Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Er det sundt at drikke kaffe? A-Z om kaffe!

Skrevet 26-08-2014 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Er det sundt at drikke kaffe? A-Z om kaffe!

Min kone elsker sin morgenkaffe, men bare lugten af kaffe gør mig syg. Går jeg mon glip af noget sundt, eller bør jeg holde mig fra kaffe? Ny forskning giver os svaret her.


Er kaffe sundt for dig? Ny undersøgelse vil måske overraske dig!

Gode nyheder

Økologisk kaffe, når den indtages på den rigtige måde, kan den faktisk anvendes til at styrke både helbredet og formen.

Men hvornår og hvordan skal man drikke kaffe for at opnå størst effekt på træning og helbred?

Ny forskning viser, at de atleter, som indtog koffein før sportsudøvelse, forbrændte 15 % flere kalorier i tre timer efter udøvelsen sammenlignet med kontrolgruppen.

Og der er mere godt nyt for kaffeelskere, hvis bare man gør det på den rigtige måde!

Den nye undersøgelse, som er blevet offentliggjort i The International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, er kommet frem til, at trænede atleter, som indtog koffein før træning, forbrændte omkring 15 % flere kalorier i en tre-timers periode derefter, sammenlignet med de forsøgspersoner, som indtog et placebo.

Den dosis, som var virkningsfuld, var på 4,5 mg koffein pr. kg kropsvægt. For en person på 70 kg svarer det til omkring 300 mg koffein eller en middelstor kop kaffe på 350 ml.

Andre fordele ved en kop kaffe før sportsudøvelse kan være følgende:

  • Forbedret mikrocirkulation
  • Smertereducering
  • Forbedret udholdenhed
  • Beskyttelse af muskelmassen
  • Forbedret hukommelse.

Men vær forsigtig: Drik ikke kaffe EFTER træning, da dette kan hæmme restitutionen.

Mere godt nyt …

Ny forskning fra universitet i Oslo afslører, at kaffe hæmmer den proinflammatoriske pathway, NFkβ, som sættes i direkte forbindelse med inflammation, visse kræftformer og accelereret muskelatrofi.

Bemærk, at NFkβ hæmmes af visse fenoler i selve kaffen snarere end i koffeinen. Dette indikerer igen, at det er kaffen i sig selv og ikke bare koffeinen, som har uovertrufne egenskaber i forhold til sundhed og muskelbevarelse.

Så, jeg er ked af det, folkens, men I kan ikke drikke Red Bull for at opnå disse fordele.

Ja, der er bogstaveligt tusindvis af forskellige naturlige kemiske sammensætninger i økologisk kaffe, og videnskaben antyder, at synergien i disse sammensætninger kan give et dejligt, sundt og nærende tilskud, men kun hvis det gøres på den rigtige måde.

Men husk at være opmærksom på, at du ikke opnår denne synergetiske effekt ved at indtage tilskud, som indeholder koffein, eller ved at drikke Red Bull. Du skal drikke rigtig økologisk kaffe!

Hvornår og hvordan skal man drikke kaffe for at opnå størst effekt på træning og helbred?

For det første skal du begrænse din indtagelse af kaffe til to kopper om dagen. Én kop kaffe eller en enkelt espresso om morgenen eller før træning og én kop i løbet af dagen, ikke mere.

Drik aldrig kaffe efter kl. 15, da det vil ødelægge kvaliteten af din søvn. Koffein påvirker din krop i mange timer.

Dette er uhyre vigtigt, og det er en fejl, jeg ser mange mennesker begå, så jeg gentager lige:

Drik ALDRIG kaffe efter kl. 15!

Det betyder altså, at hvis du træner om aftenen, så må du undvære din kaffe før træningen, da den alvorligt vil ødelægge din søvncyklus ved at holde dig lysvågen til langt ud på natten.

Endvidere kan du hurtigt udviske helsefordelene ved kaffen ved at komme pasteuriseret mælk, fløde, sukker eller kunstigt sødestof i.

Vær forsigtig, kaffenarkomaner: Hvis du er stresset, kan kaffe faktisk hjælpe dig ved træthed, sult og besværligheder, men det kan også overdrives: Hvis du drikker en hel kande kaffe, vil det overbebyrde dine binyrer og give risiko for binyretræthed.

Sørg også for, at du får drukket nok vand, for kaffe har en vanddrivende virkning.

Hvis du kan lide smagen og det ”kick” du får af den koffein, der er i en god kop kaffe, så bør du holde dig fra koffeinholdige energidrikke, da de gør mere skade end gavn.
Er du kaffe- eller koffeinnarkoman?

Hvis du sætter din lid til koffein (ved at indtage adskillige kopper kaffe eller energidrikke såsom Red Bull om dagen), fordi du ofte er træt, så skal du tage fat om nældens rod for at finde ud af, hvad der forårsager din træthed. Måske er det for lidt søvn, for meget træning, arbejdsstress eller en usund kost.

Lyt til din krop

For meget koffein er lige som et hvert andet ”stof.” Det er kun en lappeløsning.

At finde balancen er altid svaret! Lav livsstilsforandringer (mere søvn, dyrk energigivende Qi Gong eller yoga, begynd at meditere, lav forandringer i kosten osv.) for at knække afhængigheden.

Drik friskmalet økologisk kaffe

Friskmalede økologiske kaffebønner kan betragtes som en ernæringsmæssigt værdifuld hel fødevare med neurobeskyttende egenskaber.

Koffeinfri kaffe vil ikke give dig alle disse fordele, da mange antioxidanter går tabt i processen.

Køb helst hele bønner, og mal dem, lige før kaffen skal brygges.

Meget af den kaffe, som kan købes i dag, er allerede harsk eller tæt på at være det, på det tidspunkt du tager den ned fra hylden. Dette skyldes, at harskningsprocessen accelereres, når bønnerne males.

Man har også fundet frem til, at sundhedsfordelene ved en kop kaffe er større, jo mørkere ristningen af kaffen er.

Det er ofte tilfældet, at fødevarer med det mørkeste pigment giver store sundhedsfordele, og mørkristet kaffe såsom French, Italian, Espresso og tyrkisk kaffe er ingen undtagelse.

Sidst, men ikke mindst, vælg økologisk kaffe, da konventionelt dyrkede kaffebønner er nogle af de mest sprøjtede afgrøder på markedet, og pesticider vil på ingen måde gavne din sundhed.
Vær selektiv, når du vælger kop, krus og filter.

Hvis du har en almindelig kaffemaskine, så anvend kun ikke-blegede filtre. De helt hvide, som de fleste mennesker bruger, er bleget med klorin, og noget af denne klorin samt andre farlige giftstoffer i papiret finder vej gennem filteret og ned i din kaffe.

Vær også varsom i forhold til kopper og krus. Undgå plastikkopper og krus, da BPA i plastikket kan ende i din kaffe.

Undgå også Styrofoam-engangskopper, da de afgiver polystyrenmolekyler, som kan ende i dit blod. Anvend altid kopper og krus af glas, keramik og endog krus og termokander af rustfrit stål.

Undgå kaffe, når du er gravid.

På trods af alle de potentielle sundhedsfordele ved kaffe er det ikke tilrådeligt at drikke kaffe i løbet af graviditeten, selv ikke hvis den er økologisk.

Koffein passerer nemt gennem blod-hjerne-barrieren og moderkagen, og den ender også i modermælken.

Her har forskning vist, at indtagelse af koffein under graviditeten kan resultere i en bred vifte af problemer for barnet.

Konklusion: Er kaffe sundt for dig?

Som med alt andet i livet, er det et spørgsmål om balance. Kaffe kan, når den indtages på den korrekte måde, faktisk styrke din sundhed og form.

Forvirringen omkring sundhedsfordelene og farerne ved at drikke kaffe stammer sandsynligvis fra, at koffein i sig selv er et potent og vanedannende stof.

Men kaffe fremstillet af hele, ristede, økologiske kaffebønner er en hele fødevare, som indeholder en bred vifte af næringsstoffer udover koffeinen.

Nøglen til en sund kop kaffe ligger i at betragte kaffebønnen som en hel fødevare, samt at vide, hvordan man vælger kaffe af høj kvalitet, og ikke at ødelægge den ved at tilsætte sundhedsskadende sukker eller pasteuriseret mælk.

Hvis du indtager den korrekt bryggede, friske økologiske kaffe i en beholder af glas, keramik eller stål, så kan det være en del af en sund livsstil.

Hvis du drikker kaffe før træning, vil den give dig et godt boost og vil kunne forstærke fordelene ved at motionere ved at stimulere energiproduktionen og fedtforbrændingen.

Som med alt andet, skal kaffe ikke overdrives. Maks. to kopper kaffe om dagen, og drik aldrig kaffe efter kl. 15.

Nyd det!

Yderligere læsning:

International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism 2014 Jun 5

Health June 19, 2014


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Lars Peter skrev denne kommentar:
01-09-2014 12:44:20

En DR "videnskabelig" udsendelse - husker ikke navnet - beviste for ca. 1 års tid siden at man godt kan drikke kaffe umiddelbart før man går i seng og stadig sove fint, når man er vant til at drikke meget kaffe. Udsendelsen påviste at kroppen kan vendes til koffeinpåvirkningen så det ikke længere har den samme opkvikkende virkning. Jeg selv drikker kaffe umiddelbart inden jeg går i seng, og den eneste bivirkning er at jeg skal på toilettet midt om natten. Men det var jo også sket hvis jeg drak vand eller te.


Henrik E. Kock skrev denne kommentar:
02-09-2014 12:19:31

Jeg foretrækker frysetørret økologisk kaffe ... f.eks. denne http://fairtrade-maerket.dk/nyd-det/produkter/kaffe/?prodid=133 ... fik i sin tid oplyst, at det var lige så godt, effektivt og sundt ... men hvad siger du hhv. eksperterne bag ovenstående undersøgelse?

Hvordan er kaffe at anskue/anvende ved anspændthed (anxiety) hhv. depressive symptomer?

Venlig hilsen
Henrik


Lene Kripa Henriksen skrev denne kommentar:
02-09-2014 13:12:54

Interessant! For nogen tid siden har jeg set en anden undersøgelse, der viste, at kaffe var sundt for 1/2 forsøgspersonerne og usundt for den anden halvdel. Desværre kan jeg ikke huske hvem der lavede denne undersøgelse. Men jeg tror det er vigtigt altid at lytte til sin egen krop!


Vis alle kommentarer

Michael skrev denne kommentar:
03-09-2014 12:48:07

Kaffe er IKKE vanddrivende.


Michael skrev denne kommentar:
03-09-2014 12:49:32


http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sundhedsp/ECE1095244/klarlunds-brevkasse-nej-kaffe-er-ikke-vanddrivende/


optimisten skrev denne kommentar:
03-09-2014 18:55:04

Jeps... Kaffe smager skønt - dog har jeg lært at lytte til min krop - ved over 3 eller 4 kopper kommer rysten, diare',osteklokkefornemmelse og dårlig balance - tror det er koffeinen som spiller ind.

"Lidt men godt" - og for mit vedkommende : Ikke på tom mave


Tony skrev denne kommentar:
15-09-2014 15:02:42

Hvad er ok sundt at drikke med kaffen - fløde og rørsukker plejer at gøre min kaffe suveræn - ved nogen om det kan ødelægge det hele?


Jeper skrev denne kommentar:
13-10-2014 12:16:30

Jeg har læst en del artikler om emnet og mit klare indtryk er, at kaffe klart har flest positive virkninger - så længe man holder sig under ca. 5 kopper dagligt.

Jeg drikker ikke kaffe om aftenen, men er ret sikker på, at søvnkvaliteten efter kaffeindtag afhænger af, hvor vant man er til kaffe. Vil dog hellere være på den sikre side og undgå det.

Og ja, kaffe skulle kun være vanddrivende, hvis kroppen ikke er vant til det.

Kilder:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-pavirker-den-daglige-kop-kaffe-din-sundhed
http://www.sundhed.tips/?p=8


Jes Bertelsen skrev denne kommentar:
07-12-2015 17:45:10

Hej Alun
Det er en stor fornøjelse at læse om det tredie krydderi,nødder,om soja og kaffe. Glæder mig til at fortælle om det når jeg skal holde jul hos min svigersøn Thomas Buttenschøn


Karen christiansen skrev denne kommentar:
20-12-2015 09:45:51

Spændende! Men hvorfor vil kaffens sundhedsvirkning blive ødelagt af f. Eks rå mælk? Eller sukker? Jeg spørger ikke fordi jeg gerne vil have disse ting i kaffen men for at vide hvorfor? Har du en kilde?
Almindelige sund fornuft siger jo ikke at spise sukker og overlade mælken til kalve.
Så hvorfor skriver du, og af hvilken årsag, at man ødelægger den gode vorkning af kaffe ved at komme de ting i? Er det en kemisk virkning eller fordi der er mættet fedt i.? Eller? Hilsen Karen


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley