❤ Transformativ workshop med Bruce Lipton (KBH d. 4. – 5. oktober 2024) Conscious Evolution: Få mere energi, et bedre helbred samt indre ro ❤

Er det sundt at spise danske jordbær?

Skrevet 22-08-2023 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Er det sundt at spise danske jordbær?

Supermarkederne er fulde af lækre, farverige frugter. Så hvordan kan vores smagsløg modstå at svælge i en af sommerens største nydelser? For frugt er jo godt for os, ikke sandt? Måske, måske IKKE – det afhænger af, hvor mange pesticider det er blevet sprøjtet med. Her er en guide til at hjælpe dig med at vælge sund frugt denne sommer.


Jeg ved ikke, hvordan du har det, men jeg ønsker helt at undgå at spise syntetisk fremstillede kemikalier, som man ikke kender langtidsvirkningerne af.

Med dette i mente bør vi alle være bevidste om, hvilke frugter vi køber i sommer, da mange af dem er fyldt med høje pesticidniveauer.

Nedenfor følger en tabel med data fra en rapport fra DTU, Fødevareinstittutet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol:

  Dansk

Udenlandsk

(konventionel)

Økologisk
Jordbær 74 86 0
Æbler    23 64 0
Pærer    36 92 0
Vindruer    N/A 73 0

Klik på linket her for at se hele grafen

Som du kan se, indeholder både dansk og udenlandsk konventionelt dyrket frugt rester af sprøjtemidler.

De udenlandske indeholder ikke alene oftere giftrester, men de indeholder også flere forskellige gifte end de danske.

Derudover indeholder frugt fra lande udenfor EU oftere flere sprøjtegifte end varer dyrket i Europa.

Udgør sprøjtemidler i fødevarer en sundhedsrisiko?

Nogle “eksperter” mener, at hvis vi blot holder os under et vist sikkerhedsniveau, så er det ok at indtage fødevarer, der er blevet sprøjtet med sprøjtegifte.

Men ingen kender de langsigtede farer ved at indtage unaturlige, syntetiske kemikalier, da deres effekt ikke er blevet undersøgt længe nok og på et tiltrækkeligt antal personer til at nå til seriøse konklusioner.

Endvidere blev sikkerhedsgrænserne for sprøjtegifte besluttet ved at undersøge én sprøjtegift ad gangen, men i den virkelige verden udsættes mennesker for mange sprøjtegifte (og andre giftrester) samtidig.

Jeg er et sundhedsbevidst individ og ønsker det bedste for min egen krop såvel som mine børns, og jeg mener, at jeg har ret til at vide, om de fødevarer, jeg køber, er blevet tilsat noget som helst unaturligt.

Og derfor mener jeg også, at hvis der er blevet anvendt sprøjtegifte på nogen som helst frugt eller grøntsag, så skal det stå helt tydeligt på etiketten, at de indeholder sprøjtegifte.

Hvad mener du?

Desuden skal vi være virkelig forsigtige som art, for bliver vi ved med at forurene vores jord på vores hellige klode med pesticider og andre skadelige kemikalier, vil der være en begrundet risiko for ikke at have rent drikkevand og sunde, rene fødevarer tilgængelige i fremtiden.

Køb økologisk, eller køb fra en pålidelig landmand – du får, hvad du betaler for!

Så hvis du værdsætter dit helbred og ikke ønsker at risikere skadelige bivirkninger ved at indtage kemikalier, bør du købe økologisk fra en lokal, dansk leverandør.

Eller besøg en lokal, dansk gård, og hvis deres produkter ikke er økologiske, så spørg ind til årsagen.

Vi køber frugt fra Rokkedyssegaard i Værløse, selvom deres produkter ikke er økologiske. De anvender ikke pesticider, men de kan ikke kalde deres produkter økologiske, da de anvender gødning, som til trods for, at det er naturligt og uskadeligt, ikke er økologisk certificeret.

Husk, at økologiske fødevarer eller naturligt dyrkede fødevarer indeholder flere sunde næringsstoffer end konventionelt dyrkede fødevarer. 

Konklusion

Du læser denne artikel, fordi du værdsætter dit eget såvel som dine nære og kæres helbred, og jeg lykønsker dig for at tage kontrol over din fremtidige sundhed.

Lyt altid til din krop og til de signaler, den sender dig. Kroppen er den bedste læge, du nogen sinde vil møde.

Når du køber ind, så stop op et øjeblik, og tænk, før du køber, så du træffer en bevidst beslutning.

”Føl” også fødevarens energi, og lad din intuition guide dit valg.

Indtil nu har det været en fantastisk sommer. Jeg håber, du fortsat får en dejlig sommer. Har du overvejet selv at dyrke nogle af dine fødevarer? Det er lettere, end du tror!

Nyd nu resten af din sommer.

Yderligere læsning:

Tre ud af fire giftrester i vores kroppe kommer fra 10 populære fødevarer


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Kis skrev denne kommentar:
21-06-2018 20:56:41

Fin artikel. Enig med dig ang. mærkning på alle fødevarer der indeholder sprøjtegifte.
Politikernes interesser i den sammenhæng? Skræmmende !


brian skrev denne kommentar:
21-06-2018 22:55:36

Sig endelig til hvis du vil ha et overblik over, hvor og hvor mange procent sprøjtemidler der er i de forskellige ting, for de link du henviser til, er ikke særligt dækkende.

Mvh. Brian


Annelise skrev denne kommentar:
25-06-2018 16:29:56

Tak Alun, for at du skriver om faren ved pesticidrester og hvor rystende det er, at Round up/Glyphosphat bare godkendes de bæste 5 år... TIl den tid hedder det nok noget andet - for MONSANTO skifter navn til Beyer (Den tyske producent af Agent orange etc. under Vietnam-krigen), som jo er et tysk foretagende her i EU.
Vi må løfte blikket, dyrke vore egne grøntsager og købe økologisk. Køn ingen frugt uden sten eller kerner!

TAk for din utrættelige indsats, Alun!
mvh
Annelise


Vis alle kommentarer

Vibeke Lykkegard skrev denne kommentar:
23-08-2018 04:17:33

Tak for mange fine artikler med velformuleret indhold. Når du formulerer dig så klart og tydeligt i dine artikler, er der én sproglig tidsel, vi må have udryddet :-). Enig? Det er i dine produktbeskrivelser. En pris kan ikke være billig. Den kan være lav, høj, attraktiv, fornuftig eller andet beskrivende, men ikke billig eller dyr. Varen kan være billig, men ikke prisen. Venlig hilsen Vibeke


Claus skrev denne kommentar:
26-07-2022 09:48:28

Hej Alun,

Jeg synes det er ærgerligt at linket til grafen er en betalingsside hos Politiken.


Claus skrev denne kommentar:
26-07-2022 09:48:32

Hej Alun,

Jeg synes det er ærgerligt at linket til grafen er en betalingsside hos Politiken.


Maja skrev denne kommentar:
27-07-2022 10:18:18

Kan ikke gentages for ofte. Utroligt at man i 2022 stadig skal oplyse om giftstoffer. Det burde være udryddet. Byrde stå advarsel ligesom på cigaret pakkerne. Nen nu hvor alting er steget volddomt køber flere de billige ikke økologiske valg. God deal for medicin industrien med syge mennesker.


Maja skrev denne kommentar:
27-07-2022 10:18:47

Kan ikke gentages for ofte. Utroligt at man i 2022 stadig skal oplyse om giftstoffer. Det burde være udryddet. Byrde stå advarsel ligesom på cigaret pakkerne. Nen nu hvor alting er steget volddomt køber flere de billige ikke økologiske valg. God deal for medicin industrien med syge mennesker.


hermina monkelbaan skrev denne kommentar:
27-07-2022 20:37:56

Det er en lang vej/ proces, at blive bevidste forbrugere!! Selvfølgelig skal vi købe Økol.produkter, og jeg blev ,så sent som igår så ked af, at jeg mødte en mand,med round-up ,som havde søgt på nettet /google, som anbefalede som første round-up !Ikke bedre vidende, købte han det!For mig næsten uforståelig,men det er virkeligheden !! Vi mangler stadigvæk oplysninger og gang for gang ser jeg , viljen til ændre inkøb, når mennesker er bleven syg !Vil vi uberhaupt vågne op ??


tina skrev denne kommentar:
28-07-2022 16:28:04

jeg kunne ikke drømme at købe konventionelt dyrkede grøntsager og frugter/bær. der burde stå på etiketten hvor giftig varen er… det skulle gerne være at det var mere normalt at købe øko og yt at købe kemikaliemad


tina skrev denne kommentar:
29-07-2022 06:53:12

jeg kunne ikke drømme at købe konventionelt dyrkede grøntsager og frugter/bær. der burde stå på etiketten hvor giftig varen er… det skulle gerne være at det var mere normalt at købe øko og yt at købe kemikaliemad


Irma skrev denne kommentar:
22-08-2023 09:30:20

Vi skal på vores skønne planet ,


Irma skrev denne kommentar:
22-08-2023 09:30:24

Vi skal på vores skønne planet ,


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley