også erkende med os selv at bare et halv skridt ved siden af det rigtige mad kan betyde et tilbagefald i sukker helvedet i dage, måneds og årevis. For mit eget vedkommende betød en pause på en uge i julen et tilbagefald på 8 måneder, hvor jeg ikke var i stand til komme tilbage til det, som jeg vidste var det bedste.
I årenes løb har jeg haft mange af den slags oplevelser og har bebrejdet mig selv selv og troet at jeg var et særsligt svagt menneske. For 2 år siden tog jeg, i Sverige hos Bitten Jonsson, en uddannelse i “ hollistic addiction medicin” med særlig fokus på sukkerafhængighed. Det gav mig en dyb indsigt i hvad afhængighed er. Maden er 10 % af behandlingen, 40 % er tanker og følelser og 50 % er fællesskab.
Derfor bliver jeg lidt udfordret af dine løsningsforslag. Du har ret i at søvn er vigtig, meget vigtig. Men at resten bare er at lade være med at købe det man er afhængig af er nok “lidt” for simpelt.
Hvis du er interesseret i at dykker dybere ned i området kan jeg anbefale Bitten Jonsson bog “Sockerbomben 3.0” ( den er ikke oversat) eller Joan Iflands “ Processed Food Addiction”
Venlig hilsen
Helle Madsen
Linda skrev denne kommentar:
26-05-2021 09:39:02
Tak for reminderen. Ja, det er trist læsning. Der bør være et fag i folkeskolen, måske under "madlavning", som gav børnene indsigt i det som din artikel beskriver.
Helle skrev denne kommentar:
26-05-2021 10:29:59
Hej.
Tak for din artikel om sukkerafhængighed. Alt for få snakker om dette kæmpe store problem i vores samfund, ja i hele verden. Millioner af mennesker er fanget i denne afhængighed og især antallet af børn og unge stiger. 70 - 80 % af alle de fødevarer vi køber er tilsat sukker !!
Sukkerafhængighed er en lidelse som rammer hele dig både fysisk, psykisk, socialt og åndeligt ( ikke religiøst, men som at kunne se mening), på linje med alle andre afhængigheder.
Hver dag kæmper utallige mennesker med at styre deres “trang”, og hver dag må de/vi give fortabt. Samfundsmæssigt bliver problemet individualiseret med udsagn som “ det er bare at lade være”, “ luk munden og let røven” og andet, men hvis det var så enkelt så var der jo ikke tale om en afhængighed. Ingen ville være afhængige af noget, hvis løsningen var enkelt. De mennesker som kommer med disse enkle løsningsforslag, er mennesker som ikke selv er afhængige. De har måske en “sød tand” og spiser måske for meget sukker, men for de afhængige er løsningen ikke enkel. Vi tror og håber at hvis vi bare spiser rigtigt, så....., men vi må også erkende med os selv at bare et halv skridt ved siden af det rigtige mad kan betyde et tilbagefald i sukker helvedet i dage, måneds og årevis. For mit eget vedkommende betød en pause på en uge i julen et tilbagefald på 8 måneder, hvor jeg ikke var i stand til komme tilbage til det, som jeg vidste var det bedste.
I årenes løb har jeg haft mange af den slags oplevelser og har bebrejdet mig selv selv og troet at jeg var et særsligt svagt menneske. For 2 år siden tog jeg, i Sverige hos Bitten Jonsson, en uddannelse i “ hollistic addiction medicin” med særlig fokus på sukkerafhængighed. Det gav mig en dyb indsigt i hvad afhængighed er. Maden er 10 % af behandlingen, 40 % er tanker og følelser og 50 % er fællesskab.
Derfor bliver jeg lidt udfordret af dine løsningsforslag. Du har ret i at søvn er vigtig, meget vigtig. Men at resten bare er at lade være med at købe det man er afhængig af er nok “lidt” for simpelt.
Hvis du er interesseret i at dykker dybere ned i området kan jeg anbefale Bitten Jonsson bog “Sockerbomben 3.0” ( den er ikke oversat) eller Joan Iflands “ Processed Food Addiction”
Venlig hilsen
Helle Madsen
Ewa skrev denne kommentar:
26-05-2021 10:48:09
Tak
Super artikel❤️
G. skrev denne kommentar:
27-05-2021 02:18:24
Tak, lærerig læsning…
Tænke på…
Jeg er sukkerjunkie…nærmest født med sukker vand i sutteflasken…Jeg har spist slik hele mit liv, næsten hver dag.
Jeg var tynd…havde svært ved at tage på…heldigvis
Indtil jeg kom i en moden alder…sagde de puf…lidt overvægtig
Jeg vænnede mig til at spise sundt…stille roligt
Men spiste stadig sukker slik før og efter den sunde aftens mad
Har prøvet alt hjælp…uden resultat
Nu er foråret startet…begyndt at spise søde frugt, for at komme ud af sukkerjunkie afhængigheden
Hassel nødder og mandler kommer jeg i vand, sætter dem i køleskabet, næste dag smager nødderne sødere…små hjælp på den måde
Ægte vanilje stang, lille stykke i en kande vand, lader det trække - Smager dejligt sødt
Kæmper for at finde…ægte søde naturlige erstatninger…for kunstigt sukker slik m.m
Godt at læse alt den artikel…væmmes nærmest ved…disse mennesker som prøver at gøre os til sukkerjunkie…som har gjort mange til sukkerjunkie
Tak, vil prøve at læse emballagen fremover…tænke…før den når i indkøbs kurven.
Maja Gromada skrev denne kommentar:
27-05-2021 19:13:19
Jeg elsker at læse dine artikler, det er bare svært at efterleve det, men små skridt på vejen er ok.
Tak