Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Kostråd - De 5 vigtigste kostråd for et sundt helbred

Skrevet 29-09-2005 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Kostråd - De 5 vigtigste kostråd for et sundt helbred

Når du er på udkig efter en ny bil, en ferie eller selv et nyt hjem vil du højst sandsynligt gå efter det produkt, som giver dig mest valuta for pengene. Når det imidlertid kommer til fødevarer overser mange mennesker noget meget essentielt og fokuserer på at få maden til den billigste pris.


Resultatet bliver fast-food, ernæringsfattig og forarbejdet mad, dårlig kødkvalitet og indtørrede eller udkogte grøntsager, som for længst har overstået deres storhedstid.

Selvom det er nemt at køre forbi din lokale fast-food forretning og bestille middag til familien til en fornuftig pris, vil de penge, du sparer på middagen, hvis du ser ind i fremtiden, sandsynligvis blive brugt på at bekæmpe influenza, forkølelser og andre sygdomme, som helt sikkert følger i kølvandet på mange års usund livsstil.

Føde sammen med rent vand, træning og frisk luft er en investering i din families fremtid for at opnå en høj livskvalitet.

De følgende fødevarer er nogle af de bedste og vigtigste der findes, hvis du virkelig ønsker, at maden skal arbejde for dig.

Indtagelse af disse fødevarer til måltiderne er medvirkende til at styrke din krop mod sygdomme og dårligt helbred. Hvad den bedste benzin gør for din bil, eller gødning gør for dine blomster vil disse fødevarer også gøre for din krop.

Når du i de næste uger overvejer, hvad I skal have at spise, så sørg for, at nogle af disse næringsrige fødevarer indgår i kosten.
 

 

1. Sundt, økologisk kød

Nøgleordet her er ”sundt” kød, idet der er stor forskel på køds kvalitet. Besætninger er ofte fyldt med sygdomme, pumpet med antibiotika og fodret med korn og ikke græs.

Sundt økologisk kød vil i stedet give dig en ideel sammensætning af proteiner og mineraler set i forhold til dets kalorieværdi uden de kunstige og kemiske tilsætningsstoffer, som skader helbredet.

Ved at købe sundt kød undgår du de fleste kødtyper, hvor dyrene er blevet fodret med korn. Kornfrit kød forsyner dig ikke kun med en bedre balance af omega 3 fedtsyrer, dyrene er også sundere og sandsynligheden for at få en infektion fra et sundt dyr er meget lille.

Den billigste måde at få kød fra dyr, der har gået på græs er ved at opsøge en bondemand og købe kødet direkte.

Du kan også se efter i dit lokale supermarked om de har andre sunde kødtyper som økologisk opdrættede kyllinger og vildt, da disse ofte er opdrættet på græs.

 

 

2. Økologiske, friske grøntsager

Meget lidt kan sammenlignes med den ernæringsmæssige værdi af økologiske og rå grøntsager. Friske grøntsager har en lang række næringsstoffer, som fremmer helbredet og forebygger sygdomme.

Vær opmærksom på, at selvom jeg anbefaler økologiske grøntsager, da de har den bedste ernæringsmæssige værdi, så brug ikke dette som en undskyldning (hvis du ikke har råd eller ikke kan finde dem) til ikke at spise grøntsager overhovedet.

At spise grøntsager - uanset om de er økologiske eller ej, er bedre end slet ikke at spise grøntsager!
 

 

 

3. Fiskeolie

Fisk er sundt! Desværre er meget fisk forurenet med kviksølv. Derfor: Selvom det er en god ide at spise fisk 2-3 gange om ugen er det ikke tilrådeligt at spise det oftere.

I stedet er det en god ide at supplere din kost med fiskeolie, der indeholder gavnlig omega 3 fedt inklusiv DHA.

Fiskeolie:
· Hjælper med at bekæmpe og forebygge hjertesygdomme, kræft, depressioner, Alzheimer’s, gigt, diabetes, mavesår, hyperaktivitet og mange andre sygdomme.

· Forøger dit energiniveau og din evne til at koncentrere dig.

· Øger modstandskraften til almindelige sygdomme som influenza og forkølelser.

· Hjælper gravide kvinder med at undgå for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og andre komplikationer.

Det er på denne tid af året, at folk som lever i koldere klimaer skal skifte fra fiskeolie til torskeleverolie.

Den væsentligste forskel mellem torskeleverolie og fiskeolie er, at torskeleverolie har et højt vitamin D indhold. I de varme sommermåneder, hvor den mere intense sol giver din krop mulighed for selv at producere et højt og ofte tilstrækkeligt niveau af vitamin D er det ikke nødvendigt med et ekstra supplement.

I kolde vejrforhold derimod, hvor intens soleksponering er begrænset, har din krop brug for mere vitamin D. Dette er årsagen til, at jeg anbefaler torskeleverolie fremfor fiskeolie i kolde klimaer eller i de kolde vintermåneder.

 

 

4. Bær - de bedste frugter der findes for dit helbred

Bær er blandt de bedste frugter for helbredet. Ikke nok med, at de smager fremragende, de indeholder også en lang række stærkt virkende phytokemikalier, der kan udrette mirakler for dit helbred.

De har også et højt fiberindhold og et relativt lavt sukkerindhold, så de ikke stimulerer kraftige insulinudsving, hvis du spiser dem i moderate mængder.

Den bedste måde at spise bær på er i deres rå, naturlige form, da opvarmning og nedfrysning kan ødelægge antioxidanterne. Nogle antioxidanter vil dog blive tilbage efter opvarmning eller nedfrysning.

Forskellige typer bær indeholder forskellige niveauer af næringsstoffer og kan derfor være mere gavnlige for bestemte typer sygdomme. Herunder kan du læse om nogle af de mest kendte og ernæringsrige bær: Blåbær, tranebær, jordbær og hindbær.

A. Blåbær
Blåbær associeres med en lang række helbredsmæssige fordele f.eks. beskyttelse mod infektioner i urinrøret, kræft, aldersrelaterede sygdomme og hjerneskader forårsaget af slagtilfælde. De kan også mindske opbygningen af det såkaldte ”dårlige” kolesterol, som anses for at medvirke til hjertesygdomme og slagtilfælde.

B. Tranebær
Sammen med deres velkendte effekt mod infektioner i urinrøret, beskytter tranebær også mod kræft, slagtilfælde og hjertesygdomme. Tranebær indeholder polyphenol og en stærk antioxidant.

Desuden har forskere fundet ud af, at de muligvis hæmmer væksten af brystkræftceller og reducerer risikoen for tandkødsbetændelse og mavesår. Det er også bevist, at de kan sænke kolesteroltallet og ”dårlig” kolesterol i dyr.

Mange folk tænker på tranebær som tranebær der købes i supermarkedet som tranebærsaft. Jeg vil ikke bruge denne form for tranebær eftersom saften har et højt sukkerindhold og derfor kan svække dit immumsystem og helbred generelt.

Du kan finde koncentreret tranebærsaft, men det er meget dyrt og har ikke en sæærlig god smag. For at opnå de største sundhedsfordele er det bedst at spise hele og friske tranebær. De smager ekstra godt når de kommes i grøntssagsjuice.

C. Jordbær
Er også rige på diætfibre, mangan og indeholder mere C vitamin end nogen andre bær.

D. Hindbær
Nogle af fibrene i hindbær er opløselige fibre i form af pection, som kan sænke kolestoroltallet. Hindbær kan også beskytte mod kræft i spiserøret og andre former for kræft.

Frugtjuice skal helst undgås, da det indeholder en stor mængde fruktose (frugtsukker). Hvert glas juice, selv af juice uden tilsat sukker, indeholder mere sukker end et glas sodavand. Selvom det sukker, juicen indeholder, er fruktose, vil det stadig have en negativ indvirkning på dit immum- forsvar.

Som med alt frugt anbefaler jeg, at du kun spiser bær i moderate mængder. Hvis du spiser for mange bær, vil kulhydraterne øge dit insulinniveau. Dette bliver der kompenseret for vha. fibrene i hele frugten, da de hjælper med at forsinke optagelsen af sukker.
 

 

5. Drik 3 liter vand om dagen

Det vigtigste næringsstof i kroppen er rent vand - når alt kommer til alt, er vand rygraden i hver eneste kropsfunktion. M

en mange mennesker er kronisk dehydrerede, og fordi de er dehydrerede, virker hverken deres kardiovaskulære system, deres metabolisme (stofskifte) eller deres fordøjelse optimalt. Dette resulterer i et lavt energiniveau.
 

 

 

Konklusion

Du er hvad du spiser! Forskellen mellem godt helbred og sygdom ligger i, hvad du putter i munden. Hver bid du indtager vil indgå i en af din krops 10 trillioner celler. Mad, vand og luft er "byggestenene" for et godt helbred. Hvis du forbedrer kvaliteten af byggestenene påvirker det din krop i positiv retning.

Så simpelt er det. Vælg naturlige fødevarer og undgå så vidt muligt kemikalier - dvs. kunstige tilsætningsstoffer, farvestoffer, sødestoffer og konserveringsmidler. Drik 3 liter vand om dagen. Spis lidt og ofte. Sørg for, at hvert måltid indeholder kvalitetsprotein, den rigtige type kulhydrater og ingen transfedtsyrer.

 


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Anne skrev denne kommentar:
28-05-2011 11:38:04

Jeg tror ikke, det er sund at indtage 3 liter vand om dagen, da vand i så mange mængder nærmere vil virke udrensende, og derfor vil skylle alle mineraler ud af kroppen. Jeg har hørt MAX 2 liter om dagen :-) :-)


Mette skrev denne kommentar:
12-03-2012 12:39:23

Tranebær er rigtig godt mod blærebetændelse og anden urinvejsinfektion. Man skal bare undgå tranebærsaft sødet med raffineret sukker, da det ifølge http://www.sundhedslex.dk/tranebaersaft.htm vil modvirke tranebærs bakterieafvisende effekt. Sukker giver gunstige betingelser for bakterier.


Søren skrev denne kommentar:
14-01-2013 17:58:03

Fiskeolie i kapsler er ofte harsk og dermed ikke sundt.
Enig? Dokumentation for tre(!) liter vand dagligt er ønskelig, jeg tror IKKE på det.


Vis alle kommentarer

bent irlov skrev denne kommentar:
11-05-2013 11:59:03

jeg er en mand på 180 cm. og vgejer 81 kg hvor meget er et moderat indhold af bær for mig? Man kan vel blot et par gange om ugen tage et par d vitamin tabletter sammen med fiskeolie.


Eddie skrev denne kommentar:
14-06-2016 20:43:50

Alt med måde. Hvis du hyperventilerer besvimer du.. Og hvis du drikker for meget vand overbelastes dine nyrer. 2 liter om dagen er meget fint, og måske på grænsen, alt efter hvor megen motion du dyrker - og vejret/varme/luftfugtigheden (så skal du evt. drikke betydeligt mere).


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley