Workshops: Patrick McKeown i København d. 3. – 4. maj 2024 - Vejrtrækning for mere energi, bedre helbred, indre ro og forbedret mental præstation. Klik HER! 

Bliv migrænefri ved at undgå disse fødevarer

Skrevet 02-02-2015 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -

Bliv migrænefri ved at undgå disse fødevarer

En migræne eller hovedpine skyldes ikke mangel på Panodil. Det er din krops måde at være kærlig over for dig ved at give dig et signal om, at noget er galt. Lytter du? Hvad kan mon være galt? Hvordan undgår du migræne?


Migræne-hovedpine kendes på en intens bankende eller pulserende hovedpine, typisk i et bestemt område eller én side af hovedet, og følges ofte af kvalme, opkast og ekstrem følsomhed over for lys og lyd.

Mere end 10 % af os lider af migræne, hvoraf hovedparten er kvinder, der tre gange så ofte som mænd får denne lidelse.

Skyldes din migræne fødevareallergi?

Hvis man søger i medicinsk litteratur på “migræne” og “fødevareallergi”, vil der dukke mere end 150 forskellige undersøgelser op.

Nogle af de største migræne-provokerende fødevarer, man har fundet, er følgende:

• Hvede
• Komælk
• Majs
• Citrusfrugter
• Æg
• Kornprodukter
• Sukker
• Gær

Aspartam, det tredje krydderi (MSG) og kunstige konserverings-, smags- og farvestoffer kan også forårsage migræne

Forarbejdede fødevarer kan også medvirke til udvikling af allergi af forskellige årsager, og forarbejdede fødevarer indeholder en vifte af farvestoffer, aromastoffer og konserveringsmidler samt andre tilsætningsstoffer, som kan fremme hovedpine og migræne.

Både aspartam og MSG er kendt for at forårsage hovedpine og at fremprovokere migræne.

Ud over at lægge mærke til, hvornår dit migræneanfald typisk udløses efter indtagelse af en bestemt fødevare, kan supplerende spørgsmål hjælpe dig med at indkredse, hvorvidt du har en fødevareintolerance eller en allergi:

• Oplever du efter et måltid oppustethed, luft, gentagen bøvsning eller andre tegn på problemer med fordøjelsen?

• Har du kronisk forstoppelse eller diarré?

• Bliver din næse tilstoppet efter et måltid?

• Falder din energi, eller føler du dig døsig, efter at du har spist?

Hvis du svarer ja til et eller flere af disse spørgsmål, kan det være en god idé at undersøge det nærmere.

Udelukkelseskost (elimination diet) har vist sig at kunne reducere og fjerne migræne

I en undersøgelse offentliggjort i The Lancet var de mest almindelige fødevarer, der forårsagede reaktioner, hvede (78 %), appelsin (65 %), æg (45 %), te og kaffe (40 % hver), chokolade og mælk (37 % hver), oksekød (35 %) og majs, rørsukker og gær (33 % hver).

Når disse fødevarer blev undgået, var der et dramatisk fald i antallet af hovedpineanfald pr. måned, og 85 % af patienterne blev fri for deres hovedpine. Det er en forbløffende ændring.

En af de bedste ting, du kan gøre, hvis du mener du lider af fødevareintolerance eller fødevareallergi, er at påbegynde en udelukkelseskost.

Du skal simpelthen fjerne alle de fødevarer, som indeholder det, du mener, du er allergisk overfor, og derefter se, om dine symptomer bedrer sig inden for de næste dage.

Vær forberedt på, at alt efter hvor ofte du plejer at få anfald, kan det være nødvendigt at undgå den mistænkte fødevare i op til flere uger for at kunne bedømme, om det har en effekt eller ikke.

Du kan også prøve Food Detective, som er et fremragende redskab til at få identificeret fødevaresensitivitet.

Stenalderkost (Palæo) kan lette migræneanfald

Temmelig mange mennesker rapporterer, at de er kommet af med deres migræne med stenalderkost, som hurtigt kan opsummeres med “enhver fødevare, som kan spises uden at være forarbejdet” eller ganske simpelt den kost, vores forfædre spiste.

Det betyder: ingen kornprodukter, brød eller pasta og ingen pasteuriserede mælkeprodukter, men masser af frisk frugt og grøntsager, nogle nødder, naturlige, koldpressede olier samt vildtfanget fisk, økologisk fjerkræ og kød fra fritgående, græssende kvæg. Sådan kommer du i gang:

• Følg stenalderkosten: Spis kød og grøntsager ved alle tre måltider, også til morgenmad
• Spis så meget som muligt af din kost rå
• Udeluk alle produkter, der indeholder gluten
• Udeluk de andre 10 almindelige fødevarer, som The Lancet-undersøgelsen rapporterede hjalp 85 % af deltagerne med at blive fri for hovedpine (se ovenfor)
• Udeluk alle kunstige tilsætningsstoffer, især aspartam!

Andre strategier, der kan lette migræneanfald

Migræne er sandsynligvis resultatet af en eller anden form for stress, som kan være enten psykisk eller fysisk.

Når et migræneanfald er overstået, så forsøg at skrue tiden tilbage, og mærk efter, om du var mere stresset end ellers lige op til anfaldet.

Motion, akupunktur, meditation og Emotional Freedom Technique (EFT, Tankefeltterapi) giver ofte positive resultater ved migræneanfald.

Konklusion på råd mod migræne

En migræne er (selv om den er meget ubehagelig) din krops måde at elske dig på. Det er en af måderne, din krop kan fortælle dig, at der er noget galt.

Lyt til din krop, og spørg den, hvad det er, den prøver at fortælle dig.

Er du mere stresset end normalt, hvad har du spist, er der noget, du har gjort anderledes, end du plejer?

Med hensyn til kost, så “skal der liv til at give liv”, så hvis du spiser for mange forarbejdede fødevarer, som ikke indeholder livskraft, så kan du i det lange løb forvente at opleve sygdom.

Nogle af de største fødevare-syndere ved migræne er hvede, komælk, kornprodukter, sukker, gær, majs, citrusfrugter og æg.

Visse tilsætningsstoffer såsom aspartam og MSG er også kendt for at forårsage hovedpine og provokere migræneanfald.

En stenalderkost (ingen korn, brød, pasta, ingen pasteuriserede mælkeprodukter, men masser af frisk frugt og grøntsager, nogle nødder og naturlige, koldpressede olier sammen med vildtfanget fisk, økologisk fjerkræ og magert kød fra fritgående, græssende kvæg) er en god basis for at sikre dig, at du får masser af ernæring fra den kost, du spiser.

P.S.: En af de bedste måder at holde sig sund og rask på er ved at læse ingredienslister, før du putter noget som helst i munden.

Er maden levende, eller er den fuld af kemikalier?

Husk, at der skal livskraft til at skabe liv!

Lancet: Food allergies and migraine.

OBS: Gitte Koldtoft er migræniker og har skrevet bogen "Hjælp, jeg har stadig migræne - få metoden til et (næsten) smertefrit liv. Du kan også få den som lydbog her.


Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.

 Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.

Kom med din kommentar

Navn:*
E-mail:*
Kommentar:*
5 + 6 =*

Kommentarer:

Nina Møller skrev denne kommentar:
22-01-2013 10:23:58

Skønt. Der var brugbare oplysninger iht. migræne, som jeg gladeligt giver videre til de folk jeg møder, der lider af migræne. Tak. hilsen Nina


Nils Jan Hansen skrev denne kommentar:
22-01-2013 12:08:26

Tak for mange vigtige og informative artikler. Det er altid interessant at læse "nyhedsbrevene" Ovenstående artikel rummer oplysninger der har hjulpet flere. Hvis der også er plads til et ønske er dette at Du også - hvis muligt - kan skrive om overvægt som en bivirkning ved at indtage medicin. Og her tænker jeg ikke på antideprecivmedicin men anden almindeligt forekommende medicin som ex. statiner, blodtryksmedicin og gigtmidler.
Mange hilsner:
Nils Jan Hansen


Britta skrev denne kommentar:
22-01-2013 13:07:44

Hej må sige at det hænger meget godt sammen når man tænker på at det ofte er galde miridianen der "løber" den forkerte vej og derfor har godt af akkupunktur eller zoneterapi! :-) det hele hænger jo sammen på naturligvis. :-)


Vis alle kommentarer

christin skrev denne kommentar:
22-01-2013 15:06:36

Ja, det er nemt at give andre gode råd, men tænk lige over hvorfor I gør det. Det ser ud som om, at hverken artikel- eller kommentarskriverne kender noget til migræne. Der er tusindvis af ting man kan udelukke fra sin kost. Man kan undgå stress. Naturligvis kan man også motionere, sove godt og grine hver dag. Som migræneramt 20 dage pr. måned giver det altså ekstra kvalme at man bliver ved med disse nemme råd - og såkaldt logiske sammenhænge. Mon ikke de der virkelig lider af migræne, og har fundet en sammenhæng med en fødevare også omgående gør noget ved det? Mon ikke de har prøvet alt hvad der synes muligt? Jeg foreslår, at I, der har lyst til at udtale jer om sygdommen, bruger energien på at sætte jer ind i, hvordan det er at have migræne, og samtidig evig frustration over at man er for dum til at løse sit eget problem. Tænk hvis nogen arbejdede med at hjælpe den enkelte til at finde frem til årsager og løsninger ud fra det helt individuelle symptombillede. Det ville være dejligt!


Susanne Vedel skrev denne kommentar:
23-01-2013 00:23:38

Vi er nok mange kroniske migrænikere, der helst er fri for letkøbte råd. Jeg tror ikke en eneste migræniker med 20+ migrænedage på en måned lader noget uprøvet - men det er så forskelligt hvad der hjælper på den enkelte. Det, der absolut ikke hjælper er "jamen, du skal da bare...". Dette er vores liv. Var det så nemt - og virkede - havde vi gjort det for længst. For mit eget vedkommende har jeg endelig fundet frem til en BodySDS behandler, hvis behandling giver effekt i den rigtige retning. Efter 10 år i det etablerede system. Så vis lidt omtanke for os, selvom jeg selvfølgelig godt ved det var venligt ment. I parentes bemærket er der nok mange flere end mig, der har et helt "normalt" liv med job, barn, sport osv. Vi sidder ikke og venter på næste fødevare, man udnævner til synderen.


Bethina Grosse skrev denne kommentar:
23-01-2013 19:39:33

Jeg er enig med de sidste to kommentar fra Christin og Susanne Vedel.
Min mand han får migræne når han bliver for glad.Her hjemme kalder vi det glædes spændninger.Så fik I den med.
Bethina


Trine skrev denne kommentar:
24-01-2013 12:02:59

Nogle Gange kunne det være super fedt at åbne op for nye ting- istedet for at have modstand på det. Det kunne jo være dette faktisk hjalp- måske ikke fjernede alle symptomerne helt, men gav øget livs-kvalitet, og fornyet energi til cellerne.
Jeg har selv piskesmæld og min søn er diagnosticeret med infantil autisme, og det har gjort underværker for hele min familie at starte med kosten og tankerne.
Hvem har så ikke 5-6 uger til at prøve det. Det kunne jo være de skeptiske har noget at vinde. I har ihvertfald intet at tabe.
Pas godt på Jer selv .


Jane skrev denne kommentar:
24-01-2013 15:21:52

Synes nu at der skrives at disse fødevarer måske kan være årsagen.Det kan hjælpe nogle men for andre skal der andre midler til.Hvorfor være så negativ overfor råd som kan hjælpe nogle mennesker der døjer, fordi det ikke hjælper på en selv. Er ikke selv i tvil om at det vi spiser og drikker, har den største betydning for vores helbred.


Sille skrev denne kommentar:
29-01-2013 17:16:00

Hvorfor opfordre læsere til at bruge energi på at sætte sig ind i migræneramtes lidelser? Det løser intet! Lad os derimod være positive og bruge energien på at se muligheder og finde løsningsforslag. Dette underminere på ingen måde de smerter og frustrationer migræne fører med sig.


Tine skrev denne kommentar:
03-02-2015 08:19:54

Jeg ved jeg ikke kan tåle korn. Jeg vågner tit op med bankende hovedpine dagen efter jeg har spist det.


Susanne Vedel skrev denne kommentar:
03-02-2015 10:30:56

Tak, jeg er især glad for at The Lancet citeres. Jeg er en af de 10%, og min migræne er arvelig - alle kvinder i min mors familie har den. Jeg vil blot lige hejse et flag: Husk at vi migrænikere selv undersøger alt, vi kan komme i nærheden af, for at lindre. Husk at ingen løsning er letkøbt, når det kommer til migræne. Og når man har gjort alle de rigtige ting, så husk at "det du tænker på, bevæger du dig hen imod" - for mig hjælper det at LADE VÆRE at mærke så meget efter. Hvis jeg fokuserer på migrænen, bliver den værre. I stedet tænker jeg på hvordan jeg har det, når migrænen ikke er der. Yoga Nidra er fantastisk også til det :). mvh Susanne


Esme skrev denne kommentar:
03-02-2015 18:15:50

jeg har tit hovedpine og det tag tre dag før får jeg det godt


sabrina skrev denne kommentar:
04-02-2015 09:17:20

Hej min datter på 8 år går og har ondt i hovede hele tiden. Og nogle gange flere gange om dagen. Hun er meget træt også efter hun har spist. Hilsen sabrina.


Jann Frick skrev denne kommentar:
29-11-2018 12:12:09

Hello!

Love the cannabis content on the website! You know, websites get free traffic from their blogs, and we feel that you could use a little boost, since you are not blogging daily yet.

Blogging takes a lot of time and energy, and we have just the team to come up with awesome content you need.

You can have a brand new article to post on alun.dk starting at $10 in as little as 5 days!

Check out our work and reviews here: http://bit.ly/seowriters

Thanks for your time,

Regards.
Jann

Questions? Send a message to our support site or check out the FAQ.
You are receiving this email because the contact form at alun.dk is open to the public.


Virgie Dieter skrev denne kommentar:
20-12-2018 02:15:29

Hi, it's Virgie!

Pretty much everyone is using voice search with their Siri/Google/Alexa to ask for services and products now, and in 2019, it'll be EVERYONE of your potential clients. What you are missing out on.

Right now, I can only find alun.dk on text search after digging a few pages (that's BAD), competitors above are getting all the traffic and business!

Answer all your visitors' questions on your website and win their business! Find out how easy it is : https://goo.gl/6h8hfW

Get your voice search optimized content: https://goo.gl/tQh8J7
Starts at $20, regular SEO content starts at $10

Cheers,
Virgie


Jani Bromby skrev denne kommentar:
20-12-2018 23:03:41

Hi, it's Jani!

Almost everyone is using voice search with their Siri/Google/Alexa to ask for services and products in 2018, and in 2019, it'll be EVERYONE of your customers. Imagine what you are missing out on.

Just now, I can only find alun.dk on text search after digging a few pages (that's hurting your business), businesses on top are getting all the traffic and $$$$!

Fulfill all your clients' questions on your site and earn their business! Find out how easy it is : https://goo.gl/6h8hfW

Get your voice search optimized content: https://goo.gl/tQh8J7
Starts at $20, regular SEO content starts at $10

Regards,
Jani


Sus skrev denne kommentar:
09-08-2023 12:45:13

Tak for info, jeg vil prøve det du skriver med kosten og håbe at det kan hjælpe mig til bedring.

Det var let læseligt og meget forståeligt og det sætter jeg stor pris på.
Tak


Kom med din kommentar

Mest læste i Sund kost

Gode tilbud og økologiske produkter - besøg vores shop

Go left in offers Go right in offers
Alun.dk Hestetangsvej 58 3520 Farum info@alun.dk
Sitemap Kontakt Om Alun.dk Persondatapolitik Betingelser Smiley