Skrevet 01-06-2006 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Et stigende antal studier påviser, at de naturligt forekommende kemikalier i kakaobønner har positiv virkning for dit hjerte og for dit helbred generelt. Blandt disse er:
Et studie har påvist, at jævnligt chokoladeindtag kan nedsætte blodtrykket og halvere risikoen for at dø af et hjerteanfald.
I øvrigt vejede de af testpersonerne, der spiste flest kakaoholdige fødevarer, ikke mere end dem, der spiste lidt eller intet chokolade.
Flere studier har også påvist, at indtag af mørk chokolade kan forbedre blodsukkerbalancen og -følsomheden. Hvid chokolade derimod, har ingen effekt.
Kakao er rigt på flavanoler, en gruppe polyfenoler, der findes i planter. Men flavanolkoncentrationen i enhver chokolade afhænger af:
• Flavanolindholdet i den kakaoplante, kakaoen kommer fra
• Den forarbejdning, kakaoen udsættes for før den bliver til chokolade.
Mørk chokolade indeholder relativt høje koncentrationer af flavanoler. Forskere mener, at den mørke chokolades flavanoler regulerer produktionen af nitric oxid og at det kan forklare chokoladens positive effekt på blodsukkerbalancen og på blodtrykket.
1: Spis MØRK chokolade.Jo mørkere en chokolade er, jo flere antioxidanter har den og jo mindre sukker indeholder den. Antioxidanterne har egenskaber, der hjælper til at beskytte kroppen fra skadelige frie radikaler.
Mørk chokolade er også meget bedre end mælkechokolade fordi den tilsatte (ofte billige og højt forarbejdede) mælk desværre udligner antioxidanternes helbredende virkning.
Men bare fordi chokolade er mørk, betyder det ikke, at den er sund. Det meste chokolade på markedet, hvad enten det er mørkt eller med mælk, er forarbejdet i en sådan grad, at de helsebringende polyfenolske bioflavanoider er ødelagt.
2: Spis chokolade med måde.
Lidt chokolade kan virke meget tilfredsstillende hvis du nyder hver bid, og ikke bare kaster det ned. Hvis du i øvrigt hele tiden har lyst til noget sødt, er det sandsynligvis fordi du ikke spiser i overensstemmelse med din stofskiftetype, og ikke indtager det rette forhold mellem protein, fedt og kulhydrater.
3: Spis økologisk chokolade
Certificeret økologiske kakaobønder anvender ikke kemiske pesticider eller gødningsmidler, og afgrøderne bliver ikke behandlet med metyl bromid (kræftfremkaldende og ozon-ødelæggende stof).
Om chokoladeindtag er godt eller skidt for helbredet har ofte været debateret, men forskerne er nået til enighed om, at kakao har en gavnlig virkning for både blodsukkerbalance og blodtryk.
Man skal heller ikke undervurdere feel-good faktoren. Når man nyder god chokolade bliver man glad, og det mener vi er noget af det vigtigste for helbredet!
Vi har eftersøgt markedet for de bedste chokolader. Vi fandt den prisvindende DAGOBA chokolade der bl.a. er blevet udnævnt til ”Verdens bedste chokolade”.
Den smager fantastisk, har den lækreste konsistens, er 100% økologisk og indeholder kun de bedste og nænsomst behandlede råvarer.
Kilder:
- American Journal of Hypertension June 2005, Vol. 18, Issue 6: 785-791
- New Scientist February 27, 2006’
- American Journal of Clinical Nutrition
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
rabha skrev denne kommentar:
18-02-2013 21:12:22
Jeg hørte ,at man spiser meget chokolat sover vi ikke godt om natten.Er det rigtig
Mvh Rabha
Jacob skrev denne kommentar:
21-06-2014 17:13:09
Det er rigtig - Men der er stor forskel på chokolade . Jeg ved godt det her ligner lidt en reklame, men jeg vil nu gerne anbefale Xorac :-) - Det er en super lækker og sund chokolade - Læs lidt mere om sagen på www.xorac.dk - #teamgodhappy :-)
Chokolade 100% skrev denne kommentar:
16-07-2015 16:22:17
Hej, jeg har lige købt 100% mørk chokolade fra Brasilien i min daglig brugs. Det jo meget sundt, jeg prøver ikke at tabe mig men vil gerne have en "flot" hud uden urenheder
Og sådan, kan den ikke hjælpe på det? Og hvor tit skal man spise chokoladen? Et stykke om dagen eller et hver uge?
tine skrev denne kommentar:
29-05-2017 09:56:44
Er hvid chokolade sundt?
tine skrev denne kommentar:
29-05-2017 09:57:01
Er hvid chokolade sundt?