0
Skrevet 16-11-2012 af Alun Biggart - Print - Send til en ven -
Denne nye undersøgelses længde er af stor betydning, for et af fødevareproducenternes yndede tricks er at skjule deres produkters giftighed ved korte tests af blot nogle få ugers varighed.
Sundhedsstatistikker på næsten 48.000 mænd og over 77.000 kvinder over 20 år blev gransket. Man fandt, at de mennesker, der indtog mere end én light-sodavand pr. dag, havde forøget risiko for at udvikle visse kræftformer.
OBS: Harvard universitetet havde oprindeligt sendt en pressemeddelelse ud med overskriften:
"Sandheden er ikke sød når det kommer til sødestoffer".
Harvard måtte give efter for pres fra industrien som udsendte en pressemeddelelse der minimerede troværdigheden af undersøgelsen ........
Det ironiske er, at mange mennesker anvender aspartam og andre kunstige sødemidler for at tabe sig og forblive slanke. Men din krop lader sig ikke snyde, og aspartam forårsager i mange tilfælde en vægtforøgelse.
En undersøgelse af 80.000 kvinder kom frem til, at den gruppe af dem, som brugte kunstige sødestoffer, havde en signifikant større tendens til at tage på over tid, uanset den oprindelige vægt.
En anden, nyere undersøgelse med titlen Gain Weight by "Going Diet?" Artificial Sweeteners and the Neurobiology of Sugar Cravings kom frem til ved epidemiologiske data, at kunstigt sødede fødevarer og drikkevarer ikke resulterede i vægttab. Tværtimod:
Adskillige større undersøgelser af individer over tid fandt en positiv korrelation mellem kunstige sødestoffer og vægtforøgelse. The San Antonio Heart Study undersøgte 3.682 voksne i en 7 til 8-årig periode i 1980erne.
Lignende observationer er blevet rapporteret hos børn.
En to-årig prospektiv undersøgelse af 166 skolebørn konkluderede, at en øget indtagelse af light-sodavand kunne sættes i forbindelse med højere BMI Z-scorer ved opfølgning, hvilket indikerer vægtøgning.
The Growing Up Today Study, som involverede 11.654 børn i alderen 9 til 14 år, kunne rapportere om positiv forbindelse mellem light-sodavand og vægtøgning hos drenge. En tværgående undersøgelse, som kiggede på 3.111 børn og unge, fandt frem til, at den gruppe, der indtog light-sodavand, havde tydeligt forhøjet BMI.
Naturen har udstyret os alle med en vidunderlig, sund krop og alle de ressourcer, vi skal bruge for at forblive glade og sunde.
Spis, drik og vær glad af den rigdom, naturen har at tilbyde.
Der er ingen hurtige løsninger, og du kan ikke snyde millioner af års evolution.
Aspartam er et forsøg på at snyde naturens orden, og det går galt hver eneste gang og ofte med vægtøgning og alvorlige konsekvenser for helbredet som uønskede bivirkninger.
Som jeg har sagt før: Lyt ikke til mig eller nogen som helst andre.
Din krop er den bedste læge, du kan finde. Spørg den ærligt om et svar, og den vil fortælle dig, hvordan du skal holde dig selv sund. Du skal blot stoppe op og lytte, og du bliver måske overrasket over dig selv.
Held og lykke.
P.S.: Hvis du gerne vil læse mere om farerne og bivirkningerne ved aspartam og andre kunstige sødemidler, så klik her.
The American Journal of Clinical Nutrition December 2012
Embargo Watch October 24, 2012
Preventive Medicine 1986 Mar;15(2):195-202
Yale Journal of Biology and Medicine June 2010; 83(2): 101–108
Jeg værdsætter, at du vil besøge min side og læse denne artikel. Hvis du kan lide artiklen, så klik på DEL nedenunder så vi sammen kan sprede budskabet.
Jeg elsker, når folk kommentere på mine artikler, så brug formular nedenunder.
Kommentarer:
Kasper Svensson skrev denne kommentar:
20-11-2012 08:12:03
Rigtig god artikel og man må sige der ligger et stort bevis grundlag for det.
Men når nu i nævner dette kunstige sødemiddel var det ikke en god idé at nævne nogle eksempler på hvor dette sødemiddel anvendes? (Light produkter og især sodavand)
Nicolai Varney skrev denne kommentar:
20-11-2012 08:39:44
Jeg kan ikke trykke på "Klik her" for at vide mere.. nogen der kan smide adressen i kommentar felt?
Birgitte skrev denne kommentar:
20-11-2012 09:02:49
Hej.
God artikel. Jeg deler den.
Som Kasper vil jeg også gerne vide hvor man støder på aspartam og de andre sødemidler. Sodavand er jeg klar over og light produkter. Men det er sikkert også skjult i fødevarer man ikke er klar over.
Marie Wolff skrev denne kommentar:
20-11-2012 10:10:14
Kære Alun,
Meget interessant læsning! Jeg rådgiver kvinder med insulinresistens og er netop ikke meget for alle de sødemidler, mange såkaldte 'ernæringseksperter' anbefaler til disse kvinder.
Jeg kunne godt tænke mig at læse mere om emnet, men jeg kan ikke få linket til at virke.
Gider du skrive en mere præcis kildeangivelse, så jeg kan finde artiklen?
Tak for inspirationen!
De bedste hilsner
Marie
Nicolai skrev denne kommentar:
20-11-2012 10:15:04
Fin artikel men det er altså noget man har vidst længe!
Kasper Svensson skrev denne kommentar:
20-11-2012 10:24:12
Faldt lige over: http://www.fodevarestyrelsen.dk/Foedevarer/Tilsaetningsstoffer_og_teknologi/Tilsaetningsstoffer/aspartam/forside.htm?wbc_purpose=Basic
Fødevare der kan indeholde aspartam: Læskedrikke, slik, frugtyoghurt, is, marmelade og desserter, marinader til fisk og krebsdyr, saucer, slankekostprodukter, vitamin- og mineraltabletter, øl og cider.
Kig efter: sødestof (aspartam) eller sødestof (E 951).
Peter Bencke skrev denne kommentar:
20-11-2012 10:59:07
Hvor er det sødt at nogen fortæller sandheden!
Meget spændende og interessant artikel fra Harvard, som desværre også bliver underlagt et voldsom pres fra fødevare-industrien og deres kunder!
Spis med god og fornuftig samvittighed, du bliver hvad du spiser og tænker!
Peter Bencke skrev denne kommentar:
20-11-2012 10:59:53
Hvor er det sødt at nogen fortæller sandheden!
Meget spændende og interessant artikel fra Harvard, som desværre også bliver underlagt et voldsom pres fra fødevare-industrien og deres kunder!
Spis med god og fornuftig samvittighed, du bliver hvad du spiser og tænker!
Vladan skrev denne kommentar:
20-11-2012 11:00:29
God artikel, folk skal virkelig bombarderes med denne slags artikler før det lykkedes at fange deres opmærksomhed. Min erfaring er at man skal interessere sig lidt over det sædvenlige for at kende til de mange fortiede undersøgelser af sundhedsrisiko forbundet med visse fødevarer eller/og stoffer anvendt i madproduktion.
Janus skrev denne kommentar:
20-11-2012 11:50:25
Ja, det er nu ikke nogen nyhed, men den fortjener bestemt at blive nævnt igen og igen.
Folk spiser og køber stadig light-produkter, ufatteligt!
Det nemmeste er da at leve sundt, spis grønsager, spis smør, kød, æg, et par enkelte frugter og drik vand. Jeg begriber ikke hvad alt det andet skal til for, det både koster og gavner intet.
Jakob Krarup skrev denne kommentar:
20-11-2012 12:10:30
Det er et fint initiativ med at informere om nye undersøgelser, men det kan ikke tages seriøst når der nævnes to undersøgelser som der ikke er links til. Det er en vigtig praksis at henvise til de oprindelige undersøgelser så man selv kan checke om der er hold i påstandene :)
Mikkel Kirkgaard Nielsen skrev denne kommentar:
20-11-2012 12:52:17
Jeg synes faktisk ikke artiklen er særlig god. Den omtaler en masse forskellige undersøgelser, uden at referere ordentligt, så det er svært at finde hoved og hale i påstande og konklusioner. Det interessante er den nye undersøgelse fra december-udgaven af "The American Journal of Clinical Nutrition", og den er kun refereret i de første par afsnit"klar sammenhæng mellem aspartam og kræft" og "Man fandt, at de mennesker, der indtog mere end én light-sodavand pr. dag, havde forøget risiko for at udvikle visse kræftformer.".
Da det ikke er december er publikationen ikke udkommet endnu, men undersøgelsen er allerede optaget, og er dermed tilgængelig på publikationens hjemmeside. Der er et abstract tilgængelig uden betaling (http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/10/23/ajcn.111.030833.abstract), og hvis man lyster kan man købe adgang til hele undersøgelsen.
Undersøgelsen er rigtig nok foretaget på data indsamlet over mere end 20 år i to store studier af sundhedspersonale i USA for kvinder og mænd kaldet hhv. "The Nurses’ Health Study" (NHS, startet i 1976/1989) og "The Health Professionals Follow-Up Study" (HPFS, startet i 1986). Denne undersøgelse er begrænset til at studere forskellen i forekomsten af hæmatopoetiske kræftformer (det er noget med knoglemarv og bloddannelse dvs. leukæmi og lignende) mellem personer der indtager light sodavand og personer der indtager sukker-sødet sodavand i disse to datasæt. Det jeg får ud af at læse abstract (med det forbehold at jeg ikke er sundhedsuddannet, og dermed ikke forstår alle detaljer), er at undersøgelsen ikke har et entydigt resultat, og da slet ikke et der kan anvendes som bekræftelse på at aspartam er kræftfremkaldende (så ville den på samme klare måde påvise at sukker-sødet sodavand også er kræftfremkaldende, for det er nemlig et andet resultat af tallene i den).
Forskernes egen konklusion (min oversættelse) er"Selvom vores undersøgelse fastholder muligheden for en negativ effekt af en bestanddel af light sodavand, såsom aspartam, på udvalgte kræftformer, tillader de inkonsistente kønsforskelle og forekomsten af en tilsyneladende kræftrisiko for personer der indtager sukker-sødet sodavand ikke udelukkelsen af at tilfældigheder kan være forklaringen på dette."
Dermed mener jeg at Alun i dette tilfælde groft misrepræsenterer det resultat undersøgelsen rent faktisk har givet. Og jeg forstå simpelthen ikke hvorfor han mener det er nødvendigt at fordreje fakta på den måde. Der er mange andre grunde til at undgå aspartam, som ikke behøver at komme fra endegyldige beviser på at det rent faktisk er sundhedsskadeligt. Jeg vil sige at han gør sagen (hvis man kan tale om en sådan), en bjørnetjeneste ved at være så ensidet og kun drage de fakta frem der passer hans verdenssyn, i stedet for at anerkende alle de fakta videnskaben nu engang kommer med.
Misforstå mig ikke, jeg er ikke for aspartam, jeg fornægter det selv i min kost (sammen med glutamater mm.), men jeg gør det på baggrund af en generel, nærmest ideologisk, holdning om at min kost skal være så basal og naturlig som muligt, og deriblandt ikke skal indeholde kemi.
Det er en holdning baseret på argumenter som er dels økologiske (fremstilling, distribution, håndtering af kemikalier), dels sundhedsmæssige (stofskiftepåvirkning, potentielle risici som kræft/depression m.m.) og dels kommercielle (afhængighed af én multinational producent, modstand mod fødevarerpatenter).
Nicolai, jeg vil tro Aluns hensigt var at henvise til andre af hans aspartam-artikler, dem kan du finde her http://www.alun.dk/sund-kost/ (der er en del, og de gentager mest de samme floskler).
Kasper og Birgitte, det er nemlig her guldkornene ligger begravethvordan kommer man udenom aspartam hvis man ikke ønsker det i sin kost? Det er ikke altid så nemt. Gør det til en vane altid at læse varedeklarationen. Kig efter aspartam, E951 eller teksten "indeholder en phenylalaninkilde" som er lovpligtig at mærke med på fødevarer indeholdende aspartam, da personer med lidelsen phenylketonuri skal have mulighed for at undgå det, da de ikke kan nedbryde aspartam. Opmærksomhed på ingredienslisten har også den effekt at man ofte sætter et produkt tilbage på hylden, fordi det simpelthen er fyldt med snask som man ikke aner hvad er.
Man kommer uden om meget aspartam ved at undgå læskedrikke. Billigt saftevand har for eksempel næsten altid aspartam som sødemiddel. Mit råd (og vist også Aluns) er at drikke postevand i stedet, det er renere, mere ressourcevenligt, og man undgår enhver tilsætning. Men det stopper ikke her, der er en tendens til at aspartam dukker op flere og flere steder hvor man ikke forventer det.
For eksempel er Arlas Cheasy yoghurt-serie sødet med aspartam (http://www.arla.dk/Produkter/Brands/Cheasy/cheasy-jordbaer-rabarber-0-1/). Til Arlas forsvar har de lige lanceret en Yoggi-variant (http://www.arla.dk/Produkter/Artikler/Ny-frugtyoghurt-med-god-samvittighed/) hvor halvdelen (3.5%) af sukkerindholdet er erstattet af det naturlige sødemiddel stevia, som blev lovligt at anvende i fødevarer sidste år (hvilken logik gør det naturlige ulovligt, og det kemiske lovligt?).
Man skal også passe på meget slik. Hvis det er anprist med kalorielet eller andre slanke-ord, så kan man være forvisset om at der er anvendt en eller anden form for sødemiddel (her anvendes også ofte sorbitol og acesulfam-k). Rigtig meget tyggegummi er også fyldt med aspartam, bl.a. det meget sunde V6 tyggegummi indeholder både sorbitol, xylitol, aspartam og potassium acesulfam, foruden flour, meget sundt (http://v6.dk/produkter/strong-teeth).
Ja, det er noget af en fødevare-verden vi har fået skabt derude. Men vi kan også selv ændre den, netop ved at være årvågne omkring hvad der sker med indholdet, gøre opmærksom på hvad vi ønsker af den og kaste vores forbrugskroner efter de gode fødevarer. Det er kun vores penge der skaber industrien, den står ikke af sig selv, men hviler på forbrugernes skuldre.
Held og lykke.
Mikkel
Jakob Krarup skrev denne kommentar:
20-11-2012 13:00:53
Det er et fint initiativ med at informere om nye undersøgelser, men ville være optimalt om I henviser til de oprindelige undersøgelser så man selv kan checke om der er hold i påstandene :)
I kan læse dem her:
*** Sødemidler og vægtforøgelse *** (http://goo.gl/ubP4J)
I har udeladt en vigtig pointe: at det stadig er mere sandsynligt at tage på ved at drikke sukkerholdig sodavand end lightprodukter:
"For boys, increasing sugar-added beverage intake from one year to the next was significantly associated [...] with weight gain (Table 4), and increasing milk and diet soda intakes were weakly associated [...] with weight gain
*** Sødemidler og kræft *** (http://goo.gl/CWQDX)
I har bl.a. udeladt at der kun er en tænkelig forøget risiko for kræft for mænd - ikke for kvinder. Derudover så angiver forskerne selv i deres opsummering at resultatet kan tilskrives tilfældigheder:
"the inconsistent sex effects and occurrence of an apparent cancer risk in individuals who consume regular soda do not permit the ruling out of chance as an explanation"
Min personlige konklusion:
Indtil vi ved andet må vi holde os til Fødevarestyrelsens hjemmeside (http://goo.gl/Z8A23):
"Aspartam er godkendt som tilsætningsstof i EU efter en sundhedsmæssig vurdering. Godkendelsen beror på omfattende videnskabelige undersøgelser af stoffet, der viser, at det ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, herunder at stoffet ikke kan give skader på arveanlæg, forstyrrelser i forplantningsevnen eller kræft."
Venlig hilsen - Jakob :)
Tina TT skrev denne kommentar:
20-11-2012 13:02:26
Når I prøver at overbevise folk om noget, er det altså meget vigtigt, at I virkelig også sørger for, at der er links at klikke på...
Jeg har søgt på The American Journal of Clinical Nutrition December 2012. I den første artikel, der kom frem (http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/10/23/ajcn.111.030833.abstract) står der følgende i konklusionen:
"Conclusion: Although our findings preserve the possibility of a detrimental effect of a constituent of diet soda, such as aspartame, on cancers, the inconsistent sex effects and occurrence of an apparent cancer risk in individuals who consume regular soda do not permit the ruling out of chance as an explanation. "
I ovenstående er der altså ikke noget entydig belæg for at Aspertam er kræftfremkaldende, men det er "ikke udelukket" og "muligheden er bevaret". Jeg kunne godt tænke mig at læse de undersøgelser i refererer til, da jeg ellers kun kan kategorisere jeres artikel som del af en pseudovidenskabelig diskussion.
Når det er sagt, kan jeg sagtens mærke på min egen krop, at aspertam ikke er sundt. Men hvis virkninger og bivirkninger skal diskuteres i en større kontekst (dvs. udover: "Din krop er den bedste læge, du kan finde. Spørg den ærligt om et svar, og den vil fortælle dig, hvordan du skal holde dig selv sund. Du skal blot stoppe op og lytte, og du bliver måske overrasket over dig selv."), er det vigtigt med reelle tal på bordet.
Klaus Christensen skrev denne kommentar:
20-11-2012 13:44:00
Jeg går ud fra at du har helt styr på dine kilder - så deler du lige links til de omtalte videnskabelige studier eller litteraturhenvisninger? (linket virker ikke).
Alexander Schneevoigt skrev denne kommentar:
20-11-2012 17:53:29
Har forsøgt at finde "The American Journal of Clinical Nutrition December 2012" men den er hvis ikke blevet released endnu, hvilket vel giver mening set i lyset af af det ligger i fremtiden...men hvilken artikel er den rigtige?
Lonn skrev denne kommentar:
27-11-2012 16:51:49
Godt skrevet. Vi et mange med i kampen. Til jer der vil vide mere , der er næsten aspartam i alt light, alt sukkerfri tyggegummi .. Osv .. Det er helt utroligt det er lovligt. Eller søg på nettet der findes en del lister over produkter med aspartam i .
princie skrev denne kommentar:
27-11-2012 18:50:01
hvad med sødemidlet Stevia? Er det også fedende?
Súni skrev denne kommentar:
27-11-2012 21:50:50
"Harvard måtte give efter for pres fra industrien..."
Det er noget vrøvl. Det var efter at det blev påvist af utallige andre forskere i 'Peer-review processen', at resultaterne i deres undersøgelse var langt fra tilfredsstillende til at komme med den slags konklusioner. Men "nyheden" er ude, og det bliver nu brugt af helse-guruer i hele verden til at sprede flere af deres visdomer. Blandt andet forfatteren af denne artikel.
Nu skal jeg lige slutte med at sige at jeg prøver ikke at forsvare "diet-soda" fordi at jeg synes at det er fantastiskt. Tværtimod. Jeg rører ikke stadset... men det er såmænd fordi at jeg synes at alt der er sødet med det Aspartam smager forfærdeligt. Det er grund nok til at holde sig væk fra det.
Jeg vil bare lige sige min mening fordi at jeg kan ikke fordrage helseguruer der tror at de ved "sandheden", og alle dem der faktiskt ved hvad de snakker om (videnskabsmænd) prøver at dække over sandheden fordi de bliver betalt gott af "industrien".
http://vitals.nbcnews.com/_news/2012/10/24/14674053-harvard-hospital-admits-it-promoted-weak-science-on-aspartame?lite
FANGER skrev denne kommentar:
29-11-2012 15:48:37
Bullshit .. det er aldrig bevist at aspartam gør en fed.
Aspartam indeholder 0 cal. or derfor ikke tilfører kroppen noget energi.
Om det er sundt eller skidt er en anden historie personligt spiser jeg kun mad jeg selv har fanget eller dyrket.
Line skrev denne kommentar:
05-12-2012 18:31:45
Hej super fedt, endelig kommer det frem!
Hvis i er klar til at kæmpe for Danmark er jeg også!
Jeg optræder en del i medierne, hvis i har lyst, kunne vi muligvis bringe budskabet frem sammen.
kontakt mig gerne på gudinden17@gmail.com
Trine skrev denne kommentar:
11-12-2012 10:19:00
Artiklen skriver : "Det ironiske er, at mange mennesker anvender aspartam og andre kunstige sødemidler for at tabe sig og forblive slanke. Men din krop lader sig ikke snyde, og aspartam forårsager i mange tilfælde en vægtforøgelse."
Så er det jeg spørger, tager undersøgelsen højde for dem som drikker light fordi at de vil mindske sukkerindholdet eller fordi de bedre kan lide den..
Der må jo være forskel på om man drikker light for at undgå sukkeret eller fordi man bedre kan lide det.. Fordi kroppen jo så ikke lader sig snyde, men bare får en neutral drik som man kan lide..
Kim Olsson skrev denne kommentar:
27-01-2013 13:33:23
Stevia er ikke fedende, det har oven i købet den fordel at den kan hjælpe diabetes type2 patienter. Jeg er kommet fuldstændig ud af min diabetes efter at have brugt Stevia. Måtte købe det via nettet da det var ulovligt herhjemme da jeg startede men de er da begyndt at vågne. Det er blevet brugt til behandling af type 2 i Japan og Sydamerika i hundredvis af år.
per hansen skrev denne kommentar:
03-07-2014 08:37:40
En god artikel skrevet af Alun Biggart , men hvor er link til de konkrete artikler der bliver henvist til ? det er ikke i orden med en sådan artikel uden dette !
Vi vil have fakta hele vejen igennem !
per hansen skrev denne kommentar:
03-07-2014 08:39:06
En god artikel skrevet af Alun Biggart , men hvor er link til de konkrete artikler der bliver henvist til ? det er ikke i orden med en sådan artikel uden dette !
Vi vil have fakta hele vejen igennem !
jonna nielsen skrev denne kommentar:
17-08-2014 11:50:55
åh nej jeg får dagligt mavemedicin af navnet questran hvor der er aspartam i har fået det siden 1998 ,fik tarmkræft i 2004 og nu er jeg blevet opereret juli mdr for bryst kræft ,